TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

И власта и банкарите очекуваат намалување на каматите

Шпиц - 12.12.2010

Парите од ММФ се сметаат како повод и причина за намалување на каматите, сметаат и власта и банкарите. Министерот за финансии, Зоран Ставревски, очекува брз пад, додека банкарите се порезервирани во ...

Ставрески очекува повеќе кредити за граѓаните

Дневник - 11.12.2010

Во наредната година очекувам да се зголеми кредитната активноста на банките и да се намалат каматните стапки , а основа за тоа е земената кредитна линија од 480 милиони евра од ММФ и заживувањето и ...

Ставрески: Каматите ќе паѓаат

Утрински - 11.12.2010

В година се очекува зголемување на кредитната активност на банките од 10 до 15 отсто и намалување на каматите, за што најмногу треба да придонесе земената кредитна линија од 480 милиони евра од ММФ и ...

Груевски и Ставрески го засакаа ММФ

Утрински - 11.12.2010

Што ги натера премиерот Никола Груевски и министерот за финансии, Зоран Ставрески, да затропаат на вратата кај ММФ? Три години јуначки се спротивставуваа за под налетот на последиците од кризата и ...

Пари - Парите од ММФ да донесат повеќе кредити

Време - 11.12.2010

Повеќе кредити и помали каматни стапки во наредната година очекува министерот за финансии Зоран Ставрески, а основа за тоа, како што рече, е кредитот од 480 милиони евра од МеЃународниот монетарен ...

Ставрески: Кредитот од ММФ ќе ги намали каматите

Н.Македонија - 11.12.2010

Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески во наредната година очекува зголемување на кредитната активност на банките и намалување на каматните стапки Тој ги базира ваквите очекувања на ...

Пари - Разумно со парите од ММФ

Време - 10.12.2010

Наталија Скалова Владата да образложи за што ќе ги троши парите од ММФ и од еврообврзницата, притискаат стручњаците и бизнисмените.

Ставрески - кредитот од ММФ за заздравување на економијата

Телма - 10.12.2010

Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески во наредната година очекува зголемување на кредитната активност на банките и намалување на каматните стапки, а основа за тоа, како што посочи, се ...

Граѓаните заглавија со кредитите

Дневник - 10.12.2010

Граѓаните се' потешко ги враќаат кредитите кон банките, а добивката во банкарскиот сектор е намалена, покажуваат податоците на Народна банка на Македонија.

Растат лошите кредити, се топат профитите на банките

Утрински - 10.12.2010

Нефункционалните кредити зафаќаат 10,6 отсто од вкупното кредитно портфолио, а банкарските профити се стопиле за речиси 30 проценти во споредба со лани, објави вчера Народна банка на Македонија по ...

Владата да каже како ќе ги троши парите од ММФ

Утрински - 10.12.2010

За што ќе се користат 480 милиони евра, кои земјава ќе ги добие од ММФ, освен на Владата на никој друг не му е јасно. Аналитичарите, но и стопанствениците се во недоумица кога, како, колку и за што ...

Пари - Кредитите ќе поевтинуваат

Време - 10.12.2010

Елена Костовска Банките најавија извесно намалување на каматните стапки на кредитите и на депозитите. Тутунска банка и Шпаркасе банка ветуваат пониски камати околу Нова година.

Банките и натаму резервирани за посериозен пад на каматите

Алфа - 10.12.2010

Банкарите и натаму се резервирани околу евентуалното посериозно намалување на каматните стапки на кредитите. Откако Народната банка неделава ја намали референтната каматна стапка за уште половина ...

Ставрески очекува намалување на каматните стапки со кредитот од ММФ

Сител - 10.12.2010

Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески во наредната година очекува зголемување на кредитната активноста на банките и намалување на каматните стапки, а основа за тоа, како што посочи, се ...

Кредитот од ММФ и заздравувањето на економијата ќе придонесат за намалување на каматите

МРТ - 10.12.2010

Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески во наредната година очекува зголемување на кредитната активноста на банките и намалување на каматните стапки, а основа за тоа, како што посочи, се ...

Ставрески: Со кредитот од ММФ ќе се намалат каматите

Курир - 10.12.2010

Кредитот од ММФ и заздравувањето на економијата ќе придонесат за намалување на каматите. Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески во наредната година очекува зголемување на кредитната ...

Ставрески: Кредитот од ММФ и заздравувањето на економијата ќе придонесат за намалување на каматите

Кирилица - 10.12.2010

Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески во наредната година очекува зголемување на кредитната активноста на банките и намалување на каматните стапки, а основа за тоа, како што посочи, се ...

Ставревски очекува банките да ги намалат каматите

Р.С.Европа - 10.12.2010

Министерот за финансии Зоран Ставрески во наредната година очекува зголемување на кредитната активност на банките и намалување на каматните стапки, а основа за тоа, како што смета, е земената ...

Ќе паѓаат каматите и ќе поевтинуваат кредитите

Вечер Прес - 10.12.2010

Со намалувањето на каматните стапки на НБРМ и на државните записи, како и со одржувањето на строга фискална дисциплина, Владата очекува банките да го зголемат кредитирањето и да се намалат активните ...

Македонија - Македонија побара 480 милиони евра претпазлив кредит

Вест - 09.12.2010

Владата во следните две години ќе има на располагање 480 милиони евра од кредитната линија за претпазливост на Меѓународниот монетарен фонд.

Пари - Трка по пари за „Скопје 2014“

Време - 09.12.2010

Наталија Скалова Владата официјално побара 480 милиони евра кредит од Меѓународниот монетарен фонд, кој ќе и биде на располагање во следните две години.

Мирче Јовановски

Дневник - 09.12.2010

Што уште треба да направи Народната банка на Македонија за да паднат каматите на деловните банки? Само за една година цената на благајничките записи, еден од основните инструменти со кои се затегнува ...

Поткрепа од 480 милиони евра од ММФ

Дневник - 09.12.2010

Парите нема да се повлечат ако земјава го одржи буџетскиот дефицит на планираното ниво и ако нема опасност за курсот на денарот.

Ќе се задолжиме 480 милиони евра

Утрински - 09.12.2010

Македонија ќе добие на располагање 480 милиони евра од Меѓународниот монетарен фонд во наредните две години, потврдија вчера шефот на Мисијата на ММФ, Вес Мекгру, и министерот за финансии, Зоран ...

Македонските банки профитабилни и во криза

Сител - 09.12.2010

Банките во Македонија и во кризни периоди прават милионски профити. НБРМ објави дека за девет месеци од оваа година добивката на банкарскиот сектор е близу 15 и пол милиони евра.

Мекгру - Иако постојат ризици, корисно е за Македонија да има ваков кредит

Inpress - 09.12.2010

Вашингтон, 9. декември 2010 (ИНПРЕС) Мекгру, директорот на ММФ одговорен за Македонија изјави дека дискусиите со земјата за добивање на двегодишна кредитна линија за претпазливост од ММФ од околу 480 ...

НБРМ: Стабилна ликвидноста на банкарскиот систем

Кирилица - 09.12.2010

Ликвидноста на банкарскиот сектор во земјава е стабилна. Банките одржуваат висока и стабилна солветна позиција, покажува Извештајот за банкарскиот систем во третиот квартал од годинава што денеска ...

Државата се наполни со пари од ММФ - 480 милиони евра за две години

Шпиц - 09.12.2010

Во преговорите со мисијата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) за новата кредитна линија за претпазливост, договорено е користење на 480 милиони евра за следните две години.

Што со парите од ММФ?

Р.С.Европа - 09.12.2010

Со парите од ММФ може да се релаксира задолжувањето на домашниот пазар и во странство, но парите нема да можат да се користат за инфраструктурни инвестиции, сметаат упатените Парите од ММФ ќе се ...

За што ќе се трошат парите од ММФ?

Р.С.Европа - 09.12.2010

Парите од ММФ ќе придонесат намалување на задолжувањето на домашниот пазар, со што повеќе пари ќе бидат достапни за бизнисите, велат упатените.

Банките со стабилна ликвидност

Курир - 09.12.2010

Извештајот за банкарскиот систем во третиот квартал од годинава што денеска беше усвоен на седница на Советот на Народна банка на Република Македонија, покажува дека ликвидноста на банкарскиот сектор ...

Кредитот од ММФ да се троши домаќински!

Вечер Прес - 09.12.2010

Македонската бизнис-заедница, Стопанските комори и експертите ја поздравија одлуката на Владата идната година да се задолжи кај Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) преку најновата кредитна линија за ...

Стабилна ликвидноста на банкарскиот систем

Вечер Прес - 09.12.2010

Ликвидноста на банкарскиот сектор во земјава е стабилна. Банките одржуваат висока и стабилна солветна позиција, покажува Извештајот за банкарскиот систем во третиот квартал од годинава што вчера беше ...

Се задолживме кај ММФ со нови 480 милиони евра

Н.Македонија - 09.12.2010

Македонија е прва земја во светот што ќе ја користи новата кредитна линија на Меѓународниот монетарен фонд, која помага и во зајакнување на довербата и овозможува полесен пристап до средства на ...

Доминик Штраус-Кан го поздрави интересот на Македонија за кредитната линија

Идивиди - 09.12.2010

Вашингтон, 8 декември 2010 (МИА) - Генералниот директор на ММФ Доминик Штраус-Кан во писмена изјава ја поздрави одлуката на Македонија да побара кредитна линија за претпазливост.

ММФ кредит за Македонија

BBC - 08.12.2010

Македонија договори користење на 480 милиони евра од новата кредитна линија на Меѓународниот монетарен фонд за претпазливост.

ММФ: Заемот да се троши само по потреба

А1 - 08.12.2010

ММФ го дава заемот со силна препорака парите да се трошат разумно. 480 милиони евра од Фондот во јануари ќе се прокнижат на државна сметка.

СДСМ: Владата да се однесува одговорно со кредитот од ММФ

А1 - 08.12.2010

Социјалдемократскиот сојуз ја повикува владата да се однесува одговорно со парите што ги зема од Меѓународниот монетарен фонд бидејќи, според СДСМ, тие не се подарок, туку кредит што треба да се ...

СДСМ предупредува парите од ММФ одговорно да се трошат

Телма - 08.12.2010

СДСМ бара од Владата максимална одговорност во поглед на трошењето на парите и задолжувањето кон странство, особено на парите од новата кредитна линија со ММФ.

Македонија со ММФ договори кредитна линија од 480 милиони евра

Телма - 08.12.2010

Преговорите со Мисијата на Меѓународнит монетарен фонд за новата кредитна линија за претпазливост завршија успешно. Договорено е користење на 480 милиони евра за наредните две години.

Ставревски: Кредитната линија од ММФ е добар сигнал за инвеститорите

Канал5 - 08.12.2010

Доколку во односите со ММФ наредните две години, до кога ни е одобрена кредитната линија со ММФ ќе овозможи повторно можност за трошење на нови кредитни линии, вели министерот за финансии, Зоран ...

480 милиони евра од ММФ кредит за Македонија

Канал5 - 08.12.2010

Меѓународниот монетарен фонд и финансиските власти се договорија. Македонија е прва земја во светот што ќе ја користи отворената кредитна линија, од фондот во висина од 480 милиони евра, во ...

Договор со ММФ од повеќекратна полза

Deutsche Welle - 08.12.2010

Македонија и ММФ склучија нов договор по четиригодишна пауза. Станува збор за кредит за претпазливост во висина од речиси половина милијарда евра.

Македонија побара 480 милиони евра од ММФ

Алсат-М - 08.12.2010

Вкупно 480 милиони евра во наредниве две години ќе може да користи Македонија од кредитната линија за внимателност на Меѓународниот монетарен фонд.

СДСМ: Владата одговорно да ги троши парите од ММФ

Курир - 08.12.2010

СДСМ, бара од Владата максимална одговорност во поглед на трошењето на парите и задолжувањето кон странство, особено на парите од новата кредитна линија со Меѓународен монетарен фонд (ММФ).

Македонија ќе користи 480 милиони евра кредит од ММФ

Inpress - 08.12.2010

Скопје, 8. декември 2010 (ИНПРЕС) Република Македонија ќе користи 480 милиони евра од новата кредитна линија на Меѓународниот монетарен фонд за претпазливост.

СДСМ бара максимално одговорно трошење на парите од ММФ

Сител - 08.12.2010

СДСМ бара од Владата максимална одговорност во поглед на трошењето на парите и задолжувањето кон странство, особено на парите од новата кредитна линија со ММФ.

Владата на Груевски си подаде рака со ММФ за кредит

Алфа - 08.12.2010

Владата на Груевски и Меѓународниот монетарен фонд си подадоа рака за користење на новиот инструмент Претпазлива кредитна линија во висина од 480 милиони евра.

Македонија позајми 480 милиони евра од ММФ

Форум - 08.12.2010

Македонија склучи договор со Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) за кредитна линија за претпазливост(ПСЛ) и стана прватата земја во светот која ќе може да го користи овој нов финансиски инструмент.

СДСМ: Владата разумно да располага со средствата од ММФ

Форум - 08.12.2010

Опозицискиот СДСМ ја предупреди власта одговорно да ги троши 480 милиони евра аранжманот со Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), затоа што тоа не подарок туку кредит кој треба да се сервисира Ова на ...

Македонија позајми 480 милиони евра од ММФ

Алфа - 08.12.2010

Македонија склучи договор со Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) за кредитна линија за претпазливост(ПСЛ) и стана прватата земја во светот која ќе може да го користи овој нов финансиски инструмент.

Владата ќе ги земе парите од ММФ, ама немало да ги троши

Алфа - 08.12.2010

Владата ќе ги земе парите од ММФ, ама немало да ги троши. Вицепремиерот Ставрески - гостин во економија на ...

Македонија доби 480 милиони евра од ММФ

Курир - 08.12.2010

Меѓунардониот монетарен фонд (ММФ) и одобри на Македонија кредитна линија за претпазливост во износ од 480 милиони евра до 24 месеци.

Македонија е прва земја во светот што ќе ја користи новата кредитна линија на ММФ

Сител - 08.12.2010

Преговорите со Мисијата на Меѓународниoт монетарен фонд за новата кредитна линија за претпазливост завршија успешно. Договорено е користење на 480 милиони евра за наредните две години.

СДСМ: Со договорот со ММФ, Владата се демантира самата

Нетпрес - 08.12.2010

Владата тропна на вратата на ММФ и вели дека соработката со него ќе го зајакнела имиџот на земјата. Со тоа по којзнае кој пат Владата се демантираше самата себеси, рече на денешниот прес Зоран ...

Македонија позајми 480 милиони евра од ММФ

Макфакс - 08.12.2010

Македонија склучи договор со Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) за кредитна линија за претпазливост(ПСЛ) и стана прватата земја во светот која ќе може да го користи овој нов финансиски инструмент.

Договор Македонија - ММФ: Нова кредитна линија за претпазливост

Нетпрес - 08.12.2010

Македонија е првата земја во светот што ќе користи нова кредитна линија за претпазливост. Станува збор за 480 милиони евра за наредните две години.

СДСМ - 480-те милиони евра не се подарок, туку кредит кој треба да се врати

Inpress - 08.12.2010

Скопје, 8. декември 2010 (ИНПРЕС) Во последниот извештај на Европската Комисија пишува дека по сe изгледа Владата во последните месеци натрупала значителен износ на обврски што не ги платила.

СДСМ бара максимално одговорно трошење на парите од ММФ

Кирилица - 08.12.2010

СДСМ бара од Владата максимална одговорност во поглед на трошењето на парите и задолжувањето кон странство, особено на парите од новата кредитна линија со ММФ Зоран Јовановски, потпретседател на ...

Договорени 480 милиони евра од ММФ за Македонија

Кирилица - 08.12.2010

Преговорите со Мисијата на Меѓународнит монетарен фонд за новата кредитна линија за претпазливост завршија успешно. Договорено е користење на 480 милиони евра за наредните две години.

480 милиони евра од ММФ за Македонија

Курир - 08.12.2010

Македонија одговори позитивно на понудата од Меѓународниот Монетарен Фонд, за користење на кредитната линија на претпазливост во износ од 480 милиони евра, во рок од две години.

ММФ ја поздрави одлуката за кредитот

Вечер Прес - 08.12.2010

Генералниот директор на ММФ, Доминик Штраус Кан, ја поздрави одлуката на Македонија да побара кредитна линија за претпазливост.

Мало поевтинување, но само на најскапите кредити

Канал 77 - 08.12.2010

Банките засега не најавуваат намалување на кредитите, освен онаму каде што тоа го налага законот. Согласно формулата за максималната камата која не смее да биде над затезната, сите банкарски продукти ...

Македонија доби кредит од ММФ вреден 480 милиони евра

Вечер Прес - 08.12.2010

Кредитната линија им дава сигурност на земјите дека доколку дојде до негативни случувања, тие ќе имаат доволно средства кои ќе може да ги повлечат за да ја зачуваат стабилноста - објаснува Вес Мек ...

Македонија доби 480 милиони евра кредит од ММФ

eReporter - 08.12.2010

Вкупно 480 милиони евра кредит за претпазливост се очекува во јануари да одобри ММФ за Македонија. Ова беше соопштено на денешната прес конференција во Министерството за финансии, на која ...

СДСМ: Владата да внимава како ги трши парите од ММФ

eReporter - 08.12.2010

Во последниот извештај на Европската Комисија пишува дека по сé изгледа Владата во последните месеци натрупала значителен износ на обврски што не ги платила.

Владата ќе бара повеке од 400 милиони евра од ММФ

А1 - 07.12.2010

Се поизвесно е новото задолжување, се погласни се стравувањата за што ќе се трошат стотиците милиони евра што Владата ќе ги позајми од ММФ. Се бараат повеќе од 400 милиони евра за следните две години.

Сепак, ќе ги бараме парите од ММФ

Утрински - 07.12.2010

Македонија е чекор до одлуката да го прифати понудениот отворен кредит од Меѓународниот монетарен фонд. Во игра се минимум 400 милиони евра, првично понудени со кредитната линија на Фондот, а можно е ...

Владата ќе бара уште пари од ММФ

Дневник - 07.12.2010

Владата размислува и за продолжен кредит од 24 месеци со што сумата што ќе ја добие одММФ може да биде многу поголема од првичните 400 милиони евра Мисијата на Меѓународниот монетарен фонд од вчера е ...

Македонија - Најавените 400 милиони може да се удвојат

Вест - 07.12.2010

Владата размислува да земе многу повеќе од 400 милиони евра од отворената кредитна линија од ММФ. Финалните разговори со Мисијата на Фондот почнаа вчера напладне, а министерот за финансии Зоран ...

Кај ММФ ќе се зајмиме за речиси половина милијарда евра

Алфа - 07.12.2010

480 милиони евра- толку пари во наредните две години ќе земе Македонија од Меѓународниот монетарен фонд- дознава Алфа. Монетарците нуделе двојно повеќе, но според нашите извори, власта одлучила дека ...

Владата ќе земе 480 милиони евра кредит од ММФ?

Макфакс - 07.12.2010

Иако Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) понуди повеќе пари, Владата најверојатно ќе земе 480 милиони евра кредит од финансиската ...

Кредит од 400 милиони евра на ММФ за Македонија?

Inpress - 07.12.2010

Скопје, 7. декември 2010 (ИНПРЕС) Министерот за финансии Зоран Ставрески денеска попладне треба да се сретне со претставници на Меѓународниот монетарен фонд.

Мало поевтинување, но само на најскапите кредити

Сител - 07.12.2010

По седмото намалување на рефертната камата годинава поевтинување на кредитите може да очекуваат само оние што најскапо се задолжиле.

Владата ќе земе 480 милиони евра кредит од ММФ

Сител - 07.12.2010

ММФ понудил многу повеќе, Владата ќе земе 480 милиони евра кредит, дознава Сител од владини извори. Парите ќе се користат во наредните две години.

Македонија е сé поблиску до заем од ММФ

Н.Македонија - 07.12.2010

Извесно е дека Македонија в година ќе позајми најмалку 400 милиони евра од Меѓундародниот монетарен фонд. Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески вчера потврди дека претставници на ММФ ...

Македонија зема 480 милиони евра кредит од ММФ?

eReporter - 07.12.2010

Македонија ќе се задолжи со 480 милиони евра кредит од Меѓунардониот монетарен Фонд (ММФ), што ќе се користи во наредните две години.

Поголем заем од ММФ

А1 - 06.12.2010

Не 400 милиони евра, Владата размислува од ММФ да позајми повеќе пари за следните две години. Пред попладневната средба со претставници од Фондот, Ставрески потврди дека е се поизвесен договорот за ...

ММФ е за уште поголем пакет за финансиска помош за Еврозоната?

Deutsche Welle - 06.12.2010

Меѓународниот монетарен фонд очигледно се залага за уште поголем пакет мерки за помош за земјите-должници во Еврозоната.

Македонија се задолжува кај ММФ со 400 милиoни евра

Канал5 - 06.12.2010

Македонија многу веројатно ќе се задолжи кај ММФ со кредит од 400-тини милиони евра. Тимот на фондот веќе е во Скопје. Министерот за финансии Зоран Ставрески денеска потврди, попладнево ќе има средба ...

Финални разговори со ММФ за кредит од 400 милиони евра

Телма - 06.12.2010

Македонските финансиски власти и Мисијата на Меѓународниот фонд за Македонија се се поблиску до постигнување договор за понудата од Фондот до Македонија за користење отворена кредитна линија, чиј ...

ММФ неделава пак доаѓа на преговори

Утрински - 06.12.2010

Неделава претставници на мисијата на Меѓународниот монетарен фонд повторно доаѓаат на конкретни преговори со македонската Влада.

Пари - Монетарците доаѓаат за кредитот

Време - 06.12.2010

Мисијата на Меѓународниот монетарен фонд неделава повторно ќе дојде во Македонија на разговори со Владата за кредитот од 400 милиони евра.

Македонија ќе се задолжи за повеќе од 400 милиони евра

Алсат-М - 06.12.2010

Апетитот на владата порасна. Веќе не се размислува дали да се земе кредитот од 400 милиони евра за една година од Меѓународниот монетарен фонд.

Кредитот од ММФ се поизвесен

Сител - 06.12.2010

Владата е се поблиску до одлука за кредитот од ММФ, а сумата можно е и да биде повисока од 400 милиони евра. Од денеска во земјава одново е делегацијата на фондот со која ќе се договараат деталите ...

Ќе се задолжиме за повеќе од 400 милиони евра?!

Алфа - 06.12.2010

Македонија е на чекор до земање на кредитот од Меѓународниот монетарен фонд, ќе се користат најмалку 400 милиони евра, се преговара и за повеќе - вели министерот за финансии, Ставрески.

Повеќе пари од ММФ?

Р.С.Европа - 06.12.2010

Министерот за финансии Зоран Ставрески најави дека е можно Македонија да земе кредит од ММФ повисок од првично планираните 400 милиони евра.

Мисијата на ММФ веќе во Македонија, попладне на средба со Ставрески

Макфакс - 06.12.2010

Мисијата на Меѓународниот монетарен фонд е веќе во Македонија и денеска попладне министерот за финансии, Зоран Ставрески ќе има средба со нив на ко..

ММФ и владата денеска на состанок за кредитот

Нетпрес - 06.12.2010

Мисијата на Меѓународниот монетарен фонд и претставници на владата денеска попладне ќе се состанат на финални разговори околу заемот од 400 милиони евра што и’ беше понуден на земјава од Фондот.

На чекор до договор со ММФ

Курир - 06.12.2010

Делегација на ММФ предводена од Вес Мекгру е во Македонија и македонската Влада е многу блиску до потпишувањето на договор за користење на отворената кредитна линија, соопшти Вицепремиерот Ставрески.

Македонија ќе добие 400 милиони евра поволен заем

Вечер Прес - 06.12.2010

Толкав износ ММФ нуди за сите земји, а Македонија е првата на која и беше понудено врз основа на здравите и квалитетни економски политики кои ги води.