TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ДПМ го замолува амбасадорот на Хрватска за поставување биста во Ѓаково

Вест - 16.03.2001

ЗА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА ЈУБИЛЕЈОТ НА ЗБОРНИКОТ НА МИЛАДИНОВЦИ Вчера академик Гане Тодоровски и Веле Смилевски како делегација на Друштвото на писателите на Македонија, ги прими амбасадорот на Хрватска во Македонија, Александар Милошевиќ.

Бугарите во Хрвтаска подаруваат портрети на Миладиновци

Вест - 14.03.2001

ЗАЕДНИЦАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО ХРВАТСКА НАЈАВУВА ПРОТЕСТ На хрватската ТВ пренесувана посетатата на делегацијата од Бугарија во Хрватска Костајница во родната куќа на Антон Јакиќ кој го отпечатил Зборникот на Миладиновци. Од Струга деновиве до градоначалникот на Ѓаково е стигната иницијатива за ...

Објавена програмата за одбележување на јубилејот на Миладиновци

Вест - 14.03.2001

ВЧЕРА ВО ДПМ Друштвото на писателите на Македонија и Струшките вечери на поезијата, кои се носители и организатори на програмата за одбележувањето на 140 години од излегувањето на Зборникот на Миладиновци, вчера ја објавија содржината на прославата.

Во Ѓаково ќе патува копија на бистите, а не оригиналот на Томе Серафимовски

Вест - 13.03.2001

ВО ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА ЈУБИЛЕЈОТ НА МИЛАДИНОВЦИ "Ако ми е дозволено да ја коментирам идејата да се лијат копии од скулптурите на Миладиновци, тоа е исто како јас да предложам годинава да на се издава нов автор, туку да преиздадеме книга од лани", вели скулпторот Томе Серафимовски чиј проект за ску На ...