TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Калифорниските пастрмки со фломастер стануваат охридски

Време - 18.02.2005

ТУРИСТИТЕ ЛЕСЕН ПЛЕН НА ИЗМАМНИЦИТЕ Вештите охридски продавачи на калифорниските пастрмки со фломастер им додаваат црвени дамки, кои се специфични за ендемската охридска пастрмка, и ги продаваат како охридски, најчесто на странци, по цена од 1.000 до 1.500 денари за килограм, предупредуваат ...

Со фломастер, калифорниска, станува охридска пастрмка!

Вечер Прес - 18.02.2005

ОХРИД, 18 ФЕВРУАРИ (МИА).- На гостите од странство ќе им препорачаме да ги одбегнуваат рестораните каде што се нуди охридската пастрмка. Не може да се сервира нешто што е крадено како што е случај со пастрмката и белвицата, а ги нема ниту во езерото.

Ивица Коларов направи највкусна пастрмајлија

Дневник - 14.02.2005

ВЕЛЕС Околу 400 пити беа направени за помалку од два часа на манифестацијата "Велешка пастрмајлија", на која првпат беше избран пита-мајстор на градот. Во натпреварувачка конкуренција меѓу десетината учесници од Велес победи Ивица Коларов-Цаци од сендвичарницата "Снупи".

Во Велес на пита пастрмајлија

Вест - 14.02.2005

ПИТИЈАДА За да докажат дека се најдобри во подготовката на македонскиот национален специјалитет пита пастрмајлија и истовремено да ја покажат својата хуманост, велешани минатата сабота организираа манифестација "Питијада". Продолжувајќи ја традицијата на негување на националната кујна, обичаите и ...

Мерак за велешки пастрмајлии

Вечер Прес - 14.02.2005

И покрај постоечката апатија поради големата невработеност, во Велес се покажа дека се негуваат културните традиции. Велес покрај литературата, ликовните и музички уметности, особено внимание посветува на негувањето на традицијата во која до израз доаѓа традиционалната староградска песна, обичаите ...