TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Средношколците учат од диви учебници

Дневник - 15.09.2007

Нелегално повеќе години се користеле четири книги, за кои Педагошката служба ќе побара да бидат повлечени од употреба, а за 106 учебници нема никаква документација Четири учебници за средното образование повеќе години на диво се користеле во наставата, без да имаат одобрение од Министерството за ...

Англиски со мака

Дневник - 14.09.2007

Кога две државни институции што се занимаваат со иста дејност ќе излезат со спротивно тврдење за иста работа, ете ти проблем. Спорот помеѓу Министерството за образование и Педагошката служба дали се валидни решенијата за пет книги по англиски јазик ја збунија и ја изреволтираа јавноста.

Хаос со книгите по англиски јазик

Канал5 - 13.09.2007

Светскиот издавач Пирсон кој на македонскиот пазар 1 деценија е присутен со учебниците по англиски јазик Лонгман обвинува за корупција во министерството за образование. Регионалниот директор и македонскиот дистрибутер на Лонгман тврдат дека имаат докази дека државниот секретар Перо Стојановски и ...

„Лонгман“ обвинува за учебникарска корупција

Дневник - 13.09.2007

Издавачот на учебници по англиски јазик тврди дека има докази и најави тужби против сите што се вмешани во случајот Корупција во учебникарството има и во највисоките кругови на Министерството за образование и наука, каде што високи службеници вршат притисоци и штитат одредени издавачи, обвинуваат ...

Грците лути поради „Македонија“ во учебник по историја

Дневник - 13.09.2007

Историска карта од периодот 1933-1945 година, отпечатена во грчки учебник по историја за трети клас гимназија, на која територијата на Македонија е означена со името „Македонија“ предизвика остри реакции во Грција, јавија локалните медиуми.

Уставното име во грчки учебник

А1 - 12.09.2007

Историска карта од периодот 1933-1945 година, отпечатена во грчки учебник по историја за трети клас гимназија, на која територијата на Македонија е означена со името Македонија предизвика остри реакции во Грција. Од името на авторите на учебникот, грчкиот академик Сволопулос изјави дека „на ...

Реакции во Грција поради историска карта на Македонија отпечатена во учебниците

Канал5 - 12.09.2007

Историска карта од периодот 1933-1945 година, отпечатена во грчки учебник по историја за трети клас гимназија, на која територијата на Македонија е означена со името „Македонија“ предизвика остри реакции во Грција, јавија денеска локалните медиуми.

Учебна година без наставници

Вечер Прес - 12.09.2007

Новата учебна година во Грција на 18 септември ќе почне без учебник по историја и со огромен недостиг на наставен кадар. Официјална Атина изврши контрола на учебникот по историја, кој ги налути Грчката православна црква, Кипар и некои историчари со ублажените верзии за страдањата на Грците за време ...

Се повлекува и Историјата на АЛБИ

Вечер Прес - 12.09.2007

Во Министерството за образование и наука вчера се подготвуваше решение со кое ќе се повлече од употреба и учебникот по Историја за гиманзиско образование од издавачот АЛБИ. Причината е иста како и кај Историите за прва година средно образование од "Просветно дело" - објавена илустрација од пророкот ...

Учебници по англиски јазик биле сменети преку ноќ

Дневник - 11.09.2007

Во Педагошката служба тврдат дека учебниците на „Експрес паблишинг“ не се одобрени, а МОН и издавачот тврдат дека се со валидно решение Стотици родители на основци од Скопје, Кавадарци и од Струмица биле затечени откако неколку дена по почетокот на учебната година училиштата ги смениле списоците со ...

Воскреснувањето на Мухамед во македонската историја

Утрински - 10.09.2007

ТРАНЗИТ ЅВЕЗДАН ГЕОРГИЕВСКИ Не знам кому и зошто се извинува министерот за образование, Сулејман Рушити. И зошто воопшто е повлечен учебникот по историја за први клас средно образование? Демек имало илустрација на пророкот Мухамед, а исламската религија стриктно забранува тој да се покаже со цртеж.

Учебниците по англиски јазик по директива на Педагошката служба

Утрински - 10.09.2007

„Еуробук“ обвинува дека директорот на Педагошката служба наложувал наставата по англиски јазик да се одвива со учебниците на „Лонгман“ СВЕТЛАНА УНКОВСКА „Директорот на Педагошката служба, Миле Гиновски, им наложува на директорите во основните училиштата да не ги користат учебниците по англиски ...

Костовски и' дарува учебници на четворката од Карпош

Дневник - 10.09.2007

Четворката од Карпош, Мирјана, Славко, Симона и Михаил Георгиевски и годинава од градоначалникот на Скопје, Трифун Костовски, доби подарок комплет учебници. Децата, кои имаат по девет години, го почнаа третото одделение од своето образование. Костовски веќе трета година по ред им подарува учебници.