TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Одложен протестот на здравствените работници пред парламентот

Утрински - 13.04.2002

По неколкучасовни преговори, министерот Оровчанец и синдикалците потпишаа Спогодба По неколкучасовни преговори, министерот за здравство, Ѓорѓи Оровчанец и претседателот на Самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита, Симон Силјановски, вчера потпишаа Спогодба во врска со ...

Штрајкот во здравството во мирување

Вест - 13.04.2002

Потпишана спогодба меѓу здравствениот синдикат и ресорното министерство за учество на здравствените работници во евентуалните измени на Законот за здравствена заштита и исплата на задоцнетиот К-15 Штрајкот во здравство е ставен во мирување.

Човекот што реши да го оперира македонското здравство

Дневник - 13.04.2002

Портрет - Ѓорѓи Оровчанец, министер за здравство Тоа што е Девица во хороскоп тешко ќе го ослободи од вината ако не успеат реформите во примарното здравство, од кои нема намера да отстапи. За време од неколку месеци, колку што е министер за здравство, на доцент д-р Ѓорѓи Оровчанец му се случија ...

Здравствените работници нема да протестираат пред собрание

А1 - 12.04.2002

Минситерствтото за здравство и синдикатот за здравство, фармација и социјална заштита денеска постигнаа спогодба според која во наредните 15 дена двете страни ќе соработуваат за реформите застапени во промените во законот за здравена заштита.

Медицинарите од Штип нормално работеа

Утрински - 12.04.2002

Поради тоа што навреме не го најавиле штрајкот Здравствените работници од Штип вчера апстинираа од генералниот штрајк во здравството и нормално работеа и покрај нивната определба и поддршка на синдикалните барања. Причината е грешката во чекори на синдикалните лидери од овој град кои навреме не го ...

Штрајк во здравството со поддршка на граѓаните

Утрински - 12.04.2002

Лекарите и другиот медицински персонал денеска протестирааа против неадекватните реформи и лошиот статус на гранката Вратите на ординациите, амбулантите и на поликлиничките оддели на болниците, како и поголем дел од аптеките во јавниот здравствен сектор во земјава, вчера беа затворени за пациентите.

Здравството ќе штрајкува и денес

Вест - 12.04.2002

СИНДИКАТОТ И РЕСОРНОТО МИНИСТЕРСТВО НЕ УСПЕАА ДА СЕ НАГОДАТ Амбулантите и останатите медицински установи продолжуваат со најавениот дводневен протест, се до исполнување и на третиот услов за времено стопирање на реформите од Министерството за здравство, кое вчера Амбулантите, болниците, ...

Прва помош против приватизацијата

Дневник - 12.04.2002

Здравството во генерален штраЈк Ако се усвојат најавените измени на законот, примарната здравствена заштита и матичните лекари ќе се приватизираат и може да дојде до распад на здравствениот систем, предупредуваат синдикалците Околу 20.000 вработени во здравството од целата земја вчера стапија во ...

Вратите на поликлиниките со натпис „Штрајк“

А1 - 11.04.2002

Лекарите и медицинскиот персонал во Македонија, во организација на синдикатот на здравствените работници, денеска започнаа со штрајк. Во 7 часот наутро беа затворени вратите на сите здравствени установи во државата. Вработените дојдоа на своите работни места, но не работеа.

Денеска ќе почне генералниот штрајк во здравството

Утрински - 11.04.2002

Поради неисполнувањ?на синдикалните барања во врск?со реформит??статусот на здравственит?работниц?/span> Денеск?ќе почн?генералнио?штрајк во здравствот?/SPAN> Здравственит?работниц?од денеск?ќе почнат со најавениот штрајк, ко?ќе трае сў додека министерот за здравств? Ѓорѓ?Оровчане??Самостојниот ...

Нема пазарење за реформите во здравството

Утрински - 11.04.2002

Министерот Ѓорѓ?Оровчане?не отстапув?од концепто?за големи реформ?во здравствот?/span> Нема пазарење за реформит?во здравствот?/SPAN> Министерот Оровчане?тврд?дека ниеден лека?од примарната здравствен?заштит?нема да биде отпуштен од работа "Министерството за здравств?не се согласув?со барањето на ...

Вработување за 600 волонтери

Вест - 11.04.2002

РЕШЕН ПРОБЛЕМОТ НА ХОНОРАРЦИТЕ ВО ЗДРАВСТВОТО Идниот месец во здравствените установи во државата ќе бидат вработени волонтерите кои со години хонорарно работеа по болниците Над 600-тина хонорарци, по долгогодишно чекање, ќе добијат вработување во здравствените установи во кои со години волонтерски ...

Амбулантите отворени само за итни случаи

Вест - 11.04.2002

ДЕНЕС И УТРЕ ШТРАЈК НА ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ За време на протестот со кој се притиска да се исплати К-15, да се стопираат здравствените реформи и да се утврди висината на најниската плата, здравствените институции ќе бидат отворени само за итни случаи и во н Амбулантите, болниците и останатите ...

Лекарите од денеска во генерален штрајк

Дневник - 11.04.2002

БИТКА ЗА ЗАКОНОТ ЗА ЗДРАВСТВО Министерството за здравство се залага за реформи, кои сака да ги донесе со декрет, а не преку јавна расправа, велат во Синдикатот за здравство Вработените во сите јавни здравствени организации денеска од седум часот изутрина ќе стапат во генерален штрајк.

Генерален штрајк во здравството

А1 - 10.04.2002

Утре во седум часот наутро во сите здравсвените организации во државата ќе започне генерален штрајк на лекарите, медицинскитте сестри и другите вработени во здравото. Нема да штрајкуваат единсвено вработените во Клиничкиот центар но, тие им даваат целосна подршка на своите колеги во штрајкот и во ...

Реформата го осакати бугарското здравство

Утрински - 09.04.2002

Предупредување "Не дозволувајте закон во така чувствителна област да биде изгласан од Собранието без широка јавна расправа и без консензус меѓу креаторите на политиката, синдикатот, еснафските и невладините организации. Искуството од другите земји, а особено реформите кај нас во Бугарија, ...

Здравството ќе го реформираме, но ќе оздравиме ли?

Дневник - 09.04.2002

Коментар - Љубица балабан Ако еден медицински центар треба да купам јас или вие, тоа не е реформа, тоа е корупција, предупреди првиот бугарски синдикалец, Иван Кокалов, на форумот за реформите во здравството. Полезно е да се чујат искуствата на соседите, кои велат дека за добра реформа е неопходен ...

Спречете ја приватизацијата во здравството - порачува Кокалов

А1 - 08.04.2002

Реформите во здравството нема да успеат доколку не седнат да се договорат законодавецот, синдикатот и сите други заинтересирани страни. Поради тоа министерот за здравство, преставниците од парламентот и синдикатот треба да си подадат рака и да ги избалансираат интересите за доброто на гарѓаните и ...