TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Голем мастраф со мал ефект

Дневник - 21.02.2002

Коментар - Соња Казиовска Синдикатот за образование, наука и култура и покажа заби на Владата. Организираше генерален штрајк за да ја натера да ги почитува роковите на кои самата се обврза кога ја потпиша спогодбата, според која платите и надоместоците во јавниот сектор ќе се исплаќаат најдоцна до ...

Прекинат генералниот штрајк во образованието

Утрински - 20.02.2002

По дводневно штрајкување, почна исплатата на јануарската плата за вработените во училиштата и во градинките МАЈА ТОМИЌ Дводневниот генерален штрајк на вработените во сите основни и средни училишта, на факултетите и во градинките во земјава прекина вчера попладне.

Наставниците земаа плата

Вест - 20.02.2002

ЗАВРШИ ШТРАЈКОТ ВО ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУКАТА И КУЛТУРАТА Синдикатот подготвува кривични пријави против директорите на училиштата кои го попречуваа штрајкот и вршеа притисок врз вработените Генералниот штрајк на вработените во образованието, науката и културата заврши, а училиштата денес ќе продолжат ...

Штрајкот прекинат, децата од денеска на настава

Дневник - 20.02.2002

СТИГНАА ПЛАТИТЕ ЗА ОСМОЛЕТКИТЕ Вчера кон штрајкот на синдикатот се приклучија и училиштата што работеа во понеделникот Генералниот штрајк во образованието, науката и културата вчера заврши, а од денеска училиштата, детските градинки и културните институции продолжуваат да работат.

Образованието од утре на работа

А1 - 19.02.2002

Утре учениците ќе одат на училиште. Штрајкот во образованието денеска заврши. Поголемиот број од основните и средни училишта денеска добија плата, а на останатите им е префрлена на нивните жиро сметки и платата ќе ја добијат во текот на утрешниот ден.

Хаосот што настана ги остави збунети децата, но и родителите

Утрински - 19.02.2002

Поради штрајкот на просветарите, учениците се шетаа по градските улици, слаткарници, паркови... СНЕЖАНА КАЛАБАКОВА Ученици со ранци како седат во училишните дворови, рашетани по градските улици, парковите, слаткарниците по продавниците, но многу помалку во училишните клупи, беше сликата што вчера ...

Во Штип штрајкуваа и Народниот театар, Домот на културата и Народната библиотека

Вест - 19.02.2002

Од 10-тина средни и основни училишта во Штип, само во основното училиште "Тошо Арсов" вчера се одржа настава. Во штрајк стапија и вработените во Народниот театар, Домот на култрата и Народната библиотека. Градинките во Штип кои имаат забавишни групи денеска ги примија децата, но немаа настава.

Во Битола - две училишта штрајкбрехери

Вест - 19.02.2002

Во сите средни и основни училишта во Битола вчера не се одржуваше настава, согласно со штрајкот во образованието во земјата. Исклучок од ова беа основното училиште "Кирил и Методиј" во Битола и основното училиште "Крсте Петков Мисирков" од Бистрица, каде наставниците се солидаризираат по барањата ...

Просветарите и денеска ќе штрајкуваат

Дневник - 19.02.2002

УЧИЛИШТАТА ВЧЕРА СО КЛУЧ НА ВРАТА Повеќето училишта во земјава вчера ги пречекаа учениците со заклучени врати на кои беше истакнат написот "Штрајк". Некои од училиштата и детските градинки работеа, но просветарите генерално се приклучија кон повикот на Синдикатот за образование, наука и култура ...

Денеска училишните клупи останаа празни

А1 - 18.02.2002

Клупите во училниците во основните и средните училишта денеска останаа празни. Иако имаше и училишно ѕвоно, ученици денеска немаше во школите. Во речиси сите образовни институции во републиката штрајкуваа професорите. Тие до петокот не добија плата, ниту надоместоци за храна и превоз за јануари, ...

Денеска штрајк на вработените во образованието

Утрински - 18.02.2002

Незадоволство Според најавата на Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК), денеска во генерален штрајк ќе стапат сите синдикални организации од предучилишните установи, основното, средното и од високото образование, како и од науката и културата.

Потсекретарот за образование ги притискал синдикалците да не штрајкуваат

Вест - 18.02.2002

ДЕНЕСКА УЧИЛИШТАТА И ГРАДИНКИТЕ НЕМА ДА РАБОТАТ По најавата за генерален штрајк во петокот, потсекретарот во Министерството за образование Ѓорѓи Илиевски се обиде да направи притисок врз синдикатот, а врз наставниците истото го направил и еден претставник н Училиштата денес нема да организираат ...

Градинките и училиштата од денеска затворени?

Дневник - 18.02.2002

ЗАКАЖАН ГЕНЕРАЛЕН ШТРАЈК Вработените во предучилишните установи, основните и средните училишта, факултети, како и во науката и културата, денеска ќе стапат во генерален штрајк. Причина да се прекине наставата во образовните установи, како што велат од Синдикатот за образование, наука и култура ...