TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Нема продажба на ЕСМ без амин од Светската банка

Време - 14.05.2005

ВЛАДАТА ПОД КОНТРОЛА Мирче Котевски Владата нема да избере ниту една од трите варијанти за приватизација на „Електростопанство на Македонија“ што во моментов и се на работна маса, се додека за тоа не добие согласност од Светската банка и од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), тврдат ...

Продолжи расправата за референдум за продажбата на ЕСМ

Утрински - 14.05.2005

Собрание Вчера продолжи 94. седница со расправата по предлогот за распишување референдум за приватизацијата на АД ЕСМ, поднесена од пратеникот Спире Мавровски од ВМРО-Народна партија. На седницата беа искажани исцрпни "зааи и "противви аргументи за продажбата на ЕСМ од страна на позицијата и на ...

Голем дел на граѓаните на Штип и Кочани без струја поради неплаќање

А1 - 13.05.2005

Наместо електрични светилки во 300 домаќинства од Штип и Кочани од вечерва ќе се користат петролејски ламби и свеќи. Со акцијата за исклучување на електрична енергија што ја спроведуваат подружниците на ЕСМ се опфатени дури 62% од фирмите во Кочани, изјави директорот Бојко Илиевски.

ЕСМ и МЕПСО наскоро со лиценци за вршење на дејноста

Утрински - 13.05.2005

Реакција на „Електростопанство“ на нападите на ВМРО-ДПМНЕ за незаконско работење Продолжува акција на исклучување на нередовните плаќачи ССМ работи во согласност со законите со кои се регулира електроенергетската дејност и според Законот за енергетика од 1997 година.

Општините во Петровец и во Сопиште без струја

Дневник - 13.05.2005

"ЕЛЕКТРОСТОПАНСТВО" ГИ ИСКЛУЧУВА ДОЛЖНИЦИТЕ Екипите на "Електростопанство на Македонија" ја исклучиле струјата во зградите на општините Петровец и Сопиште поради неплатени сметки за повеќе месеци. Претходно била исклучена и општинската зграда во Зелениково, но откако локалната власт деновиве ...

Пу, пу, не се важи!

Вест - 13.05.2005

НАЈАВАТА НА ЕСМ ЗА ИСКЛУЧУВАЊЕ НА ДОЛЖНИЦИТЕ СПЛАСНА ПРЕД ДА ПОЧНЕ Најавената голема акција за исклучување на сите должници на ЕСМ, државните институции, болниците, јавното осветлување, министерствата и општините се сведе на исклучување на трите мали општини Петровец, Најавената агресивна акција за ...

Во мрак локалната власт на Петровец и на Сопиште

Време - 13.05.2005

ЕЛЕКТРОСТОПАНСТВО ГИ ОСТВАРИ ЗАКАНИТЕ Сунчица Стојановска Без струја се општинските згради на скопските општини Петровец и Сопиште, откако екипи на Електростопанство (ЕСМ) завчера ги исклучија тие општини поради неплатени сметки.

МЕПСО работи законски

Време - 13.05.2005

ЕСМ ГИ НЕГИРА ОБВИНУВАЊАТА Електростопанство на Македонија и Македонскиот електроенергетски систем-оператор (МЕПСО) работат согласно со постојниот закон за енергетска дејност од 1997 година, одговори вчера портпаролот на ЕСМ Бране Стефановски на обвинувањата на ВМРО-ДПМНЕ.

ЕСМ И МЕПСО работат законски

Дневник - 13.05.2005

ЕСМ и МЕПСО работат во согласност со Законот за енергетика, врз основа на кој се утврдени тарифниот систем и цената на електричната енергија, изјавија вчера во "Електростопанство". Портпаролот на ЕСМ, Бране Стефановски, тврди дека во овие цени се пресметани и тие на производството, преносот и на ...

Опозицијата побара отчет од Бучковски

Време - 13.05.2005

НА РАСПРАВАТА ЗА РЕФЕРЕНДУМ Граѓаните треба да одлучат дали ќе се приватизира „Електростопанство“, бидејќи ова е важно претпријатие со вредност поголема од 1,3 милијарда евра, рекоа пратениците од опозицијата на вчерашната собраниска седница.

Владата не знае како да го продава ЕСМ

Време - 13.05.2005

СЕ БАРААТ ДОПОЛНИТЕЛНИ АНАЛИЗИ Мирче Котевски Владата се уште не може да реши кој модел да го одбере за приватизиција на „Електростопанство на Македонија“. Засега во игра остануваат три варијанти за кои кабинетот на премиерот Бучковски побара дополнителни анализи.

ЕСМ ги негира обвинувањата од ВМРО-ДПМНЕ

А1 - 12.05.2005

Електростопанство на Македонија и МЕПСО работат согласно постојниот закон за енергетска дејност од 1997 година, одговори протпаролот на ЕСМ Бране Стефановски на обвинувањата на ВМРО-ДПМНЕ на вчерашната прес-конференција. „Законот за енергетика ги регулира начинот на кој се произведува, пренесува и ...

Власта ја отфрла идејата - референдум за ЕСМ

А1 - 12.05.2005

Пратениците од власта ја отфрлија идејата граѓаните да решат дали ќе се продава електростопанство. Опозицијата е ЗА. Иницијативата на пратеникот Мавровски, дојде по пораката од експертите дека ЕСМ не смее да се продава во еден пакет, зошто ќе се создаде нов опасен монопол на штета на државата.

Прво опомена, па исклучување

Дневник - 12.05.2005

ЕЛЕКТРОСТОПАНСТВО СЕ ПОПИШМАНИ Електростопанство на Македонија вчера се попишмани и не ја почна акцијата за исклучување на струјата на буџетските корисници, градинките, училиштата, болниците и на општините што имаат неплатени сметки за електрична енергија.

Бучковски се исплаши од клештите на Лазаров

Време - 12.05.2005

УСПЕА ЗАКАНАТА ЗА ИСКЛУЧУВАЊЕ НА СТРУЈАТА Владата вчера плати околу 50.000 евра кај „Електростопанство на Македонија“ само за да не остане без електрична енергија, потврдија владини извори. Раководството на ЕСМ имаше најавено дека ниту седиштето на Владата во центарот на Скопје нема да биде ...

ЕСМ им даде рок два дена на министерствата да си ги платат сметките

Канал5 - 12.05.2005

Уште два дена струја во министерствата, доколку навреме не си ги платат сметките. ЕСМ денеска, со клешти пред врата, за последен пат ги опомена. Владата куртули од исклучување. Вчера ја платила Мартовската сметка од 2,5 милиони денари, а колку должат Уште два дена струја во министерствата, доколку ...

ВМРО-ДПМНЕ ќе бара одговорност од менаџерите на ЕСМ

Утрински - 12.05.2005

Прес ВМРО-ДПМНЕ вчера им порача на менаџерите на ЕСМ и надлежните институции, како и на менаџерите на електроенергетскиот преносен систем оператор (МЕПСО), дека по промена на власта на парламентарните избори, доколку не си ја вршат работата, ќе ги повика на одговорност.

Македонија мора да гради хидроцентрали

Дневник - 12.05.2005

ПАНДЕ ЛАЗАРОВ, ДИРЕКТОР НА ЕСМ Државата мора да гради хидроцентрали ако сака да го развие стопанството, изјави вчера Панде Лазаров, генерален директор на "Електростопанство на Македонија". Според него, од хидропотенцијалот во земјава искористени се 23 отсто, а просекот во Европа е 50 отсто.

Името и ЕСМ не се за менување

Дневник - 12.05.2005

АНКЕТА НА ИДСЦО Најголемиот број македонски граѓани не ги прифаќаат предлогот за компромисното име на нашата држава „Република Македонија - Скопјее“ и приватизацијата на ЕСМ, покажала телефонската анкета на Институтот за демократија, солидарност и цивилно општество.

Аршинот на ЕСМ да важи за сите

Дневник - 12.05.2005

Коментар - Радмила Јовановиќ-Николовска И тоа се случи. "Електростопанство на Македонија" конечно најави дека ќе применува ист аршин за сите наплаќачи на струја. Освен граѓаните и фабриките, кои редовно беа посочувани дека се најголеми должници, поради што често осамнуваа во мрак, ЕСМ обелодени ...

ЕСМ тренира строгост!

Вечер Прес - 12.05.2005

ПИШУВА: Валентина МАРЈАНОВИЌ На голема врата ЕСМ ја најави својата непопуларна акција со која сака да воведе ред и дисциплина кај граѓаните, нередовни плаќачи на потрошената електрична енергија, но во долгата низа се вклучени и разни институции на државата, министерства и општини, како и ...

Здружение бара МАНУ да се изјасни за продажбата на ЕСМ

А1 - 11.05.2005

Ако владата остане глува на барањето на граѓаните за стопирање на продажба на ЕСМ, тогаш ќе се соочи со протести. Ова денеска го најави едно од граѓанските здруженија кои се против продажбата на електростопанство. Тие ја повикаа и македонската академија за науките да излезе со свој став.

Граѓаните не сакаат промена на името, ниту продажба на ЕСМ

А1 - 11.05.2005

„Нема да прифатиме промена на името, нашиот влез во ЕУ не е условен од промената на името“, велат граѓаните. Вака размислуваат повеќе од 70% од граѓаните, за кои е неприфатливо името Република Македонија - Скопје, што го покажува последната анкета на институтот за демократија солидарност и цивилно ...

На Владата ќе се стемни од ЕСМ

Дневник - 11.05.2005

АКЦИЈА ЗА ИСКЛУЧУВАЊЕ НА НЕПЛАЌАЧИТЕ НА СТРУЈА Ако Владата, по опомената што ќе ја добие од "Електростопанство на Македонија", не го плати долгот за изминатиот месец и половина ќе остане без струја. ЕСМ денеска ќе почне акција за исклучување на должниците, а први на удар ќе бидат буџетските ...

Подобрен процентот на наплатата, намалени кражбите на струја

Утрински - 11.05.2005

Акција на ЕСМ МАЈА ТОМИЌ >†Електростопанство на Македонијааи во изминатите четири месеци од годинава покажува позитивни резултати во наплатата и во намалувањето на процентот на кражбите на струја, за што се формираа екипи, посебно во секој погон, кои ќе ги откриваат кражбите.

ЕСМ ќе исклучува и болници

Вест - 11.05.2005

АКЦИЈА ЗА ПРИСИЛНА НАПЛАТА НА ДОЛГОВИТЕ Директорот на дистрибуција Благоја Стојкоски вчера одби да открие за кои државни институции се подготвуваат налози за исклучување бидејќи должниците имале рок до вчеравечер да ги платат долговите, но најави "Електростопанство на Македонија" од денеска ќе ја ...

Панде Лазаров го крие својот став за приватизацијата на ЕСМ

Канал5 - 11.05.2005

Директорот на електростопанство Панде Лазаров без прецизен став за продажбата на Електростопанство. Вели, јас сум менеџер, не сум газда. Моделот за евентуалната продажба го одредува Владата. Панде Лазаров- да се најде стратешки партер кој ке инвестира и ќ Директорот на електростопанство Панде ...

Ќе се исклучува струјата и за една неплатена сметка

Време - 11.05.2005

ЕСМ УЧИ ОД ТЕЛЕКОМ „Електростопанство на Македонија“ од денеска почнува акција за исклучување на сите должници, вклучувајќи ги и државните институции. Според Благоја Стојковски, директор на електродистрибуција, меѓу должниците се училиштата, објекти од здравството, министерствата и општини.

Со клешти ќе ги дисциплинира неплаќачите

Вечер Прес - 11.05.2005

Сите должници на "Електростопанство на Македонија", вклучувајќи ги и државните институции што имаат барем една неплатена сметка за потрошена електрична енергија ќе бидат исклучени од електоенергетскиот систем. ЕСМ, од денеска, со клешти ќе ги дисциплинира граѓаните-нередовни плаќачи, но и објекти ...

Граѓаните со потписи против продажбата на ЕСМ

А1 - 10.05.2005

Додека владата ги крчка моделите за продажба на ЕСМ граѓаните собираат потписи за да ја стопираат продажбата. Велат, владата мора да го слушне нашиот глас. „Се продадовме па уште тоа остана, не сме за продавање. И се друго што се продаде е грешка, народот таму остана без работа.

ЕСМ им објави војна на своите неплаќачи. На удар и државните институции

Канал5 - 10.05.2005

Паралелно со домаќинствата и фирмите, на удар на ЕСМ за исклучување ќе бидат и министерства, општини, школи, болници, јавното осветлување. Не е исклучена можноста да остане во темница и Владата, поради неподмирени речиси две сметки.

Владата не смее да го продава ЕСМ по секоја цена

Време - 09.05.2005

ВМРО-ДПМНЕ ВМРО-ДПМНЕ смета дека Владата не смее по секоја цена да го продава „Електростопанство на Македонија“ во услови на нерегулиран енергетски сектор и недостиг од визија за решавање на економските проблеми. Атанаско Туневски, професор на Машинскиот факултет и член на комисијата за енергетика ...

Продажбата на ЕСМ ќе ја платат граѓаните

Дневник - 09.05.2005

ВМРО-ДПМНЕ Приватизацијата на "Електростопанство" во услови на нерегулиран енергетски сектор и без визија за решавање на економските проблеми е спротивно на државните интереси на Македонија, а цената за тоа ќе ја платат граѓаните, оцени опозициската ВМРО-ДПМНЕ.

Протест пред владата против продажба на ЕСМ

Макфакс - 09.05.2005

Скопје Граѓански протест под мотото “Да застанеме заедно против продажбата на ЕСМ’“ е закажан за денеска попладне пред зградата на македонската влада во Скопје. Протестот го организира граѓанското здружение “Глас за светлина“, кое преку платени огласи во медиумите ги повика граѓаните вечерва ...