TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Муслиманите го прославуваат Рамазан-Бајрам

А1 - 12.10.2007

Со молитва сабах-намаз рано изутрината, а подоцна и со Бајрам-намаз започна прославата на најголемиот муслимански празник Рамазан Бајрам. Муслиманите славата кон Алах ја искажуваат со давање милостина кон сиромашните и болните. По 30-дневниот пост, следи тридневното одбележување на празникот.

Со утринската молитва почна Рамазан Бајрам

Канал5 - 12.10.2007

Солидарност, молитва и баклава – муслиманските верници во Македонија традиционално го одбележаа Рамазан или Фитер Бајрам. По еден месец строг рамазански пост, каде што муслиманскиот верник му се заблагодарува на Алах за сите благодети кои му ги дал – денеска од изгрејсонце оџата ги повикуваше ...

Денес почнува празнувањето на Рамазан-бајрам

Утрински - 12.10.2007

Централното одбележување на празникот е во скопската џамија „Султан Мурат“ Груевски со великодостоинственици на Исламската верска заедница и политичари Џамијата „Султан Мурат“ во Скопје, денес ќе биде централното место за прославување на Рамазан-бајрам и по тој повод во неа ќе служи реис-ул-улема ...

Баклава или шеќер паре, па "Макфест"

Вест - 12.10.2007

ПОП-ПЕЈАЧОТ АДРИЈАН ГАЏА ГО ЧЕСТИТА РАМАЗАН-БАЈРАМ Денес е важен ден во семејството на поп-пејачот Адријан Гаџа (23) и на сите муслимани ширум светот. Се слави големиот празник Рамазан - Бајрам кога се означува крајот на месецот Рамазан кога е комплетиран Куранот- светата книга на муслиманите.

Обраќање на поглаварот на ИВЗ за Рамазан Бајрам

А1 - 11.10.2007

Утре е Рамазан Бајрам. Реис Ул Улема Хаџи Сулејман Ефенди Реџепи по повод празникот се обрати до верниците, да докажеме дека сме помоќни од оружјето. „Исламот е љубов, а не омраза, толеранција, а не конфронтација, солидарност, а не нетрпение.

Верниците со исламска вероисповед се подготвуваат за Бајрам

Канал5 - 11.10.2007

Верниците со исламска вероисповед се подготвуваат за Бајрам. На денешниот фитр бајрам на верниците им се обрати Рејсул Улема Сулејман Ефенди Реџепи – да го оставиме оружјето кое се намножи меѓу нас, да ги оставиме инаетот и љубомората и да побараме простување – побара рејсот Ефенди Реџепи од ...

Македонија е на пат кон ЕУ и НАТО

Време - 11.10.2007

ШЕЕСЕТ И ШЕСТ ГОДИНИ ОД ВОСТАНИЕТО ПРОТИВ ФАШИЗМОТ Македонија денеска одбележува 66 години од почетокот на антифашистичкото востание и народноослободителната војна. Со нападот на борците од Првиот прилепски партизански одред врз бугарскиот полициски участок и врз телефонско-телеграфската мрежа во ...