TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Хрватска и Словенија ќе подготват договори за рибарење

А1 - 13.09.2002

Хрватската и словенечката влада до 23-ти септември би можеле да подготват договори за рибарење во Пиранскиот Залив и да донесат одлуки за дозволи за професионалните рибари, кои би добиле право да рибарат на целата територија, потврдија во Њујорк шефовите на дипломатиите на двете земји Тонино Пицула ...

Договорено привремено решение за Пиранскиот Залив

А1 - 10.09.2002

Премиерите на Хрватска и Словенија, Ивица Рачан и Јанез Дрновшек денеска во Загреб постигнаа договор за привремен режим во водите на спорниот Пирански Залив, како дел од процесот за остварување на Спогодбата за пограничниот промет и соработката на двете земји, јави хрватската агенција Хина.

Словенија го контролира Пиранскиот Залив

А1 - 09.09.2002

„Словенија веќе долго го контролира Пиранскиот Залив, а Хрватска со откажувањето од парафираниот договор ја губи веродостојноста“, изјави синоќа словенскиот министер за внатрешни работи Радо Бохинц. Бохинц оцени дека демонстрацијата на сила на хрватската рибарска флота во заливот е непромислена, ...