TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

МПЦ соработува со Ѓаволот за да стане автокефална

Дневник - 28.07.2002

ВЛАДИКАта ИРИНЕЈ Нишкиот владика Иринеј вчера ги отфрли барањата на поглаварот на Македонската православна црква, архиепископот Стефан, СПЦ да ја признае македонската црква како автокефална. - СПЦ не сака да го уважи барањето на Стефан и нема да ја признае МПЦ.

Србите не му посветија доволно внимание на писмото на Стефан

А1 - 27.07.2002

Писмото на поглаварот на МПЦ г.г. Стефан до српскиот патријарх Павле во медиумите во Србија доби многу мал простор. Најголемиот дел од белградските весници и електронски медиуми го пренесоа во скратена верзија извештајот на југословенскиот дописник на агенцијата „БЕТА“, а државната телевизија во ...

СПЦ сака смислено да ја разбие и присвои МПЦ

Утрински - 27.07.2002

Обраќање на архиепископот Охридски и Македонски Г.Г Стефан до српскиот патријарх Павле Македонската православна црква (МПЦ), и покрај сите оспорувања, достоинствено чекори по својот избран пат за возобновено самостојно живеење.

СПЦ ја загуби и најмалата почит кај македонскиот народ

Вест - 27.07.2002

СВЕТИОТ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД НА МПЦ ИСПРАТИ ОСТРО ПИСМО ДО СПЦ Светиот архијерејски синод на Македонската православна црква, вчера испрати отворено, остро писмо до Српската православна црква, обвинувајќи ја за менторства и програмски обиди преку митрополитот Јован, со цел да се сруши црковниот ...

СПЦ служела за однародување на македонскиот народ

Утрински - 27.07.2002

асимилација Конечно, разберете дека ова е наше и ни припаѓа само нам! Сознајте ја и прифатете ја вистината, која ќе Ве ослободи, зашто ова не било никогаш Ваше и нема да биде! Во минатото, кога повремено сте владееле со македонските простори, за жал и срам, СПЦ служела како инструмент за ...

До кога светосавието ќе биде надправославието?!

Дневник - 27.07.2002

ЈАВНО ОБРАЌАЊЕ НА АРХИЕПИСКОПОТ СТЕФАН ДО поглаварот на Српската Православна Црква Сфатете ја вистината што ја гледа целиот свет, а за жал, само СПЦ не може да разбере дека илузијата за братство и единство на југословенските народи заврши крваво и дека македонскиот народ денес живее во своја ...

СПЦ да не сонува да владее со она што е туѓо

А1 - 26.07.2002

По сите случувања во МПЦ, по контроверзниот „нишки документ“, по одлуката на владиката Јован да се отповика на поканата на српскиот патријарх Павле да ја припои велешката епархија во црковно единство со СПЦ, денеска конечно поглаварот на МПЦ, архиепископот охридски и македонски г.г.

Македонски дипломат го убедувал рускиот патријарх дека е изманипулиран од Грчката црква

Утрински - 24.07.2002

Мисија на наш претставник кај Алексеј Втори за признавање на МПЦ Руската, Грчката и Српската црква туркаат православен фундаментализам, не прифаќајќи го она што самите тие го имаат - е оцена на македонски дипломат инволвиран во разговорите околу последниот скандал со владиката Јован и судирот што и ...