TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Владата на СДСМ го повторува своето поранешно владеење

Утрински - 22.11.2003

ИНТЕРВЈУ - Никола Груевски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ, за состојбите во партијата, во земјава, за едногодишното владеење на власта Манчо Митевски Соња Крамарска Господине Груевски, какви се опозициските оцени за едногодишното владеење на власта? - Нашата оцена е дека имавме исклучително лоша година во ...

Десет аргументи за европската перспектива на Македонија

Утрински - 22.11.2003

САБОТНА АНАЛИЗА - Зошто Македонија треба да бара да биде третирана како кандидат за членство во Европската унија Владимир Глигоров Зошто Македонија треба да бара да биде третирана како кандидат за членство во Европската унија? Заради повеќе причини.

Сокол пие вода на писта

Утрински - 22.11.2003

ЗАПИС - Знаци на патот за Европа Ерол Ризаов Од малиот авионски прозорец го видов на една споредна писта пред да летнам од Цирих за Берлин. На градите сиво-бел, одозгора целиот врапче боја. Мирно колвеше нешто, иако татнеа авиони покрај него.

Тероризмот не е својствен на турската секуларна матрица

Утрински - 21.11.2003

За само неколку дена, најголемиот турски град беше цел на терористички напади Димитар Чулев Ни најсериозните аналитичари не можат да најдат логика зошто Турција се најде на удар на терористичките активности кои во бомбашките напади во последните неколку дена предизвикаа над 50 загинати и стотици ...

Новите фармери не садат пипер и тутун!

Утрински - 20.11.2003

АГРАР И БИЗНИС АЛЕКСАНДРИЈА СТЕВКОВСКА Претстојниот откуп на годинешнава реколта на тутун, слично на минатогодишниот, најавува проблеми кои се закануваат да ја уништат оваа некогаш доходовна култура. Најавата за влез на странски капитал се врзува со отворањето на вратите за нови сорти тутун, што ...

"Паѓаат" заменици-министри, државни секретари, директори...?!

Утрински - 19.11.2003

Почна вториот бран кадровски промени во државната администрација Соња Крамарска Чистката во таканаречениот втор ешалон од власта нема да паузира до враќањето на премиерот Бранко Црвенковски од Америка, каде што македонскиот шеф на Владата заминува в сабота од Варшава, откако утре и задутре таму ќе ...

Германија ќе ја поддржува Македонија на патот кон Европа

Утрински - 18.11.2003

ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЈУ - ГЕРХАРД ШРЕДЕР ЕРОЛ РИЗАОВ Сојузна Република Германија се покажа како еден од клучните политички и економски фактори за приближување на земјите од Источна и Југоисточна Европа кон Европската унија. На што се должи ваквата германска политика и дали се во прашање само историски ...

Половина милион граѓани живеат со 150 денари на ден

Утрински - 17.11.2003

Критично ниво на сиромаштијата и на невработеноста во Македонија Според сиромаштијата и невработеноста, Македонија е прва во Европа. Од година на година стапката на сиромаштија се зголемува. Додека во деведесеттите таа во Македонија изнесуваше 2 процента, во 1997 година, кога се направени првите ...

Кабинетот на Трајковски ќе формира нова комисија

Утрински - 17.11.2003

НАЈАВА Кабинетот на Трајковски за деновиве најави формирање нова комисија за одликувања, која треба да распише конкурс за идејно решение за изработка на државни одликувања и да го прекине мораториумот од 1999 година, кога пропадна конкурсот на првата комисија, поради неприфаќањето на ниеден предлог.

Две писма во чантата на Трајковски

Утрински - 17.11.2003

КОМЕНТАР Ерол Ризаов Претседателот на Република Македонија, Борис Трајковски, се врати од посета на СР Германија со две пораки во претседателската чанта. Едната е за македонската јавност, а другата е "затворено писмо" и тоа е за Владата и Министерството за надворешни работи на Република Македонија.

Државниот грб не е пречка за изработка на ордените

Утрински - 17.11.2003

Размислувања на политичките субјекти во земјава за иницијативата за изработка на државни одликувања ДАНИЕЛА ТРПЧЕВСКА Македонија, како и сите модерни држави, треба да има државни одликувања, како ордени и медали. Со оваа констатација се согласни повеќето политички субјекти во земјава, но ...