TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Недостигот од цитостатици ќе се пополнува со старите резерви

Време - 12.09.2007

ЗАМЕНИК-МИНИСТЕРОТ ЈА РЕШАВА КРИЗАТА На Клиниката за онкологија вчера било испорачано доволно количество од цитостатикот „паклитаксел“ од резервите од фирмите-доставувачи, кои го имаат регистрирано овој лек во државата. Во меѓувреме, цитостатикот од индиско производство бил испратен на испитување и ...

Со донација залечен недостигот од цитостатици

Дневник - 12.09.2007

Додека го чекаме извештајот за индискиот цитостатик, болните ќе добиваат терапија со европски лек, објасни заменик-министерот Лазаревик Болните од рак, наместо со индиски, од вчера се лекуваат со европски цитостатик, производ на „Бристон Маерс“, кој како донација од една веледрогерија итно му бил ...

Лек против пациенти

Дневник - 12.09.2007

Метастазите во здравството, особено во снабдувањето со лекови, не може да се лекуваат со донации. Не може решението на хроничните проблеми, особено кога се во прашање цитостатици, да зависат од волјата на некои доставувачи . А токму по вакви мерки посегаат здравствените власти во решавањето на ...

Терапијата на товар на Фондот

Вечер Прес - 12.09.2007

Клиниката за онкологија од вчера е снабдена со дефицитарниот цитостатик "паклитаксел". Терапијата пациентите ќе ја добијат без надомест, а оние што веќе го купиле лекот фондот за 7 дена ќе им врати парите. Ова вчера е договорено меѓу заменик министерот за здравство Владимир Лазаревиќ и директорот ...

ФЗО ќе ги рефундира парите за купените цитостатици

Утрински - 11.09.2007

„Фондот за здравствено осигурување ќе им ги рефундира парите на пациентите за набавените цитостатици“, изјави вчера директорот на ФЗО, Георги Тренковски. Експресната реакција на првиот фондовец дојде по информациите дека болните од рак останаа без неопходната терапија на Институтот за онкологија ...

Болните од рак сами ќе си купуваат цитостатици

Вест - 11.09.2007

ДОДЕКА СЕ ЧЕКААТ РЕЗУЛТАТИТЕ ОД АНАЛИЗИТЕ НА ИНДИСКИОТ ЛЕК ВО ЛОНДОН Директорот на Фондот за здравство Георги Тренковски јавно вети дека парите за терапијата на болните од рак ќе им се враќаат за 7 дена Болните од рак ќе мора сами да си ги купуваат неопходните цитостатици, додека надлежните не ги ...

Болните од рак ќе останат без терапија цел месец

Време - 11.09.2007

ИНДИСКИОТ ЦИТОСТАТИК НИКАКО ДА СТИГНЕ ДО ПАЦИЕНТИТЕ Болните од рак месецов ќе останат без потребната терапија, бидејќи индискиот цитостатик „паклитаксел“ избран на последниот минитендер на Фондот за здравствено осигурување, нема да се испорачува се додека на бидат направени дополнителни испитувања ...

Болните од рак сами ќе купуваат цитостатици

Дневник - 11.09.2007

Не смее пациентите да трпат последици од бирократски процедури, а најдоцна за седум дена ќе им ги вратиме парите за лекот, истакна директорот на Фондот, Георги Тренкоски Болните од рак на дојка, на бели дробови и на други органи од денеска во наредните 15 дена ќе мора сами да го купуваат ...

Пациентите сами да набават цитостатици, а парите ќе им ги вратат за 7 дена!

Вечер Прес - 11.09.2007

Фондот за здравствено осигурување ги информира пациентите дека во рок од седум дена ќе им ги рефундира парите што ќе ги дадат за набавка на цитостатици, ако нив ги нема во Институтот за онкологија. Според Георги Тренковски, пациентите не треба да трпат поради бирократски процедури, а Фондот не може ...

Од денес нема цитостатици

Вест - 10.09.2007

ПАНИКА МЕЃУ БОЛНИТЕ ОД РАК На Институтот за радиологија и онкологија од денес ќе нема ниту едно кутивче од еден од најпотребните лекови за болните, бидејќи за цитостатикот "паклитаксел" од индиско производство кој е избран на тендерот се уште Болните од рак од денес ќе останат без неопходните ...