TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Клиниките ќе добиваат половина од парите од приватната работа на ле­ка­ри­те

Вест - 17.01.2010

Половина од парите кои државните лекари ќе ги добиваат од дополнителната дејност, ќе треба да ги остават на клиниката во која се вработени. Ваков предлог е содржан во предлог-измените на Законот за здравствена заштита, кои ги предлага ...

Здравството заглавува во долгови

Сител - 17.01.2010

Како лекари во скопските клиники имаат месечни примања од 100 000 денари? Според информации на Сител, надоместоците за минат труд, дежурства и други додатоци кај многу од нив изнесувале и по 80 посто од висината на платата.

Ќе се намалуваат платите во здравството

Утрински - 16.01.2010

Платите на вработените во јавното здравството, сепак, ќе се намалат. Корекции ќе има за здравствените работници во оние болници и клиники што со воведување на концептот бруто-плата нереално ги напумпале платите внесувајќи поголеми трошоци ...

Најавен рез за нереалните плати на лекарите

Дневник - 16.01.2010

Втор „студен туш“ за лекарите ќе биде предлог-законот за здравствена заштита, кој веќе бил поднесен од Владата, а со кој ќе се скусат примањата од дополнителната дејност од сегашните 80 отсто или 70 отсто на 50 отсто Ќе се намалуваат ...

Ќе се кастрат нереално зголемените плати во здравството

Н.Македонија - 16.01.2010

За да земат повеќе пари, некои здравствени работници во основицата на платата си додавале повисоки суми за храна и превоз, но вклучувале и разни надоместоци, како оние за дежурства Платите на вработените во здравството што беа нереално ...

Се кратат парите за лекарите од дополнителна дејност

Н.Македонија - 16.01.2010

Медицинскиот тим што работи дополнителна дејност кога осигуреникот наместо партиципација си плаќа полна цена на услугата и си избира лекар, ќе може да земе 50 проценти од парите. Другата половина останува за болницата.

Македонија - Фантом ќе ја полни касата?

Време - 15.01.2010

Мими П. Шушлеска Ако не успее да ги извлече болниците од долгови, министерот за здравство Бујар Османи нема намера да поднесе оставка. Ниту директорите што лошо раководеле нема да се повлечат од функцијата во знак на одговорност.

Неодржлив здравствен систем

Р.С.Европа - 15.01.2010

Министерството за здравство бара начини како да се реши состојбата со долговите на здравствените клиники, а притоа да се гарантира стабилност на здравствениот систем.

Нема од плати да ги плаќаме долговите

Вест - 15.01.2010

Синдикатот на Клинички центар нема да се согласи со намалување на платите или со отпуштање на вработени за да се покријат долговите на клиниките.

Болниците во колапс

Утрински - 15.01.2010

Болниците и клиниките повторно се во колапс. Најголем дел од нив се задушуваат во долгови и не може нормално да работат и да ги лекуваат болните. Не е розова ниту состојбата на болниците и на клиники што прикажале помали долгови.

Долговите не влијаеле на здравствените услуги

Утрински - 15.01.2010

И покрај долговите на Хируршките клиники, не е намален квалитетот и обемот на здравствените услуги што ги добиваат болните, ниту, пак, се отпуштени вработени.

Клиничкиот синдикат не прифаќа отпуштања, ниту помали плати

Н.Македонија - 15.01.2010

Самостојниот синдикат на скопските клиники нема да се согласи со намалување на бројот на вработените на клиниките, ниту пак со намалување на нивните плати, мерки со кои може да се намали задолжувањето на овие установи - Нема да се ...

Османи: Платите на лекарите да се вратат на старото ниво

Алфа - 15.01.2010

Враќање на платите на лекарите и на медицинскиот персонал на нивото пред воведувањето на бруто платите, сепак е една од идеите за скратување на трошоците на болниците и клиниките што денеска ја обелодени министерот Османи.

Болниците не може да бараат повеќе пари

МРТ - 15.01.2010

Болниците не може да бараат повеќе пари бидејќи парите со кои менаџираат се од придонесите кои ги плаќаат граѓаните од своите плати и тие се ограничени.

Ќе се кратат платите на здравствените работници

Канал5 - 15.01.2010

Министерот Османи дојде до решение –ќе ги намалува платите на вработените за да има повеќе пари за здравствени услуги за болните. Бруто плата веќе нема да постои, вишокот што го добиваат здравствените работници од околу 100 евра ќе им се ...

СДСМ обвинува за долгови во битолската болница

Канал5 - 15.01.2010

Министерот за здравство да ги разреши директорите на јавните здравствени установи кои работеле со загуби, а да почне од битолската клиничка болница - побара денеска пратеникот од СДСМ Менде Диневски, со забелешка дека во битолската болница ...

Платите се пумпаат, а немаат пари за пациентите

Сител - 15.01.2010

Дополнителната дејност повеќе нема да им ги преполнува џебовите на лекарите. Во иднина ќе земаат само 50 проценти од интервенција од кои ќе треба да дадат и на тимот кој работи со нив, а останатите 50 ќе останат на здравствената установа.

Од дополнителната дејност ќе се офајдат болниците

Вечер - 15.01.2010

Измените во Законот за здравствена заштита, што наскоро ќе се најдат во собраниска процедура, ќе ја дорпрецизираат дополнителната дејност на лекарите-специјалисти.

Бујар Османи ќе ги спасува хируршките клиники

А1 - 14.01.2010

Министерот за здравство Бујар Османи ќе ги спасува најголемите загубари - хируршките клиники. Бараат решение за финансиска стабилност, но не ветува повеќе пари ниту оставка доколку не успее да ја санира состојбата.

Поента - Министерот треба да се разбуди

Време - 14.01.2010

Мими П. Шушлевска Среќни пациенти, посреќни лекари, болници во кои има лекови и апарати, и каде што работат лифтовите, чаршафите не се искинати, од покривите не капе. ...

Македонија - Министерот Османи во невозможна мисија

Време - 14.01.2010

Мими П. Шушлеска Болниците да бидат без финансиски долгови, лекарите да се задоволни од платите, пациентите да ги добиваат сите потребни услуги е решението до кое за неколку дена планира да дојде министерот за здравство Бујар Османи.

Болниците сами да ги платат долговите

Вест - 14.01.2010

Министерот за здравство Бујар Османи нема веќе намера да ги покрива долговите на болниците, за чии буџети и годинава, како и лани, од Фондот за здравствено осигурување се одделени 11 милијарди денари Болниците и јавните здравствени ...

Владата допрва ќе бара рецепт за долговите на болниците

Утрински - 14.01.2010

Владата не знае како ќе го реши проблемот со долговите на болниците и клиниките во земјава. Министерството за здравство е цврсто во определбата повеќе да нема простување на долговите, но допрва ќе го бара рецептот за нивно намирување.

Османи нема да им ги плаќа долговите на болниците

Н.Македонија - 14.01.2010

Ниту Министерството за здравство, ниту Владата нема да ги покрива долговите на болниците. Тие најавуваат помош, но уште не знаат каква ќе биде. Поради задолжувањата се тресат директорските места на првите луѓе во здравството Министерството ...

Нема повеќе пари за болниците

Алфа - 14.01.2010

Министерот за здравство и дел од директорите на клиниките кои лани направија најголеми долгови, не најдоа решение за болничката криза ни по денешните разговори. Клиниките бараа, но засега не добија зголемување на буџетите.

Болниците ќе пливаат со лански буџети

Дневник - 14.01.2010

Никој нема да поднесе оставка поради долговите на болниците - ниту директорите ниту министерот за здравство Не може да се бараат поголеми буџети за болниците и клиниките, зашто парите со кои тие менаџираат се од придонесите што ги плаќаат ...

Ќе се бара одржливо решение за финансиска стабилност на болниците

МРТ - 14.01.2010

Министерот за здравство Бујар Османи од среда почна серија средби со претставници на институциите кои се надлежни за финансиското работење на болниците за да се обезбеди нивна трајна финансиска стабилност.

Без пари и без одговорност во здравството

Канал5 - 14.01.2010

Кој ќе преживее со парите од здравствените буџети –пациентите или вработените ?министерот за здравство бујар османи денеска им соопшти на менаџерите дека парите се ограничени-буџет се распределува 70% за плати на вработените , останатото ...

Директорите не размислуваат за оставка ако не ги вратат долговите

Сител - 14.01.2010

Синдикатот на Клиничкиот центар не прифаќа никакво намалување на платите на вработените ниту пак отпуштања од работа на сметка на малите буџети и долговите на здравствените установи.

Османи: Болниците да не бараат повеќе пари

Вечер - 14.01.2010

Пациентите не смеат да страдаат поради какви и да било организациски проблеми или состојби на одредени клиники, чиишто досегашни буџети се адекватни и не треба да се зголемуваат.

Османи: Болниците да не бараат повеќе пари

Нетпрес - 14.01.2010

Болниците не треба да бараат дополнителни средства од оние што веќе им се определени со буџетите, изјави денеска министерот за здравство Бујар Османи по состанокот со директорите на хируршките клиники кои имаат најголеми трошоци поради ...

Османи: Болниците не може да бараат повеќе пари

Макфакс - 14.01.2010

Болниците не може да бараат повеќе пари бидејќи парите со кои менаџираат се од придонесите кои ги плаќаат граѓаните од своите плати и тие се ограничени.

Се бара финансиско решение за буџетите на клиниките

А1 - 13.01.2010

Болниците кои направиле нови долгови сами да ги враќаат. Недостатокот на средства пациентите несмеат да го почувствуваат на свој грб. Директорите кои неможат да се снајдат во работењето, менаџирањето да го препуштат на друг.

Македонија - Клиниките сами да ги вратат долговите

Време - 13.01.2010

Владата и ресорното министерство немаат намера да им помогнат на клиниките и на болниците да ги вратат заостанатите долгови во висина од 11 милиони евра, иако постои опасност добавувачите да престанат да дистрибуираат храна, медицински ...

Османи: Ќе се бара одржливо решение за финансиска стабилност на болниците

Форум - 13.01.2010

Министерот за здравство Бујар Османи од среда почна серија средби со претставници на институциите кои се надлежни за финансиското работење на болниците за да се обезбеди нивна трајна финансиска стабилност Министерот за здравство Османи, ...

Намалувањето на платите на лекарите останува во опција

Алфа - 13.01.2010

По вчерашната ексклузивна информација на Алфа дека платите на здравствените работници можно е да се намалат за 30 проценти, како мерка за решавање на болничката криза, министерот за здравство денеска објаснува дека пред конечно да одлучи ...

Се одредуваат годишните фондови за болниците

Алсат-М - 13.01.2010

До април месец ќе се одредат фондовите кои ќе ги добијат болниците за нивното годишно функционирање, но во текот на овој период некои од нив ќе функционираат со скратен буџет поради нереализирање на планираните услуги.

Се бара чаре за долговите на болниците

Дневник - 13.01.2010

Министерот за здравство Бујар Османи од вчера ќе бара рецепт за да се обезбеди финансиска стабилност на болниците и клиниките, но и на сите јавни здравствени установи, откако до ноември минатата година тие направија нови долгови од 11,5 ...

Казни и откази за лошите менаџери на клиниките

Канал5 - 13.01.2010

Казни,откази и намалени буџети за лошите менаџери по клиниките-македонското здравство во 2010 тата парите почна да ги распределува како и во изминатите години со расправии и закани.

Здравството во долгови се бара спас

Сител - 13.01.2010

Лошите менаџери на здравствените установи кои имаат големи долгови најверојатно ќе бидат разрешени од функциите. Директори на неколку клиники и болници годината ја завршија со високо минусно салдо иако 2009 почнаа без задолжувања со ...

Неколку директори ќе останат без своите фотелји?

Вечер - 13.01.2010

Според министерот за здравство Бујар Османи финансиска стабилност во болниците мора да има, за да ги добијат пациентите потребните здравствени услуги, а тоа значи дека ќе се изречат откази за сите оние кои лани работеле недомаќински Се ...

Османи ќе се сртене со директорката на Фондот за здравствено осигурување

Нетпрес - 13.01.2010

Министерот за здравство, Бујар Османи, денеска ќе оставари работна средба со директорката на Фондот за здравствено осигурување, Маја Парнарџиева-Змејкова.

Се бара одржливо решение за финансирање на здравствените установи

Нетпрес - 13.01.2010

Министерот за здравство Бујар Османи од денеска почнува низ состаноци со сите одговорни за финансиското работење на здравствените установи во земјата.

Османи: Ќе се бара одржливо решение за финансиска стабилност на болниците

Макфакс - 13.01.2010

Министерот за здравство Бујар Османи од среда почна серија средби со претставници на институциите кои се надлежни за финансиското работење на болниците за да се обезбеди нивна трајна финансиска стабилност.

Македонија - Пациенти цел месец гладувале

Време - 12.01.2010

Мими П. Шушлеска Пациентите кои болнички се лекувале на очна клиника, дигестивна хирургија, кожно и на КАРИЛ, минатиот месец останале без храна и јаделе она што ќе им донесе семејството кога ќе ги посети, затоа што овие болници имале ...

Болниците се задушуваат во долгови, па крадат и од пациентите

Утрински - 12.01.2010

Клиниките и болниците во земјава и натаму генерираат долгови, па финансиските дупки ги пополнуваат и со крадење на пациентите. Се вршат злоупотреби со што сметките за лекување се пумпаат и со здравствени услуги кои не се извршени.

Болниците повторно „раѓаат“ долгови

Дневник - 12.01.2010

Повеќето јавни болници во земјата направија нови долгови, иако пред повеќе од една година Владата им ги намири старите ненамирени обврски, по што сите почнаа од нула.

­Болниците се дават во долгови, ќе ги повлечат и пациентите

Н.Македонија - 12.01.2010

Болниците минатата година ја почнаа без долгови, а на крајот на ноември наталожија долг од околу 11 милиони евра, или 715.248.000 денари. Каде води задолжувањето и кој ќе ги плаќа долговите? Засега никој не може прецизно да одговори на ова ...

Можно намалување на платите на лекарите за 30%

Алфа - 12.01.2010

Алфа телевизија, од високи болнички извори, дознава дека платите на лекарите и на другите здравствени работници може да им бидат намалени за околу 30 проценти, како владин предлог за решавање на кризата со презадолженост на болниците.

Менаџерски договори за директорите на клиники и болници

Сител - 11.01.2010

Се стега ременот за директорите на јавните здравствени установи. Со потпишување на менаџерски договор што деновиве го добија од Министерството за здравство имаат строги менаџерски обврски.