TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Македонија со 32.000 дивоградби

Дневник - 11.05.2006

Во изминатава деценија низ цела Македонија изникнале 32 илјади дивоградби. Државниот инспекторат за градежништво во своите извештаи обелоденува дека во повеќето случаи се работи за објекти со нелегално изградени делови, како разни помошни објекти, доградби, надградби, тераси и потпокриви.

Изборен лек за дивоградби

Дневник - 11.05.2006

Проблемот со дивоградбите не се решава со нивна легализација. Напротив, со таков потег се праќа порака дека секој може да гради каде што и како што ќе му текне и да чека избори бидејќи тогаш се' е можно и дозволено. Владата никако не смее да праќа таква порака, туку треба да го спроведува законот, ...

Законот за легализација нема да го реши хаосот во градежниот бизнис

А1 - 10.05.2006

Законот за легализација нема да го реши хаосот во градежниот бизнис. Ќе се легализираат дивоградбите, ќе се амнестира урбанистичката мафија и нема да се стави крај на понатамошните незаконски изградби, коментираат експерти за А1.

Владата предизборно вади закон за легализација на дивоградбите

А1 - 09.05.2006

Владата од фиока предизборно вади закон за легализација на дивоградбите. Како обид да го избегне силниот притисок од хаосот во овој бизнис, 2626 незаконски изградени објекти, регистрирала Државната агенција за просторно планирање само во последниве две години.

50% од новоизградените објекти се дивоградби

А1 - 08.05.2006

Повеќе од половина од новоградбите во Македонија се диви објекти. Овој фрапантен податок го обелоденува Државната агенција за просторно планирање. Во извештајот кој е доставен до Владата, Агенцијата предупредува дека од 2626, објекти изградени од почетокот на 2004 до денес, само 48% се ...