TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Државата ги смести раселените лица и ги заборави

А1 - 09.12.2001

Околу 700 лица од кумановскиот кризен регион живеат во колективните центри каде што ја поминуваат првата зима надвор од своите домови. Иако, пред три месеци кога се потпишуваше рамковниот договор, главната цел беше да се врати раселеното население дома, за овие 700 луѓе, враќањето е сеуште под знак ...

"Парното ќе не згрее, ама душата ни е студена од болка"

Дневник - 07.12.2001

ВО ДОЛНО КОЊАРЕ РАСЕЛЕНИТЕ СЕ ПОДГОТВУВААТ ЗА ДОЛГАТА ЗИМА Единствена желба ни е да ги видиме нашите куќи и, ако треба, потоа да умреме оти не можеме да издржиме повеќе, велат присилно раселените жители од Матејче, кои веќе пет месеци престојуваат во ученичкиот дом "Професор Мијалковиќ" во селото ...