TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Се крои територијалната карта на Македонија

А1 - 22.11.2003

Пакетот закони за децентрализација на власта по првичното пробивање на роковите дадени во владиниот оперативен план стануваат жежок костен во рацете на коалиционите партнери. Иако министерот Гештаковски најави дека трите закони за територијална поделба, за фискалната децентрализација и за градот ...

Во Македонија ќе има 33 урбани и 20 рурални општини

Утрински - 22.11.2003

Пакетот децентрализациски закони во собраниска процедура до крајот на идниот месец КАТИЦА ЧАНГОВА >„Македонија ќе биде поделена на 33 урбани - градски општини и на 20 рурални - селски општини. Сметаме дека ова општинско разграничување во бројки е компромисно решение.

Со децентрализација до поефикасна локална власт

Утрински - 22.11.2003

Трибина Што по пренесувањето на ингеренциите од централната на локалната власт? >„Даа“ за децентрализација ако тоа значи демократија и поголемо учество на граѓаните во локалната самоуправа, ?не° за децентрализација доколку тоа е само пренесување на ингеренциите од централната на локалната власт.

ЕУ ќе инвестира 18 милиони евра за инфраструктурен развој на општините

Утрински - 21.11.2003

Програмата КАРДС директно го поддржува процесот на децентрализација во Македонија Европската унија ќе инвестира 18 милиони евра за инфраструктурен развој на општините во Република Македонија. За да ги добијат парите што ќе бидат распределени во средината на 2004 година, градоначалниците на 124 ...

Трајковски: „Потребен е општ консензус за децентрализација“

А1 - 20.11.2003

„На досегашните средби државниот врв оцени дека е неопходно да се постигне општ политички, но и граѓански консензус за спроведување на последната задача од Рамковниот договор, а тоа е донесување на пакетот закони за децентрализација“, изјави денеска претседателот Борис Трајковски по отворањето на ...

Државниот врв ќе создава клима за апликацијата

Утрински - 20.11.2003

По контроверзиите треба ли или не поагресивен настап кон интеграцијата во ЕУ Слободанка Јовановска Државниот врв, на прексиноќешниот состанок кај претседателот Борис Трајковски заклучил дека треба да се создава клима за поднесување апликација на Македонија за членство во ЕУ, бидејќи контроверзиите ...

Локалниот економски развој ќе го креираат општините

Утрински - 20.11.2003

Национална конференција за реформа во локалната самоуправа „За развој, за просперитет, за идните генерации..." КАТИЦА ЧАНГОВА >„Во иднина локалниот економски развој ќе го креираат општините. Оваа нова надлежност ќе можат да ја преземат само силните единици на локалната самоуправа кои располагаат со ...

Почна конференција за локален економски развој

А1 - 19.11.2003

Во Скопје денеска почна првата дводневна Национална конференција за локален економски развој „За развој, за просперитет за идните генерации“, чија цел е да се презентираат приоритетите на Владата за децентрализација и да се разговара за начините за промовирање на партнерството меѓу јавниот и ...