TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Семејното насилство во Грција: Насилниците ретко одат во затвор

Слободен Печат - 28.11.2020

Драматичните податоци за степенот на злоупотреба на жени во Грција се дел од првиот Годишен извештај за насилство врз жени, објавен вчера од владиниот Генерален секретаријат за семејна политика и родова еднаквост.

Женска слободна зона со герила акција го одбележа Денот за борба против насилство врз жените

Независен - 27.11.2020

Женската иницијатива Женска слободна зона со обележување на јавните простори во градот Скопје, каде најчесто се случува сексуално вознемирување на јавни простори го одбележа 25 ноември – Меѓународен ден за борба против насилство врз жените и ...

Женска слободна зона со герила акција го одбележа Денот за борба против насилство врз жените

А1 On - 27.11.2020

Женската иницијатива Женска слободна зона со обележување на јавните простори во градот Скопје, каде најчесто се случува сексуално вознемирување на јавни простори го одбележа 25 ноември – Меѓународен ден за борба против насилство врз жените и ...

Со герила-акција, Женска слободна зона го одбележа Денот за борба против насилство врз жените

ММС - 27.11.2020

Женската иницијатива Женска слободна зона со обележување на јавните простори во градот Скопје, каде што најчесто се случува сексуално вознемирување на јавни простори, го одбележа 25 ноември, Меѓународен ден за борба против насилство врз жените.

„Нашите тела не се јавни простори“ – герила акција на локации каде жени искусиле сексуално вознемирување

Радио МОФ - 27.11.2020

Со обележување на јавните простори во градот Скопје, каде најчесто се случува/ло сексуално вознемирување на јавни простори, активистките на иницијативата „ Женска слободна зона “ го одбележаа 25 ноември – Меѓународниот ден за борба против ...

Со герила-акција одбележан Денот за борба против насилството врз жените

Макфакс - 27.11.2020

Со обележување на јавните простори во градот Скопје, каде најчесто се случува/ло сексуално вознемирување на јавни простори, го обележавме 25 ноември – Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените и одбележуваме 16 дена против родово ...

ВИДЕО: Сексуалните работнички кои работат на отворено почесто трпат насилство, дури и од полицијата

Слободен Печат - 27.11.2020

Невладината организација ХОПС-опции за здрав живот од 2001 година работи за остварување на правата на сексуалните работнички. Директорката на ХОПС, Хајди Штерјова- Симонивиќ денеска во УТрински брифинг зборуваше за насилството кое го трпат ...

Секој час се убивани по шест жени од страна на мажи на светско ниво

Факултети - 27.11.2020

На глобално ниво, секој час се убивани по шест жени од страна на мажи. Обединетите нации (ОН) повикуваат на итни мерки. Според податоци од ОН, повеќе од половина од жените и девојките што се убиени од мажи се убиени од страна на нивни сегашни или ...

ЖЦ Бисера: Да се стави крај на семејното насилство

OhridNews - 27.11.2020

Сите да направат се што е во нивна моќ за да стави крај на семејното насилство, на сексуалното вознемирување, на раните бракови и на сите форми на насилство врз жените. Оваа порака ја испрати Женскиот центар „Бисера“ од Охрид, по повод Кампањата „16 ...

ФОТО: Одбележани јавните простори во Скопје каде се случило сексуално вознемирување

Слободен Печат - 27.11.2020

Со обележување на јавните простори во градот Скопје, каде најчесто се случува/ло сексуално вознемирување на јавни простори, го обележавме 25 ноември – Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените и одбележуваме 16 дена против родово ...

Женска слободна зона со герила акција го одбележа Денот за борба против насилство врз жените

Опсервер - 27.11.2020

– Женската иницијатива Женска слободна зона со обележување на јавните простори во градот Скопје, каде најчесто се случува сексуално вознемирување на јавни простори го одбележа 25 ноември – Меѓународен ден за борба против насилство врз жените и ...

Со герила акција одбележан Денот за борба против насилство врз жените

Опсервер - 27.11.2020

Со обележување на јавните простори во градот Скопје, каде најчесто се случува/ло сексуално вознемирување на јавни простори, го обележавме 25 ноември – Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените и одбележуваме 16 дена против родово ...

Одбележани јавните простори во Скопје каде што се случило сексуално вознемирување

Република - 27.11.2020

Со обележување на јавните простори во градот Скопје, каде најчесто се случува сексуално вознемирување на јавни простори, женската иницијатива „Женска слободна зона“ го одбележа 25 ноември – Меѓународен ден за борба против насилство врз жените и ...

„Не“ за насилството врз жените

Вечер Прес - 27.11.2020

#КажиНЕ и „Не си сама“ се главните слогани и пораки со кои Општина Карпош се приклучува кон „портокаловата кампања“ за спречување на родово базираното насилство која е светски глобален тренд во периодот од 25 ноември до 10 декември.

Со герила акција одбележан Денот за борба против насилство врз жените

Скопје инфо - 27.11.2020

Со обележување на јавните простори во градот Скопје, каде најчесто се случува/ло сексуално вознемирување на јавни простори, го обележавме 25 ноември – Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените и одбележуваме 16 дена против родово ...

Со герила акција одбележан Денот за борба против насилство врз жените

24Инфо - 27.11.2020

Со обележување на јавните простори во градот Скопје , каде најчесто се случува/ло сексуално вознемирување на јавни простори, го обележавме 25 ноември – Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените и одбележуваме 16 дена против родово ...

Со герила акција одбележан Денот за борба против насилство врз жените

Точка - 27.11.2020

Со обележување на јавните простори во градот Скопје, каде најчесто се случува/ло сексуално вознемирување на јавни простори, го обележавме 25 ноември – Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените и одбележуваме 16 дена против родово ...

Со герила акција одбележан Денот за борба против насилство врз жените

MTM - 27.11.2020

Со обележување на јавните простори во градот Скопје, каде најчесто се случува/ло сексуално вознемирување на јавни простори, го обележавме 25 ноември - Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените и одбележуваме 16 дена против родово ...

Женска слободна зона со герила акција го одбележа Денот за борба против насилство врз жените

Локално - 27.11.2020

Женската иницијатива Женска слободна зона со обележување на јавните простори во градот Скопје, каде најчесто се случува сексуално вознемирување на јавни простори го одбележа 25 ноември – Меѓународен ден за борба против насилство врз жените и ...

Кажете НЕ на стереотипите и насилството врз жените и девојчињата, кажа Тодоровска

Kumanovo News - 27.11.2020

По повод одбележување на 16 дена активизам против родово базирано насилство , Соња Тодоровска, координаторка на Форумот на жените на ОО СДСМ Куманово, ги повикува сите гласно да кажат „НЕ!“ на стереотипите и насилството врз жените и девојчињата.

„Не“ за насилството врз жените

24Инфо - 27.11.2020

#КажиНЕ и „Не си сама“ се главните слогани и пораки со кои Општина Карпош се приклучува кон „портокаловата кампања“ за спречување на родово базираното насилство која е светски глобален тренд во периодот од 25 ноември до 10 декември.

Тодоровска: Новиот закон ќе биде главна алатка во борбата против сите форми на насилство врз жената и семејството

Кумановски м. - 27.11.2020

„Предлог-Законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство влезе во собраниска процедура со европско знаменце, а очекуваме поддршка од сите пратеници“, вели Соња Тодоровска коорданторка на Форум на жени на ОО СДСМ ...

Со герила акција одбележан Денот за борба против насилство врз жените

Н.Македонија - 27.11.2020

Со обележување на јавните простори во градот Скопје, каде најчесто се случува/ло сексуално вознемирување на јавни простори, го обележавме 25 ноември – Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените и одбележуваме 16 дена против родово ...

Со герила акција одбележан Денот за борба против насилство врз жените

Вечер - 27.11.2020

Со обележување на јавните простори во градот Скопје, каде најчесто се случува/ло сексуално вознемирување на јавни простори, го обележавме 25 ноември – Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените и одбележуваме 16 дена против родово ...

(ФОТО) Одбележани јавните простори во Скопје каде се случило сексуално вознемирување

Акцент - 27.11.2020

Со обележување на јавните простори во градот Скопје, каде најчесто се случува/ло сексуално вознемирување на јавни простори, го обележавме 25 ноември – Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените и одбележуваме 16 дена против родово ...

Женска слободна зона со герила акција го одбележа Денот за борба против насилство врз жените

Frontline - 27.11.2020

Со обележување на јавните простори во градот Скопје, каде најчесто се случува/ло сексуално вознемирување на јавни простори „Женска слободна зона„ го одбележа 25 ноември – Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените и 16 дена против ...

#КажиНЕ и „Не си сама“ се главните слогани и пораки со кои Општина Карпош се приклучува кон „портокаловата кампања“

MakPress - 27.11.2020

#КажиНЕ и „Не си сама“ се главните слогани и пораки со кои Општина Карпош се приклучува кон „портокаловата кампања“ за спречување на родово базираното насилство која е светски глобален тренд во периодот од 25 ноември до 10 декември.

Женска слободна зона со герила акција го одбележа Денот за борба против насилство врз жените

MakPress - 27.11.2020

Женската иницијатива Женска слободна зона со обележување на јавните простори во градот Скопје, каде најчесто се случува сексуално вознемирување на јавни простори го одбележа 25 ноември – Меѓународен ден за борба против насилство врз жените и ...

Ковид кризата го зголеми семејното насилство во Струмица

Телма - 26.11.2020

84 годишна жена којашто била физички и психички малтретирана од својот внук е најстарата жртва на семејно насилство којашто била сместена во Шелтер центар во Струмица. Жената престојувала одреден период во текот на летото, велат од организацијата ...

Во Струмица расте бројот на жртвите на семејно насилство

24 Вести - 26.11.2020

Околу 200 жени од Струмичко од почетокот годинава досега пријавиле елементи на семејно насилство до надлежните институции, а околу 70-тина од нив побарале стручна помош и сместени во шелтер центарот во Струмица.

Мламбо-Нгчука, UN Women: Доколку постои волја, постои и начин да се стави крај на насилството врз жените

Радио МОФ - 26.11.2020

По повод отпочнувањето на годинешната кампања „16 дена активизам против родово базирано насилство“под слоганот „Кажи НЕ на насилството врз жени и девојчиња“, своја изјава даде извршната директорка на UN Women, Пумзиле Мламбо-Нгчука.

Никогаш нема да удриме жена, тоа го прават слаби и исфрустрирани мажи: Јавните личности против семејно насилство

Женски магазин - 26.11.2020

Сопругот ме тепаше, а потоа ме влечеше по земја. Ме маваше со разни предмети. Агресијата ја пренесуваше и на децата. Со месеци бев во домашен притвор. Ова е исповед на една жена изложена на семејно насилство. Ги има многу. Но, повеќето од нив молчат.

Помпео: САД се посветени на искоренување на насилството против жените

MakPress - 26.11.2020

Американскиот Стејт департмент денеска објави соопштение по повод Меѓународнот ден за борба против насилството врз жените, истакнувајќи дека пандемијата на Ковид-19 нанесе посебен удар врз претставничките од понежниот пол.

Хeлсиншки: Новиот закон против насилството врз жените и семејството е добра основа, институциите да се подготват за ...

Фокус - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

ХК: Новиот закон против насилството врз жените и семејството е добра основа

Телма - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

ЕССЕ: Без целосна примена на новиот закон, нема да има промена во заштитата на жртвите на насилство

Телма - 25.11.2020

Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените ЕССЕ смета дека носење нов закон за спречување и заштита од насиство врз жените и семејно насилство нема да ги реши проблемите, доколку одредбите од законот не се применуваат.

Филипче: Неуморно работиме да ја подигнеме свесноста да има се помалку случаи на насилство

Канал5 - 25.11.2020

Ковид-19 кризата ги погоди сите здравствени системи. Изолацијата за време на долгите карантини резултираа со зголемен број на семејни насилства. Секојдневно регистрираме вакви случаи во онлајн амбулантата на Клиниката за психијатрија, со што ...

Филипче: Жените жртви на насилство не се сами, преку институциите тие ја имаат нашата најголема поддршка

ТВ21 - 25.11.2020

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, денеска се обрати на настан по повод 25 ноември, Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените. Тој истакна дека ситуацијата со Ковид-19 значајно ги погоди здравствените системи, кај нас, во ...

„Обој го светот во портокалово“ – 16 дена активизам под мотото #КажиНе на насилството врз жени и девојчиња

Алсат-М - 25.11.2020

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, со портокаловото осветлување на скопската тврдина Кале, Владата на Република Северна Македонија и Делегацијата на Европската Унија, официјално започнува ...

„Обој го светот во портокалово“ – 16 дена активизам под мотото #КажиНе на насилството врз жени и девојчиња

ТВ21 - 25.11.2020

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, со портокаловото осветлување на скопската тврдина Кале, Владата на Република Северна Македонија и Делегацијата на Европската Унија, официјално започнува ...

Филипче: Зголемен бројот на случаи на семејно насилство

Канал5 - 25.11.2020

Се зголемуваат тимовите кои излегуваат во пресрет на жртвите. Оваа криза не само што ни дава еден таков предизвик за третман на пациентите со Ковид-19, дава и некои други специфики, кои се повеќе и повеќе излегуваат на виделина.

„Обој го светот во портокалово“–16 дена активизам под мотото #КажиНе на насилството врз жени и девојчиња

Фокус - 25.11.2020

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, со портокаловото осветлување на скопската тврдина Кале, Владата на Република Северна Македонија и Делегацијата на Европската Унија, официјално започнува ...

Шахпаска: Пратениците да го донесат законот без одлагање законот за спречување насилство

Канал5 - 25.11.2020

Тој претставува главна алатка на државата во справување со насилството врз жените и семејното насилство. Министерката Шахпаска, на денешната седница на Комисијата за Европски прашања во Собранието на Република Македонија, ја истакна потребата од ...

„Обој го светот во портокалово“–16 дена активизам под мотото #КажиНе на насилството врз жени и девојчиња

24 Вести - 25.11.2020

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, со портокаловото осветлување на скопската тврдина Кале, Владата на Република Северна Македонија и Делегацијата на Европската Унија, официјално започнува ...

Шахпаска: Сите ние, не 16 туку 365 дена да работиме на прашањето на насилството

Канал5 - 25.11.2020

Шахпаска го отвори онлајн настанот по повод 25 ноември – Меѓународниот ден против насилство врз жените. Во организација на Министерството за труд и социјална политика, а по повод одбележување на Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените ...

Не 16 туку 365 дена да се бориме против насилството врз жените, кажа министерката Шахпаска

Сакам да кажам - 25.11.2020

Преку кампањата „16 дена активизам“ годинава во земјава ќе се одбележи Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените. Преку активностите на кампањата ќе се подигне свеста за елиминацијата на насилството врз жените и семејното насилство, и ...

Заев: Имаме одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо

Канал5 - 25.11.2020

Една од моите лични заложби е мирното решавање на сите конфликти низ разговор, низ дијалог, на достоинствен начин и со почит кон другите во политиката и во мојот приватен живот. Сите ние, а особено, ние мажите, имаме општествена одговорност да ...

Фотографија на денот: Ликови кои обвинуваат - насилство врз жените

Deutsche Welle - 25.11.2020

Жените кои ги гледате на овие фотографии во колумбискиот град Меделин делат трагична судбина - тие се убиени. Денеска се одбележува Меѓународниот ден против насилство врз жените, кој би требало да помогне ваква судбина да не ги снајде и други жени.

Шахпаска: Не 16  туку 365 дена да работиме на прашањето на насилството, родово-базираното и семејното насилство

Слободен Печат - 25.11.2020

Во организација на Министерството за труд и социјална политика, а по повод одбележување на Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените – 25 ноември денеска се оддржа онлајн настан насловен „Нулта Толеранција за насилството врз жените и ...

Гутереш бара да се стави крај на пандемијата на родово-базирано насилство

Нетпрес - 25.11.2020

Генералниот секретар на ООН Антонио Гутереш посочи дека насилството врз жени и девојчиња ширум светот стои на патот на остварувањата на човековите права и дека пандемијата на коронавирусот го направи овој проблем уште појасен, како и потребата од ...

Гутереш бара да се стави крај на пандемијата на родово-базирано насилство

А1 On - 25.11.2020

Генералниот секретар на ООН Антонио Гутереш посочи дека насилството врз жени и девојчиња ширум светот стои на патот на остварувањата на човековите права и дека пандемијата на коронавирусот го направи овој проблем уште појасен, како и потребата од ...

Семејното насилство е најзастапен облик на насилство врз жените во Грција

Слободен Печат - 25.11.2020

Осум од десет жени кои пријавиле насилство во Грција, во периодот од 1 ноември во 2019 година до 31 октомври 2020 година, биле жртви на семејно насилство, а во повеќе од пола во случаите, пријавата се однесувала на нивниот сегашен или поранешен ...

Заев: Многу е важно жените да не молчат, да кажат НЕ на насилството и веднаш да пријават

Слободен Печат - 25.11.2020

Сите ние, а особено, ние мажите, имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо и срамно, напиша премиерот Зоран Заев на „Фејсбук” по повод Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените.

Заев: Имаме одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо

Press24 - 25.11.2020

Сите ние, а особено, ние мажите, имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо и срамно, напиша премиерот Зоран Заев на „Фејсбук“ по повод Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените.

Шахпаска: Сите ние, не 16 туку 365 дена да работиме на прашањето на насилството, родово-базираното и семејното ...

Press24 - 25.11.2020

За да се овозможи соодветен одговор на сите форми на насилство врз жени и девојчиња потребно е спроведување сеопфатна политика за борба против насилството, политики кои ќе бидат елемент на демократското и транспарентно владеење, кое ја чини ...

Шахпаска: Сите ние, не 16 туку 365 дена да работиме на прашањето на насилството, родово-базираното и семејното ...

А1 On - 25.11.2020

За да се овозможи соодветен одговор на сите форми на насилство врз жени и девојчиња потребно е спроведување сеопфатна политика за борба против насилството, политики кои ќе бидат елемент на демократското и транспарентно владеење, кое ја чини ...

ЕССЕ: Без целосна примена на новиот закон, нема да има промена во заштитата на жртвите на насилство

А1 On - 25.11.2020

Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените ЕССЕ смета дека носење нов закон за спречување и заштита од насиство врз жените и семејно насилство нема да ги реши проблемите, доколку одредбите од законот не се применуваат.

Заев: Имаме одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо

А1 On - 25.11.2020

Сите ние, а особено, ние мажите, имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо и срамно, напиша премиерот Зоран Заев на „Фејсбук“ по повод Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените.

Гутереш по повод Светскиот ден за борба против насилство врз жените: Да ставиме крај на пандемијата на родово-базирано ...

Слободен Печат - 25.11.2020

Генералниот секретар на Обединетите Нации (ОН), Антонио Гутереш посочи дека насилството врз жени и девојчиња ширум светот стои на патот на остварувањата на човековите права и дека пандемијата на коронавирусот го направи овој проблем уште појасен, ...

Се зголемува бројот на случаи на фемицид во Германија

А1 On - 25.11.2020

Секој ден маж во Германија се обидува да ја убие сопругата или партнерката, а секој трет ден има убиство, покажуваат најновите статистички податоци во таа земја. Шефот на канцеларијата за борба против семејното насилство во Министерството за правда ...

Гласни пораки против насилството врз жените

Кајгана - 25.11.2020

Денеска е Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените и по тој повод со апели до јавноста се обратија повеќе функционери и институции. Во периодот од 2008 до 2016 година во Македонија се случиле вкупно 70 убиства на жени.

Филипче: Неуморно работиме да ја подигнеме свесноста да има се помалку случаи на семејно насилство

А1 On - 25.11.2020

Ковид-19 кризата ги погоди сите здравствени системи. Изолацијата за време на долгите карантини резултираа со зголемен број на семејни насилства. Секојдневно регистрираме вакви случаи во онлајн амбулантата на Клиниката за психијатрија, со што ...

ХК: Новиот закон против насилството врз жените и семејството е добра основа, институциите да се подготват за целосна ...

А1 On - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

Филипче: Жените сакам да знаат дека има каде да се обратат и да добијат стручна помош

Слободен Печат - 25.11.2020

Ковид-19 кризата ги погоди сите здравствени системи. Изолацијата за време на долгите карантини резултираа со зголемен број на семејни насилства. Секојдневно регистрираме вакви случаи во онлајн амбулантата на Клиниката за психијатрија, со што ...

Филипче: Неуморно работиме да ја подигнеме свесноста да има се помалку случаи на семејно насилство

Press24 - 25.11.2020

Ковид-19 кризата ги погоди сите здравствени системи. Изолацијата за време на долгите карантини резултираа со зголемен број на семејни насилства. Секојдневно регистрираме вакви случаи во онлајн амбулантата на Клиниката за психијатрија, со што ...

Хелсиншкиот: Новиот закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор

Макфакс - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека новиот закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор и дека институциите треба да се подготват за негова доследна примена.

Семејното насилство е најзастапен облик на насилство врз жените во Грција

А1 On - 25.11.2020

Осум од десет жени кои пријавиле насилство во Грција, како во периодот од 1 ноември 2019 година до 31 октомври 2020 година, така и за време на првиот карантин, биле жртви на семејно насилство, а во повеќе од половината случаи, пријавата се ...

Хелсиншки: Законот против насилството врз жените и семејството е добра основа – потребна е целосна примена

Нова ТВ - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

Пораст на бројот на случаи на фемицид во Германија: Секој ден во просек се случува обид за убиство, а, просечно, секој ...

Слободен Печат - 25.11.2020

Секој ден во просек во Германија има обиди на мажи да убијат сопруга или партнерка, а. просечно, секој трет ден се случува убиство, покажуваат најновите статистички податоци во таа земја .

„Обој го светот во портокалово“ – 16 дена активизам под мотото #КажиНе на насилството врз жени и девојчиња

Кајгана - 25.11.2020

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, со портокаловото осветлување на скопската тврдина Кале, Владата на Република Северна Македонија и Делегацијата на Европската Унија, официјално започнува ...

„Обој го светот во портокалово“ – 16 дена активизам под мотото #КажиНе на насилството врз жени и девојчиња

Нане - 25.11.2020

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, со портокаловото осветлување на скопската тврдина Кале, Владата на Република Северна Македонија и Делегацијата на Европската Унија, официјално започнува ...

„Обој го светот во портокалово“ – 16 дена активизам со мотото „#КажиНе на насилството врз жени и девојчиња“

Макфакс - 25.11.2020

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, со портокаловото осветлување на скопската тврдина Кале, Владата на Република Северна Македонија и Делегацијата на Европската Унија, официјално почнува годинешната ...

Меѓународен ден за борба против насилството врз жените

Академик - 25.11.2020

16 дена активизам против родово базирано насилство е годишна меѓународна кампања, која започнува на 25 ноември – Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените, и трае до 10 декември – Денот на човековите права.

Филипче: Изолацијата за време на долгите карантини го зголеми бројот на случаи на семејно насилство

Кајгана - 25.11.2020

Оваа криза не само што ни дава еден таков предизвик за третман на пациентите со COVID-19, дава и некои други специфики, кои се повеќе и повеќе излегуваат на виделина. Имено, очигледно е дека стресот го прави своето, дека ова што треба да сме на ...

Филипче: Зголемен бројот на случаи на семејно насилство, се зголемуваат тимовите кои излегуваат во пресрет на жртвите

Независен - 25.11.2020

Оваа криза не само што ни дава еден таков предизвик за третман на пациентите со Ковид-19, дава и некои други специфики, кои се повеќе и повеќе излегуваат на виделина. Имено, очигледно е дека стресот го прави своето, дека ова што треба да сме на ...

Филипче: За околу 30 отсто е зголемено насилството врз жените годинава

+инфо - 25.11.2020

За околу 30 отсто е зголемено насилството врз жените годинава во споредба со истиот период во 2019 година, рече денеска министерот за здравство Венко Филипче по повод 25 ноември, Меѓународен ден за борба против насилство врз жените.

Филипче: Зголемен бројот на случаи на семејно насилство- се зголемуваат тимовите кои излегуваат во пресрет на жртвите

Press24 - 25.11.2020

Оваа криза не само што ни дава еден таков предизвик за третман на пациентите со Ковид-19, дава и некои други специфики, кои се повеќе и повеќе излегуваат на виделина. Имено, очигледно е дека стресот го прави своето, дека ова што треба да сме на ...

Филипче: Ковид-кризата го зголеми бројот на семејни насилства, се зголемуваат тимовите кои излегуваат во пресрет на ...

Слободен Печат - 25.11.2020

Оваа криза не само што ни дава еден таков предизвик за третман на пациентите со Ковид-19, дава и некои други специфики, кои се повеќе и повеќе излегуваат на виделина. Имено, очигледно е дека стресот го прави своето, дека ова што треба да сме на ...

За околу 30 отсто е зголемено насилството врз жените годинава

Нетпрес - 25.11.2020

За околу 30 отсто е зголемено насилството врз жените годинава во споредба со истиот период во 2019 година, рече денеска министерот за здравство Венко Филипче по повод 25 ноември, Меѓународен ден за борба против насилство врз жените.

Заев: Сите имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо

Нова ТВ - 25.11.2020

Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените, низ портокаловата боја на кампањата „16 дена активизам“, нѐ потсетува дали и колку сме придонеле во борбата против насилството врз жените, истакнува премиерот Заев по повод одбележувањето на ...

Шахпаска: Законот за спречување насилство ќе овозможи интегриран одговор во справувањето со насилство врз жената и ...

Слободен Печат - 25.11.2020

Министерката Шахпаска, на денешната седница на Комисијата за Европски прашања во Собранието на Република Северна Македонија, ја истакна потребата од носење на Предлог законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство кој ...

ЕССЕ: Нема да запре родовото насилство без целосна примена на новиот закон

Слободен Печат - 25.11.2020

Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените ЕССЕ смета дека носење нов закон за спречување и заштита од насиство врз жените и семејно насилство нема да ги реши проблемите, доколку одредбите од законот не се применуваат.

ХК: За џабе е нов закон ако полицијата не интервенира

МКД - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

Шахпаска: Парламентот што поскоро да го донесе законот, тој е главна алатка во справувањето со насилството врз жените и ...

Press24 - 25.11.2020

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска на денешната седница на собраниската Комисија за европски прашања побара побрзо донесување на законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство, што Комисијата го ...

Помпео: Посветени сме на искоренувањето на насилството против жените

А1 On - 25.11.2020

Американскиот Стејт департмент денеска објави соопштение по повод Меѓународнот ден за борба против насилството врз жените, истакнувајќи дека пандемијата на Ковид-19 нанесе посебен удар врз претставничките од понежниот пол.

Претседателската вила осветлена во портокалово – започна кампањата „16 дена активизам против родово насилство“

Радио МОФ - 25.11.2020

Од денеска започнува меѓународната кампања „16 дена активизам против родово базираното насилство“, токму на Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените, а ќе трае до 10 декември, Денот на човековите права.

Не 16, туку 365 дена да работиме на прашањето за насилството, родово-базираното и семејното насилство

Факултети - 25.11.2020

За да се овозможи соодветен одговор на сите форми на насилство врз жени и девојчиња, потребно е да се спроведе сеопфатна политика за борба против насилството, политики кои ќе бидат елемент на демократското и транспарентно владеење, кое ја чини ...

Филипче: Жените жртви на насилство не се сами, преку институциите ја имаат нашата најголема поддршка

Макфакс - 25.11.2020

Министерот за здравство Венко Филипче, денеска се обрати на настан по повод 25 ноември, Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените. Тој истакна дека ситуацијата со Ковид-19 значајно ги погоди здравствените системи, кај нас, во околината ...

Годинава Хелсиншкиот комитет регистрирал 23 случаи на семејно и родово базирано насилство

Слободен Печат - 25.11.2020

Шестнаесет дена активизам против родово базирано насилство е годишна меѓународна кампања што започнува на 25 ноември, Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените и трае до 10 декември, Денот на човековите права.

„Обој го светот во портокалово“ – 16 дена активизам под мотото #КажиНе на насилството врз жени и девојчиња

Црнобело - 25.11.2020

Скопје, 25.11.2020 г. – По повод одбележувањето на Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, со портокаловото осветлување на скопската тврдина Кале, Владата на Република Северна Македонија и Делегацијата на Европската Унија, ...

ХК: Новиот закон против насилството врз жените и семејството е добра основа – да се применува

Независен - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

Помпео: САД се посветени на искоренување на насилството против жените

Слободен Печат - 25.11.2020

Американскиот Стејт департмент денеска објави соопштение по повод Меѓународнот ден за борба против насилството врз жените, истакнувајќи дека пандемијата на Ковид-19 нанесе посебен удар врз претставничките од понежниот пол.

Нов Закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство

Академик - 25.11.2020

Со новиот Закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство се уредува постапувањето на институциите со должно внимание при преземањето на мерки за превенција од родово базирано насилство врз жените и семејното насилство, ...

Шахпаска: Пратениците да го донесат законот без одлагање, тој претставува главна алатка во справување со насилството ...

24Инфо - 25.11.2020

Министерката Шахпаска, на денешната седница на Комисијата за Европски прашања во Собранието на Република Северна Македонија, ја истакна потребата од носење на Предлог законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство кој ...

Гутереш бара да се стави крај на пандемијата на родово-базирано насилство

Курир - 25.11.2020

Генералниот секретар на ООН Антонио Гутереш посочи дека насилството врз жени и девојчиња ширум светот стои на патот на остварувањата на човековите права и дека пандемијата на коронавирусот го направи овој проблем уште појасен, како и потребата од ...

Филипче: Зголемен бројот на случаи на семејно насилство - се зголемуваат тимовите кои излегуваат во пресрет на жртвите

Скопје инфо - 25.11.2020

Оваа криза не само што ни дава еден таков предизвик за третман на пациентите со Ковид-19, дава и некои други специфики, кои се повеќе и повеќе излегуваат на виделина. Имено, очигледно е дека стресот го прави своето, дека ова што треба да сме на ...

Заев: Кажи НЕ за насилството врз жените

Локално - 25.11.2020

Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените, низ портокаловата боја на кампањата „16 дена активизам“, нѐ потсетува дали и колку сме придонеле во борбата против насилството врз жените, вели премиерот Зоран Заев.

Шахпаска: Пратениците да реагираат брзо и да го донесат законот без одлагање, тој претставува главна алатка на државата ...

Бизнис Вести - 25.11.2020

Министерката Шахпаска, на денешната седница на Комисијата за Европски прашања во Собранието на Република Северна Македонија, ја истакна потребата од носење на Предлог законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство кој ...

– 16 дена активизам под мотото #КажиНе на насилството врз жени и девојчиња

Скопје инфо - 25.11.2020

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, со портокаловото осветлување на скопската тврдина Кале, Владата на Република Северна Македонија и Делегацијата на Европската Унија, официјално започнува ...

ХК: Најавата за законот за спречување и заштитаод насилство врз жените и семејното насилство е добра основа, но треба и ...

Локално - 25.11.2020

Најавата за законот за спречување и заштитаод насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но тој целосно треба да се применува, заради што сите институции кои имаат надлежности во ...

Шахпаска: Парламентот што поскоро да го донесе законот, тој е главна алатка во справувањето со насилството врз жените и ...

Либертас - 25.11.2020

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска на денешната седница на собраниската Комисија за европски прашања побара побрзо донесување на законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство, што Комисијата го ...

Шахпаска: Парламентот што поскоро да го донесе законот, тој е главна алатка во справувањето со насилството врз жените и ...

Опсервер - 25.11.2020

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска на денешната седница на собраниската Комисија за европски прашања побара побрзо донесување на законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство, што Комисијата го ...

Шахпаска: Сите ние, не 16 туку 365 дена да работиме на прашањето на насилството, родово-базираното и семејното ...

CivilMedia - 25.11.2020

За да се овозможи соодветен одговор на сите форми на насилство врз жени и девојчиња потребно е спроведување сеопфатна политика за борба против насилството, политики кои ќе бидат елемент на демократското и транспарентно владеење, кое ја чини ...

Помпео: САД се посветени на искоренување на насилството против жените

24Инфо - 25.11.2020

Американскиот Стејт департмент денеска објави соопштение по повод Меѓународнот ден за борба против насилството врз жените, истакнувајќи дека пандемијата на Ковид-19 нанесе посебен удар врз претставничките од понежниот пол.

Помпео: САД се посветени на искоренување на насилството против жените

Опсервер - 25.11.2020

Американскиот Стејт департмент денеска објави соопштение по повод Меѓународнот ден за борба против насилството врз жените, истакнувајќи дека пандемијата на Ковид-19 нанесе посебен удар врз претставничките од понежниот пол.

Помпео: САД се посветени на искоренување на насилството против жените

Либертас - 25.11.2020

Американскиот Стејт департмент денеска објави соопштение по повод Меѓународнот ден за борба против насилството врз жените, истакнувајќи дека пандемијата на Ковид-19 нанесе посебен удар врз претставничките од понежниот пол.

ХК: Новиот закон против насилството врз жените и семејството е добра основа, институциите да се подготват за целосна ...

Кумановски м. - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

Шахпаска: За да се овозможи соодветен одговор на сите форми на насилство врз жени и девојчиња, потребно е спроведување ...

Локално - 25.11.2020

Во организација на Министерството за труд и социјална политика, а по повод одбележување на Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените – 25 ноември денеска се оддржа онлајн настан насловен „Нулта Толеранција за насилството врз жените и ...

Филипче: Неуморно работиме да ја подигнеме свесноста да има се помалку случаи на семејно насилство

Опсервер - 25.11.2020

– Ковид-19 кризата ги погоди сите здравствени системи. Изолацијата за време на долгите карантини резултираа со зголемен број на семејни насилства. Секојдневно регистрираме вакви случаи во онлајн амбулантата на Клиниката за психијатрија, со што ...

Шахпаска: Не 16, туку 365 дена да работиме на прашањето за секаков вид насилство

iPortal - 25.11.2020

За да се овозможи соодветен одговор на сите форми на насилство врз жени и девојчиња потребно е спроведување сеопфатна политика за борба против насилството, политики кои ќе бидат елемент на демократското и транспарентно владеење, кое ја чини ...

Хелсиншки: Новиот Закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор

Точка - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека новиот закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор и дека институциите треба да се подготват за негова доследна примена.

Гутереш бара да се стави крај на пандемијата на родово-базирано насилство

Кумановски м. - 25.11.2020

Генералниот секретар на ООН Антонио Гутереш посочи дека насилството врз жени и девојчиња ширум светот стои на патот на остварувањата на човековите права и дека пандемијата на коронавирусот го направи овој проблем уште појасен, како и потребата од ...

Филипче: Неуморно работиме да ја подигнеме свесноста да има се помалку случаи на семејно насилство

24Инфо - 25.11.2020

Ковид-19 кризата ги погоди сите здравствени системи. Изолацијата за време на долгите карантини резултираа со зголемен број на семејни насилства. Секојдневно регистрираме вакви случаи во онлајн амбулантата на Клиниката за психијатрија, со што ...

Семејното насилство е најзастапен облик на насилство врз жените во Грција

Опсервер - 25.11.2020

– Осум од десет жени кои пријавиле насилство во Грција, како во периодот од 1 ноември 2019 година до 31 октомври 2020 година, така и за време на првиот карантин, биле жртви на семејно насилство, а во повеќе од половината случаи, пријавата се ...

Заев: Имаме одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо

Вечер Прес - 25.11.2020

Сите ние, а особено, ние мажите, имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо и срамно, напиша премиерот Зоран Заев на „Фејсбук“ по повод Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените.

Заев: Имаме одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо

iPortal - 25.11.2020

Сите ние, а особено, ние мажите, имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо и срамно, напиша премиерот Зоран Заев на „Фејсбук“ по повод Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените.

Филипче: Неуморно работиме да ја подигнеме свесноста да има се помалку случаи на семејно насилство

Кумановски м. - 25.11.2020

Ковид-19 кризата ги погоди сите здравствени системи. Изолацијата за време на долгите карантини резултираа со зголемен број на семејни насилства. Секојдневно регистрираме вакви случаи во онлајн амбулантата на Клиниката за психијатрија, со што ...

Филипче: Жените сакам да знаат дека има каде да се обратат и да добијат стручна помош

Локално - 25.11.2020

Ковид-19 кризата ги погоди сите здравствени системи. Изолацијата за време на долгите карантини резултираа со зголемен број на семејни насилства. Секојдневно регистрираме вакви случаи во онлајн амбулантата на Клиниката за психијатрија, со што ...

Заев на ФБ: Сите ние, а особено, ние мажите, имаме одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е ...

Бриф - 25.11.2020

Сите ние, а особено, ние мажите, имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо и срамно, напиша премиерот Зоран Заев на „Фејсбук“ по повод Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз ...

Обој го светот во портокалово: 16 дена активизам под мотото #КажиНе на насилството врз жени и девојчиња

Фактор - 25.11.2020

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, со портокаловото осветлување на скопската тврдина Кале, Владата на Република Северна Македонија и Делегацијата на Европската Унија, официјално започнува ...

Филипче: Жените жртви на насилство не се сами, преку институциите ја имаат нашата најголема поддршка

Опсервер - 25.11.2020

Министерот за здравство Венко Филипче, денеска се обрати на настан по повод 25 ноември, Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените. Тој истакна дека ситуацијата со Ковид-19 значајно ги погоди здравствените системи, кај нас, во околината ...

ХК: Новиот закон против насилството врз жените и семејството е добра основа, институциите да се подготват за целосна ...

Либертас - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

Обој го светот во портокалово: 16 дена активизам под мотото #КажиНе на насилството врз жени и девојчиња

Хаштаг - 25.11.2020

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, со портокаловото осветлување на скопската тврдина Кале, Владата на Република Северна Македонија и Делегацијата на Европската Унија, официјално започнува ...

Шахпаска на онлајн настан по повод 25 ноември – Меѓународниот ден против насилство врз жените: Сите ние, не 16  туку ...

24Инфо - 25.11.2020

Во организација на Министерството за труд и социјална политика, а по повод одбележување на Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените – 25 ноември денеска се оддржа онлајн настан насловен „Нулта Толеранција за насилството врз жените и ...

Се зголемува бројот на случаи на фемицид во Германија

24Инфо - 25.11.2020

Секој ден маж во Германија се обидува да ја убие сопругата или партнерката, а секој трет ден има убиство, покажуваат најновите статистички податоци во таа земја. Шефот на канцеларијата за борба против семејното насилство во Министерството за правда ...

Филипче: Жените жртви на насилство не се сами, преку институциите тие ја имаат нашата најголема поддршка

4NEWS - 25.11.2020

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, денеска се обрати на настан по повод 25 ноември, Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените. Тој истакна дека ситуацијата со Ковид-19 значајно ги погоди здравствените системи, кај нас, во ...

Се зголемува бројот на случаи на фемицид во Германија

Кумановски м. - 25.11.2020

Секој ден маж во Германија се обидува да ја убие сопругата или партнерката, а секој трет ден има убиство, покажуваат најновите статистички податоци во таа земја. Шефот на канцеларијата за борба против семејното насилство во Министерството за правда ...

Шахпаска: Сите ние, не 16 туку 365 дена да работиме на прашањето на насилството

Кумановски м. - 25.11.2020

Во организација на Министерството за труд и социјална политика, а по повод одбележување на Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените – 25 ноември денеска се оддржа онлајн настан насловен „Нулта Толеранција за насилството врз жените и ...

Се зголемува бројот на случаи на фемицид во Германија

Опсервер - 25.11.2020

– Секој ден маж во Германија се обидува да ја убие сопругата или партнерката, а секој трет ден има убиство, покажуваат најновите статистички податоци во таа земја. Шефот на канцеларијата за борба против семејното насилство во Министерството за ...

Николовски: Насилството не е приватна работа, државата е тука да превенира и заштити!

Граѓански збор - 25.11.2020

По повод Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените, вицепремиерот за борба против корупција и криминал, за одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски нагласи дека нема оправдување за ниту еден вид насилство врз жените, а ...

Филипче: Неуморно работиме да ја подигнеме свесноста да има се помалку случаи на семејно насилство

Граѓански збор - 25.11.2020

Ковид-19 кризата ги погоди сите здравствени системи. Изолацијата за време на долгите карантини резултираа со зголемен број на семејни насилства. Секојдневно регистрираме вакви случаи во онлајн амбулантата на Клиниката за психијатрија, со што ...

Шахпаска: Не 16, туку 365 дена да работиме на прашањето за секаков вид насилство

Граѓански збор - 25.11.2020

За да се овозможи соодветен одговор на сите форми на насилство врз жени и девојчиња потребно е спроведување сеопфатна политика за борба против насилството, политики кои ќе бидат елемент на демократското и транспарентно владеење, кое ја чини ...

Шахпаска: Сите ние, не 16 туку 365 дена да работиме на прашањето на насилството, родово-базираното и семејното ...

Опсервер - 25.11.2020

– За да се овозможи соодветен одговор на сите форми на насилство врз жени и девојчиња потребно е спроведување сеопфатна политика за борба против насилството, политики кои ќе бидат елемент на демократското и транспарентно владеење, кое ја чини ...

Обој го светот во портокалово“ – 16 дена активизам под мотото #КажиНе на насилството врз жени и девојчиња

Бизнис Вести - 25.11.2020

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, со портокаловото осветлување на скопската тврдина Кале, Владата на Република Северна Македонија и Делегацијата на Европската Унија, официјално започнува ...

„Обој го светот во портокалово“ – 16 дена активизам под мотото #КажиНе на насилството врз жени и девојчиња

Опсервер - 25.11.2020

– По повод одбележувањето на Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, со портокаловото осветлување на скопската тврдина Кале, Владата на Република Северна Македонија и Делегацијата на Европската Унија, официјално започнува ...

Кисела Вода: Стоп за насилството врз жените!

24Инфо - 25.11.2020

Стоп за насилството врз жените! Денеска на Меѓународниот ден за ставање крај на насилството врз жените, сите заедно да и дадеме поддршка на кампањата на Обединетите нации, за ставање крај на насилството врз жените.

Филипче: Жените жртви на насилство не се сами, преку институциите ја имаат нашата најголема поддршка

Точка - 25.11.2020

Министерот за здравство Венко Филипче, денеска се обрати на настан по повод 25 ноември, Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените. Тој истакна дека ситуацијата со Ковид-19 значајно ги погоди здравствените системи, кај нас, во околината ...

Општина Кисела Вода: Стоп за насилството врз жените!

Скопје инфо - 25.11.2020

Стоп за насилството врз жените! Денеска на Меѓународниот ден за ставање крај на насилството врз жените, сите заедно да и дадеме поддршка на кампањата на Обединетите нации, за ставање крај на насилството врз жените.

Филипче: Жените жртви на насилство не се сами, преку институциите ја имаат нашата најголема поддршка

MTM - 25.11.2020

Министерот за здравство Венко Филипче, денеска се обрати на настан по повод 25 ноември, Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените. Тој истакна дека ситуацијата со Ковид-19 значајно ги погоди здравствените системи, кај нас, во околината ...

Гутереш бара да се стави крај на пандемијата на родово-базирано насилство

24Инфо - 25.11.2020

Генералниот секретар на ООН Антонио Гутереш посочи дека насилството врз жени и девојчиња ширум светот стои на патот на остварувањата на човековите права и дека пандемијата на коронавирусот го направи овој проблем уште појасен, како и потребата од ...

Филипче: Зголемен бројот на случаи на семејно насилство, се зголемуваат тимовите кои излегуваат во пресрет на жртвите

Либертас - 25.11.2020

Оваа криза не само што ни дава еден таков предизвик за третман на пациентите со Ковид-19, дава и некои други специфики, кои се повеќе и повеќе излегуваат на виделина. Имено, очигледно е дека стресот го прави своето, дека ова што треба да сме на ...

Хелсиншки: Новиот Закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор

MTM - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека новиот закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор и дека институциите треба да се подготват за негова доследна примена.

ХК: Новиот закон против насилството врз жените и семејството е добра основа, институциите да се подготват за целосна ...

Бриф - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

Фотографија на денот: Ликови кои обвинуваат – насилство врз жените

Либертас - 25.11.2020

Жените кои ги гледате на овие фотографии во колумбискиот град Меделин делат трагична судбина – тие се убиени. Денеска се одбележува Меѓународниот ден против насилство врз жените, кој би требало да помогне ваква судбина да не ги снајде и други жени.

Заев на ФБ: Имаме одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо

24Инфо - 25.11.2020

Сите ние, а особено, ние мажите, имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо и срамно, напиша премиерот Зоран Заев на „Фејсбук” по повод Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените.

Филипче: Зголемен бројот на случаи на семејно насилство, се зголемуваат тимовите кои излегуваат во пресрет на жртвите

iPortal - 25.11.2020

Оваа криза не само што ни дава еден таков предизвик за третман на пациентите со Ковид-19, дава и некои други специфики, кои се повеќе и повеќе излегуваат на виделина. Имено, очигледно е дека стресот го прави своето, дека ова што треба да сме на ...

Филипче: Зголемен бројот на случаи на семејно насилство, се зголемуваат тимовите кои излегуваат во пресрет на жртвите

Кумановски м. - 25.11.2020

Оваа криза не само што ни дава еден таков предизвик за третман на пациентите со Ковид-19, дава и некои други специфики, кои се повеќе и повеќе излегуваат на виделина. Имено, очигледно е дека стресот го прави своето, дека ова што треба да сме на ...

Заев: Ние мажите, имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо и ...

Либертас - 25.11.2020

Сите ние, а особено, ние мажите, имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо и срамно, напиша премиерот Зоран Заев на „Фејсбук” по повод Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените.

ЕССЕ: Без целосна примена на новиот закон, нема да има промена во заштитата на жртвите на насилство

24Инфо - 25.11.2020

Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените ЕССЕ смета дека носење нов закон за спречување и заштита од насиство врз жените и семејно насилство нема да ги реши проблемите, доколку одредбите од законот не се применуваат.

Новиот закон против насилството врз жените и семејството е добра основа, институциите да се подготват за целосна ...

24Инфо - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

Хелсиншки: Новиот Закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор

Опсервер - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека новиот закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор и дека институциите треба да се подготват за негова доследна примена.

Шахпаска: Пратениците да реагираат брзо и да го донесат законот без одлагање

Кумановски м. - 25.11.2020

Министерката Шахпаска, на денешната седница на Комисијата за Европски прашања во Собранието на Република Северна Македонија, ја истакна потребата од носење на Предлог законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство кој ...

Филипче: Карантинот го зголеми семејното насилство за 30 проценти во однос на истиот период лани

Мета - 25.11.2020

Министерот за здравство Венко Филипче изјави дека според резултатите од Клиниката за психијатрија, изолацијата за време на долгите карантини поради пандемијата со Ковид-19, резултирала со зголемен број на случаи на семејно насилство.

ЕССЕ: Без целосна примена на новиот закон, нема да има промена во заштитата на жртвите на насилство

Опсервер - 25.11.2020

– Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените ЕССЕ смета дека носење нов закон за спречување и заштита од насиство врз жените и семејно насилство нема да ги реши проблемите, доколку одредбите од законот не се применуваат.

Гутереш бара да се стави крај на пандемијата на родово-базирано насилство

Опсервер - 25.11.2020

– Генералниот секретар на ООН Антонио Гутереш посочи дека насилството врз жени и девојчиња ширум светот стои на патот на остварувањата на човековите права и дека пандемијата на коронавирусот го направи овој проблем уште појасен, како и потребата од ...

Се зголемува бројот на случаи на фемицид во Германија

Курир - 25.11.2020

Секој ден маж во Германија се обидува да ја убие сопругата или партнерката, а секој трет ден има убиство, покажуваат најновите статистички податоци во таа земја. Шефот на канцеларијата за борба против семејното насилство во Министерството за правда ...

Семејното насилство е најзастапен облик на насилство врз жените во Грција

24Инфо - 25.11.2020

Осум од десет жени кои пријавиле насилство во Грција, како во периодот од 1 ноември 2019 година до 31 октомври 2020 година, така и за време на првиот карантин, биле жртви на семејно насилство, а во повеќе од половината случаи, пријавата се ...

Ниско ниво на доверба во институциите: Во Хелсиншки годинава пријавени само 23 случаи на семејно и родово насилство

Република - 25.11.2020

„Шестнаесет дена активизам против родово базирано насилство“ е годишна меѓународна кампања што почнува на 25 ноември – Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените и трае до 10 декември – Денот на човековите права.

Стоп за насилството врз жените!

Вечер Прес - 25.11.2020

Денеска на Меѓународниот ден за ставање крај на насилството врз жените, сите заедно да и дадеме поддршка на кампањата на Обединетите нации, за ставање крај на насилството врз жените. Да работиме на остварување на целта за обезбедување родова ...

Само 23 пријавени случаи на семејно насилство во 2020 година: Проблемот е во недовербата во институциите предупредува ...

Фактор - 25.11.2020

Во 2020 година, Хелсиншкиот комитет регистрира 23 случаи на семејно и родово базирано насилство, за кои била обезбедена бесплатна правна помош. Во споредба со претходните години, ова не укажува на постоење тренд на пораст на пријавите, што неминовно ...

Николовски: Владата е цврсто определена за подобрување и креирање национални политики за превенција и заштита на ...

iPortal - 25.11.2020

По повод Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените, вицепремиерот за борба против корупција и криминал, за одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски нагласи дека нема оправдување за ниту еден вид насилство врз жените, а ...

Филипче: Жените жртви на насилство не се сами

Н.Македонија - 25.11.2020

Министерот за здравство Венко Филипче, денеска се обрати на настан по повод 25 ноември, Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените. Тој истакна дека ситуацијата со ковид-19 значајно ги погоди здравствените системи, кај нас, во околината ...

„Обој го светот во портокалово“ – 16 дена активизам под мотото #КажиНе на насилството врз жени и девојчиња

Н.Македонија - 25.11.2020

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, со портокаловото осветлување на скопската тврдина Кале, Владата на Република Северна Македонија и Делегацијата на Европската Унија, официјално започнува ...

Филипче: Жените жртви на насилство не се сами, преку институциите ја имаат нашата најголема поддршка

Centar - 25.11.2020

Министерот за здравство, Венко Филипче, денеска се обрати на настан по повод 25 ноември, Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените. Тој истакна дека ситуацијата со Ковид-19 значајно ги погоди здравствените системи кај нас, во ...

Заев: Сите имаме одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо и срамно

Акцент - 25.11.2020

Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените, низ портокаловата боја на кампањата „16 дена активизам“, нѐ потсетува дали и колку сме придонеле во борбата против насилството врз жените, напиша на фејсбук премиерот Зоран Заев.

„Обој го светот во портокалово“ – 16 дена активизам под мотото #КажиНе на насилството врз жени и девојчиња

Вечер - 25.11.2020

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, со портокаловото осветлување на скопската тврдина Кале, Владата на Република Северна Македонија и Делегацијата на Европската Унија, официјално започнува ...

Филипче: Жените жртви на насилство не се сами, преку институциите тие ја имаат нашата најголема поддршка

Frontline - 25.11.2020

Министерот за здравство Венко Филипче, денеска се обрати на настан по повод 25 ноември, Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените. Тој истакна дека ситуацијата со Ковид-19 значајно ги погоди здравствените системи, кај нас, во околината ...

Шахпаска: Не 16, туку 365 дена да работиме на прашањето за секаков вид насилство

Frontline - 25.11.2020

Во организација на Министерството за труд и социјална политика, а по повод одбележување на Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените – 25 ноември денеска се оддржа онлајн настан насловен „Нулта Толеранција за насилството врз жените и ...

Хелсиншки комитет: Новиот Закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор

Frontline - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека новиот закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор и дека институциите треба да се подготват за негова доследна примена.

Хелсиншки: Новиот Закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор

Вечер - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека новиот закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор и дека институциите треба да се подготват за негова доследна примена.

Филипче: Жените жртви на насилство не се сами, преку институциите ја имаат нашата најголема поддршка

Вечер - 25.11.2020

Министерот за здравство Венко Филипче, денеска се обрати на настан по повод 25 ноември, Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените. Тој истакна дека ситуацијата со Ковид-19 значајно ги погоди здравствените системи, кај нас, во околината ...

Бисера Костадиновска Стојчевска, пратеник: во Битола тренд на намалување на семејното насилство

Битола Њуз - 25.11.2020

Пратеникот во собранието од редовите на СДСМ Битола, Бисера Костадиновска Стојчевска, по повод Меѓународниот ден против насилството врз жените и девојчињата и почетокот на кампањата 16 дена активизам против родово-базираното насилство, ја даде ...

16 дена активизам против родово базирано насилство

Акцент - 25.11.2020

Обединетите Нации и оваа година ќе ја одржат кампањата ”16 дена активизам против родово базирано насилство” во период од 25 ноември до 10 декември, под глобалната тема: ”Портокалов свет: Пронајди, Одговори, Превенирај, Собери!” Кампањата 16 дена ...

Заев: Сите имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо и срамно

Frontline - 25.11.2020

Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените, низ портокаловата боја на кампањата „16 дена активизам“, нѐ потсетува дали и колку сме придонеле во борбата против насилството врз жените, истакнува премиерот Заев по повод одбележувањето на ...

Гутереш бара да се стави крај на пандемијата на родово-базирано насилство

MakPress - 25.11.2020

Генералниот секретар на ООН Антонио Гутереш посочи дека насилството врз жени и девојчиња ширум светот стои на патот на остварувањата на човековите права и дека пандемијата на коронавирусот го направи овој проблем уште појасен, како и потребата од ...

Филипче: Неуморно работиме да ја подигнеме свесноста да има се помалку случаи на семејно насилство

MakPress - 25.11.2020

Ковид-19 кризата ги погоди сите здравствени системи. Изолацијата за време на долгите карантини резултираа со зголемен број на семејни насилства. Секојдневно регистрираме вакви случаи во онлајн амбулантата на Клиниката за психијатрија, со што ...

ХК: Новиот закон против насилството врз жените и семејството е добра основа, институциите да се подготват за целосна ...

MakPress - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

ЕССЕ: Без целосна примена на новиот закон, нема да има промена во заштитата на жртвите на насилство

MakPress - 25.11.2020

Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените ЕССЕ смета дека носење нов закон за спречување и заштита од насиство врз жените и семејно насилство нема да ги реши проблемите, доколку одредбите од законот не се применуваат.

Шахпаска: 365 дена да работиме на прашањето на насилството

MakPress - 25.11.2020

За да се овозможи соодветен одговор на сите форми на насилство врз жени и девојчиња потребно е спроведување сеопфатна политика за борба против насилството, политики кои ќе бидат елемент на демократското и транспарентно владеење, кое ја чини ...

Заев: Имаме одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо

MakPress - 25.11.2020

Сите ние, а особено, ние мажите, имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо и срамно, напиша премиерот Зоран Заев на „Фејсбук“ по повод Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените.

Семејното насилство е најзастапен облик на насилство врз жените во Грција

MakPress - 25.11.2020

Осум од десет жени кои пријавиле насилство во Грција, како во периодот од 1 ноември 2019 година до 31 октомври 2020 година, така и за време на првиот карантин, биле жртви на семејно насилство, а во повеќе од половината случаи, пријавата се ...

Се зголемува бројот на случаи на фемицид во Германија

MakPress - 25.11.2020

Секој ден маж во Германија се обидува да ја убие сопругата или партнерката, а секој трет ден има убиство, покажуваат најновите статистички податоци во таа земја. Шефот на канцеларијата за борба против семејното насилство во Министерството за правда ...

ЕССЕ: 16 години нема правда за жените кои претрпеле семејно насилство во државата

MakPress - 25.11.2020

На меѓународниот ден за елиминирање на насилството врз жените - 25ти ноември, сакаме да нагласиме дека семејното насилство е законски регулирано во државата веќе 16 години и да укажеме на потребата за поголемо информирање на јавноста за природата на ...

ВИДЕО | И медиумите ќе треба поодговорно да известуваат за насилството врз жените и семејното насилство

Слободен Печат - 24.11.2020

Предлог – законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство кој е во собраниска процедура содржи одредби кои би требало значително да го намалат овој вид насилство.

Пејчиновиќ Буриќ: Пандемијата на ковид-19 доведе до зголемување на семејното насилство

Слободен Печат - 24.11.2020

Генералната секретарка на Советот на Европа, Марија Пејчиновиќ Буриќ, во пресрет на Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените, рече дека избувнувањето на пандемијата на коронавирусот доведе до зголемување на семејното насилство .

Буриќ: Пандемијата доведе до зголемување на семејното насилство

Либертас - 24.11.2020

Генералната секретарка на Советот на Европа, Марија Пејчиновиќ Буриќ, во пресрет на Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените, рече дека избувнувањето на пандемијата на коронавирусот доведе до зголемување на семејното насилство.

Борел: Во ЕУ нема место за насилство над жените

ТВ21 - 23.11.2020

Насилството врз жените е кршење на човековите права и за него нема место во Европската унија или на кое било друго место во светот, изјави денеска шефот на европската дипломатија Жозеп Борел, во пресрет на Меѓународниот ден за борба против ...

Борел: Во Европската унија нема место за насилство над жените

А1 On - 23.11.2020

Насилството врз жените е кршење на човековите права и за него нема место во Европската унија или на кое било друго место во светот, изјави денеска шефот на европската дипломатија Жозеп Борел, во пресрет на Меѓународниот ден за борба против ...

Борел: Во ЕУ нема место за насилство над жените

Слободен Печат - 23.11.2020

Насилството врз жените е кршење на човековите права и за него нема место во Европската унија или на кое било друго место во светот, изјави денеска шефот на европската дипломатија Жозеп Борел, во пресрет на Меѓународниот ден за борба против ...

Борел: Во ЕУ нема место за насилство над жените

Вечер Прес - 23.11.2020

Насилството врз жените е кршење на човековите права и за него нема место во Европската унија или на кое било друго место во светот, изјави денеска шефот на европската дипломатија Жозеп Борел, во пресрет на Меѓународниот ден за борба против ...

Борел: Во ЕУ нема место за насилство над жените

Опсервер - 23.11.2020

Насилството врз жените е кршење на човековите права и за него нема место во Европската унија или на кое било друго место во светот, изјави денеска шефот на европската дипломатија Жозеп Борел, во пресрет на Меѓународниот ден за борба против ...

Борел: Во ЕУ нема место за насилство над жените

24Инфо - 23.11.2020

Насилството врз жените е кршење на човековите права и за него нема место во Европската унија или на кое било друго место во светот, изјави денеска шефот на европската дипломатија Жозеп Борел, во пресрет на Меѓународниот ден за борба против ...

Борел: Во ЕУ нема место за насилство над жените

Либертас - 23.11.2020

Насилството врз жените е кршење на човековите права и за него нема место во Европската унија или на кое било друго место во светот, изјави денеска шефот на европската дипломатија Жозеп Борел, во пресрет на Меѓународниот ден за борба против ...

Борел: Во ЕУ нема место за насилство над жените

Frontline - 23.11.2020

Насилството врз жените е кршење на човековите права и за него нема место во Европската унија или на кое било друго место во светот, изјави денеска шефот на европската дипломатија Жозеп Борел, во пресрет на Меѓународниот ден за борба против ...

Борел: Во ЕУ нема место за насилство над жените

MakPress - 23.11.2020

Насилството врз жените е кршење на човековите права и за него нема место во Европската унија или на кое било друго место во светот, изјави денеска шефот на европската дипломатија Жозеп Борел, во пресрет на Меѓународниот ден за борба против ...