TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Собранието и уставната комисија за амандманите

А1 - 28.10.2001

Собранието на Македонија продолжението на 86-тата седница, на која на дневен ред се предлог амандманите на уставот, треба да ја одржи во среда, соопшти службата за информирање. Комплетниот предлог на уставните амандмани изготвени врз основа на рамковниот договор од Охрид, вклучувајќи ги и ...

Шефот на државата денеска ќе го достави и предлогот за преамбулата

Дневник - 26.10.2001

ПАРЛАМЕНТОТ ЈА ПОЧНА РАСПРАВАТА ЗА УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ Во Собранието ќе има и посебна седница на која ќе бидат прогласени уставните промени Собранието вчера доцна попладнето ја почна седницата на која треба да се усвојат промените на Уставот, а расправата почна по предлог-амандманот 5 за употребата на ...

Уставната комисија го поддржа првиот пакет од уставните амандмани

Вест - 24.10.2001

Уставната комисија, на вчерашната седница ги поддржа деветте амандмани поднесени од претседателот Трајковски и му предложи на Собранието да ги усвои. Претседателот на Собранието Стојан Андов, изјави дека Комисијата ќе ја продолжи работата по преостанатите амандмани тогаш кога претседателот ...

Андов: Импичмент не можат да побараат студенти и занаетчии

Вест - 24.10.2001

"Колку што знам јас, не можат студенти, занаетчии или друга категорија граѓани да подигнат импичмент против претседателот Трајковски. Точно се знае каква е постапката за импичмент", изјави вчера претседателот на Собранието Стојан Андов, во врска со најавите дека скопските студенти подготвуваат ...

Пратениците ги поддржаа деветте амандмани на предлагачот

Дневник - 24.10.2001

СЕДНИЦА НА УСТАВНАТА КОМИСИЈА Уставната комисија вчера ги поддржа доставените девет од вкупно петнаесетте амандмани што се предвидени со рамковниот договор. Според најавите, денеска се очекува предлагачот на уставните промени, претседателот Борис Трајковски, да достави уште четири амандмани, а до ...

Пратениците сметаат дека Трајковски не заслужил импичмент

Дневник - 24.10.2001

НЕРАСПОЛОЖЕНИЕ ЗА ИНИЦИЈАТИВАТА НА ШКАРИЌ Ние немаме намера да покренуваме разрешување бидејќи сметаме дека Трајковски постапува во рамките на своите надлежности, изјави координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, Чедо Кралевски Пратениците немаат намера да покренуваат импичмент против шефот ...

Уставната комисија ги прифати преостанатите 5 предлог амандмани

А1 - 23.10.2001

Текстот на преостанатите пет предлог амндмани прифатени од уставната комисија, предлог до Собранието да изгласа нивно усвојување. Ова е заклучокот од финиширањето на денешната расправа на која присуствуваат и членовите од партиите на Aлбанците во Македонија, ПДП и ДПА.

Фрчкоски: Измените во последните шест амандмани

Вест - 23.10.2001

"Одраз на јавната расправа ќе видите кога претседателот Трајковски ќе ги достави последните шест амандмани", изјави советникот на претседателот Трајковски Љубомир Фрчкоски, на вчерашната седница на Уставната комисија, негирајќи ги тврдењата дека претседателот Трајковски не ги земал предвид ...

Амандманите тргнаа од мртва точка

Вест - 23.10.2001

УСТАВНА КОМИСИЈА "Не сакате промена на Уставот во мир, не сакате ни во војна, тогаш кога сакате вие да се иземни Уставот", рече Илјаз Халими од ДПА, контрирајќи им на оние кои го спореа Рамковниот договор Уставната комисија вчера конечно ја започна расправата по амандманите доставени од ...

Скопските студенти му токмат импичмент на Трајковски

Вест - 23.10.2001

Студентите од Скопскиот универзитет имаат намера да поведат иницијатива до Собранието на Македонија за импичмент против претседателот Борис Трајковски поради прекршување на Уставот. Ова вчера во собраниската Уставна комисија го соопшти професорот на Правниот факултет Светомир Шкариќ, повикувајќи се ...

Уставната комисија поддржа четири предлог-амандмани

Дневник - 23.10.2001

ПОЛИТИЧКИОТ ПРОЦЕС ПРОДОЛЖУВА Уставната комисија на вчерашната седница поддржа четири предлог-амандмани поднесени од предлагачот на уставните промени, претседателот Борис Трајковски. Овие амандмани се однесуваат на употребата на јазикот, застапеноста на припадниците на заедниците во државните ...

Уставната комисија го усвои извештајот од јавната расправа

А1 - 22.10.2001

На седницата на уставната комисија, на која присуствуваа и членовите од партиите на Албанците во Македонија, ПДП и ДПА денеска во Скопје, беше усвоен извештајот од јавната расправа во врска со промената на уставот. На денешната седница пратениците дадоа виза за 4 амандмани, 5-от, 6-от, 10-от и ...