TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Преводот на "Одисеја" на македонски ќе добие пари

Вест - 18.02.2005

КОМИСИЈАТА ЗА ИЗДАВАШТВО НАПРАВИ КОРЕКЦИИ Венко Андоновски на одење од Комисијата за издаваштво остава и правила на игра: да се издаваат книгите со конкретни наслови и конкретни датаму, и да нема фол да се бараат и добијат пари за скапо издание, а да се Венко Андоновски, претседател на Комисијата ...

Уште 43 наслови со државна поддршка

Време - 17.02.2005

ПО ПРИГОВОРИТЕ НА ИЗДАВАЧИТЕ Весна Дамчевска Комисијата за издавачка дејност на Министерството за култура ќе го прошири списокот на државно субвенционирани книги со дополнителни 43 наслови од домашна и од преводна литература, што е резултат на големиот број приговори што издавачките куќи ги ...

Ако нема книги - нема ни пари

Дневник - 17.02.2005

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА КУЛТУРА ИМ ПОСТАВИ УСЛОВ НА ИЗДАВАЧИТЕ Издавачите нема да добијат пари за книгите одобрени на годинашниот конкурс за издаваштво на Министерството за култура ако книгите не ги објават најдоцна до септември. Ресорното министерство веќе испратило писмо до издавачите со кое бара ...

Квартално пријавување на проекти

Вечер Прес - 17.02.2005

Издавачите кои со свои проекти влегоа во програмата за финансирање на Министерството за култура, годинава ќе мора одобрените дела за печатење да ги пријавуваат квартално. Од нивната дисциплинираност ќе зависи дали ќе ги искористат одобрените државни средства или не.

Издавачите бараат пари и за плата на својот претседател

Вест - 16.02.2005

ИНИЦИЈАТИВА НА ЗДРУЖЕНИЕТО Сегашниот претседател на Здружението на издавачите Љупчо Лазаревски е во оставка, тој е сопственик на "Магор" и заменик- генерален на МРТВ, а сега се бара претседателската функција да биде платена, а за помош Здружението на издавачите сака функцијата претседател да биде ...

Здружението ќе биде ефикасно ако се поделат обврските

Време - 14.02.2005

ПРЕДЛОГ НА ПРВИОТ ЧОВЕК НА ИЗДАВАЧИТЕ Весна Дамчевска <> Организацијата на Саемот на книгата во Битола, првиот Новогодишен саем на книгата во НУБ „Св. Климент Охридски“ и вклучувањето на Здружението во организацијата на „Рациновите средби“ се позитивните чекори што ги направи ова раководство, вели ...