TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

„За уривањето на стражарницата се виновни работниците на Маврово"

Утрински - 27.07.2002

Според Министерството за култура Министерството за култура реагираше на изјавата на градоначалникот Ристо Пенов дека одговорни за уривањето на стражарницата на Камениот мост се Министерството и Заводот за заштита на спомениците на културата на Скопје и вината ја префрли на работниците на Маврово ...

Работниците ја урнале кулата, оти Пенов притискал

Вест - 27.07.2002

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА КУЛТУРА И ГРАДОТ ГО ИСПОЛИТИЗИРАА УРИВАЊЕТО НА СТРАЖАРНИЦАТА НА КАМЕНИОТ МОСТ Според Министерството за култура, кулата ја урнале работниците со употреба на несоодветна сила, а ваквото нивно однесување било тесно поврзано со постојаната пресија на Пенов за побрзо завршување на раб ...

За уривањете на стражарницата виновни испаднаа работниците

Вест - 26.07.2002

СЛУЧАЈ КАМЕНИ МОСТ ЕКСПЕРИТЕ САКААТ ДА СИ ГИ ИЗМИЈАТ РАЦЕТЕ Во стручното соопштение од Градскиот завод за заштита на спомениците се вели дека стражарницата се урнала бидејќи при демонтажа на металната ограда работниците од "Маврово" употребиле додатна сила што го ис Стражарницата на Камениот мост ...

Васил Иљов не бил присутен кога се урнала кулата

Утрински - 26.07.2002

Според Заводот за заштита на споменици Заводот за заштита на спомениците на културата на Скопје соопшти дека во моментот на демонтирање на металната ограда на делот од Камениот мост каде што се наоѓаше стражарницата, надзорниот орган Васил Иљов бил службено отсутен и дека кога заминал од мостот ...

Пенов: Вината треба да се бара во Министерството за култура и во Заводот

Утрински - 26.07.2002

Градот се оградува од одговорноста за уривањето на стражарската кула на Камениот мост Градоначалникот Ристо Пенов одговорноста за уривањето на стражарската кула на Камениот мост ја лоцираше во Министерството за култура и во Заводот за заштита на споменици, каде што е вработен Васил Иљов.

Пенов бара Министерството за култура да не ескивира и да плати за кулата

Дневник - 26.07.2002

ПО УРИВАЊЕТО НА СТРАЖАРНИЦАТА НА КАМЕНИ МОСТ Скопскиот градоначалник го обвини конзерваторот Васил Иљов за несериозност, која градот ќе го чини дополнителни пари Градот ќе го поддржи проектот за изградба на нова стражарница на Камени мост само ако Министерството за култура ги плати трошоците за ...

Со уривањето на стражарската кула се пролонгира отворањето на Камениот Мост

А1 - 25.07.2002

Имаме сериозен проблем со неодговорниот однос кон Камениот Мост, а со уривањето на стражарницата се пролонгира и неговото отворање, изјави денеска градоначалникот на Скопје Ристо Пенов. И претходно сме апелирале за зголемен надзор, вели градоначалникот, но тој остануваше само на Васил Иљов со кого ...

Пенов вели барал пари за Камениот мост, Министерството за култура негира

Утрински - 25.07.2002

До утре ќе се знае колкава е штетата направена со уривањето на стражарницата на најстариот премин во Скопје Денеска или најдоцна до утре ќе се знае висината на штетата направена со уривањето на стражарницата на Камениот мост, која падна пред два дена откако беше извадена металната ограда.

Јавното обвинителство поведе постапка против архитектот Иљов

Утрински - 25.07.2002

Основното јавно обвинителство - Скопје до надлежниот истражен судија при Основниот суд Скопје 1 поднесе предлог за преземање истражни дејства против раководителот на објектот Васил Иљов, архитект во Градскиот завод за заштита на спомениците на културата, а во врска со уривањето на стражарската кула ...

Експертот Иљов под истрага

Вест - 25.07.2002

ЈАВНОТО ОБВИНИТЕЛСТВО СЕ ОГЛАСИ ПО УРИВАЊЕТО НА КУЛАТА НА КАМЕНИОТ МОСТ Обвинителството смета дека постои основано сомневање за кривично дело - оштетување или уништување споменици од културно историско значење поради што предложи истражна постапка за работењето на експертот Основното јавно ...

Наместо кулата, требаше да "падне" Васил Иљов

Дневник - 24.07.2002

Коментар - Весна Ивановска За се што ве интересира за реставраторско-конзерваторските зафати на Камени мост во Скопје, секаде ќе наидете на ист одговор - прашајте го раководителот, тој најдобро знае, а и негов е проектот. Фактите велат дека тој што "најмногу знае" деновиве ја утна работата.

Републичкиот завод за споменици му токми кривична пријава на одговорниот конзерватор

Дневник - 24.07.2002

ПО УРИВАЊЕТО НА СТРАЖАРСКАТА КУЛА НА КАМЕНИ МОСТ Стручна увидна комисија на Заводот констатирала оти оперативците и надзорот направиле превид кога ја отстраниле железната ограда, а надлежниот конзерватор Иљов тврди дека оградата и кулата воопшто не биле поврзани Републичкиот завод за заштита на ...

Кулата е уништена и не може да се реконструира

Вест - 24.07.2002

РЕПУБЛИЧКИОТ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТА НА СПОМЕНИЦИТЕ НАПРАВИ УВИД ПО ВАНДАЛИЗИРАЊЕТО НА КАМЕНИОТ МОСТ За градските власти одговорноста не е приоритетна, а експертот Васил Иљов, по чија наредба кулата падна, не чувствува лична одговорност.

Стражарската кула на Камениот мост ја урнаа во Вардар

Утрински - 24.07.2002

Додека екипите од „Маврово° вршеа конзервација на споменикот на културата ВЕРЧЕ ГЕОРГИЕВСКА Стражарската кула на Камениот мост се урна завчера, деловите од камења и плочи паднаа во водите на Вардар. Причините за уривањето на кулата засега се непознати и допрва ќе се утврдуваат околностите кои ...

Експертот Иљов ја урна стражарската кула на Камениот мост

Вест - 23.07.2002

СКАНДАЛОЗНО: ВАНДАЛИЗИРАН СИМБОЛОТ НА СКОПЈЕ И ЕДЕН ОД НАЈСТАРИТЕ СПОМЕНИЦИ НА КУЛТУРАТА ВО МАКЕДОНИЈА Васил Иљов кој раководи со конзерваторските работи на Камениот мост, споменик на културата од 15 век, наредил да се исече железото кое ја потпирало кулата, иако работниците го предупредиле дека ...

Камениот мост остана без средновековната стражарница

А1 - 22.07.2002

Симболот на главниот град на Македонија, Камениот мост остана без стражарницата изградена во 16-от век. Околу 12 часот и 30 минути, при градежни работи на металната ограда која ги држела тешките камења на стражарската кула, горниот дел се урнал и паднал во реката Вардар.