TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Нов обид за блокада на изборите – Спасовски не ги потпишува писмата до ДИК

Канал5 - 10.04.2016

Опозицијата преку техничкиот министер за внатрешни работи Оливер Спасовски се обидува да ја кочи работата на Државната изборна комисија за да не се заврши навреме прочистувањето на Избирачкиот список, тврдат извори од МВР и ДИК.

Клучот за избори е во ДИК

Телма - 10.04.2016

Од одлуката на ДИК ќе зависи дали изборите ќе се одржат или не. Клучот е во рацете на претседателот на комисијата Александар Чичаковски кој треба да стави потпис на Избирачкиот список.Оваа институција според аналитичарите е одговорна за изборниот ...

Власта и опозицијата на истите браници

Утрински - 10.04.2016

Александра М. Митевска ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, како и партиите од нивните орбити, ги зацврстија за време на викендот своите спротивставени позиции во однос на изборите на 5 јуни, со што политичката ситуација во земјава станува се' понеодржлива, особено ...

ПЦЕР: Имаме сознанија дека проверката на Избирачкиот список е катастрофална

Фокус - 10.04.2016

Контролите на Избирачкиот список ги вршат административци од власта и имаме сознание од нашето членство на терен, посебно во Шуто Оризари дека проверките се катастрофални, реагираат денеска од Партијата за целосна еманципација на Ромите (ПЦЕР).

ДИК без официјален став, повторно ќе се проверуваат 40 000 гласачи кои не биле дома

ТВ21 - 10.04.2016

Ниту претседателот на ДИК Чичаковски, ниту пак членовите на комисијата не сакаат јавно да зборуваат до каде е прочистување на избирачкиот список. Од службата за односи со јавност информираа дека медиумите навреме ќе бидат известени кога ќе има ...

Избирачкиот список е чист, СДСМ преку Спасовски се обидува да ја блокира работата на ДИК

Сител - 10.04.2016

Лидерот на СДСМ, Зоран Заев, преку Оливер Спасовски повторно се обидува да ја кочи работата на ДИК благодарение на договорот меѓу партиите, пропратните писма од МВР до ДИК да одат со потпис од техничкиот министер и двајцата заменици.

ПЦЕР се сомнева во проверката на избирачкиот список

+инфо - 10.04.2016

Партијата за целосна еманципација (ПЦЕР) не верува во проверката на избирачкиот список и не верува дека податоците се точни и бара проверките да се направат со членови и од опозицијата. Според ПЦЕР, проверката е сомнителна, посебно во општината Шуто ...

ПРОВИДНИ ИГРИ ЗА ИЗБОРНА БЛОКАДА: Спасовски не ги потпишувал писмата од МВР до ДИК

Телеграф - 10.04.2016

Спасовски ова кочење го правел така што не ги потпишувал писмата со информации од МВР кон ДИК, кои според партиски договор, покрај неговиот потпис треба да бидат потпишани и од неговите заменици, објавува „Канал 5“ Преку ситни блокади опозицијата се ...

ПЦЕР: Се сомневаме во проверката на избирачкиот список

Репортер - 10.04.2016

Партијата за целосна еманципација тврди сигурно дека проверката што ја прават за нас е сомнителна. Пред се контролите ги вршат административци од власта и имаме сознание од нашето членство на терен посебно во Шуто Оризари проверките се катастрофални.

Избирачкиот список е чист, Зоран Заев со сите сили се обидува да ги блокира изборите

Алфа - 10.04.2016

Лидерот на СДСМ, Зоран Заев преку Оливер Спасовски повторно се обидува да ја кочи работата на ДИК. Извори за Алфа брифираат дека пропратните писма од МВР завршиле без потпис на Спасовски во ДИК, одбил да ги потпише, со цел да се пробие дадениот рок.

Избирачкиот список е чист, Заев со сите сили се обидува да ги блокира изборите

Курир - 10.04.2016

Лидерот на СДСМ, Зоран Заев, преку Оливер Спасовски повторно се обидува да ја кочи работата на ДИК благодарение на договорот меѓу партиите, пропратните писма од МВР до ДИК да одат со потпис од техничкиот министер и двајцата заменици.

„Курир“: Избирачкиот список е чист, Заев со сите сили се обидува да ги блокира изборите

Нетпрес - 10.04.2016

Лидерот на СДСМ, Зоран Заев, преку Оливер Спасовски повторно се обидува да ја кочи работата на ДИК благодарение на договорот меѓу партиите, пропратните писма од МВР до ДИК да одат со потпис од техничкиот министер и двајцата заменици, пишува „ Курир ...

СДСМ-фантомска: Бараа криминалци, се најдоа себеси

Република - 10.04.2016

Пре­ба­ру­ва­ње­то низ из­би­рач­ки­от спи­сок мо­же да би­де но­ва­та ка­те­го­ри­ја во Ма­ке­дон­ски­от олим­пи­ски ко­ми­тет. Со си­те си­ли опо­зи­ци­ја­та со го­ди­ни се оби­ду­ва да об­ви­ни „фан­то­ми“ и дру­ги не­ре­ал­ни со­би­ти­ја за ...

Избирачкиот список е чист, Заев со сите сили се обидува да ги блокира изборите

Денешен - 10.04.2016

Лидерот на СДСМ, Зоран Заев, преку Оливер Спасовски повторно се обидува да ја кочи работата на ДИК благодарение на договорот меѓу партиите, пропратните писма од МВР до ДИК да одат со потпис од техничкиот министер и двајцата заменици.

Избирачкиот список е чист, Заев со сите сили се обидува да ги блокира изборите

Вечер Прес - 10.04.2016

Завршена е и проверката за тоа дали се во земјава или во странство 3372 лица за кои немало неодамнешни записи, а биле регистрирани во стан со друго лице кое примало пари од странство по брз трансфер Лидерот на СДСМ, Зоран Заев, преку Оливер ...

МОЛК од ДИК! Засега без официјален став за напредокот со Избирачкиот список

Локално - 10.04.2016

Никој од членовите на ДИК не сака јавно да зборува до каде е стигнато со прочистување на избирачкиот список. Службата за односи со јавност само информираше дека медиумите навреме ќе бидат известени кога ќе има нешто ново.

Заев на секој начин се обидува да ги попречи изборите

Пулс24 - 10.04.2016

Лидерот на СДСМ, Зоран Заев, преку Оливер Спасовски повторно се обидува да ја кочи работата на ДИК благодарение на договорот меѓу партиите, пропратните писма од МВР до ДИК да одат со потпис од техничкиот министер и двајцата заменици.

Избирачкиот список е чист, СДСМ упорна да ги блокира изборите

Република - 10.04.2016

Лидерот на СДСМ, Зоран Заев, преку замнскиот министер за внатрешни работи, Оливер Спасовски, повторно се обидува да ја кочи работата на ДИК благодарение на договорот меѓу партиите, пропратните писма од МВР до ДИК да одат со потпис од техничкиот ...

(ВИДЕО) Клучот за избори е во ДИК

Локално - 10.04.2016

Од одлуката на ДИК ќе зависи дали изборите ќе се одржат или не. Клучот е во рацете на претседателот на комисијата Александар Чичаковски кој треба да стави потпис на Избирачкиот список, констатира Телма.

Ибраимовски: Проверката на избирачкиот список е катастрофална

Либертас - 10.04.2016

Контролите на Избирачкиот список ги вршат административци од власта и имаме сознание од нашето членство на терен, посебно во Шуто Оризари дека проверките се катастрофални, реагираат денеска од Партијата за целосна еманципација на Ромите (ПЦЕР).

Ибраимовски: Проверката на избирачкиот список е катастрофална

Локално - 10.04.2016

Контролите на Избирачкиот список ги вршат административци од власта и имаме сознание од нашето членство на терен, посебно во Шуто Оризари дека проверките се катастрофални, реагираат денеска од Партијата за целосна еманципација на Ромите (ПЦЕР).

ДИК без официјален став, повторно ќе се проверуваат 40.000 гласачи кои не биле дома

Либертас - 10.04.2016

Ниту претседателот на ДИК Чичаковски, ниту пак членовите на комисијата не сакаат јавно да зборуваат до каде е прочистување на избирачкиот список, пренесува Тв21. Од службата за односи со јавност информираа дека медиумите навреме ќе бидат известени ...

Избирачкиот список е чист, Заев со сите сили се обидува да ги блокира изборите

Lider - 10.04.2016

Лидерот на СДСМ, Зоран Заев, преку Оливер Спасовски повторно се обидува да ја кочи работата на ДИК благодарение на договорот меѓу партиите, пропратните писма од МВР до ДИК да одат со потпис од техничкиот министер и двајцата заменици.

ДОМ: Централниот одбор ја потврди одлуката за бојкот на изборите

ТВ21 - 09.04.2016

На денешната седница Централниот одбор на ДОМ ја потврди одлуката на Извршниот одбор за бојкот на изборите на 5 јуни. „Како партија која инсистира на владеење на демократските принципи во земјата, не можеме да прифатиме да излеземе на избори на кои ...

Централниот одбор на ДОМ ја потврди одлуката за бојкот на изборите

Телма - 09.04.2016

На денешната седница Централниот одбор на ДОМ ја потврди одлуката на Извршниот одбор за бојкот на изборите на 5 јуни. Велат, дека како партија која инсистира на владеење на демократските принципи во земјата, не можат да прифатат да излезат на избори ...

Велјаноски ја повика опозицијата да учествува на изборите на 5 јуни

Канал5 - 09.04.2016

Претседателот на собранието Трајко Велјаноски ја повика опозицијата да учествува на изборите на 5 јуни. Тој повтори дека изборите ќе ги распише на 15 април.Нема уставна поместување на договорениот датум одговори Велјаноски во интервју за 24 ...

Вељаноски: Избори на 5-ти јуни, ја повикувам опозицијата на фер натпревар

24 Вести - 09.04.2016

Избори ќе има на 5 јуни, не постои ниту една уставна опција за поместување на датумот, тврди претседателот на Собранието Трајко Велјаноски. Тој ја повика и опозицијата да учествува на изборите, бидејќи сите услови од Пржинскиот договор, според него ...

ДИК без официјален став за напредокот со Избирачкиот список

Алсат-М - 09.04.2016

Никој од членовите на ДИК денеска не сакаше јавно да зборува до каде е стигнато со прочистување на избирачкиот список. Службата за односи со јавност само информираше дека медиумите навреме ќе бидат известени кога ќе има нешто ново.

(ВИДЕО) Заев: Нема услови за избори на 5 јуни

Репортер - 09.04.2016

Една од нашите препознатливи атрибути во целиот овој период е конструктивноста во процесот, ние рековме не гледаме алтернатива надвор од Договорот од Пржино. Ќе дадам коментар, ако се поништуваат вакви акти на министрите Фросина Ременски и Оливер ...

Централниот одбор на ДОМ ја потврди одлуката за бојкот на изборите

Нова ТВ - 09.04.2016

На денешната седница Централниот одбор на партијата ДОМ ја потврди одлуката на Извршниот одбор за бојкот на изборите на 5 јуни. „Како партија која инсистира на владеење на демократските принципи во земјата, не можеме да прифатиме да излеземе на ...

Централниот одбор на ДОМ ја потврди одлуката за бојкот на изборите

А1 On - 09.04.2016

На денешната седница Централниот одбор на ДОМ ја потврди одлуката на Извршниот одбор за бојкот на изборите на 5 јуни. Како партија која инсистира на владеење на демократските принципи во земјата, не можеме да прифатиме да излеземе на избори на кои ...

ДОМ ја потврди одлуката за бојкот на изборите

Макфакс - 09.04.2016

Централниот одбор на ДОМ на својата седница во саботата ја потврди одлуката на Извршниот одбор за бојкот на изборите на 5-ти јуни. Партијата чијашто лидерка Лилјана Поповска беше пратеник од редовите на владејачката коалиција предводена од ...

БЕТМЕН ВЕЛИТ: Сè по список

Телеграф - 09.04.2016

Раатот ми го расипа изјавата на СДСМ и најавата дека партијата нема да учествува на парламентарните избори бидејќи избирачкиот список не бил допрочистен и медиумите не биле дорегулирани Долгоочекуваниот ден за распуштање на собранието дојде - и си ...

(ВИДЕО) Заев повика на бојкот на изборите на 5 јуни

А1 On - 09.04.2016

Една од нашите препознатливи атрибути во целиот овој период е конструктивноста во процесот, ние рековме не гледаме алтернатива надвор од Dоговорот од Пржино. Ќе дадам коментар, ако се поништуваат вакви акти на министрите Фросина Ременски и Оливер ...

Централниот одбор на ДОМ ја потврди одлуката за бојкот на изборите

Репортер - 09.04.2016

На денешната седница Централниот одбор на ДОМ ја потврди одлуката на Извршниот одбор за бојкот на изборите на 5 јуни. Како партија која инсистира на владеење на демократските принципи во земјата, не можеме да прифатиме да излеземе на избори на кои ...

Заев: Нема опција до 5 јуни да се прочисти Избирачкиот список

+инфо - 09.04.2016

Една од нашите препознатливи атрибути во целиот овој период е конструктивноста во процесот, ние рековме не гледаме алтернатива надвор од Dоговорот од Пржино. Ќе дадам коментар, ако се поништуваат вакви акти на министрите Фросина Ременски и Оливер ...

(ВИДЕО) Заев: Нема услови за избори на 5 јуни

Либертас - 09.04.2016

Ви ги пренесуваме одговорите на новинарските прашања од прес конференцијата на лидерот на СДСМ, Зоран Заев: Медиуми: Г-дине Заев, владата ги поништи одлуките на вашите министри, дали тоа значи дека договорот од Пржино е веќе целосно укинат? Заев: ...

(ВИДЕО) Ако биде уништено СЈО, и ги вратат материјалите, Зоран Заев ќе продолжи да ги објавува прислушкуваните ...

Локално - 09.04.2016

Денеска 14 опозициски партии ја потпишаа Пплатформата за демократска Македонија. Еве што одговори Заев на новинарските прашања за актуелната политичка криза: Одговори на новинарски прашања П1: Г-дине Заев, владата ги поништи одлуките на вашите ...

Централниот одбор на ДОМ ја потврди одлуката за бојкот на изборите

Бриф - 09.04.2016

На денешната седница Централниот одбор на ДОМ ја потврди одлуката на Извршниот одбор за бојкот на изборите на 5 јуни. Како партија која инсистира на владеење на демократските принципи во земјата, не можеме да прифатиме да излеземе на избори на кои ...

ДОМ: Централниот одбор ја потврди одлуката за бојкот на изборите

Либертас - 09.04.2016

На денешната седница Централниот одбор на ДОМ ја потврди одлуката на Извршниот одбор за бојкот на изборите на 5 јуни. „Како партија која инсистира на владеење на демократските принципи во земјата, не можеме да прифатиме да излеземе на избори на кои ...

НЕВОЗМОЖНА МИСИЈА: Избирачкиот список го „пере“ само попис!

Фактор - 09.04.2016

Применетата вкрстена проверка на податоците не ја даде во целост очекуваната активност, бидејќи базите на податоци не се следат по исти стандарди, закони, класификации и дефиниции во сите институции.

ДОМ ја потврди одлуката за бојкот на изборите

Точка - 09.04.2016

Централниот одбор на ДОМ на својата седница во саботата ја потврди одлуката на Извршниот одбор за бојкот на изборите на 5-ти јуни. Партијата чијашто лидерка Лилјана Поповска беше пратеник од редовите на владејачката коалиција предводена од ...

Централниот одбор на ДОМ ја потврди одлуката за бојкот на изборите

Локално - 09.04.2016

На денешната седница Централниот одбор на ДОМ ја потврди одлуката на Извршниот одбор за бојкот на изборите на 5 јуни. Како партија која инсистира на владеење на демократските принципи во земјата, не можеме да прифатиме да излеземе на избори на кои ...

СДСМ нема да ги повлече членовите од ДИК

Фокус - 08.04.2016

СДСМ и нејзините коалициони партнери денеска одлучија да не ги повлечат двајцата членови од ДИК за да обезбедат контрола врз процесот на прочистување на Избирачкиот список. СДСМ и нејзините коалициони партнери денеска одлучија да не ги повлечат ...

Дума и Милев и денеска на седница на ДИK

Дневник - 08.04.2016

Членовите на СДСМ во ДИK, Горан Милев и Виолета Дума и покрај објавувањето на бојкотот на изборите од страна на лидерот на нивната партија, вчера дојдоа на своите работни места. Остануваат ли да работат на дочистувањето на Избирачкиот список и да го ...

Повеќето помали партии нема да гласаат на 5 јуни

Утрински - 08.04.2016

ДС, ДОМ, ФРОДЕМ, ОМ и Левица сметаат дека нема услови за фер и кредибилни услови без прочистен избирачки список Горан Адамовски Демократскиот сојуз на Павле Трајанов, ДОМ на Лилјана Поповска, ФРОДЕМ на Јове Кекеновски, ОМ на Љубе Бошкоски и ...

Американска амбасада: Останува уште многу работа до избори

Фокус - 08.04.2016

Од таму велат дека ова подразбира прочистување на Избирачкиот список, спречување на било каква форма на заплашување или притисок врз гласачите, и обезбедување на фер медиумско покривање Политичките лидери на оваа земја имаат одговорност пред своите ...

ДИК oдлучува за резултатите од теренската проверка

24 Вести - 08.04.2016

Државната изборна комисија завршила со внесување и обработка на сите податоци од теренската проверка. Не откриваат за колку од 87-те илјади се потврдил сомнежот дека неосновано се наоѓаат во избирачкиот список, но во моментов членовите на комисијата ...

ДИК oдлучува за резултатите од теренската проверка

ТВ21 - 08.04.2016

ДИК заврши со внесување и обработка на податоците од теренската проверка, но се уште не соопштува за колку од 87 000 спорни гласачи е потврден сомнежот дека неосновано се наоѓаат во избирачкиот список.

Дик одлучува за резултатите од теренска проверка

24 Вести - 08.04.2016

Државната изборна комисија завршила со внесување и обработка на сите податоци од теренската проверка. Не откриваат за колку од 87-те илјади се потврдил сомнежот дека неосновано се наоѓаат во избирачкиот список.

СДСМ не ги повлекува двајцата членови на ДИК

Телма - 08.04.2016

Виолета Дума и Игор Милев остануваат членови на Државната изборна комисија. СДСМ и коалициските партнери едногласно одлучија да не ги повлекуваат своите членови од централниот изборен орган, за да обезбедат контрола врз процесот на прочистување на ...

Експерти: Претседателот на ДИК не може да ги блокира изборите со непотпишување на Избирачкиот список

ТВ21 - 08.04.2016

Доколку претседателот на Државна изборна комисија, Александар Чичаковски, не го потпише Избирачкиот список, тогаш според правните експерти Беким Кадриу и Александар Даштевски, тој ќе треба да сноси одговорност за таков чекор.

ДИК ќе реши што понатаму со 40.000 гласачи кои не се најдени дома

Репортер - 08.04.2016

Државната изборна комисија завршила со внесување и обработка на податоците од теренската проверка на спорни гласачи. Не се знае за колку од 87.0000 гласачи се потврдил сомнежот дека неосновано се наоѓаат во избирачкиот список.

ДИК продолжува со прочистувањето на избирачкиот список до 15 април

МКД - 08.04.2016

Државната изборна комисија, по усвојувањето на извештајот за теренската, вкрстената и административната проверка на избирачкиот список, продолжува тековните работи во однос на дополнителните проверки на списокот.

ДИК ВО ПЕТТА БРЗИНА: Списокот ќе се чисти до 15 април

Телеграф - 08.04.2016

Откако Комисијата го усвои заклучокот од теренската, вкрстената и административната проверка, прв чекор е да се донесе одлука на кој начин ќе се постапува со оние приближно 40.000 лица кои од каква било причина не учествувале во проверката Од ...

Заев не ги повлекува членовите од ДИК

Press24 - 08.04.2016

Виолета Дума и Игор Милев остануваат членови на Државната изборна комисија. СДСМ и коалициските партнери едногласно одлучија да не ги повлекуваат своите членови од централниот изборен орган, за да обезбедат контрола врз процесот на прочистување на ...

Остануваат за избори: СДСМ не ги повлекува членовите од ДИК

Вечер Прес - 08.04.2016

Виолета Дума и Игор Милев и понатаму остануваат членови на ДИК. СДСМ и коалиционите партнери не ги повлекуваат своите членови од Државната изборна комисија, за да имаат контрола врз процесот на прочистување на избирачкиот список.

ДИК ќе реши што понатаму со 40.000 гласачи кои не се најдени дома

Либертас - 08.04.2016

Државната изборна комисија завршила со внесување и обработка на податоците од теренската проверка на спорни гласачи. Не се знае за колку од 87.0000 гласачи се потврдил сомнежот дека неосновано се наоѓаат во избирачкиот список.

ДИК ќе реши што понатаму со 40.000 гласачи кои не се најдени дома

Фактор - 08.04.2016

Државната изборна комисија завршила со внесување и обработка на податоците од теренската проверка на спорни гласачи. Не се знае за колку од 87.0000 гласачи се потврдил сомнежот дека неосновано се наоѓаат во избирачкиот список.

Ќе успее ли ДИК навреме да го заврши чистењето на Избирачкиот список?

Фактор - 08.04.2016

Засега од ДИК уште не кажуваат дали ќе успеат да го завршат Избирачкиот список навреме. Според членови од оваа институција во овој момент се обработуваат податоците кои доаѓаат од терен, а уште трае собирањето и вкрстувањето на податоците за ...

Списокот ќе се чисти до 15 април

Вечер Прес - 08.04.2016

ДИК продолжува со засилено секојдневно темпо на работа да се запазат роковите кон подготовките на Избирачкиот список за изборите на 5 јуни, пренесува Телеграф.мк. За таа цел првите луѓе на ДИК Александар Чичаковски и Реџеп Прекопуца беа на средби со ...

Списокот ќе се чисти до 15 април, ДИК во петта брзина

Република - 08.04.2016

ДИК продолжува со засилено секојдневно темпо на работа да се запазат роковите кон подготовките на Избирачкиот список за изборите на 5 јуни, пренесува Телеграф.мк. За таа цел првите луѓе на ДИК Александар Чичаковски и Реџеп Прекопуца беа на средби со ...

СДСМ остануваат во ДИК за да имаат увид во чистењето на списокот

Фактор - 08.04.2016

СДСМ и коалиционите партнери не ги повлекуваат своите членови од Државната изборна комисија, за да имаат контрола врз процесот на прочистување на избирачкиот список. Виолета Дума и Игор Милев и понатаму остануваат членови на ДИК.

Заев не ги повлекува членовите од ДИК

Република - 08.04.2016

Виолета Дума и Игор Милев остануваат членови на Државната изборна комисија, пишува „Прес 24“. СДСМ и коалициските партнери едногласно одлучија да не ги повлекуваат своите членови од централниот изборен орган, за да обезбедат контрола врз процесот на ...

Чичаковски и Прекопуца на средба со Вељаноски

ТВ21 - 07.04.2016

Денеска напладне претседателот и потпретседателот на Државната изборна комисија (ДИК) Александар Чичаковски и Реџеп Прекопуца биле на средба со Претседателот на Собранието Трајко Вељаноски во неговиот кабинет, дознава ТВ21 од собраниски извори.

Чичаковски и Прекопуца на средба со Велјаноски во Собрание

24 Вести - 07.04.2016

По синоќешната средба во седиштето на ЕУ во Скопје, претседателот на ДИК Чичаковски и неговиот заменик Прекопуца, денеска на консултации со собранискиот спикер Трајко Велјаноски. Собраниски извори велат се дискутирало за роковите, по датумот на кој ...

Избирачкиот список за неколку дена може да биде чист како солза

Вест - 07.04.2016

Претседателот на собранието на Македонија Трајко Вељаноски имаше конструктивна средба со претседателот на ДИК Александар Чичаковски и со потпретседателот Реџеп Прекопуца, на која се потврди дека Вељановски ќе го потпише решението за распишување и ...

Вељаноски на средба со првите луѓе на ДИК

ТВ21 - 07.04.2016

Државната изборна комисија се уште не излезе со официјален став дали ќе успее навреме да го прочисти Избирачкиот список. Во текот на денот, раководителите на оваа институција постојано се консултираа со претседателот на Собранието Трајко Вељановски.

Новковски: Потписот на Чичаковски не е пресуден за Избирачкиот список

Алсат-М - 07.04.2016

Првиот човек на ДИК, Александар Чичаковски, не може да го спречи потпишувањето на избирачкиот список. Така мисли аналитичарот и екс-министер Ненад Новковски, по ставот на претседателот на Комисијата дека нема да стави параф на документот ако има ...

ДИК продолжува со прочистување на избирачкиот список

Сакам да кажам - 07.04.2016

Државната изборна комисија (ДИК) денеска во 11 часот ќе одржи редовна работна средба за прочистување на избирачкиот список. Како што информираат за „Мета“ членови од ДИК, тие продолжуваат со редовна работа за целосна проверка на спорните гласачи.

ДИК продолжува со прочистување на Избирачкиот список

ТВ21 - 07.04.2016

Државната изборна комисија денеска во 11 часот ќе одржи редовна работна средба за прочистување на избирачкиот список. Како што информираат за „ Мета “ членови од ДИК, тие продолжуваат со редовна работа за целосна проверка на спорните гласачи.

Чичаковски на консултации кај Вељаноски

Утрински - 07.04.2016

Засега, ДИК работи во полн состав. Двајцата членови избрани по предлог на СДСМ велат дека доколку партијата реши да ги повлече, тие ќе ја почитуваат ваквата одлука Претседателот на ДИК, Александар Чичаковски, и потпретседателот Реџеп Прекопуца беа ...

СДСМ ќе ги повлече и членовите од ДИК по најавата за бојкот на изборите

Сакам да кажам - 07.04.2016

Извесно е дека и членовите на Државната изборна комисија (ДИК) предложени од СДСМ ќе бидат повлечени по најавата на лидерот на партијата Зоран Заев дека најголемата опозициска партија нема да учествува на предвремените избори на 5 јуни.

СДСМ ќе ги повлече и членовите од ДИК?

Фокус - 07.04.2016

И без членови од СДСМ, ДИК би имала мнозинство за одлучување. Членовите на ДИК ги избира Собранието кое е веќе распуштено. На вчерашната прес конференција, претседателот на СДСМ, Зоран Заев, одговарајќи на новинарски прашања, рече дека најверојатно ...

ДИК продолжува со работа за чистење на избирачкиот список

24 Вести - 07.04.2016

Државната изборна комисија продолжува со работа во насока на прочистување на избирачкиот список. Иако за денеска нема закажано јавна седница, од комисијата најавуваат дека веројатно на работен состанок ќе продолжат со редовните активности, откако ...

Чичаковски на консултации кај Вељаноски- ДИК работи во полн состав

Телма - 07.04.2016

Претседателот на ДИК Александар Чичаковски и потпретседателот Реџеп Прекопуца беа на консултации кај претседателот на Собранието Трајко Вељаноски. Средбата се случува по синоќешното распуштање на Парламентот и по најавите на Вељаноски дека ќе ...

Чичаковски и Прекопуца на консултации кај Вељаноски

Нова ТВ - 07.04.2016

Претседателот на ДИК Александар Чичаковски и потпретседателот Реџеп Прекопуца денеска имале консулатции со претседателот на Собранието Трајко Вељаноски. Според информации од Собранието, тема биле роковите, по синоќешното распуштање на Парламентот.

ДИК продолжува со прочистувањето на списокот

Капитал - 07.04.2016

Државната изборна комисија (ДИК) денеска во 11 часот ќе одржи редовна работна седница за прочистување на избирачкиот список, јавија повеќе медиуми. Како што информираат за „Мета“ членови од ДИК, тие продолжуваат со редовна работа за целосна проверка ...

ДИК продолжува со прочистување на избирачкиот список, можно е членовите од СДСМ да бидат повлечени

Репортер - 07.04.2016

жавната изборна комисија (ДИК) денеска во 11 часот ќе одржи редовна работна средба за прочистување на избирачкиот список. Како што информираат за „ Мета “ членови од ДИК, тие продолжуваат со редовна работа за целосна проверка на спорните гласачи.

Заев може да ги повлече членовите од ДИК

Кајгана - 07.04.2016

Во четврток, по консултации со членовите во Државната изборна комисија, поставени на предлог на СДСМ, партијата ќе одлучи дали ќе ги повлече, со што би се опструирала работата на оваа државна институција, откако синоќа на прес-конференција лидерот ...

Заев може да ги повлече членовите од ДИК

Макфакс - 07.04.2016

Во четврток, по консултации со членовите во Државната изборна комисија, поставени на предлог на СДСМ, партијата ќе одлучи дали ќе ги повлече, со што би се опструирала работата на оваа државна институција, откако синоќа на прес-конференција лидерот ...

Чичаковски се сретна со Трајко Вељаноски

+инфо - 07.04.2016

Претседателот на ДИК Александар Чичаковски и потпретседателот Реџеп Прекопуца денеска имаа консултации со претседателот на Собранието Трајко Вељаноски, но детали од средбата не се соопштуваат.

Новаковски: Непотпишувањето на избирачкиот список од претседателот на ДИК ќе има само политичка, но не и правна ...

МКД - 07.04.2016

Ако претседателот на Државната изборна комисија Александар Чичаковски по јавниот увид не го стави својот потпис на избирачкиот список, тоа нема да има никаква правна реперкусија, туку ќе има само политичка димензија, вели во изјавата за МКД.мк ...

ДИК продолжува со прочистување на избирачкиот список

Нова ТВ - 07.04.2016

Државната изборна комисија (ДИК) денеска во 11 часот ќе одржи редовна работна средба за прочистување на избирачкиот список. Како што информираат за „ Мета “ членови од ДИК, тие продолжуваат со редовна работа за целосна проверка на спорните гласачи.

ДИК продолжува да го чисти избирачкиот список, неизвесно што ќе се случува со членовите на СДСМ

МКД - 07.04.2016

Државната изборна комисија (ДИК) денеска од 11 часот одржува редовна работна средба за обврските кон прочистувањето на избирачкиот список, односно за целосната проверка на спорните гласачи.

ДИК продолжува со прочистување на избирачкиот список

Нетпрес - 07.04.2016

Државната изборна комисија (ДИК) денеска во 11 часот ќе одржи редовна работна седница за целосна проверка на спорните гласачи. Членовите на Државната изборна комисија (ДИК) вчера дебатираа за процесот на прочистување на Избирачкиот список, што е ...

ПЦЕР не оди на избори на 5 јуни

+инфо - 07.04.2016

Партијата за целосна еманципација на Ромите (ПЦЕР) нема да оди на избори на 5 јуни, се наведува во соопштението на оваа партија. „На неодамна одржаниот конгрес на ПЦЕР беше донесена одлука додека не се прочисти избирачкиот список и не се исполни ...

Заев може да ги повлече членовите од ДИК

Канал 77 - 07.04.2016

Во четврток, по консултации со членовите во Државната изборна комисија, поставени на предлог на СДСМ, партијата ќе одлучи дали ќе ги повлече, со што би се опструирала работата на оваа државна институција, откако синоќа на прес-конференција лидерот ...

ДИК одржува средба за целосна проверка на спорните гласачи

Фактор - 07.04.2016

Државната изборна комисија денеска одржува редовна работна средба за целосната проверка на спорните гласачи од избирачкиот список. Лидерот на СДСМ, Зоран Заев синоќа најави бојкот на изборите на 5 јуни, а истовремено и разговори со членовите од ...

ДИК продолжува со прочистување на избирачкиот список

Точка - 07.04.2016

Државната изборна комисија (ДИК) денеска во 11 часот ќе одржи редовна работна седница за целосна проверка на спорните гласачи. Членовите на Државната изборна комисија (ДИК) вчера дебатираа за процесот на прочистување на Избирачкиот список, што е ...

СДСМ не оди на избори ! Што беше прашан, а што одговори Зоран Заев

Локално - 07.04.2016

СДСМ нема да учествува на предвремените парламентарни избори кои ќе се одржат на 5 јуни. Оваа одлука ја соопшти лидерот на партијата, Зоран Заев неколку минути откако спикерот на Собранието, Трајко Вељаноски го распушти Собранието.

Се прочистува избирачкиот список, ДИК засега во полн состав

Фактор - 07.04.2016

Претседателот на Собранието, Трајко Вељаноски денеска имаше конструктивна средба со претседателот на ДИК , Александар Чичаковски и со потпретседателот, Реџеп Прекопуца. Извори од Собранието велат дека се дискутирало за роковите и за датумот на кој ...

ДИК продолжува да го чисти избирачкиот список, неизвесно што ќе се случува со членовите на СДСМ

Бриф - 07.04.2016

Државната изборна комисија (ДИК) денеска во 11 часот ќе одржи редовна работна седница за прочистување на избирачкиот список, јавија повеќе медиуми. Како што информираат за „Мета“ членови од ДИК, тие продолжуваат со редовна работа за целосна проверка ...

Заев може да ги повлече членовите од ДИК

Точка - 07.04.2016

Денес, по консултации со членовите во ДИК, поставени на предлог на СДСМ, партијата ќе одлучи дали ќе ги повлече, со што би се опструирала работата на оваа државна институција, откако синоќа на прес-конференција лидерот Зоран Заев, објави дека тие ...

ДИК продолжува со прочистување на избирачкиот список

Локално - 07.04.2016

Државната изборна комисија (ДИК) денеска во 11 часот ќе одржи редовна работна средба за прочистување на избирачкиот список. Како што информираат за „Мета“ членови од ДИК, тие продолжуваат со редовна работа за целосна проверка на спорните гласачи.

Чичаковски и Прекопуца беа кај Вељановски – како со изборите !?

Локално - 07.04.2016

Претседателот на ДИК Александар Чичаковски и потпретседателот Реџеп Прекопуца денеска беа на консултации кај претседателот на Собранието Трајко Вељаноски. Средбата следи по синоќешното распуштање на Парламентот и по најавите на Вељаноски дека ќе ...

Македонија потона во уште подлабока криза

CivilMedia - 07.04.2016

Синоќа, еден час пред полноќ, без присуство на опозицијата, се распушти Собранието на Република Македонија. СДСМ ја бојкотираше итната седница за распуштање на Собранието, чии министри претходно поднесоа оставки, но не беа констатирани од ...

МОСТ - Бројни прекршувања пред изборите

Утрински - 06.04.2016

Граѓанската асоцијација апелира до сите вработени во јавниот и приватниот сектор да не вршат ниту, пак, да подлегнуваат на притисоци Зачестени случаи на подготвување списоци на потенцијални гласачи, државни функционери промовираат партиски програми ...

ДИК со поделени ставови за прочистувањето на списокот

Утрински - 06.04.2016

Александра М. Митевска Членовите на ДИК не излегоа вчера со единствена проценка околу тоа уште колку време е потребно да се завршат дополнителните проверки на избирачкиот список, односно дали е тоа можно до 17 април, доколку изборите се одржат на 5 ...

Чичаковски нема да го потпише избирачкиот список ако има макар и еден спорен гласач

Телма - 06.04.2016

ДИК го усвои извештајот за досегашните теренски проверки во избирачкиот список. Членовите на Државната изборна комисија имаат спротивставени ставови во однос на тоа дали ќе се стигне навреме да се направи пречистувањето за да има избори на 5 јуни.

Чичаковски: Ако има и еден спорен гласач, не го потпишувам избирачкиот список

Сакам да кажам - 06.04.2016

„Ако остане само еден спорен гласач, нема да го потпишам избирачкиот список“, изјави на крајот на денешната седница на Државната изборна комисија (ДИК) претседателот Александар Чичаковски.

ДИК со завршна оценка за конечните резултати од теренската проверка

Вест - 06.04.2016

Теренската проверка за 87.352 спорни гласачи привршува. Заклучно со извештајот од вчераутро, обработени биле 77.128 лица, а во текот на денот се допроверуваа на терен уште 10.220 лица. Државната изборна комисија, до затворање на весникот, не ги ...

Чичаковски за Телма:Не може да се направи проценка колку време ќе биде потребно за пречистување на избирачкиот список

Телма - 06.04.2016

Не може да се направи проценка колку време ќе биде потребно за да се пречисти избирачкиот список бидејќи е потребна соработка со институциите, изјави за Телма, претседателот на Државната изборна комисија, Александар Чичаковски.

МОСТ регистрираше притисоци од власта врз граѓаните

Алсат-М - 06.04.2016

Како наближува датумот за можните избори, така растат притисоците од власта врз вработените во јавните претпријатија и администрацијата. Извештај на невладината Мост за тоа како незаконски се влијае на гласачите, денеска го слушнаа и амбасадорите ...

Кавги во ДИК, досега избришани само починатите

Deutsche Welle - 06.04.2016

Државната изборна комисија едногласно го усвои Извештајот за теренската проверка, но нема јасна оценка дали се исполнети условите за одржување избори на 5 јуни. ДИК го изгласа извештајот за досегашната обработка на спорните гласачи, но не даде ...

Чичаковски: Нема да го потпишам Избирачкиот список ако остане макар еден спорен гласач

24 Вести - 06.04.2016

Претседателот на ДИК, нема да го потпише Избирачкиот список, ако остане макар еден спорен гласач, ова го порача Чичаковски до Собранието да го земе во предвид. Во овој момент како што рече тој, не може да се даде прогноза колку време е потребно за ...

И ако има само еден спорен гласач, Чичаковски нема да го потпише Избирачкиот список

Фокус - 06.04.2016

По петчасовна седница, Државната изборна комисија едогласно го усвои Извештајот за досегашната административна и теренска вкрстена проверка на спорните гласачи. Сепак, од ДИК не кажаа до кога ќе трае проверката на Списокот.

ДИК го усвои записникот – избирачкиот список подготвен за 5- ти јуни

Канал5 - 06.04.2016

Со 9 гласа за и ниту еден против членовите на ДИК го усвоија Извештајот за теренските и административните проверки со цел ажурирање на избирачкиот список. Според резултатите на ДИК за теренската проверка на 87.352 лица, досега се внесени податоците ...

Жестока дебата за Избирачкиот список, 10 000 луѓе се уште непроверени

ТВ21 - 06.04.2016

Објавувањето на резултатите од теренската и административната проверка на спорните гласачи поттикна жестока дебата помеѓу членовите на Државната изборна комисија. Во текот на теренската проверка, од над 89 илјади спорни гласачи, над 10 илјади се ...

Не се знае до кога ќе се пречистува Избирачкиот список

Телма - 06.04.2016

Во овој момент не може да се направи проценка уште колку време е потребно за пречистување на Избирачкиот список, вели за Телма претседателот на ДИК Александар Чичаковски, и апелира институциите максимално да соработуваат за да се расчистат сите ...

И по сите проверки, за членовите од СДСМ, Списокот не е чист

Дневник - 06.04.2016

Тензија и кавги за време на јавната седница на Државната изборна комисија наместо долгоочекуваната процена на која вчера, пред истекот на крајниот рок за распуштање на Собранието, јавноста чекаше: дали за изборите на 5 јуни Избирачкиот список ќе ...

МОСТ: Бројни нерегуларности, заплашувања и неквалитетна проверка на избирачкиот список

Фокус - 06.04.2016

Граѓанската асоцијација МОСТ излезе со нов извештај за текот на предизборните процеси. Констатирани се бројни заплашувања, притисок врз администрацијата па дури и во приватни фирми. Мост ја повика ДИК да каже дали се можни кредибилни избори, особено ...

Јавна седница на ДИК за прочистувањето на Избирачкиот список

Канал5 - 06.04.2016

Бонева смета дека за неколку дена избирачкиот список може да се прочисти. Виолета Дума смета дека задачата на ДИК не е завршена во целот. Членовите на Државната изборна комисија на јавна седница дебатираат за прочистувањето на Избирачкиот список што ...

МОСТ: Забележани случаи на прекршувања пред распишувањето на изборите

Вест - 06.04.2016

Граѓанската асоцијација „МОСТ“ денеска ги презентираше најновите резултати од набљудувањето спроведено пред распишувањето на изборите, според кои во периодот од 17 февруари до 3 април се евидентирани повеќе случаи на прекршувања.

ДИК дебатира за прочистувањето на Избирачкиот список

Вест - 06.04.2016

Членовите на Државната изборна комисија на јавна седница дебатираат за прочистувањето на Избирачкиот список што е еден од условите за одржување на предвремени парламентарни избори на 5 јуни.

ДИК поделена и раскарана околу подготвеноста на избирачкиот список

Сакам да кажам - 06.04.2016

Од 87.128 лица кои теренски беа проверувани, 37.435 лица не биле пронајдени дома, покажуваат податоците од теренската проверка на спорните гласачи на Државната изборна комисија. Членовите на ДИК од СДСМ сметаат дека избирачкиот список не е ...

Членовите на ДИК со различни ставови за Избирачкиот список

Канал5 - 06.04.2016

Членовите на Државната изборна комисија (ДИК) денеска дебатираа за процесот на прочистување на Избирачкиот список, што е еден од условите за одржување на предвремени парламентарни избори на 5 јуни.

Седница на ДИК - Собранието пред одлука за распуштање

Телма - 06.04.2016

Државната изборна комисија денеска ќе одржи јавна седница. Членовите на ДИК ќе го разгледаат Извештајот за прогресот од вкрстените, теренските и административните проверки заради ажурирање на Избирачкиот список врз основа на Правилникот за ...

ДИK се изгуби во броењето

Дневник - 06.04.2016

Искра KОРОВЕШОВСКА Иако проценката и најавата ја даде сама - дека теренската проверка на спорните околу 89 илјади гласачи ќе заврши до 3 април, Државната изборна комисија трети ден како го пробива рокот, без да објасни зошто с` уште нема резултати и ...

ДИК ќе реферира до каде е прочистувањето на избирачкиот список

Канал5 - 06.04.2016

Државната Изборна Комисија претпладнево ќе одржи јавна седница на која се очекува да соопшти до каде е процесот на прочистување на избирачкиот список. Членовите на ДИК ќе го разгледаат извештајот за прогресот од вкрстените, теренските и ...

Седница на Државната изборна комисија

Утрински - 06.04.2016

Државната изборна комисија денеска треба да одржи седница на која, меѓудругото, треба да го утврди начинот на постапување по прашањата од теренската проверка. На седницата, како што соопшти ДИК, треба да биде усвоен и Извештајот за прогресот од ...

ДИК: На Избирачкиот список имало 1.129 починати луѓе

ТВ21 - 06.04.2016

По направените административни проверки од страна на Државната изборна комисија утврдно е дека на Избирачкиот список има 1.129 починати лица, за кои од ДИК велат дека ќе се избришат. Утврдено е дека од вкупно 41.863 барања за проверување лични ...

ДИК: Административната проверка делулмно завршена

Телма - 06.04.2016

ДИК треба да ги соопшти резултатите од теренската проверка во текот на денешната отворена седница за јавност. Во моментов членовите на ДИК се на пауза, а во првиот дел од седницата ги соопштија резултатите од административната проверка.

Од избирачкиот список ќе бидат избришани околу 4.000 починати лица

Сакам да кажам - 06.04.2016

Теренската проверка на околу 90.000 спорни гласачи е завршена во 90 отсто од случаите, а за податоците и за бројките, Државната изборна комисија ќе извести по паузата, која пред малку ја даде претседателот Александар Чичаковски.

МОСТ под лупа на Финансиската полиција

Фокус - 06.04.2016

Коректно и прецизно ни побараа да ја подготвиме нашата документација и ни дадоа неколку дена за да ја доставиме. „Мост“ работи во согласност со законските прописи и ги почитува законите на Македонија, рече Алексов.

4 000 мртви да се избришат од списокот

Фокус - 06.04.2016

Од МВР сè уште не се докрај обработени податоците на повеќе од 100.000 лица кои се појавија како спорни по вкрстената проверка. ДИК завршила со теренската проверка на 90-те илајди гласачи во 90 проценти од случаите.

ДИК - Само половина од спорните гласачи се проверени во МВР

Утрински - 06.04.2016

Државната изборна комисија во првиот дел на денешната јавна седница ги соопшти резултатите од административната проверка. Досега е утврдено дека од вкупно 41.863 барање за проверување лични карти, Министерството за внатрешни работи проверило само ...

ДИК: Не се внесени податоците за уште 10.000 лица од теренската проверка

Телма - 06.04.2016

Според резултатите на ДИК за теренската проверка на 87.350 лица, досега се внесени податоците за уште 10.000 лица. Од нив не се најдени дома 37.000 односно над 40%. Членот на ДИК од ВМРО – ДПМНЕ, Силвана Бонева предложи тие да се повикаат сами да се ...

МОСТ ја повика ДИК да каже има ли услови за избори на 5 јуни

Телма - 06.04.2016

Граѓанската асоцијација МОСТ смета дека прашањето на прочистувањето на Избирачкиот список е од клучно значење за изборниот процес и дека заедно со прашањето на бришењето на евентуално спорните гласачи претставува слика за тоа како функционираат и ...

„Мост“: почнаа притисоците пред изборите

Сакам да кажам - 06.04.2016

Граѓанската асоцијација „Мост“ од 17 февруари до 3 април забележала повеќе предизборни прекршоци. Имало подготвување на списоци на потенцијални гласачи на ВМРО-ДПМНЕ во администрацијата, непочитување на принципот на одвоеност на државата и на ...

ДИК соопштува резултати од теренска проверка на избирачкиот список

24 Вести - 06.04.2016

Жестока дискусија со лични обвинувања и меѓусебни дескридитации за тоа кој повеќе ја манипулира јавноста. Дел од членовите на ДИК меѓусебно си дофрлуваа дека различно го читаат извештајот и податоците од теренската и административната проверка.

Собранието пред распуштање – Избори на 5 јини

Сител - 06.04.2016

ДИК го усвои извештајот од вкрстената, теренската и административната проверка на гласачи. Сите 9 членови гласаа ЗА, а според овој извештај од список ќе се бришат 1.129 починати лица. На терен биле проверени 87.352 се очекува влез на податоци за ...

КАКО ПОМИНА ЧИСТЕЊЕТО: ДИК јавно соопштува што донеле анкетарите од теренските проверки (ВО ЖИВО)

Телеграф - 06.04.2016

Според тоа што беше кажано досега, евидентирани се голем број лица за кои е утврдено дека се иселени од земјава, дека живеат на други адреси или, пак, се починати. За дел од „проблематичните“ случаи се испратени барања до МВР да достави дополнителни ...

БОЈКОТ НАМЕСТО ИЗЛЕЗ ОД КРИЗАТА: СДСМ нема да оди на избори на 5 јуни (ВИДЕО)

Телеграф - 06.04.2016

Зоран Заев наброи повеќе причини поради кои се решиле на таков потег, а како главна од нив ја истакна состојбата со избирачкиот список, кој, според него, не е прочистен и има недоследности Без слободни избори нема слобода.

На Избирачкиот список имало 1.129 починати лица

+инфо - 06.04.2016

Административните проверки на Државната изборна комисија (ДИК) утврдиле дека на Избирачкиот список има околу 1.129 починати лица, за кои од ДИК велат дека ќе се избришат. Ова беше презентирано денеска во првиот дел од седницата на ДИК.

ДИК бара бришење на околу 4000 лица од Избирачкиот список по административната проверка

А1 On - 06.04.2016

Во првиот дел на отворената седница на ДИК се презентираше извештајот од административните проверки за ажурирање на Избирачкиот список. Првичните резултати од овој вид на проверка покажуваат дека од Избирачкиот список, според претходно утврдената ...

Чичаковски нема да го потпише избирачкиот список ако има макар и еден спорен гласач

Репортер - 06.04.2016

ДИК го усвои извештајот за досегашните теренски проверки во избирачкиот список. Членовите на Државната изборна комисија имаат спротивставени ставови во однос на тоа дали ќе се стигне навреме да се направи пречистувањето за да има избори на 5 јуни, ...

ДИК: Само половина од спорните гласачи се проверени во МВР

Нова ТВ - 06.04.2016

Согласно просекот до денеска, која го направила ДИК во однос на избирачите за кои постои сомневање во однос на издадените лични карти, проверени се само 41 отсто, а вкупното барање за патни исправи проверени се само околу 12 проценти.

Претседателот на ДИК нема да го потпише Избирачкиот список ако има и само еден спорен гласач

Репортер - 06.04.2016

Членовите на ДИК по петчасовна седница едногласно го усвоија Извештајот за досегашната административна и теренска вкрстена проверка на спорните гласачи. Претседателот Александар Чичаковски рече дека ако остане и само еден спорен гласач,тој нема да ...

ДИК НА ЧИСТО САМО СО УМРЕНИТЕ: Починатите први за бришење од Избирачкиот список (ВО ЖИВО)

Телеграф - 06.04.2016

Од ДИК неофицијално велат дека голем дел од работата ја кочи Министерството за внатрешни работи. Неофицијално, како што се дознава, МВР има проверено само 40 отсто од 70.000 лица што се проверуваат во нивните бази Засега е сигурно дека 1.129 гласачи ...

Бонева: ДИК е подготвена за избори на 5-ти јуни

Нетпрес - 06.04.2016

Членот на ДИК Силвана Бонева на денешната јавна седница на Државната изборна комисија истакна дека е задоволна од проверките кои се направени на избирачкиот список, посочувајќи дека остануваат уште мал број на случаи кои треба да бидат проверени.

Бедредин Ибраими: Се потврдува Избирачкиот список од 2013 година- ажуриран, надграден и проширен

Курир - 06.04.2016

Со сите овие активности се потврдува Избирачкиот список од 2013-та година, Избирачкиот список кој беше усогласен согласно одредбите од Изборниот законик, каде што упорно работеше работната група формирана од ДИК, рече денеска на јавната седница ...

Бонева:ДИК е подготвен за избори на 5 јуни со пречистен избирачки список

Press24 - 06.04.2016

Членот на ДИК Силвана Бонева на денешната јавна седница на Државната изборна комисија истакна дека е задоволна од проверките кои се направени на избирачкиот список, посочувајќи дека остануваат уште мал број на случаи кои треба да бидат проверени.

ДИК дебатира за прочистувањето на Избирачкиот список

Сител - 06.04.2016

Членовите на Државната изборна комисија на јавна седница дебатираат за прочистувањето на Избирачкиот список што е еден од условите за одржување на предвремени парламентарни избори на 5 јуни.

МОСТ: Низа нерегуларности пред изборите во период од 1 и пол месец

Нова ТВ - 06.04.2016

За период од месец и пол (17.февруари до 3.април) регистрирани се многу повеќе случаи на прекршувања за разлика од почетокот на набљудувањето на МОСТ пред распишувањето на изборите од 1.декември 2015 година.

Делумно завршена административна проверка - само 40 отсто од личните карти и 12 отсто од патните исправи

МКД - 06.04.2016

Државната изборна комисија (ДИК) во првиот дел на денешната јавна седница ги кажа резултатите од административната проверка. Досега е утврдено дека од вкупно 41.863 барање за проверување лични карти, МВР проверило 19.689, што е 41 отсто.

Бонева: ДИК е подготвена да одговори за еден или два дена на сите спорни прашања кои се останати

Курир - 06.04.2016

Членот на ДИК Силвана Бонева на денешната јавна седница на Државната изборна комисија истакна дека е задоволна од проверките кои се направени на избирачкиот список, посочувајќи дека остануваат уште мал број на случаи кои треба да бидат проверени.

„Мост“: На вработените во јавните институции им гори под нокти

+инфо - 06.04.2016

Регистрирани се многу случаи на притисоци врз лица вработени во јавните институции, како и лица кои допрва треба да се вработат, а зачестеноста и интензитетот на притисоците се зголемуваат како што наближуваат изборите.

ДИК дебатира за прочистувањето на Избирачкиот список

Press24 - 06.04.2016

Членовите на Државната изборна комисија на јавна седница дебатираат за прочистувањето на Избирачкиот список што е еден од условите за одржување на предвремени парламентарни избори на 5 јуни.

Жестоко во ДИК: За СДСМ работата се уште не е завршена, за ВМРО - ДПМНЕ проверката е историски сеопфатна

+инфо - 06.04.2016

Членовите на ДИК се со различни ставови за тоа што покажуваат податоците од теренските и административни проверки. На седницата денеска се разви жестока дебата околу тоа кој манипулира со бројките.

Бонева: ДИК е подготвена за избори на 5 јуни – Дума: Решени се само починатите

Капитал - 06.04.2016

Во Државната изборна комисија во тек е јавната седница на која членовите се произнесуваат за Извештајот за прогресот од вкрстените, теренските и административните проверки за ажурирање на Избирачкиот список.

ДИК бара бришење на околу 4000 лица од Избирачкиот список по административната проверка

Репортер - 06.04.2016

Во првиот дел на отворената седница на ДИК се презентираше извештајот од административните проверки за ажурирање на Избирачкиот список. Првичните резултати од овој вид на проверка покажуваат дека од Избирачкиот список, според претходно утврдената ...

МОСТ: Забележани случаи на прекршувања пред распишувањето на изборите

Сител - 06.04.2016

Граѓанската асоцијација „МОСТ“ денеска ги презентираше најновите резултати од набљудувањето спроведено пред распишувањето на изборите, според кои во периодот од 17 февруари до 3 април се евидентирани повеќе случаи на прекршувања.

Бедредин Ибраими: Се потврдува Избирачкиот список од 2013 година

Нетпрес - 06.04.2016

Со сите овие активности се потврдува Избирачкиот список од 2013-та година, Избирачкиот список кој беше усогласен согласно одредбите од Изборниот законик, каде што упорно работеше работната група формирана од ДИК, рече денеска на јавната седница ...

ПЦЕР: Да не се лажеме, нема услови за ибори

+инфо - 06.04.2016

Партијата за целосна еманципација на Ромите (ПЦЕР) реагира за, како што вели, неизвесното бришење во Избирачкиот список од страна на ДИК и бара од Комисијата јасно и гласно да каже дека не може да има избори без прочистен избирачки список и дека не ...

ДИК денеска ќе ги соопшти резултатите од теренската проверка на Избирачкиот список

Кајгана - 06.04.2016

Државната изборна комисија, денеска ќе одржи јавна седница на која ќе се расправа за Извештајот за прогресот од вкрстените, теренските и административните проверки заради ажурирање на Избирачкиот список врз основа на Правилникот за методологија за ...

Мост: Бројни прекршувања пред изборите

МКД - 06.04.2016

Се подготвуваат списоци на потенцијални гласачи, државни функционери промовираат партиски програми за изборите, службени возила се употребуваат за партиски цели..., пишува во последниот извештај на граѓанската асоцијација Мост по второто набљудување ...

ДИК сигурна само за починатите гласачи

Р.С.Европа - 06.04.2016

Досега се проверени само починатите лица од избирачкиот список. Членовите на ДИК од СДСМ сметаат е завршен само мал дел од работата, додека членовите од ВМРО-ДПМНЕ сметаат дека 90 отсто од работата е завршена и дека може да се оди на избори на 5 ...

Соросовите медиуми во очаен обид да создадат алиби за СДСМ да избега од избори

Курир - 06.04.2016

На денот на распуштање на Собранието на Република Македонија и распишување на вонредни парламентарни избори кои треба да се одржат на 5-ти јуни, соросовите медиуми кои се директно контролирани од најголемата опзиицициска партија очајно се обидуваат ...

Ибраими: Се потврдува Избирачкиот список од 2013 година- ажуриран, надграден и проширен

Press24 - 06.04.2016

Со сите овие активности се потврдува Избирачкиот список од 2013-та година, Избирачкиот список кој беше усогласен согласно одредбите од Изборниот законик, каде што упорно работеше работната група формирана од ДИК, рече денеска на јавната седница ...

ДИК дебатира за прочистувањето на Избирачкиот список

МРТ - 06.04.2016

Ќе се бришат од Избирачкиот список 1.129 починати лица. Теренската проверка за 87.352 е завршена. Заклучно со изутрината во системот се венесени податоци за обработка за 77.128 лица. Се очекува влез и обработка на податоци уште за 10.220 лица.

ДИК ги исчистил само починатите од Избирачкиот список

Макфакс - 06.04.2016

Само починатите лица, кои биле во Избирачкиот список, а ги имало од 2012 година, сигурно ќе бидат избришани од списокот, додека за останатите гласачи, кои подлежеа на повеќе проверки во последниов период од Државната изборна комисија (ДИК), па дури ...

БОНЕВА И ИБРАИМИ: Проверката покажа дека Избирачкиот список е чист

Телеграф - 06.04.2016

Бедредин Ибраими од ДПА вели дека Комисијата проверката ја завршила стручно и темелно за да никој нема сомневање за Избирачкиот список. Според него, се потврдуваат речиси истите резултати од 2013 година кога списокот беше прочистен Жестока расправа ...

КРЕИРАЊЕ АЛИБИ ПРЕКУ МЕДИУМИТЕ: Очаен обид на СДСМ да избега од избори

Телеграф - 06.04.2016

Силвана Бонева од ВМРО-ДПМНЕ и Бедредин Ибраими од опозициската ДПА велат дека е направена историска и сеопфатна проверка која покажала дека списокот е добар и дека до вечер може ДИК да соопшти дека списокот е спремен за изборите на 5 јуни На денот ...

„Курир“: Соросовите медиуми во очаен обид да создадат алиби за СДСМ да избега од избори

Нетпрес - 06.04.2016

На денот на распуштање на Собранието на Република Македонија и распишување на вонредни парламентарни избори кои треба да се одржат на 5-ти јуни, соросовите медиуми кои се директно контролирани од најголемата опзиициска партија очајно се обидуваат да ...

ДИК не кажува дали се исполнети условите за избори

Нова ТВ - 06.04.2016

По речиси 5 часовна седница со жестока дебата, членовите на Државната изборна комисија едногласно го усвоија Извештајот за досегашниот напредок од теренската и адмнистративна проверка на Избирачкиот список.

ОБНОВЕНО Жестоко во ДИК: За СДСМ работата се уште не е завршена, за ВМРО - ДПМНЕ проверката е историски сеопфатна

+инфо - 06.04.2016

Членовите на ДИК се со различни ставови за тоа што покажуваат податоците од теренските и административни проверки на спорните гласачи во Избирачкиот список. На седницата денеска се разви жестока дебата околу тоа кој манипулира со бројките.

ДИК ги исчистил само починатите од Избирачкиот список

Кајгана - 06.04.2016

Само починатите лица, кои биле во Избирачкиот список, а ги имало од 2012 година, сигурно ќе бидат избришани од списокот, додека за останатите гласачи, кои подлежеа на повеќе проверки во последниов период од Државната изборна комисија (ДИК), па дури ...

(ВИДЕО) Расправа во ДИК: Само починатите досега се сигурни за бришење

А1 On - 06.04.2016

Откако го разгледааа извештајот за напредокот на теренските и административните проверки на Избирачкиот список, членовите на ДИК во жестока расправија за роковите во кои може да се завршат проверките бидејќи за избирачите за кои постои сомневање во ...

МОСТ: ДИК јасно и недвосмислено да каже дали гарантира спроведување на кредибилни избори

А1 On - 06.04.2016

Пред само неколку дена МОСТ ги промовираше предлозите кои треба да претставуваат појдовна точка за партиите да најдат консензуално решение што ќе овозможи соодветно постапување во ваквите случаи, со цел враќање на довербата во Избирачкиот список.

Чичаковски: Ако остане само еден спорен гласач нема да го потпишам Избирачкиот список

+инфо - 06.04.2016

Ако остане само еден спорен гласач нема да го потпишам Избирачкиот список и апелирам со сите институции да соработуваат, рече претседателот на Државната изборна комисија на седницата која заврши пред малку.

Усвоен извештајот за проверка на избирачкиот список

МРТ - 06.04.2016

По неколку часовна дискусија, Државната изборна комисија го усвои извештајот за проверките на избирачкиот список. Дел од членовите со став - има време за пречистување, дел оценија - тоа е невозможно.

(ВИДЕО) Расправа во ДИК: САМО ПОЧИНАТИТЕ СЕ СИГУРНИ ЗА БРИШЕЊЕ!

Репортер - 06.04.2016

Откако го разгледааа извештајот за напредокот на теренските и административните проверки на Избирачкиот список, членовите на ДИК во жестока расправија за роковите во кои може да се завршат проверките бидејќи за избирачите за кои постои сомневање во ...

ДИК денеска ќе каже до кај е со прочистувањето на избирачкиот список

МКД - 06.04.2016

Државната изборна комисија (ДИК) денеска во 10 часот ќе одржи јавна седница на која ќе се дознае до кај се проверките, теренската и административната, на избирачкиот список. На денешната седница ќе се разгледуваат извештаите од сите досега извршени ...

Чичаковски: Нема да го потпишам избирачкиот список ако има и еден спорен гласач

МКД - 06.04.2016

Апелирам до сите институции да соработуваат со ДИК за да можеме да дадеме попрецизна проценка за тоа дали може да имаме прочистен избирачки список. Ако остане само еден спорен гласач, нема да го потпишам избирачкиот список, изјави за време на ...

ДИК дебатира за прочистувањето на избирачкиот список

Алфа - 06.04.2016

Само 40% од вкупните записи кои треба да ги спореди МВР се завршени. Од вкупно 41 863 барања за лични карти обработени се 19 689 или 41% и од вкупно 68 695 барања за пасоши, проверени се 8519 или само 12,4%.

ДИК на прес ќе соопшти до каде е чистењето на Избирачкиот список

А1 On - 06.04.2016

Државната изборна комисија денеска, според најавите, на јавна седница ќе соопшти кои се резултатите од теренската проверка, и кои се следните чекори Ќе се разгледува извештајот од вкрстените, теренските и административните проверки за ажурирање на ...

Претседателот на ДИК нема да го потпише Избирачкиот список ако има и само еден спорен гласач

А1 On - 06.04.2016

Членовите на ДИК по петчасовна седница едногласно го усвоија Извештајот за досегашната административна и теренска вкрстена проверка на спорните гласачи. Претседателот Александар Чичаковски рече дека ако остане и само еден спорен гласач, тој да нема ...

Седница на ДИК за проверката на Избирачкиот список

МРТ - 06.04.2016

Членовите на ДИК ќе го разгледаат Извештајот за прогресот од вкрстените, теренските и административните проверки заради ажурирање на Избирачкиот список... Државната изборна комисија денеска ќе одржи јавна седница.

ДИК ќе ги соопшти резултатите од теренската проверка

Макфакс - 06.04.2016

Државната изборна комисија, во среда ќе одржи јавна седница на која ќе се расправа за Извештајот за прогресот од вкрстените, теренските и административните проверки заради ажурирање на Избирачкиот список врз основа на Правилникот за методологија за ...

Различни ставови за Избирачкиот список на членовите на ДИК

Р.С.Европа - 06.04.2016

Членовите на Државната изборна комисија (ДИК) денеска дебатираа за процесот на прочистување на Избирачкиот список, што е еден од условите за одржување на предвремени парламентарни избори на 5 јуни.

ДИК денеска ќе ги соопшти резултатите од теренската проверка

Капитал - 06.04.2016

Државната изборна комисија (ДИК) денеска, на јавна седница, ќе ги соопшти резултатите од теренската проверка. Како што најавија оттаму, на јавната седница денеска ќе се разгледува извештајот од вкрстените, теренските и административните проверки за ...

ДИК: Јавна седница за Извештајот од проверките

Нова ТВ - 06.04.2016

Државната изборна комисија денеска ќе одржи јавна седница, на лиј дневен ред е Извештајот од вкрстените, теренските и административните проверки заради ажурирање на Избирачкиот список врз основа на Правилникот за методологија за водење и ажурирање ...

СЕ БУНТУВАА БЕЗ ПРИЧИНА: ДИК го усвои извештајот, гласаше и СДСМ

Телеграф - 06.04.2016

Иако цело време го напаѓаа за извештајот гласаа и членовите на СДСМ, Виолета Дума и Игор Милев. Со ниту еден глас против и осум за, Државната изборна комисија го усвои извештајот за вкрстената и теренските проверки на на гласачите во Избирачкиот ...

Неизвесно дали ќе се стигне со прочистувањето на избирачкиот список

Р.С.Европа - 06.04.2016

Претседателот на ДИК, Александар Чичаковски, не кажа дали ДИК ќе стигне со проверките за да може да се оди на избори на 5 јуни со прочистен Избирачки список, но нагласи дека нема да го потпише избирачкиот список доколку има и еден сомнителен случај.

Ќе има избори или не? – ДИК се` уште без став

Глас на Америка - 06.04.2016

Со тоа и распуштањето на Собранието во моментов е неизвесно По неколкучасовна седница, која неофицијално, главно поминала во жестоки полемики меѓу партиските членови, ДИК го усвоила извештајот за досегашните теренски проверки во Избирачкиот список, ...

ВО ЖИВО: Седница на Државната изборна комисија

Нова ТВ - 06.04.2016

Државната изборна комисија денеска одржува јавна седница, на чиј дневен ред е Извештајот од вкрстените, теренските и административните проверки заради ажурирање на Избирачкиот список врз основа на Правилникот за методологија за водење и ажурирање на ...

Чичаковски: На Изборниот список не смее да има спорен гласач

Нова ТВ - 06.04.2016

Ако има барем еден спорен гласач нема да го потпишам Избирачкиот список, му порача Александар Чичаковски претседателот на ДИК на Собранието. Според него, не може да се каже колку време е потребно за целосно да се прочисти списокот, бидејќи според ...

Жестоки кавги во ДИК околу подготвеноста на избирачкиот список!

Локално - 06.04.2016

Од 87.128 лица кои теренски беа проверувани, 37.435 лица не биле пронајдени дома, покажуваат податоците од теренската проверка на спорните гласачи на Државната изборна комисија. Членовите на ДИК од СДСМ сметаат дека избирачкиот список не е ...

Бонева: ДИК е подготвена за избори на 5-ти јуни

Точка - 06.04.2016

Членот на ДИК Силвана Бонева на денешната јавна седница на Државната изборна комисија истакна дека е задоволна од проверките кои се направени на избирачкиот список, посочувајќи дека остануваат уште мал број на случаи кои треба да бидат проверени.

Заев: Барав избори за да ги бојкотирам

Вечер Прес - 06.04.2016

Избирачкиот список не се прочистува, медиумите не се реформираат. Над 100 илјади од 330 илјади спорни гласачи не се најдени и не се избршани од избирачкиот список. Власта не го прифати нашиот предлог и на ЗНМ за рефроми во медиумите.

На избирачкиот список имало 1.129 починати лица

Канал 77 - 06.04.2016

На избирачкиот список има 1.129 починати лица, покажуваат административните проверки на Државната изборна комисија (ДИК), чии анкетари на ваков начин проверуваа околу 100.000 гласачи. Од ДИК тврдат дека ќе ги избришат овие лица од списокот.

МОСТ: Зачестени случаите на правење списоци со гласачи на ВМРО-ДПМНЕ во администрацијата

Либертас - 06.04.2016

Соопштение од прес конференција на МОСТ за вториот извештај од набљудувањето на периодот пред распишувањето на изборите: Граѓанската асоцијација МОСТ ги презентираше наодите од набљудувањето на периодот пред распишувањето на изборите за два периоди: ...

Се потврдува Избирачкиот список од 2013 година- ажуриран, надграден и проширен

Вечер Прес - 06.04.2016

Со сите овие активности се потврдува Избирачкиот список од 2013-та година, Избирачкиот список кој беше усогласен согласно одредбите од Изборниот законик, каде што упорно работеше работната група формирана од ДИК, рече денеска на јавната седница ...

МОСТ со втор извештај од набљудувањето на периодот пред распишувањето на изборите

Локално - 06.04.2016

Граѓанската асоцијација МОСТ ги презентираше наодите од набљудувањето на периодот пред распишувањето на изборите за два периоди: од 17 февруари до 3 април и од почетокот на набљудувањето на 1 декември 2015 г. па до 3 април.

“Фронтовска војна” во ДИК: За ВМРО-ДПМНЕ Избирачкиот список “сјае”, за СДСМ сега е “похаотичен од 2014 година”

Локално - 06.04.2016

Членовите на Државната изборна комисија (ДИК) денеска дебатираа за процесот на прочистување на Избирачкиот список, што е еден од условите за одржување на предвремени парламентарни избори на 5 јуни.

Во ДИК со спротивни ставови за Избирачкиот список, според едни тој е прочистен, според други не

еМагазин - 06.04.2016

Членовите на Државната изборна комисија (ДИК) денеска дебатираа за процесот на прочистување на Избирачкиот список, што е еден од условите за одржување на предвремени парламентарни избори на 5 јуни.

ДИК во Избирачкиот список открила 1.129 починати лица, административната проверка делумно завршена

еМагазин - 06.04.2016

Државната изборна комисија ги соопшти резултатите од административната проверка. Досега е утврдено дека од вкупно 41.863 барање за проверување лични карти, МВР проверило 19.689, што е 41 отсто.

Бедредин Ибраими: Се потврдува Избирачкиот список од 2013 година

Денешен - 06.04.2016

Со сите овие активности се потврдува Избирачкиот список од 2013-та година, Избирачкиот список кој беше усогласен согласно одредбите од Изборниот законик, каде што упорно работеше работната група формирана од ДИК, рече денеска на јавната седница ...

Седница на ДИК за проверката на Избирачкиот список – дали има услови за избори на 5 јуни?

Либертас - 06.04.2016

Државната изборна комисија денеска ќе одржи јавна седница. Членовите на ДИК ќе го разгледаат Извештајот за прогресот од вкрстените, теренските и административните проверки заради ажурирање на Избирачкиот список врз основа на Правилникот за ...

ДИК поделена и раскарана околу подготвеноста на избирачкиот список

Либертас - 06.04.2016

Од 87.128 лица кои теренски беа проверувани, 37.435 лица не биле пронајдени дома, покажуваат податоците од теренската проверка на спорните гласачи на Државната изборна комисија. Членовите на ДИК од СДСМ сметаат дека избирачкиот список не е ...

ДИК дебатира за прочистувањето на Избирачкиот список

Вечер Прес - 06.04.2016

Членовите на Државната изборна комисија на јавна седница дебатираат за прочистувањето на Избирачкиот список што е еден од условите за одржување на предвремени парламентарни избори на 5 јуни.

Бонева: ДИК е подготвена да одговори за еден или два дена на сите спорни прашања кои се останати

Пулс24 - 06.04.2016

Членот на ДИК Силвана Бонева на денешната јавна седница на Државната изборна комисија истакна дека е задоволна од проверките кои се направени на избирачкиот список, посочувајќи дека остануваат уште мал број на случаи кои треба да бидат проверени.

ДИК ќе ги соопшти резултатите од теренската проверка

Точка - 06.04.2016

Државната изборна комисија, во среда ќе одржи јавна седница на која ќе се расправа за Извештајот за прогресот од вкрстените, теренските и административните проверки заради ажурирање на Избирачкиот список врз основа на Правилникот за методологија за ...

ДО КАДЕ Е ПРОЦЕСОТ СО ИЗБИРАЧКИОТ СПИСОК: ДИК денеска ќе дава „отчет“ !

Фактор - 06.04.2016

Досегашните резултати од процесот поврзан со Избирачкиот список ќе се дознаат денеска. Од Државната Изборна комисија највија седница на кој се очекува да се соопшти дали има услови за избори според досегашните провереки.

ДИК денеска ќе ги соопшти резултатите од теренската проверка

Тера - 06.04.2016

Државната изборна комисија (ДИК) денеска, на јавна седница, ќе ги соопшти резултатите од теренската проверка. Како што најавија оттаму, на јавната седница денеска ќе се разгледува извештајот од вкрстените, теренските и административните проверки за ...

Ако остане само еден спорен гласач, Чичаковски нема да го потпише избирачкиот список

Фактор - 06.04.2016

Државната изборна комисија денеска го усвои извештајот за досегашните теренски проверки на избирачкиот список. Над 70 % од гласачите не биле дома, 10.000 прашалници од теренските проверки не се обработени.

На Избирачкиот список имало 1.129 починати лица

Тера - 06.04.2016

Административните проверки на Државната изборна комисија (ДИК) утврдиле дека на Избирачкиот список има 1.129 починати лица, за кои од ДИК велат дека ќе се избришат, јавува Плус инфо. Ова беше презентирано денеска во првиот дел од седницата на ДИК.

Бедредин Ибраими потврди: Избирачкиот список е тој од 2013 година, ажуриран, надграден и проширен

Република - 06.04.2016

– Тој Избирачки список во меѓувреме, 2013-2016 година, е надграден, дополнет и ажуриран со лица кои за првпат стекнуваат право на глас, односно стануваат полнолетни, граѓани кои се починати се бришат од избирачкиот список.

ДИК ги исчистил само починатите од Избирачкиот список

Точка - 06.04.2016

Само починатите лица, кои биле во Избирачкиот список, а ги имало од 2012 година, сигурно ќе бидат избришани од списокот, додека за останатите гласачи, кои подлежеа на повеќе проверки во последниов период од Државната изборна комисија (ДИК), па дури ...

МОСТ регистрирал низа неправилности за престојните избори

еМагазин - 06.04.2016

Граѓанската асоцијација МОСТ денеска ги презентираше наодите од набљудувањето на периодот пред распишувањето на изборите за два периоди: од 17 февруари до 3 април и од почетокот на набљудувањето на 1 декември 2015 г. па до 3 април.

Вкупно 1.129 починати лица имало на Избирачкиот список

Кумановски м. - 06.04.2016

Административните проверки на Државната изборна комисија (ДИК) утврдиле дека на Избирачкиот список има 1.129 починати лица, за кои од ДИК велат дека ќе се избришат. Ова беше презентирано денеска во првиот дел од седницата на ДИК.

ДИК пред соопштување на одлуката -Да или НЕ на избори на 5 јуни!

Локално - 06.04.2016

Државната изборна комисија денеска ќе одржи јавна седница. Членовите на ДИК ќе го разгледаат Извештајот за прогресот од вкрстените, теренските и административните проверки заради ажурирање на Избирачкиот список врз основа на Правилникот за ...

Чичаковски нема да го потпише избирачкиот список ако има макар и еден спорен гласач

Либертас - 06.04.2016

ДИК го усвои извештајот за досегашните теренски проверки во избирачкиот список. Членовите на Државната изборна комисија имаат спротивставени ставови во однос на тоа дали ќе се стигне навреме да се направи пречистувањето за да има избори на 5 јуни, ...

Чичаковски нема да го потпише избирачкиот список ако има макар и еден спорен гласач

Локално - 06.04.2016

ДИК го усвои извештајот за досегашните теренски проверки на избирачкиот список. Членовите на Државната изборна комисија имаат спротивставени ставови во однос на тоа дали ќе се стигне навреме да се направи пречистувањето за да има избори на 5 јуни.

ДИК е подготвена да одговори за еден или два дена на сите спорни прашања кои се останати

Вечер Прес - 06.04.2016

Членот на ДИК Силвана Бонева на денешната јавна седница на Државната изборна комисија истакна дека е задоволна од проверките кои се направени на избирачкиот список, посочувајќи дека остануваат уште мал број на случаи кои треба да бидат проверени.

Починати, иселени, преселени лица-Првични детали од вкрстената проверка на ДИК!

Фактор - 06.04.2016

Во тек е јавна седница на која Државната изборна комисија го соопштува нецелосниот извештај од вкрстената проверка за Избирачкиот список. Според она што досега е соопштено, евидентирани се голем број на починати лица, многумина се иселени од ...

Членовите на ДИК со различни ставови за Избирачкиот список

Lider - 06.04.2016

Членовите на Државната изборна комисија (ДИК) денеска дебатираа за процесот на прочистување на Избирачкиот список, што е еден од условите за одржување на предвремени парламентарни избори на 5 јуни.

Забележани случаи на прекршувања пред распишувањето на изборите

Идивиди - 06.04.2016

Скопје, 6 април 2016 (МИА) - Граѓанската асоцијација „МОСТ“ денеска ги презентираше најновите резултати од набљудувањето спроведено пред распишувањето на изборите, според кои во периодот од 17 февруари до 3 април се евидентирани повеќе случаи на ...

ДИК дебатира за прочистувањето на Избирачкиот список

Lider - 06.04.2016

Членовите на Државната изборна комисија на јавна седница дебатираат за прочистувањето на Избирачкиот список што е еден од условите за одржување на предвремени парламентарни избори на 5 јуни.

ДИК утре сабајле ќе каже што откриле теренските проверки

Сакам да кажам - 05.04.2016

Државната изборна комисија (ДИК) утре на јавна седница ќе соопшти кои ќе бидат следните чекори по завршената теренска проверка. Адмир Шабани од тимот за односи со јавност на ДИК вечерва ни соопшти дека седницата е закажана за 10 часот.

Митко Чавков: МВР денеска ќе ја заврши својата работа

Дневник - 05.04.2016

Трет ден по пробивањето на рокот, Државната изборна комисија не чувствува одговорност дека треба да ја извести јавноста кои се резултатите од теренската проверка на 89.383 спорни гласачи, зошто толку се доцни и кога Списокот ќе биде готов.

Завршена е теренската проверка, останаа само уште две места

Дневник - 05.04.2016

Државната изборна комисија и вчера не излезе со никакви информации за тоа дали е завршена или не теренската проверка на 89.383 спорни гласачи, не соопшти бројки, ниту, пак, даде каков било одговор зошто работата се одолжува, кога самите најавија ...

Изборите засега поизвесни од списокот

Утрински - 05.04.2016

Додека се чека ДИК да каже дали до средината на април може да заврши прочистувањето на избирачкиот список, партиите спорат околу службениците што се ангажирани за внес на податоците од теренската проверка Александра М.

Македонија не е подготвена за избори, но кој ќе го соопшти тоа?

Deutsche Welle - 05.04.2016

Два дена пред распуштање на Собранието, нема најава кој ќе даде оценка дали се исполнети условите за фер избори на 5-ти јуни. Некои тоа го очекуваат од ДИК, други од партиите, односно од парламентот.

Бејли: Законски измени за да се скрати рокот за прочистување на Избирачкиот список

24 Вести - 05.04.2016

Законски измени со кои ќе се скратат роковите за бришење гласачи од Избирачкиот список- амбасадорскиот двоец Орав-Бејли со предлог, за како што велат навреме да се прочисти избирачкиот список , како главен предуслов за кредибилни, фер и демократски ...

ДИК утре ќе реферира за теренската проверка

+инфо - 05.04.2016

Државната изборна комисија (ДИК) утре на јавна седница ќе соопшти кои ќе бидат следните чекори по завршената теренска проверка. Адмир Шабани од секторот за односи со јавност за порталот Сакамдакажам изјавил дека седницата е закажана за 10 часот.

Невладини организации: Не се исполнети условите за распуштање на Собранието и за кредибилни избори

МКД - 05.04.2016

Седум граѓански организации денеска преку писмо се обратија до меѓународната заедница и до јавноста. Во обраќањето даваат свои ставови, аргументи и образложуваат зашто сметаат дека не се исполнети минималните услови за распуштање на Парламентот и ...

ДИК пред финале: Нема пречки за избори на 5 јуни

Press24 - 05.04.2016

Државната изборна комисија ќе биде подготвена за изборите на 5 јуни. Членови на ДИК за Прес24 потврдуваат дека и покрај сите тешкотии со кои се соочуваат, избирачкиот список ќе биде пречистен навреме за да се овозможи непречен изборен процес на ...

ДИК утре сабајле ќе каже што откриле теренските проверки

Репортер - 05.04.2016

Државната изборна комисија (ДИК) утре на јавна седница ќе соопшти кои ќе бидат следните чекори по завршената теренска проверка. Адмир Шабани од тимот за односи со јавност на ДИК за порталот Сакамдакажам изјавил дека седницата е закажана за 10 часот.

Граѓански организации: ДИК без притисоци да каже дали има услови за избори

+инфо - 05.04.2016

Седум граѓански организации денеска испратија обраќање до меѓународната заедница и до јавноста. Обраќањето на Македонски центар за европско образование, Хелсиншки комитет за човековите права, НВО Инфоцентар, Фондација отворено општество - ...

МОЛК ВО ДИК: Комисијата никако да ги преброи „сомнителните“ гласачи

Телеграф - 05.04.2016

Во Комисијата има различни мислења и жестоки караници околу финалната одлука за прашањето што е едно од најважните за одржување на изборите Државната изборна комисија сè уште нема излезено со официјална информација за резултатите од вкрстената ...

Граѓански организации: Не се исполнети условите за спроведување кредибилни избори

А1 On - 05.04.2016

Македонски центар за европско образование, Хелсиншки комитет за човековите права, НВО Инфоцентар, Фондација отворено општество – Македонија, Транспарентност – Македонија , Фондација „Метаморфозис“ и Институт за човекови права бараат ДИК без одлагање ...

ДИК не кажува дали е завршена или не теренската проверка на избирачкиот список

МКД - 05.04.2016

На 3 април требаше да заврши теренската проверка на Државната изборна комисија. За два дена треба да се самораспушти Собранието, согласно одлуката за предвремени избори на 5 јуни. На 17 април треба да се објави конечниот избирачки список и да се ...

„Не се исполнети условите за распуштање на Парламентот и спроведување кредибилни избори“

Репортер - 05.04.2016

На 23 февруари 2016 година Собранието на Република Македонија го одложи своето распуштање за 7 април 2016 година под жесток притисок на јавноста, граѓаните, меѓународната заедница и дел од политичките партии со образложение дека клучните точки ...

ЕУ СЕ ПОДГОТВУВА ЗА ИЗБОРИТЕ НА 5 ЈУНИ: Даниелсон вели дека медиумите имаат клучна улога

Телеграф - 05.04.2016

Побарав сите институции да ја поддржат работата на ДИК во прочистувањето на Избирачкиот список за да се врати довербата кај граѓаните, вели првиот човек во Директоратот за проширување Првиот човек на Директоратот за проширување , Кристијан ...

Извори од дик за Сител: Избирачкиот список ќе биде пречистен навреме

Сител - 05.04.2016

Државната изборна комисија ќе биде подготвена за изборите на 5 јуни. Членови на ДИК за Сител потврдуваат дека и покрај сите тешкотии со кои се соочуваат, избирачкиот список ќе биде пречистен навреме за да се овозможи непречен изборен процес на ...

Граѓански организации: ДИК да каже дали има услови за избори

Нова ТВ - 05.04.2016

Седум граѓански организации денеска испратија обраќање до меѓународната заедница и до јавноста. Во обраќањето Македонски центар за европско образование, Хелсиншки комитет за човековите права, НВО Инфоцентар, Фондација отворено општество – ...

„Не се исполнети условите за распуштање на Парламентот и спроведување кредибилни избори“

Либертас - 05.04.2016

На 23 февруари 2016 година Собранието на Република Македонија го одложи своето распуштање за 7 април 2016 година под жесток притисок на јавноста, граѓаните, меѓународната заедница и дел од политичките партии со образложение дека клучните точки ...

Врие во ДИК- Таму дошле и министерите за внатрешни Спасовски и Чавков

Локално - 05.04.2016

МВР треба рачно да провери уште околу 115.000 досиеја (лични карти, пасоши, возачки дозволи и други лични документи) за 71.793 лица за кои се откриени спорни записи во избирачкиот список, дознава неофицијално Сакамдакажам.мк.

DW: Македонија не е подготвена за избори, но кој ќе го соопшти тоа?

Локално - 05.04.2016

Два дена пред распуштање на Собранието, нема најава кој ќе даде оценка дали се исполнети условите за фер избори на 5-ти јуни. Некои тоа го очекуваат од ДИК, други од партиите, односно од парламентот, анализира Дојче Веле .

ТЕРЕНСКА ПРОВЕРКА: Роковите пробиени, ДИК молчи, колкав е бројот на спорни гласачи?

Фактор - 05.04.2016

И денеска молк од Државната изборна комисија до каде е теренската проверка на спорните гласачи. Рокот заврши пред два дена, а од комисијата не откриваат што понатаму, колкав е бројот на сомнителни гласачи и колкумина од нив ќе бидат избришани од ...

7 невладини:Од аспект на медиумските состојби не постојат услови за фер, слободни и демократски избори

Локално - 05.04.2016

На 23 февруари 2016 година Собранието на Република Македонија го одложи своето распуштање за 7 април 2016 година под жесток притисок на јавноста, граѓаните, меѓународната заедница и дел од политичките партии со образложение дека клучните точки ...

Заврши теренската проверка на избирачкиот список

Вечер Прес - 05.04.2016

Проверката на околу 89.000 гласачи како дел од процесот на прочистување на избирачкиот список почна на 27 март Теренската проверка е завршена, на крај е и процесот на внесување на анкетните прашалници од теренските проверки, изјави за ВЕЧЕР член на ...

ДИК утре сабајле ќе каже што откриле теренските проверки

Либертас - 05.04.2016

Државната изборна комисија (ДИК) утре на јавна седница ќе соопшти кои ќе бидат следните чекори по завршената теренска проверка. Адмир Шабани од тимот за односи со јавност на ДИК за порталот Сакамдакажам изјавил дека седницата е закажана за 10 часот.

Македонија не е подготвена за избори, но кој ќе го соопшти тоа?

Либертас - 05.04.2016

Два дена пред распуштање на Собранието, нема најава кој ќе даде оценка дали се исполнети условите за фер избори на 5-ти јуни. Некои тоа го очекуваат од ДИК, други од партиите, односно од парламентот, пишува Дојче веле .

ДИК утре сабајле ќе каже што откриле теренските проверки

Локално - 05.04.2016

Државната изборна комисија (ДИК) утре на јавна седница ќе соопшти кои ќе бидат следните чекори по завршената теренска проверка. Адмир Шабани од тимот за односи со јавност на ДИК за порталот Сакамдакажам изјавил дека седницата е закажана за 10 часот.

Над 500 гласачи спорни во Битола

Тера - 05.04.2016

Кај над 500 граѓани од вкупно 3849 се потврдени сомнежите дека неосновано се нашле на избирачкиот список во Битола. Тоа се граѓани од три спорни улици во градот, кои се претежно од ромска националност.Теренската проверка во Битола завршила навреме ...

Заврши теренската проверка на Избирачкиот список, нема пречка за избори на 5 јуни

Вечер Прес - 05.04.2016

ДИК треба податоците да ги предаде до надлежните институции и да се одлучи што понатаму Теренската проверка е завршена, на крај е и процесот на внесување на анкетните прашалници од теренските проверки, изјави за ВЕЧЕР член на Државната изборна ...

ДИК не кажува дали е завршена или не теренската проверка на избирачкиот список

Тера - 05.04.2016

На 3 април требаше да заврши теренската проверка на Државната изборна комисија. За два дена треба да се самораспушти Собранието, согласно одлуката за предвремени избори на 5 јуни. На 17 април треба да се објави конечниот избирачки список и да се ...

ДС: ДИК да достави извештај до собранието за теренската проверка

24 Вести - 04.04.2016

Демократскиот сојуз ја повикува Државната изборна комисија, да достави извештај до собранието, во врска со прочистувањето на избирачкиот список. Врз основа на извештајот, од партијата предлагаат парламентот да отвори расправа и да процени дали еден ...

Се чека на ДИК да се изјасни дали има сомнителни гласачи или не

Дневник - 04.04.2016

Теренската проверка заврши, велат извори од ДИК. Се чека на државната изборна комисија да соопшти дали има сомнителни гласачи. По утврдувањето дали и колку гласачи во Избирачкиот список се сомнителни, ДИК треба податоците да ги предаде до надлежните ...

ДИК: Теренските проверки се во завршна фаза

Дневник - 04.04.2016

Теренските проверки на Избирачкиот список во сите подрачни одделенија се во завршна фаза, соопшти вечерва Државната изборна комисија. ДИК информира дека теренските проверки се спроведуваат во согласност со определената динамика.

Чичаковски: Правиме напори да се испочитува рокот

Утрински - 04.04.2016

Гордана Дувњак Ќе успеат ли тимовите на Државната изборна комисија вечерва според планираното да ја завршат теренската проверка на 89.383 спорни гласачи запишани во избирачкиот список или, пак, ќе биде потребно да се пролонгира рокот за уште неколку ...

Теренските проверки на ДИК се во завршна фаза

Канал5 - 04.04.2016

Рокот за теренските проверки на над 89.000 спорни гласачи запишани во избирачкиот список истече. Од ДИК се уште немаат информација дали анкетарите на комисијата успеале да ги проверат сите граѓани за кои постоеја неконзистентни записи.

Роковите пробиени, ДИК не открива што понатаму

24 Вести - 04.04.2016

За колку гласачи теренската проверка ги потврди сомнежите дека неосновано се наоѓаат на Избирачкиот список, и колку од нив ќе бидат избришани, од ДИК нема информација. Нема ниту одговор дали целосно е завршен процесот на теренска проверка, додека ...

Изборите висат: МВР треба рачно да провери уште 115.000 досиеја

Сакам да кажам - 04.04.2016

МВР треба рачно да провери уште околу 115.000 досиеја (лични карти, пасоши, возачки дозволи и други лични документи) за 71.793 лица за кои се откриени спорни записи во избирачкиот список, дознава неофицијално САКАМДАКАЖАМ.МК.

ДИК: Теренските проверки се во завршна фаза

Алсат-М - 04.04.2016

Теренските проверки на Избирачкиот список во сите подрачни одделенија се во завршна фаза, соопшти синоќа Државната изборна комисија. ДИК информира дека теренските проверки се спроведуваат во согласност со определената динамика.

Теренската проверка на Избирачкиот список во завршна фаза

ТВ21 - 04.04.2016

Tеренските проверки на Избирачкиот список во сите подрачни одделенија се во завршна фаза, соопшти синоќа Државната изборна комисија. ДИК информира дека теренските проверки се спроведуваат во согласност со определената динамика.

Теренските проверки на ДИК во завршна фаза

Нетпрес - 04.04.2016

Теренските проверки на избирачкиот список во сите подрачни одделенија се во завршна фаза, соопшти Државната Изборна Комисија. ДИК информира дека теренските проверки се спроведуваат во согласност со определената динамика.

ДИК: Теренските проверки се во завршна фаза

Р.С.Европа - 04.04.2016

Теренските проверки на Избирачкиот список во сите подрачни одделенија се во завршна фаза, соопшти синоќа Државната изборна комисија. ДИК информира дека теренските проверки се спроведуваат во согласност со определената динамика.

ДОМ: Не се исполнети условите за демократски избори и треба да се одложат

А1 On - 04.04.2016

Претседателката на ДОМ, Лилјана Поповска, на дебатата организирана од ЦИВИЛ,и посветена на актуелната политичка состојба во Македонија, предложи одлагање на датумот 5. јуни за одржување избори.

ДОМ: Не се исполнети условите за демократски избори и треба да се одложат

Репортер - 04.04.2016

Претседателката на ДОМ, Лилјана Поповска, на дебатата организирана од ЦИВИЛ,и посветена на актуелната политичка состојба во Македонија, предложи одлагање на датумот 5. јуни за одржување избори.

ДИК ја заврши теренската проверка

Press24 - 04.04.2016

Теренските проверки на сомнителните гласачи во сите подрачани одделенија на Државната изборна комисија (ДИК) се во завршна фаза, соопштија вечерва од ДИК. Оттаму додаваат дека во моментов Комисијата е фокусирана на внесување и обработка на ...

Демократски сојуз: ДИК да поднесе извештај

А1 On - 04.04.2016

„Демократскиот сојуз ја повикува Државната изборна комисија, да достави извештај до Собранието, во врска со прочистувањето на избирачкиот список. Врз основа на ИЗВЕШТАЈОТ Парламентот да отвори расправа и да процени дали еден од битните предуслови, ...

ДИК: Теренските проверки се во завршна фаза

МРТ - 04.04.2016

ДИК е фокусирана на внесувањето и обработката на податоците од анкетните прашалници во единствената електронска апликација. Се прават напори, сите податоци да бидат навреме внесени и соодветно обработени, велат од комисијата.

ДС бара ДИК да ги информира пратениците за состојбата на Избирачкиот список

+инфо - 04.04.2016

Демократскиот сојуз ја повикува Државната изборна комисија, да достави извештај до Собранието, во врска со прочистувањето на Избирачкиот список. Врз основа на извештајот, партијата на Павле Трајанов бара Парламентот да отвори расправа и да процени ...

ПРОВЕРКАТА ЗАВРШИ: Се чека на ДИК да каже дали има сомнителни гласачи

Телеграф - 04.04.2016

Избирачкиот список треба да биде ставен на јавен увод на 17 април Државната изборна комисија во моментов одржува работен состанок, по кој треба и официјално да објави дека теренска проверка е завршена.

Поповска бара да се одложат изборите закажани за 5 јуни

+инфо - 04.04.2016

Претседателката на ДОМ, Лилјана Поповска, на дебатата организирана од Цивил, посветена на актуелната политичка состојба во Македонија, денеска предложи одлагање на датумот 5 јуни за одржување избори.

Услови за избори на 5 јуни нема, но избори може да има

+инфо - 04.04.2016

Услови за одржување фер и демократски избори се уште не се создадени, но не се исклучува можноста и покрај тоа тие да се одржат. Вака во една реченица може да се објасни состојбата на два дена пред истекот на рокот за распуштање на Парламентот, ...

Теренската проверка заврши?! ДИК ќе каже дали има сомнителни гласачи или не

Алфа - 04.04.2016

Теренската проверка заврши, велат извори од ДИК. Се чека на државната изборна комисија да соопшти дали има сомнителни гласачи. По утврдувањето дали и колку гласачи во Избирачкиот список се сомнителни, ДИК треба податоците да ги предаде до надлежните ...

Ќе проработи ли метлата во Избирачкиот список? Нема време за чист список за избори на 5 јуни

Репортер - 04.04.2016

На само три дена пред рокот за самораспуштање на пратениците, еден од условите за одржување на кредибилни избори повеќе наликува на многу посакувана, отколку на реално остварлива желба. Иако од Државната изборна комисија информираат дека теренските ...

Демократски сојуз: ДИК да поднесе извештај до Собранието

Нова ТВ - 04.04.2016

Демократскиот сојуз ја повикува Државната изборна комисија, да достави извештај до Собранието, во врска со прочистувањето на избирачкиот список. Врз основа на Извештајот, од партијата предлагаат Парламентот да отвори расправа и да процени дали еден ...

Демократски сојуз: ДИК да поднесе извештај

Репортер - 04.04.2016

„Демократскиот сојуз ја повикува Државната изборна комисија, да достави извештај до Собранието, во врска со прочистувањето на избирачкиот список. Врз основа на ИЗВЕШТАЈОТ Парламентот да отвори расправа и да процени дали еден од битните предуслови, ...

Теренските проверки на ДИК се во завршна фаза

Курир - 04.04.2016

Теренските проверки на избирачкиот список во сите подрачни одделенија се во завршна фаза, соопшти Државната Изборна Комисија. ДИК информира дека теренските проверки се спроведуваат во согласност со определената динамика.

Демократски сојуз: ДИК да поднесе извештај

Либертас - 04.04.2016

Демократскиот сојуз ја повикува Државната изборна комисија, да достави извештај до Собранието, во врска со прочистувањето на избирачкиот список. „Врз основа на ИЗВЕШТАЈОТ Парламентот да отвори расправа и да процени дали еден од битните предуслови, ...

Ќе проработи ли метлата во Избирачкиот список?

Локално - 04.04.2016

На само три дена пред рокот за самораспуштање на пратениците, еден од условите за одржување на кредибилни избори повеќе наликува на многу посакувана, отколку на реално остварлива желба. Иако од Државната изборна комисија информираат дека теренските ...

Изборите висат – МВР рачно треба да провери уште 115.000 досиеја

Либертас - 04.04.2016

МВР треба рачно да провери уште околу 115.000 досиеја (лични карти, пасоши, возачки дозволи и други лични документи) за 71.793 лица за кои се откриени спорни записи во избирачкиот список, дознава неофицијално Сакамдакажам.мк.

ДИК: Теренските проверки и натаму во завршна фаза

Локално - 04.04.2016

Теренските проверки на сомнителните гласачи во сите подрачани одделенија на Државната изборна комисија (ДИК) се во завршна фаза, соопштија синоќа од ДИК. Оттаму додаваат дека во моментов Комисијата е фокусирана на внесување и обработка на податоците ...

ДИК: Теренските проверки во завршна фаза

Вечер Прес - 04.04.2016

„Сите членови на Државната изборна комисија и нејзината стручна служба се целосно посветени теренските проверки навремено да бидат завршени" велат од ДИК Теренските проверки на сомнителните гласачи во сите подрачани одделенија на Државната изборна ...

ДИК: Теренските проверки се во завршна фаза

еМагазин - 04.04.2016

Теренските проверки на Избирачкиот список во сите подрачни одделенија се во завршна фаза, соопшти Државната изборна комисија. ДИК информира дека теренските проверки се спроведуваат во согласност со определената динамика.

СДСМ постојано калкулира со Избирачкиот список!

Вечер Прес - 04.04.2016

И јас кога бев претседател, а потоа и вклучен во ДИК и изборниот процес, одредени политички партии постојано се обидуваа да го проблематизираат Избирачкиот список, но ниедна партија никогаш не поднела официјални забелешки за истиот.

Теренските проверки на ДИК во завршна фаза

Точка - 04.04.2016

Теренските проверки на избирачкиот список во сите подрачни одделенија се во завршна фаза, соопшти Државната Изборна Комисија. ДИК ИНФОРМИРА ДЕКА ТЕРЕНСКИТЕ ПРОВЕРКИ СЕ СПРОВЕДУВААТ ВО СОГЛАСНОСТ СО ОПРЕДЕЛЕНАТА ДИНАМИКА.

ДОМ : Не се исполнети условите за демократски избори и треба да се одложат

Локално - 04.04.2016

Претседателката на ДОМ, Лилјана Поповска, на дебатата организирана од ЦИВИЛ,и посветена на актуелната политичка состојба во Македонија, предложи одлагање на датумот 5 јуни за одржување избори.

Теренските проверки на ДИК се во завршна фаза

Пулс24 - 04.04.2016

Теренските проверки на избирачкиот список во сите подрачни одделенија се во завршна фаза, соопшти Државната Изборна Комисија. ДИК информира дека теренските проверки се спроведуваат во согласност со определената динамика.

Демократски сојуз: ДИК да достави извештај до Собранието за прочистување на списокот

Фактор - 04.04.2016

Државната изборна комисија, да достави извештај до Собранието, во врска со прочистувањето на избирачкиот список, реагира Демократскиот сојуз. Бараат понатаму врз основа на извештајот, Парламентот да отвори расправа и да процени дали еден од важните ...

Ќе проработи ли метлата во Избирачкиот список? Нема време за чист список за избори на 5 јуни

Либертас - 04.04.2016

На само три дена пред рокот за самораспуштање на пратениците, еден од условите за одржување на кредибилни избори повеќе наликува на многу посакувана, отколку на реално остварлива желба. Иако од Државната изборна комисија информираат дека теренските ...

Теренските проверки на ДИК се во завршна фаза

Денешен - 04.04.2016

Теренските проверки на избирачкиот список во сите подрачни одделенија се во завршна фаза, соопшти Државната Изборна Комисија. ДИК информира дека теренските проверки се спроведуваат во согласност со определената динамика.