TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

МОН задоволен од државната матура

Алсат-М - 13.06.2010

Министерот за образование и наука Никола Тодоров, директорите на Бирото за развој на образовнието, Весна Хорватовиќ и на Државниот испитен центар, Методија Јанчевски денеска заеднички констатираа ...

За еден месец ќе се знаат резултатите од државната матура

Канал5 - 13.06.2010

На почетокот на јули ќе се знае кој е прагот на положеност, односно минимумот потребни поени за да се помине на тестовите од државната матура.

Резултатите од државната матура во јули

Алфа - 13.06.2010

Прелиминарните резултати од полагањето на државната матура ќе бидат објавени до 12. Јули по што учениците ќе имаат можност на приговор, а на 23.

Резултатите од државната матура во јули

Макфакс - 13.06.2010

Прелиминарните резултати од полагањето на државната матура ќе бидат објавени до 12 јули по што учениците ќе имаат можност на приговор, а на 23.

Тодоров со позитивна оценка за државната матура

Сител - 13.06.2010

Првите прелиминарните резулатати од државната матура ќе бидат објавени најдоцна до 13 јули. Матурантите ќе имаат неколку дена за поднесување на приговори до државниот испитен центар.

МОН:Успешно реализиран планот за државна матура

Р.С.Европа - 13.06.2010

Министерот за образование и наука Никола Тодоров, директорите на Бирото за развој на образовнието, и на Државниот испитен центар денеска заеднички констатирале дека успешно е реализиран проектираниот ...

За Тодоров матурата мина успешно

Форум - 13.06.2010

Прелиминарните резултати од полагањето на државната матура ќе бидат објавени до 12 јули по што учениците ќе имаат можност на приговор, а на 23.

Непознат прагот за полагање на државната матура

Алфа - 13.06.2010

Министерот за образование Тодоров задоволен од текот на државаната матура и покрај тоа што и оваа година полагањето започна без јавно објавување на минимумот бодови што треба да се освојат.

Тодоров: успешно се реализира државната матура

Вечер Прес - 13.06.2010

Министерот за образование и наука, Никола Тодоров, директорите на Бирото за развој на образовнието, Весна Хорватовиќ и на Државниот испитен центар, Методија Јанчевски, вчера заеднички констатираа ...

Прв ден од полагање на државната матура

А1 - 12.06.2010

Без поголеми проблеми во средните училишта во Македонија заврши полагањето на првиот екстерен предмет од државната матура. На тестирањето по мајчин јазик се пријавиле 18.626 матуранти.

Матурантите на тестирање по мајчин јазик

Канал5 - 12.06.2010

Почна полагањето на државната матура. Матурантите од средните училишта во земјава прво на тест по мајчин јазик. Вкупно 18.

Матурантите полагаа мајчин јазик и литература

Телма - 12.06.2010

Првиот ден од полагањето на државната матура помина во најдобар ред. Набљудувачите од Министерството за образование, Бирото за развој на образованието и Државниот испитен центар не регистрираа ...

Првиот ден од полагањето на државната матура помина во најдобар ред

Алсат-М - 12.06.2010

Набљудувачите од Министерството за образование, Бирото за развој на образованието и Државниот испитен центар не регистрираа никакви проблеми во текот на првиот испитен ден од јунскиот испитек рок.

Македонија - Почнува полагањето државна матура

Време - 12.06.2010

Во средните училишта во Македонија денеска од 9 часот почнува тестирањето по првиот предмет од државната матура - мајчин јазик.

Матурантите на тестирање по мајчин јазик

Форум - 12.06.2010

Во средните училишта од 9 часот започна тестирање по мајчин јазик, кој е првиот екстерен предмет од државната матура. Ова година за полагање се пријавени 18.626 матуранти, соопштија од Министерството ...

Државна матура во средните училишта - тестирање по мајчин јазик

Сител - 12.06.2010

Во средните училишта во Македонија денеска од 9 часот има тестирање по мајчин јазик - првиот екстерен предмет од државната матура.

Првиот ден од државната матура во најдобар ред

Макфакс - 12.06.2010

Првиот ден од полагањето на државната матура денеска помина во најдобар ред, соопшти министерството за образование. Набљудувачите од Министерството за образование, Бирото за развој на образованието и ...

Државна матура во средните училишта - тестирање по мајчин јазик

Алфа - 12.06.2010

Во средните училишта во Македонија денеска од 9 часот има тестирање по мајчин јазик - првиот екстерен предмет од државната матура.

МО - Првиот ден од полагањето на државната матура помина во најдобар ред

Inpress - 12.06.2010

Скопје, 12. јуни (ИНПРЕС) Набљудувачите од Министерството за образование, Бирото за развој на образованието и Државниот испитен центар не регистрираа никакви проблеми во текот на првиот испитен ден ...

Матурантите полагаат мајчин јазик

Макфакс - 12.06.2010

Вкупно 18. 626 ученици матуранти денеска го полагаат првиот предмет од Државната матура, односно мајчин јазик. Согласно Концепцијата за матура и за завршен испит во средното образование со ...

Матурантите полагаат мајчин јазик

Н.Македонија - 12.06.2010

Точно 18.626 матуранти во земјава денеска полагаат мајчин јазик, предмет што е задолжителен од државната матура. Македонски јазик и литература полагаат 13.123 кандидати, албански – 4.964, а другите ...

Првиот ден од државната матура полагаа 18.626 матуранти

eReporter - 12.06.2010

Над 18.600 матуранти полагаа денеска мајчин јазик и литература на првиот ден од државната матура. Министерството за образование и наука (МОН) соопшти дека за денешното полагање се пријавиле 18.626 ...

Македонија - Учениците на распуст

Време - 11.06.2010

За околу 320.000 ученици, од кои 225.000 од основно образование и 95.000 од средно, вчера заврши учебната година. На завршените осмоодделенци им претстои запишување во средните училишта, а првиот ...

Средношколците утре полагаат државна матура

Канал5 - 11.06.2010

Утре започнува полагањето на државната матура. Мајчиниот јазик, македонски, албански, турски е првиот задолжителен предмет кој ќе го полагаат матурантите.

Почнува полагањето државна матура

Дневник - 11.06.2010

Во средните училишта во Македонија денеска во 9 часот ќе почне тестирањето по првиот премет од државната матура - мајчин јазик.

Матурантите денеска ќе полагаат мајчин јазик од Државната матура

Inpress - 12.06.2010

Скопје, 12. јуни (ИНПРЕС) Вкупно 18.626 ученици матуранти утре ќе го полагаат првиот предмет - мајчин јазик од Државната матура.

Најмногу матуранти избрале да го полагаат англискиот јазик

Нетпрес - 10.06.2010

Генерацијата на средношколци кои завршија со средното образование оваа година, покрај задолжителниот мајчин јазик за полагање на државната матура како втор изборен предмет најмногу го избрале ...

Државна матура преку интернет!

Вечер Прес - 10.06.2010

Директорот на задарската гимназија, предлага воведување е-матура за да и се стави крај на сегашната застарена и десетпати поскапа метода, а исто така ќе се спречи препишувањето, бидејќи лесно може да ...

В сабота се полага матура, не се знае прагот за положување

Алфа - 08.06.2010

Околу 19 илјади средношколци, в сабота, ќе полагаат државна матура, како трета по ред генерација за која матурата е задолжителна за оние кои сакаат да продолжат на факултет.