TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

МНР се заблагодарува на навремената и безрезервна поддршка

Утрински - 25.05.2002

Писмо од Чашуле Министерството за надворешни работи, во име на македонската Влада се заблагодарува на меѓународната заедница за принципиелниот став во однос на т.н. декларација на локалната самоуправа на покраината Косово, прогласувајќи го овој акт за ништожен и без никакво правно дејство.

Трајковски цел месец не може да го добие министерот Чашуле на телефон

Утрински - 24.05.2002

Длабок јаз меѓу претседателот на државава и министерот за надворешни работи Претседателот Трајковски веќе еден месец не може да го добие на телефон министерот за надворешни работи, Чашуле, и затоа побарал од премиерот Георгиевски да го дисциплинира министерот кој најголемо време, како што велат ...

Трајковски и Чашуле ја "спукаа" за границата кон Косово

Вест - 24.05.2002

Шефот на државата го тужакал Чашуле кај премиерот и барал да го дисциплионира, напомнивајќи дека работата со границата сам ја решил, додека министерот си се шетал наваму натаму Претседателот Борис Трајковски и шефот на македонската дипломатија Слободан Чашуле веќе месец дена речиси воопшто не ...

Чашуле, за да ја чува границата, не отиде во Рим

Вест - 24.05.2002

МАКЕДОНСКАТА ДИПЛОМАТИЈА ГО ПОТЦЕНИ ЧЕСТВУВАЊЕТО НА СВЕТИТЕ БРАЌА КИРИЛ И МЕТОДИЈ На традиционалното чествување и молебен на гробот на св. Кирил и Методиј во Рим отиде само министерката за култура, а министерот за надворешни работи Слободан Чашуле, кој требаше да биде на местото на премие ...

Чашуле: Трајковски не ми е противник

Утрински - 24.05.2002

Шефот на дипломатијата за недоразбирањата со претседателот Работат ли претседателот Борис Трајковски и министерот Слободан Чашуле паралелно или работат заедно на решавање на спорот околу границата, водат ли иста политика и се координираат ли во настапите околу ова и други прашања - беа теми што се ...

Чашуле и Трајковски во меѓусебна војна околу северната граница

А1 - 23.05.2002

Додека Македонија и Косово водат, симболично кажано, студена војна околу границата, Слободан Чашуле води сопствена војна против Борис Трајковски токму на оваа тема. Дипломатски извори за А1 денеска изјавија дека Чашуле го снемало од земјинава топка додека Трајковски го барал во обид да контактира ...

За мирот е потребно распуштање на паравојската

Утрински - 23.05.2002

Средба на Чашуле со Џек Строу Од суштинско значење за стабилноста на земјата, меѓу другото, е и распуштањето на сите паравоени формации, беше истакнато на вчерашната средба на министерот за надворешни работи, Слободан Чашуле и британскиот државен секретар за надворешни работи, Џек Строу, во Лондон.

Срѓан Керим сака да биде амбасадор во Аргентина, Мексико, Гватемала и Бразил

А1 - 22.05.2002

Нов дипломатски скандал. Амбасадорот на Македонија во ОН, Срџан Керим, во режија на неговиот шеф-министерот Слободан Чашуле прави обид на мала врата да стане амбасадор на Македонија и во Аргентина, Мексико, Гватемала и Бразил.

Можности за интензивирање на соработката со Велика Британија

Утрински - 21.05.2002

Средба Чашуле-Едгар Скопје - Унапредувањето на безбедносната состојба во Македонија и регионот, како и можностите за интензивирање на билатералните односи и соработката со Велика Британија, беа темите на кои се разговараше на вчерашната средба на министерот за надворешни работи, Слободан Чашуле и ...

Писмо од Чашуле до членките на СБ

Утрински - 20.05.2002

Протест Скопје - Во врска со одлуката на две комисии на локалните косовски власти за непризнавање на Спогодбата за обележување и протегање на границата меѓу Македонија и СР Југославија во делот кон Косово, министерот за надворешни работи, Слободан Чашуле, упати писма до министрите за надворешни ...