TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Се на­ма­лу­ва ки­нес­ки­от из­воз

Вест - 12.06.2009

ПЕКИНГ, 12 јуни (Би-Би-Си) - Кинескиот извоз падна за рекордно ниво во мај зашто падна побарувачката за кинески производи во САД и во Европа. Извозот падна за 26,4 отсто од истиот период претходниот месец.

Извозот паѓа двапати побрзо од увозот

Вест - 12.06.2009

Од 1996 година Македонија немала полоша макроекономска состојба. Професорката од Економскиот факултет Ирена Кикеркова, на Петтата годишна конференција за унапредување на извозот на Република Македонија, која ...

Компаниите офкаат за итни мерки, Владата се фали

Утрински - 12.06.2009

Домашните фирми од текстилната и од металската дејност, како и експертите, продолжуваат да се жалат на последиците од кризата кои ги чувствуваат подолг период и апелираат на што поитни решенија за спас, а ...

Нов пакет мерки за унапредување на извозот

Н.Македонија - 12.06.2009

Извозот опаѓа со приближно два пати побрзо темпо од увозот, а тоа значи дека девизните резерви уштеповеќе ќе се топат Ослободување од царина за репроматеријали, намалување на ДДВ, формирање агенција за ...

Максимална поддршка за извозниците за да се избегне макроекономско фијаско

МК-Фондови - 12.06.2009

Македонија - Економија Стручната јавност и бизнис заедницата на иста линија дека Владата мора да ги помогне извозните компании бидејќи тие ги носат девизите во земјата.

Пад на кинескиот извоз од 26,4 отсто

МК-Фондови - 12.06.2009

Свет - Економија Кинеската царинска управа објави дека во мај е остварен извоз од 88,76 милијарди долари Кина минатиот месец забележа пад на извозот на годишно ниво од 26,4 отсто, што е седми месец по ред со ...

Текстилниот и металуршкиот сектор без помош од Владата

А1 - 11.06.2009

Нема директна помош за текстилниот и металуршкиот сектор, иако повеќе од девет месеци овие бизнисмени се обидуваат да ја убедат Владата.

Пад на кинескиот извоз за 26,4 насто

Р.С.Европа - 11.06.2009

Кина соопшти дека во мај бележи пад на извозот за 26,4 насто, во споредба со минатат година, со што 7 месеци по ред паѓа кинескиот извоз.

Денеска се одржува петтата Конференција за унапредување на извозот

Тотал - 11.06.2009

Македонија оваа година за прв пат во последните четири години има намалување на процентот на покриеност на увозот со извозот. Ако во 2004 година покриеноста на увоз со извоз изнесувала 57,6% во 2008 година ...

Извозниците бараат конкретни мерки за поддршка

Тотал - 11.06.2009

Намалување на цената на струјата и субвенционирање на извозот се само дел од барањата на извозниците. Тие побараа од државата да донесе конкретни мерки за нивна поддршка.

Се бара помош за извозот

Алсат-М - 11.06.2009

Експертите и бизнисмените побараа од Владата субвенции за текстилната и металуршката индустрија, како и за земјоделството. Со ова би требало да се зголеми извозот во странство.

Извозниците бараат поефтина струја и директни субвенции

Алфа - 11.06.2009

Застрашувачки оценки на економските експерти за состојбата на земјата. Констатираат - економските трендови воделе кон тотално макроекономско фијаско.

Петта конференција за унапредување на извозот на Република Македонија

Сител - 11.06.2009

Во организација на Министерството за економија и Проектот за деловно опкружување на УСАИД (БЕА) денеска ќе се одржи Петтата конференција за унапредување на извозот на Република ...

Поддршка на извозот или макроекономско фијаско!

Сител - 11.06.2009

Максимална поддршка за извозниците за да се избегне макроекономско фијаско. Стручната јавност и бизнис заедницата на иста линија дека Владата мора да ги помогне извозните компании бидејќи тие ги носат девизите ...

Кризата ги соши текстилните фабрики

Вечер Прес - 11.06.2009

Субвенционирање на извозот бараат бизнисмените од Владата оти состојбите се алармантни и може да се очекува 30 проценти од текстилните фабрики до септември да стават клуч на врата.

Конференција за унапредување на извозот

Макфакс - 11.06.2009

Конференција за унапредување на извозот на Македонија денеска ќе се одржи во Скопје. Според најавите, конференцијата ќе ја отвори премиерот Никола Груевски.

Металургијата да не се надева на помош од Владата

А1 - 10.06.2009

Металската индустрија да не се надева на директна помош од државата, за текстилците можни се олеснувања за давачките. Бизнисмените од Стопанската комора побараа владина поддршка за компаниите - извознички со ...

Економијата на погрешен колосек

Утрински - 10.06.2009

Статистиката повторно ја „демантира“ Владата. Колку и нашите министри и премиерот да не' убедуваат дека економската ситуација во земјава не е лоша и дека кризата многу повеќе ги погодила другите држави отколку ...

Најголем пад на извозот на Германија

Утрински - 10.06.2009

Берлин - Германскиот извоз во април го забележа најголемиот пад од крајот на Втората светска војна, соопшти Сојузниот завод за статистика на Германија.

Извозот тоне, трговскиот дефицит галопира

Утрински - 10.06.2009

Се случи она на што стопанствениците и експертите аргументирано укажуваа изминативе месеци. Статистиката регистрира висок трговски дефицит во изминативе 4 месеци, од 832 милиони долари, што е речиси двојно ...

Македонија со трговскиот дефицит од 831 милион долари

Н.Македонија - 10.06.2009

Трговскиот дефицит на Македонија во размената со странство во периодот јануари-април 2009 година изнесува 831 милион долари, соопшти вчера Државниот завод за статистика.

Потребни се мерки за стимулирање на извозните компании

МК-Фондови - 10.06.2009

Македонија - Економија Експертите и бизнисмените на иста линија Потребни се мерки за стимулирање на извозно оринтираните компании.

Криза во македонскиот извоз

BBC - 09.06.2009

Последиците од светската економска криза продолжуваат да ги погодуваат македонските извозно ориентирани компании, а со тоа се зголемува и трговскиот дефицит.

Увозот двојно поголем од извозот

Време - 09.06.2009

Двапати повеќе сме увезле, отколку што сме извезле стока и услуги во периодот од јануари до мај, покажува последниот извештај на Државниот завод за статистика.

За четири месеци дефицит од 832 милиона долари

Утрински - 09.06.2009

Обемот на стоковната размена на Македонија во периодот јануари-април 2009 година е понизок за 34,1 отсто во споредба со обемот на размената во истиот период 2008 година, соопшти вчера Државниот завод за ...

Најголем пад на извозот на Германија во повоената историја

Алфа - 09.06.2009

Германскиот извоз во април го забележа најголемиот пад од крајот на Втората светска војна, соопшти денеска Сојузниот завод за статистика на Германија.

Дното на економската криза наесен

Алфа - 09.06.2009

Дното на кризата, македонската економија ќе го достигне наесен, а на стопанството му се заканува колапс- прогнозираат економските аналитичари.

Најголем пад на извозот на Германија во повоената историја

Дневник - 09.06.2009

Германскиот извоз во април имаше најголем пад од крајот на Втората светска војна, соопшти вчера Сојузниот завод за статистика на Германија.

Најголем пад на извозот на Германија во повоената историја

МРТ - 09.06.2009

Германскиот извоз во април го забележа најголемиот пад од крајот на Втората светска војна, соопшти денеска Сојузниот завод за статистика на Германија.

Потребни се мерки за стимулирање на извозните компании

Сител - 09.06.2009

Потребни се мерки за стимулирање на извозно оринтираните компании. Само на тој начин може да се влијае на зголемување на извозот и намалување на трговскиот дефицит, сметаат експертите.

Трговскиот дефицит близу 832 милиони долари

МК-Фондови - 09.06.2009

Македонија - Економија Трговската размена оваа година е помала за 34,1 % во однос на минатата година Паѓа трговската размена. За првите четири месеци од годината таа е помала за 34,1% во однос на истиот период ...

Најголем пад на извозот на Германија во повоената историја

Макфакс - 09.06.2009

Германскиот извоз во април го забележа најголемиот пад од крајот на Втората светска војна, соопшти денеска Сојузниот завод за статистика на Германија.

Пад на трговската размена за 34,1% во април

Тотал - 08.06.2009

Обемот на стоковната разменаво првите четири месеци од годината е за 34,1% понизок во однос на истиот период лани Македонија во периодот јануари-април 2009 година е за една третина, односно за 34,1%,понизок од ...

Пад на трговската размена

Алфа - 09.06.2009

Драматичен пад на трговската размена со странство. Заводот за статистика објави дека за првите четири месеци размената е пониска за 34,1% во споредба со истиот период лани.

Дефицитот се приближи до милијарда долари

Дневник - 08.06.2009

Расте трговскиот дефицит и минусот во девизните резерви, што е многу опасна комбинација, па Владата со итна интервенција мора да го поддржи извозот, а да го намали увозот, вели професорот Абдулменаф Беџети ...

За 34 проценти падна обемот на трговската размена со странство

Канал5 - 08.06.2009

Драстично се намалува трговската размена со странство. Светската криза го сотре извозот, го намали и увозот. Статистиката покажува оти во првите четири месеци годинава, размената е за дури 34 проценти помала, ...

Трговскиот дефицит близу 832 милиони долари

Сител - 08.06.2009

Паѓа трговската размена. За првите четири месеци од годината таа е помала за 34,1% во однос на истиот период лани. Според денешните податоци на статистика, трговскиот дефицит изнесува близу 832 милиони долари, ...

Паѓа размената-дефицитот 830 милиони $

Макфакс - 08.06.2009

Обемот на стоковната размена на Македонија со странство во првите четири од 2009 е за 34,1% понизок во однос на истиот период лани, трговскиот дефицит во периодот јануари-април годинава надмина 831 милиони ...