TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Димовска: „Да се врати одредницата „македонски народ“ во преамбулата“

А1 - 06.10.2001

„Јавната расправа за уставните измени од рамковниот договор покажа дека тешко ќе бидат усвоени и прифатливи промените ако во преамбулата не се врати одредницата „македонски народ““, изјави потпретседателката на ВМРО - ДПМНЕ, Доста Димовска во интервју за Македонско Радио.

СДСМ за Преамбулата ја омекна ПДП, на ред е ДПА

Вест - 06.10.2001

СДСМ џентлменски се договорил со ПДП Преамбулата од која според охридскиот договор "исчезна" македонскиот народ, сепак, да претрпи измени во насока на враќање на македонскиот како уставотворен народ во неа. Останува, велат нашите извори, на тоа да се согласи уште ДПА.

Измените не се идеални, но се важни за опстанокот на Македонија

Дневник - 06.10.2001

ЗАВРШИ ЈАВНАТА РАСПРАВА ЗА УСТАВНИТЕ ПРОМЕНИ Македонците не се согласуваат со бришење на македонскиот народ од Уставот, Албанците се согласуваат со предложените измени, Турците лути зашто повторно се избришани Јавноста во Македонија смета дека предложените уставни измени не се идеални.

Црвенковски во улога на олеснувач за Георгиевски, Џафери и Имери

Дневник - 04.10.2001

СРЕДБИ НА ОЛЕСНУВАЧИТЕ СО ПОЛИТИЧКИТЕ ЛИДЕРИ Леотар и Штул им укажувале на некои пратеници дека "ако македонската страна го блокира донесувањето на уставните промени, албанските политички претставници ќе бидат разочарани" Меѓународните претставници оставаат простор за промена на предложената ...

Менувам штипки за преамбула

Дневник - 04.10.2001

Коментар - Катерина Блажевска Време е државава да распише голем патриотски тендер за преамбулата на Уставот. Вака веќе не оди. Не може нормално да се излезе на улица, а да не се налета на армија патриоти, кои почнаа да водат и улични битки за да го вратат македонскиот народ во преамбулата.

Џафери ужива, додека Борис, Љубчо и Бранко се прпелкаат

Вест - 03.10.2001

МАКЕДОНСКИТЕ ЛИДЕРИ ЗАБОРАВИЈА ШТО ПОТПИШАА ВО ОХРИД Лидерите на ДПА и ПДП, бидејќи си ја завршија работата во Охрид, сега само ќе бидат сеирџии на прпелкањето на македонската лидерска тројка Трајковски, Георгиевски и Црвенковски кои, потпомогнати од спикерот Лидерите на политичките партии на ...

Фрчкоски го прелажал Глигоров дека нема да се менува Преамбулата

Вест - 03.10.2001

" И мене не ми е право да го слушам тоа што го зборуваат тие. Се слуша дека Љубомир Фрчкоски и Владо Поповски сами им ги понудиле своите услуги на претседателот Трајковски, Владата и на Уставната комисија да... " И мене не ми е право да го слушам тоа што го зборуваат тие.

Рамковниот договор виси во воздух

А1 - 02.10.2001

Две недели по активирањето на идејата на СДСМ за измена на нацрт амандманот за преамбулата на Уставот се уште нема конкретна најава за лидерска средба на која ова прашање би било разгледано. СДСМ ги повика албанските партии да се согласат на компромисот во преамбулата да остане референцата ...

Трајковски ќе ги спасува амандманите со уставна декларација?

Вест - 02.10.2001

ОБИД ДА СЕ ДЕБЛОКИРА МИРОВНИОТ ПРОЦЕС ВО МАКЕДОНИЈА Изгласувањето на уставната декларација, во која ќе се преслика сегашната Преамбула на Уставот, било услов македононските преговарачи во Охрид да се согласат со промената на Преамбулата на Македонија Претседателот Трајковски, во третата фаза на ...

Турците сакаат граѓанска, а не двонационална опција

Дневник - 02.10.2001

ЈАВНА РАСПРАВА ЗА УСТАВНИТЕ ПРОМЕНИ Рамковниот договор и предвидените уставни промени во основа ги задоволуваат потребите на малцинствата, а предлогот за новата преамбула е прифатлив, велат Турците во Центар Жупа. - Иако во предложените нацрт-амандмани не се споменуваат Турците, нема начин тие да ...

Црвенковски ќе ги анкетира лидерите за преамбулата

Дневник - 02.10.2001

НАЈАВЕНИ СЕРИЈА СРЕДБИ Лидерот на СДСМ Бранко Црвенковски неделава планира серија одделни средби со лидерите на ВМРО-ДПМНЕ, ДПА и ПДП Љубчо Георгиевски, Арбен Џафери и Имер Имери за враќањето на одредницата "македонски народ" во преамбулата договорена во Охрид.

Преамбулата на Уставот сеуште без компромисно решение

А1 - 01.10.2001

Две недели по активирањето на идејата на СДСМ за измена на нацрт амандманот за преамбулата на Уставот и нивниот повик албанските партии да се согласат на компромисот во преамбулата да остане македонскиот народ, но не како единствен носител на суверенитетот на државата со што би се потврдил ...

И да пропадне Охридскиот договор, Џафери и Имери пак ќе извлечат корист

Вест - 01.10.2001

ЛИДЕРИТЕ НА АЛБАНЦИТЕ СПОКОЈНО ГО СЛЕДАТ ЗАДОЦНЕТИОТ ПАТРИОТИЗАМ НА ГЕОРГИЕВСКИ И ЦРВЕНКОВСКИ Имер Имери оценува дека гласовите оти Трајковски подготвува нова средба на четворицата лидери на порелевантните политички партии, потписници на Охридскиот договор, со цел да се обидат да најдат подобро...

Договорот ќе повлече бран нови насилства во земјава

Дневник - 01.10.2001

СТУДЕНТИТЕ И РАМКОВНИОТ ДОГОВОР Во некои земји во светот Уставот забранува измени во услови на војна, а таков е Уставот на Белгија и Франција Студентите од скопскиот Универзитет "Свети Кирил и Методиј" не го поддржуваат рамковниот договор бидејќи сметаат дека усвојувањето на охридскиот документ ќе ...

За преамбулата и за референдумот

Дневник - 01.10.2001

Колумна - Јован Донев Респектирајќи го фактот дека најголема одговорност за иднината на оваа држава сноси најбројната етничка група, сосема е разбирливо дека прво таа треба самата со себе да расчисти каква држава сака и може да изгради И оваа недела помина во бесконечни расправии за референдумот и ...

Ако македонскиот народ се врати во преамбулата, преговорите ќе се вратат на нула

Дневник - 01.10.2001

АЛБАНСКИТЕ ПАРТИИ ВО "КОНТРАОФАНЗИВА" Нова формула за преамбулата во која ќе се спомнува македонскиот народ е праведна корекција, бидејќи нема расположение да се донесе уставната декларација - вели правниот експерт Владо Поповски Нужно е терминот македонски народ да се вметне во преамбулата, ...