TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Со премиерот Петков се договоривме да ја спречуваме недобронамерната пропаганда и да го поразиме национализмот

Република - 30.01.2022

Претседателот на Владата на Република Македонија Димитар Ковачевски се обрати на отворањето на конференцијата БГМК 2030: Граѓански придонес во градење на доверба, заедништво и сојузништво, којашто во организација на Либералната интернационала во ...

Нова година за нови односи

Локално - 30.01.2022

Деновиве, големото интензивирање на меѓусебните, досега замрзнати и целосно урушени односи помеѓу Македонија и Бугарија, по стап(н)увањето на функцијата на новоизбраните премиери Димитар Ковачевски и Кирил Петков, ќе покаже наскоро, дали ние ...

Ковачевски и Петков ќе го поразувале национализмот

PressingTV - 30.01.2022

Претседателот на Владата на Република Македонија Димитар Ковачевски се обрати на отворањето на конференцијата БГМК 2030: Граѓански придонес во градење на доверба, заедништво и сојузништво, којашто во организација на Либералната интернационала во ...

Со Петков го одбравме вистинскиот пристап, верува Ковачевски

360 степени - 29.01.2022

Во обраќањето на денешната конференција, премиерот нагласи дека е постигната согласност Скопје и Софија заедно да спречуваат недобронамерна пропаганда и заедно да се справуваат со говорот на омраза и да го поразат национализмот Премиерот Димитар ...

Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

Алсат-М - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

Сител - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

Канал5 - 29.01.2022

Тој нагласи дека неговата и намерата на Петков е да отворат најшироко поле за соработка меѓу голем број на засегнати страни во општествениот живот. Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот ...

Ковачевски: Со Петков го одбравме вистинскиот пристап

Фокус - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Маричиќ најавува внесување на Бугарите во македонскиот Устав пред приемот на Македонија во ЕУ

Сител - 29.01.2022

Власта и опозицијата во активен дијалог за уставните измени. Потребата ја налага бугарското барање за вметнување на македонските Бугари во Уставот, за што е потребна согласност од пратениците од ВМРО ДПМНЕ.

Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

24 Вести - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

Слободен Печат - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Таму каде има политичка волја и идеја за прогрес, разликите многу полесно се надминуваат, смета Ковачевски

МКД - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Ковачевски-Каде има политичка волја, разликите полесно се надминуваат

Р.С.Европа - 29.01.2022

Заедно отворивме и искрен и посветен дијалог за стабилност и развој на Македонија и Бугарија, поттикнавме продлабочување на пријателството, добрососедството и соработката меѓу нашите две земји.

Со Петков го одбравме вистинскиот пристап, констатира Ковачевски

Телма - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Ковачевски: Со премиерот Петков ќе отвориме најшироко поле за соработка

Макфакс - 29.01.2022

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски денеска се обрати на отворањето на конференцијата БГМК 2030: Граѓански придонес во градење на доверба, заедништво и сојузништво, којашто во организација на Либералната ...

Ковачевски: Со премиерот Петков имаме намера да отвориме најшироко поле за соработка

Канал5 - 29.01.2022

Ковачевски се обрати на конференцијата МКБГ2030. Претседателот на Владата на Република Македонија, Димитар Ковачевски денеска се обрати на отворањето на конференцијата БГМК 2030: Граѓански придонес во градење на доверба, заедништво и сојузништво, ...

Ковачевски: Со премиерот Петков ќе отвориме најшироко поле за соработка

А1 On - 29.01.2022

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски денеска се обрати на отворањето на конференцијата БГМК 2030: Граѓански придонес во градење на доверба, заедништво и сојузништво, којашто во организација на Либералната ...

Ковачевски: Со премиерот Петков имаме намера да отвориме најшироко поле за соработка

ТВ21 - 29.01.2022

Претседателот на Владата, Димитар Ковачевски денеска се обрати на отворањето на конференцијата БГМК 2030: Граѓански придонес во градење на доверба, заедништво и сојузништво, којашто во организација на Либералната Интернационала во соработка со ...

Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

ТВ21 - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

НА ПРАВ ПАТ СМЕ Ковачевски смета дека со Петков го одбрале вистинскиот пристап

+инфо - 29.01.2022

Следува средба во Скопје помеѓу деловните заедници на Република Бугарија и на нашата земја. Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка ...

КОВАЧЕВСКИ: Ниту сега ниту во иднина нема да се разговара и преговара за јазикот и идентитетот

Фактор - 29.01.2022

За јазикот и идентитетот ниту се разговара, ниту преговара, ниту ќе се преговара во иднина, истакна премиерот Ковачевски во интервју за националниот радиодифузен сервис. „Во овој момент постојат само работни документи кои се разменуваат со Република ...

Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

Фактор - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

Во Центар - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

(ВИДЕО) Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

Нова ТВ - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

Бриф - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

КОВАЧЕВСКИ: Со Петков се договоривме заедно да се бориме против пропагандата, говорот на омраза и да го поразиме ...

Денешен - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

24Инфо - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

Република - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

КОВАЧЕВСКИ ЗА 10 ДЕНА ПРЕМИЕР: Никогаш не зборувам колку ми трае работниот ден, но не ми останува многу време за себе и ...

Денешен - 29.01.2022

Никогаш не зборувам колку ми трае работниот ден, ама можете да претпоставите и од посетата на Бугарија и доаѓањето на Кирил Петков и носењето на сите одлуки досега, рече премиерот Димитар Ковачевски во интервјуто за националната телевизија МТВ1.

Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

Lider - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Ковачевски: Со Петков го одбравме вистинскиот пристап

Независен - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

Press24 - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

(Видео) Ковачевски: Со премиерот Петков ќе отвориме најшироко поле за соработка

Точка - 29.01.2022

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски денеска се обрати на отворањето на конференцијата БГМК 2030: Граѓански придонес во градење на доверба, заедништво и сојузништво, којашто во организација на Либералната ...

Ковачевски: За јазикот и идентитетот ниту се преговара, ниту ќе се преговара

Кајгана - 29.01.2022

За јазикот и идентитетот ниту се разговара, ниту преговара, ниту ќе се преговара во иднина, истакна премиерот Димитар Ковачевски во интервју за националниот радиодифузен сервис. – Во овој момент постојат само работни документи кои се разменуваат со ...

Ќе бидам надвор и Македонија и нема да присуствувам на настанот, но заедничко чествување на Гоце Делчев на 4-ти ...

MakPress - 29.01.2022

Новата енергија и динамика на односите со Бугарија утврдени на нашата прва средба со делегацијата на бугарската Влада во Скопје и на возвратната посета на Софија и низ работата на првите средби на работните групи, стави на масата многу проекти и ...

Ковачевски: Договоривме средба со Мицкоски, која ќе се одржи наскоро

Опсервер - 29.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски информира дека утрово се слушнал со претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски и дека договориле средба која треба да се случи наскоро. – Утрово му се јавив на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски и се ...

Ковачевски за Бугарија: Таму каде има политичка волја и идеја за прогрес, разликите многу полесно се надминуваат

Локално - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

Бизнис Вести - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Ковачевски на конференцијата МКБГ2030: Со премиерот Петков имаме намера да отвориме најшироко поле за соработка

Кумановски м. - 29.01.2022

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски денеска се обрати на отворањето на конференцијата БГМК 2030: Граѓански придонес во градење на доверба, заедништво и сојузништво, којашто во организација на Либералната ...

Ковачевски на конференцијата МКБГ2030: Со премиерот Петков имаме намера да отвориме најшироко поле за соработка

Frontline - 29.01.2022

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски денеска се обрати на отворањето на конференцијата БГМК 2030: Граѓански придонес во градење на доверба, заедништво и сојузништво, којашто во организација на Либералната ...

Со премиерот Петков имаме намера да отвориме најшироко поле за соработка, вели Ковачевски

Скопје1 - 29.01.2022

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски денеска се обрати на отворањето на конференцијата БГМК 2030: Граѓански придонес во градење на доверба, заедништво и сојузништво, којашто во организација на Либералната ...

Ковачевски: За јазикот и идентитетот ниту се преговара, ниту ќе се преговара

Опсервер - 29.01.2022

За јазикот и идентитетот ниту се разговара, ниту преговара, ниту ќе се преговара во иднина, истакна премиерот Ковачевски во интервју за националниот радиодифузен сервис. – Во овој момент постојат само работни документи кои се разменуваат со ...

Ковачевски: Со премиерот Петков иницираме разговори „оддолу-нагоре“

Мета - 29.01.2022

Јас и премиерот Петков ја презедовме иницијативата да се водат инклузивни разговори, од долу нагоре. Односно проектите за унапредување на соработката и на пријателството меѓу народите на двете земји да дојдат од тие кои се директно засегнати за нив ...

Ковачевски тврди дека со Софија не се преговара за идентитетот и јазикот

MakPress - 29.01.2022

За јазикот и идентитетот ниту се разговара, ниту преговара, ниту ќе се преговара во иднина, истакна премиерот Ковачевски во интервју за националниот радиодифузен сервис. – Во овој момент постојат само работни документи кои се разменуваат со ...

Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

Zoom - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

Frontline - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

CivilMedia - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Се слушнав со Мицкоски, наскоро ќе имаме и средба, најави Ковачевски

MakPress - 29.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски информира дека утрово се слушнал со претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски и дека договориле средба која треба да се случи наскоро. – Утрово му се јавив на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски и се ...

Ковачевски: Се покажува дека со Петков го одбравме вистинскиот пристап

Опсервер - 29.01.2022

– Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Ковачевски: Постигната е согласност Скопје и Софија заедно да спречуваат недобронамерна пропаганда и говор на омраза

MakPress - 29.01.2022

Денешниот собир само потврдува дека со бугарскиот премиер Кирил Петков го одбравме вистинскиот пристап и начин кога кажавме дека ќе дадеме политичка иницијатива, но дека сепак организациите коишто се дел од секторите за коишто ние разговаравме се ...

Утрово му се јавив на Мицкоски, договоривме средба наскоро, најави Ковачевски

360 степени - 28.01.2022

Нормално е, смета премиерот, двете најголеми партии да комуницираат бидејќи имаме предизвици како што се пандемијата, енергетската и здравствената криза, но и евроинтеграцискиот процес Премиерот и лидер на СДСМ Димитар Ковачевски информираше дека ...

Мицкоски: Владата на Ковачевски нема да направи ништо подобро од последната на Заев

360 степени - 28.01.2022

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ тврди дека, според последните анкети, разликата помеѓу неговата партија и СДСМ е зголемена за 30 000 во споредба со локалните избори во октомври 2021 г. Лидерот на опозицијата, Христијан Мицкоски, во вечерашното гостување во ...

Прва меѓувладина заедничка седница меѓу Северна Македонија и Бугарија

24 Вести - 28.01.2022

Настани и личности кои ја одбележаа оваа недела. Првата меѓувладина заедничка седница меѓу Северна Македонија и Бугарија која се одржа во Софија и средбата меѓу премиерите Кирил Петков и Димитар Ковачевски.

Ковачевски: За јазик и идентите не се преговара, сè е на ниво на работни документи согласно црвените линии!

ТВ21 - 28.01.2022

„За јазикот и идентитетот ниту се разговара ниту прегорава“, рече премиерот на Македонија Димитар Ковачевски вечерва во интервју за македонската телевизија. Тој рече дека работните докумени не се објавуваат јавно бидејќи станува збор за работни ...

Ковачевски: Планираме во ЕУ да ја афирмираме пругата кон Бугарија

Слободен Печат - 28.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски вечерва во гостување на МТВ изјави дека дека Коридорот 8 не е само значаен за Бугарија и Македонија, туку и за ...

Ковачевски кон одговорниот на БТА: Ако има вандализам, не барајте полиција, туку мене!

Фокус - 28.01.2022

Бугарскиот премиер Кирил Петков во обид да го објасни степенот на лично залагање на македонскиот премиер, Димитар Ковачевски, денеска даде конкретен пример во Народното собрание. „По мојата посета во Скопје, бевме во канцеларијата на Бугарската ...

Ковачевски и Мицкоски се слушнале и се договориле – ќе се сретнат наскоро

Слободен Печат - 28.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски информира дека утрово се слушнал со претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски и дека договориле средба која треба да се случи наскоро. Според него, природно и нормално е двете партии, најголемата на власт и во ...

Ковачевски и Мицкоски телефонски се договориле да се сретнат

Фокус - 28.01.2022

Премиерот и лидер на СДСМ, Димитар Ковачевски утрово телефонски разговарал со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски и договориле средба којашто ќе се случи наскоро. -Се договоривме во наредниот период да организираме средба.

Ковачевски уверува: За јазикот и идентитетот не се преговара

Фокус - 28.01.2022

За јазикот и идентитетот ниту се разговара, ниту преговара, ниту ќе се преговара во иднина, истакна премиерот Димитар Ковачевски во интервју за Националната радиотелевизија. Тој истакна дека во овој момент постојат само работни документи кои се ...

Ковачевски: За јазикот и идентитетот ниту се преговара, ниту ќе се преговара

Алсат-М - 28.01.2022

За јазикот и идентитетот ниту се разговара, ниту преговара, ниту ќе се преговара во иднина, истакна премиерот Ковачевски во интервју за националниот радиодифузен сервис. – Во овој момент постојат само работни документи кои се разменуваат со ...

Ковачевски: Утрово му се јавив на Мицкоски, договоривме средба!

ТВ21 - 28.01.2022

Утрово премиерот на Макеоднија Димитар Ковачевски телефонски разговарал со лидерот на најголемата опозициска партија кај нас Христијан Мицкоски од ВМРО-ДПМНЕ. „Се договоривме во наредниот период да организираме средба.

СЕ ТОКМИ СРЕДБА МЕЃУ КОВАЧЕВСКИ И МИЦКОСКИ Разговарале по телефон, ќе се видат наскоро

+инфо - 28.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски информира дека утрово се слушнал со претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски и дека договориле средба која треба да се случи наскоро. – Утрово му се јавив на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски и се ...

Ковачевски: За јазикот и идентитетот ниту се преговара, ниту ќе се преговара

Вечер Прес - 28.01.2022

За јазикот и идентитетот ниту се разговара, ниту преговара, ниту ќе се преговара во иднина, истакна премиерот Ковачевски во интервју за националниот радиодифузен сервис. – Во овој момент постојат само работни документи кои се разменуваат со ...

Ковачевски: Новата енергија во односите со Софија стави на маса многу проекти и можности за соработка

Вечер Прес - 28.01.2022

Новата енергија и динамика на односите со Бугарија утврдени на нашата прва средба со делегацијата на бугарската Влада во Скопје и на возвратната посета на Софија и низ работата на првите средби на работните групи, стави на масата многу проекти и ...

Ковачевски утрово му се јавил на Мицкоски: „Договоривме средба“

Курир - 28.01.2022

Утрово премиерот на Макеоднија Димитар Ковачевски телефонски разговарал со лидерот на најголемата опозициска партија, Христијан Мицкоски од ВМРО-ДПМНЕ. – Се договоривме во наредниот период да организираме средба.

Ковачевски: Нашиот јазик е впишан во ОН и во документите на ЕУ, за јазикот и идентитетот ниту се преговара, ниту ќе се ...

Нова ТВ - 28.01.2022

„За јазикот и идентитетот ниту се разговарало, ниту се преговара, ниту ќе се преговара во иднина“, истакна премиерот Ковачевски во интервју за Националната радиотелевизија и додаде дека во овој момент постојат само работни документи кои се ...

Ковачевски: Утрово се слушнав со Мицкоски, договоривме наскоро средба

Нова ТВ - 28.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски информира дека утрово се слушнал со претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски и дека договориле средба која треба да се случи наскоро . Според него, природно и нормално е двете партии, најголемата на власт и во ...

Ковачевски: Договоривме средба со Мицкоски, која ќе се одржи наскоро

Вечер Прес - 28.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски информира дека утрово се слушнал со претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски и дека договориле средба која треба да се случи наскоро. – Утрово му се јавив на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски и се ...

Ковачевски: Работните групи со Бугарија не се само на хартија, тие ќе работат на проекти на седмично ниво

Centar - 28.01.2022

„Уште на првата средба со премиерот Кирил Петков договоривме да се формираат работни групи, што ќе работат на реални проблеми. Работните групи беа формирани и започнаа со работа со висок интензитет и што е најважно, овие групи не беа направени само ...

Ковачевски: Нашиот јазик е впишан во ОН и документите на ЕУ и за јазикот и идентитетот ниту се преговара, ниту ќе се ...

24Инфо - 28.01.2022

„За јазикот и идентитетот ниту се разговара, ниту преговара, ниту ќе се преговара во иднина”, истакна премиерот Ковачевски во интервју за Националната радиотелевизија, и додаде дека во овој момент постојат само работни документи кои се разменуваат ...

Ковачевски утрово му се јавил на Мицкоски: „Договоривме средба“

Press24 - 28.01.2022

Утрово премиерот на Макеоднија Димитар Ковачевски телефонски разговарал со лидерот на најголемата опозициска партија, Христијан Мицкоски од ВМРО-ДПМНЕ. „Се договоривме во наредниот период да организираме средба.

Ковачевски: Нашиот јазик е впишан во ОН и документите на ЕУ и за јазикот и идентитетот ниту се преговара, ниту ќе се ...

Centar - 28.01.2022

„За јазикот и идентитетот ниту се разговара, ниту преговара, ниту ќе се преговара во иднина“, истакна премиерот Ковачевски во интервју за Националната радиотелевизија, и додаде дека во овој момент постојат само работни документи кои се разменуваат ...

Ковачевски: За јазикот и идентитетот ниту се преговара, ниту ќе се преговара

Н.Македонија - 28.01.2022

За јазикот и идентитетот ниту се разговара, ниту преговара, ниту ќе се преговара во иднина, истакна премиерот Ковачевски во интервју за Националната радиотелевизија, и додаде дека во овој момент постојат само работни документи кои се разменуваат со ...

Ковачевски: За јазикот и идентитетот ниту се разговара, ниту прегорава

Press24 - 28.01.2022

„За јазикот и идентитетот ниту се разговара ниту прегорава“, рече премиерот на Македонија Димитар Ковачевски вечерва во интервју за МРТВ. Тој рече дека работните докумени не се објавуваат јавно бидејќи станува збор за работни документи кои се ...

Ковачевски договорил средба со Мицкоски

еМагазин - 28.01.2022

Премиерот информираше дека утрово се слушнал со претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, и дека договориле средба која треба да се случи наскоро. – Утрово му се јавив на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски и се договоривме наредниот период, многу ...

Нашиот јазик е впишан во ОН и документите на ЕУ и за јазикот и идентитетот ниту се преговара, ниту ќе се преговара

Република - 28.01.2022

„За јазикот и идентитетот ниту се разговара, ниту преговара, ниту ќе се преговара во иднина“, истакна премиерот Ковачевски во интервју за Националната радиотелевизија, и додаде дека во овој момент постојат само работни документи кои се разменуваат ...

Ковачевски утрово му се јавил на Мицкоски: Се договоривме во наредниот период да организираме средба

Република - 28.01.2022

Утрово премиерот на Македoнија Димитар Ковачевски телефонски разговарал со лидерот на најголемата опозициска партија, Христијан Мицкоски од ВМРО-ДПМНЕ. Се договоривме во наредниот период да организираме средба.

Ковачевски: Новата енергија во односите со Бугарија донесе голем број на проекти и можности за соработка

Република - 28.01.2022

Новата енергија и динамика на односите со Бугарија, утврдени на нашата прва средба со делегацијата на бугарската влада во Скопје и на возвратната посета на Софија за да ја одржиме заедничката седница, низ работата на првите средби на работните групи ...

Ковачевски: Новата енергија во односите со Бугарија донесе голем број на проекти и можности за соработка

Centar - 28.01.2022

„Новата енергија и динамика на односите со Бугарија, утврдени на нашата прва средба со делегацијата на бугарската влада во Скопје и на возвратната посета на Софија за да ја одржиме заедничката седница, низ работата на првите средби на работните ...

Ковачевски и Мицкоски договориле средба

Независен - 28.01.2022

Премиерот и лидер на СДСМ Димитар Ковачевски се слушнал со претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски и договориле средба која треба да се случи наскоро. „Утрово му се јавив на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски и се договоривме ...

Ковачевски: Новата енергија во односите со Бугарија донесе голем број на проекти и можности за соработка

24Инфо - 28.01.2022

„Новата енергија и динамика на односите со Бугарија, утврдени на нашата прва средба со делегацијата на бугарската влада во Скопје и на возвратната посета на Софија за да ја одржиме заедничката седница, низ работата на првите средби на работните ...

Ковачевски му се јавил на Мицкоски, договориле средба

Денешен - 28.01.2022

Утрово премиерот на Макеоднија Димитар Ковачевски телефонски разговарал со лидерот на најголемата опозициска партија, Христијан Мицкоски од ВМРО-ДПМНЕ. – Се договоривме во наредниот период да организираме средба.

Ковачевски: За јазикот и идентитетот ниту се преговара, ниту ќе се преговара

Независен - 28.01.2022

За јазикот и идентитетот ниту се разговара, ниту преговара, ниту ќе се преговара во иднина, истакна премиерот Ковачевски во интервју за националниот радиодифузен сервис. – Во овој момент постојат само работни документи кои се разменуваат со ...

Ковачевски: Немам многу време за себе и семејството, но млад сум ќе има

Press24 - 28.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски ги оцени 10-те денови откако е на новата функција како „турбулентни“. -Искрено ми беше турбулентно од аспект на задачите кои ги имав јас и членовите на Владата.

Новата енергија во односите со Бугарија донесе голем број на проекти и можности за соработка, вели Ковачевски

Скопје1 - 28.01.2022

„Новата енергија и динамика на односите со Бугарија, утврдени на нашата прва средба со делегацијата на бугарската влада во Скопје и на возвратната посета на Софија за да ја одржиме заедничката седница, низ работата на првите средби на работните ...

Немам многу време за себе и семејството, но млад сум ќе има, вели Ковачевски

Локално - 28.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски ги оцени 10-те денови откако е на новата функција како „турбулентни“. -Искрено ми беше турбулентно од аспект на задачите кои ги имав јас и членовите на Владата.

Ковачевски утрово се слушнал со Мицкоски, средба во скоро време

Локално - 28.01.2022

Премиерот и претседател на СДСМ, Димитар Ковачевски вечерва соопшти дека веќе се започнати разговори со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски за организирање на средба меѓу двајцата лидери на најголемите политички партии.

Ковачевски договорил средба со Христијан Мицкоски

Zoom - 28.01.2022

Утрово премиерот на Макеоднија Димитар Ковачевски телефонски разговарал со лидерот на најголемата опозициска партија кај нас Христијан Мицкоски од ВМРО-ДПМНЕ, пренесува ТВ21 . „Се договоривме во наредниот период да организираме средба.

Ковачевски: Железничката пруга до Софија ќе ја афирмираме во ЕУ

Локално - 28.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски вечерва информираше дека Коридорот 8 не е само значаен за Бугарија и Македонија, туку и за Албанија. -Со него се поврзуваат две мориња и ни дава шанса на трите држави за излегување на пристаништа.

Петков за залагањето на македонскиот премиер: Ковачевски лично ќе одговори во случај на вандализам

Локално - 28.01.2022

Од собраниската говорница денеска бугарскиот премиер Кирил Петков во обид да го објасни степенот на лично залагање на македонскиот премиер, Димитар Ковачевски рече дека тој го дал својот личен телефонски број на дописникот на БТА од Скопје при ...

Ковачевски: Нашиот јазик е впишан во ОН и документите на ЕУ и за јазикот и идентитетот ниту се преговара, ниту ќе се ...

Frontline - 28.01.2022

„За јазикот и идентитетот ниту се разговара, ниту преговара, ниту ќе се преговара во иднина“, истакна премиерот Ковачевски во интервју за Националната радиотелевизија, и додаде дека во овој момент постојат само работни документи кои се разменуваат ...

Ковачевски: Новата енергија во односите со Софија стави на маса многу проекти и можности за соработка

Опсервер - 28.01.2022

Новата енергија и динамика на односите со Бугарија утврдени на нашата прва средба со делегацијата на бугарската Влада во Скопје и на возвратната посета на Софија и низ работата на првите средби на работните групи, стави на масата многу проекти и ...

Ковачевски: Новата енергија во односите со Бугарија донесе голем број на проекти и можности за соработка

4NEWS - 28.01.2022

Новата енергија и динамика на односите со Бугарија, утврдени на нашата прва средба со делегацијата на бугарската влада во Скопје и на возвратната посета на Софија за да ја одржиме заедничката седница, низ работата на првите средби на работните групи ...

Ковачевски: Новата енергија во односите со Бугарија донесе голем број на проекти и можности за соработка

Frontline - 28.01.2022

„Новата енергија и динамика на односите со Бугарија, утврдени на нашата прва средба со делегацијата на бугарската влада во Скопје и на возвратната посета на Софија за да ја одржиме заедничката седница, низ работата на првите средби на работните ...

Соработката на патишта и пруги отвора пат до политичко решение

Слободен Печат - 27.01.2022

Намерата на премиерите прво да разговараат и да создаваат услови за економската и културна соработка, а потоа да ги решаваат отворените политички прашања, според аналитичарите е добра, но потребно е време за да се увиди дали е искрена и одржлива.

Ковачки: Од кого Ковачевски доби легитимитет да преговара со Бугарија?

MakPress - 27.01.2022

Истата еуфорија која се случува и сега, ја видовме и во 2017 година, тогаш Борисов беше првиот премиер кој ја посети Македонија, се потпишуваа меморандуми, договори и практично тој договор што тогаш се потпиша е изворот на сегашните проблеми.

„Бугарија може да има нова позиција за Македонија“ – Пред пратениците во Софија и Скопје ќе се реферира за преговорите

ТВ21 - 26.01.2022

На многу ниско ниво беа донесени односите со Бугарија, рече вчера на брифинг со новинарите премиерот Димитар Ковачевски. Вели дека остануваат отворени прашања со нашиот сосед, но за тоа не треба да се бза.

Трошановски: Потпишаните меморандуми со Софија се ништо без политичка волја за решение

Слободен Печат - 26.01.2022

Намерата на премиерите на Македонија и на Бугарија Димитар Ковачевски и Кирил Петков прво да разговараат и да создаваат услови за економската и културна соработка, а потоа да ги решаваат отворените политички прашања според повеќето аналитичарите е ...

Ковачки за ТВ 24: Договорот за добрососедство е изворот на сите сегашни проблеми со Бугарија

24 Вести - 26.01.2022

Драги Ковачевски од ВМРО-ДПМНЕ во емисијата 24 анализа рече дека Договорот за добрососедство е изворот на сите сегашни проблеми со Бугарија, Заев тогаш не убедувал дека сите проблеми со соседите се затворени.

Добрососедството и соработката меѓу двете земји на пиедестал

Слободен Печат - 26.01.2022

По неколкумесечниот застој ќе се зајакне активноста на Мешовитата комисија за историски и образовни прашања, која во наредните четири месеци ќе одржи три официјални средби, а во меѓувреме ќе има разговори и консултации.

Ќе има ли напредок во македонско - бугарските односи?

24 Вести - 26.01.2022

Изјави на добра волја, работни групи, железници и мостови за добрососедство, прегратките на Ковачевски и Петков од Софија донесоа нов импулс и евидентно избегнување на прашањата што ги раздвојуваат двете земји.

Ковачки: Договорот за добрососедство е изворот на сегашните проблеми

Вечер Прес - 26.01.2022

Истата еуфорија која се случува и сега, ја видовме и во 2017 година, тогаш Борисов беше првиот премиер кој ја посети Македонија, се потпишуваа меморандуми, договори и практично тој договор што тогаш се потпиша е изворот на сегашните проблеми.

Ковачки: Заев му остави на Ковачевски да преговара за историјата и тој само го продолжи тоа, а владата нема стратегија ...

Курир - 26.01.2022

Истата еуфорија која се случува и сега, ја видовме и во 2017 година, тогаш Борисов беше првиот премиер кој ја посети Македонија, се потпишуваа меморандуми, договори и практично тој договор што тогаш се потпиша е изворот на сегашните проблеми.

Ковачки: Ковачевски нема легитимитет да преговара со Софија, а Петков не е добриот како што ни го прикажуваат, тоа е ...

Курир - 26.01.2022

Ковачевски не добил легитимитет на избори за да ги води овие разговори со Софија, вели пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Драган Ковачки во Анализа н ТВ 24 велејќи дека тоа што сега го преставуваат бугарскиот премиер Петков како добар, тоа е тактика на ...

Ковачевски и Петков го ставија добрососедството на пиедестал, преку економско јакнење, ќе се приближуваат кон ...

Бриф - 26.01.2022

Со заедничката седница на владите на Северна Македонија и Бугарија, што се одржа вчера во Софија, се поставени основите за идниот брз напредок на меѓусебните односи и се прави обид преку конкретни договори да се зајакне соработката меѓу Скопје и ...

Бугарите ќе влезат во македонскиот Устав кога Македонија ќе влезе во ЕУ

Вечер Прес - 26.01.2022

Бугарите ќе влезат во македонскиот Устав кога ќе влезе Македонија во Европската Унија. Иако за ова барање, кое е дел од Патоказот 5+1 не се разговараше на средбата на македонската и бугарската делегација во Софија, сепак, македонскиот премиер ...

Ковачевски- Петков: Постои волја за брз напредок во меѓусебните односи

24Инфо - 26.01.2022

Владите на Северна Македонија и Бугарија на заедничка седница во Софија потпишаа четири меморандуми за разбирање и неколку декларации за соработка меѓу двете земји. На прес-конференцијата, премиерите на Македонија, Димитар Ковачевски и Бугарија, ...

МИЦКОСКИ ДО КОВАЧЕВСКИ ЗА „РАСХОДКАТА“ ВО СОФИЈА: Државните интереси и животот на граѓаните не може да се стават во ...

Денешен - 26.01.2022

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, по дводневната прошетка на Владата на Димитар Ковачевски во Софија, во статус на Фејсбук му порача на премиерот Ковачевски дека државните интереси и животот на граѓаните не може да се стават во ексел табела.

Ковачки: Ковачевски нема легитимитет да преговара со Софија

Нетпрес - 26.01.2022

Ковачевски не добил легитимитет на избори за да ги води овие разговори со Софија, вели пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Драган Ковачки во Анализа н ТВ 24 велејќи дека тоа што сега го преставуваат бугарскиот премиер Петков како добар, тоа е тактика на ...

Ковачки: Заев му остави на Ковачевски да преговара за историјата и тој само продолжи, иако не добил легитимитет да ...

Република - 26.01.2022

Истата еуфорија која се случува и сега, ја видовме и во 2017 година, тогаш Борисов беше првиот премиер кој ја посети Македонија, се потпишуваа меморандуми, договори и практично тој договор што тогаш се потпиша е изворот на сегашните проблеми.

Ковачки: Заев му остави на Ковачевски да преговара за историјата и тој само продолжи, иако не добил легитимитет да ...

24Инфо - 26.01.2022

Истата еуфорија која се случува и сега, ја видовме и во 2017 година, тогаш Борисов беше првиот премиер кој ја посети Македонија, се потпишуваа меморандуми, договори и практично тој договор што тогаш се потпиша е изворот на сегашните проблеми.

Ковачевски – Петков: Добрососедството на пиедестал, преку економско јакнење до приближување кон компромисот

365 - 26.01.2022

Скопје/Софија, 26 јануари 2022 (МИА) – Со заедничката седница на владите на Северна Македонија и Бугарија, што се одржа вчера во Софија, се поставени основите за идниот брз напредок на меѓусебните односи и се прави обид преку конкретни договори да ...

Македонија и Бугарија формираа работни групи и оддржаа заедничка владина седница, Радев вели дека историјата е ...

MakPress - 26.01.2022

Со заедничката седница на владите на Македонија и Бугарија, што се одржа вчера во Софија, се поставени основите за идниот брз напредок на меѓусебните односи и се прави обид преку конкретни договори да се зајакне соработката меѓу Скопје и Софија и ...

Ковачевски и Петков го ставија добрососедството на пиедестал, преку економско јакнење, ќе се приближуваат кон ...

Опсервер - 26.01.2022

– Со заедничката седница на владите на Македонија и Бугарија, што се одржа вчера во Софија, се поставени основите за идниот брз напредок на меѓусебните односи и се прави обид преку конкретни договори да се зајакне соработката меѓу Скопје и Софија и ...

Ковачевски – Петков: Поставивме основи за идна соработка и брз напредок на меѓусебните односи, добрососедството ќе биде ...

CivilMedia - 26.01.2022

Со официјалната посета на премиерот Димитар Ковачевскии владината делегација на Софија, и заедничката седница на владите на Северна Македонија и Бугарија, што се одржа вчера во Софија, во конструктивна атмосфера се поставија основите за понатамошно ...

„Скопје и Софија ќе покажат дека можат да соработуваат и на Балканот“

Локално - 26.01.2022

Изјави на добра волја, работни групи, железници и мостови за добрососедство, од Софија донесоа нов импулс и евидентно избегнување на прашањата што ги раздвојуваат двете земји. На прес-конференцијата, премиерите на Македонија, Димитар Ковачевски и ...

Ковачевски и Петков го ставија добрососедството на пиедестал, преку економско јакнење, ќе се приближуваат кон ...

Frontline - 26.01.2022

Со заедничката седница на владите на Северна Македонија и Бугарија, што се одржа вчера во Софија, се поставени основите за идниот брз напредок на меѓусебните односи и се прави обид преку конкретни договори да се зајакне соработката меѓу Скопје и ...

Ковачевски не доби легитимитет да преговара со Бугарија, вели Ковачки

Скопје1 - 26.01.2022

Истата еуфорија која се случува и сега, ја видовме и во 2017 година, тогаш Борисов беше првиот премиер кој ја посети Македонија, се потпишуваа меморандуми, договори и практично тој договор што тогаш се потпиша е изворот на сегашните проблеми.

Затоплување на односите меѓу Скопје и Софија: Постигнат е напредок во соработката

Локално - 26.01.2022

Владите на Северна Македонија и Бугарија на заедничка седница во Софија потпишаа четири меморандуми за разбирање и неколку декларации за соработка меѓу двете земји. На прес-конференцијата, премиерите на Македонија, Димитар Ковачевски и Бугарија, ...

Ковачевски и Петков го ставија добрососедството на пиедестал, преку економско јакнење, ќе се приближуваат кон ...

Бизнис Вести - 26.01.2022

Со заедничката седница на владите на Северна Македонија и Бугарија, што се одржа вчера во Софија, се поставени основите за идниот брз напредок на меѓусебните односи, и се прави обид преку конкретни договори да се зајакне соработката меѓу Скопје и ...

Брифинг на Ковачевски: За политичките прашања не разговаравме, во однос на малцинствата постојат меѓународни институции ...

MakPress - 26.01.2022

Отворените прашања треба да се решаваат во целина, што треба да претставува одредена рамка, која пак ќе биде поврзана со кревањето на ветото од бугарска страна и одржување на првата меѓувладина конференција на Македонија со ЕУ, брифира денеска ...

Ковачевски: Решението меѓу Северна Македонија и Бугарија треба да биде базирано на европските вредности

360 степени - 25.01.2022

Во врска со можноста за одвојување на прашањата од сега пакетот 4 плус 1 откако кусото име Северна Македонија беше решено за време на посетата на Петков во Скопје, Ковачевски напомена дека прашањата ќе одат во еден пакет, но, оти секое од нив има ...

(ВИДЕО) Кирил и јас сме луѓе кои сакаат ексел-табели и рокови: Ковачевски на седницата во Софија

360 степени - 25.01.2022

Ова е успех зашто заседаваме само една недела од нашата прва средба во Скопје, рече македонскиот премиер во своето воведно обраќање Успех сам по себе е денешната заедничка седница меѓу владите на Северна Македонија и на Бугарија, оцени македонскиот ...

Ентузијазам и нова динамика во македонско-бугарските односи по седницата во Софија

Deutsche Welle - 25.01.2022

Потпишани се три меморандуми, работните групи ги утврдија роковите за исполнување на приоритетите, а Мешовитата комисија за историски и образовни прашања засилено ќе работи во наредниот период.

(ВИДЕО) Владите на С Македонија и на Бугарија седнаа на заедничка маса во софиската резиденција „Бојана“

360 степени - 25.01.2022

Заедничката седница почна утрово и премиерите Ковачевски и Петков веќе ги имаа воведните обраќања Владите на Северна Македонија и Бугарија денеска во резиденцијата „Бојана“ во Софија одржуваат заедничка седница, на која, меѓу другото, е предвидено и ...

Ковачевски за вметнувањето на Бугарите во Уставот: Ако граѓаните побараат, ќе се отворат и тие прашања

360 степени - 25.01.2022

Бугарскиот премиер Кирил Петков истакна дека политичките прашања меѓу двете земји, ќе се решаваат паралелно со сите останати Премиерот Димитар Ковачевски на заедничката прес-конференција со бугарскиот премиер Кирил Петков во Софија, во одговор на ...

Очекуваме резултати за шест месеци: Ковачевски се заблагодари за гостопримството во Софија

360 степени - 25.01.2022

Заедничката седница на владите на С Македонија и на Бугарија заврши со групна фотографија на скали во вилата „Бојана“ и со констатација дека има волја за напредок во меѓусебните односи Со групна фотографија од холот во вилата „Бојана“ во Софија ...

Интензивна агенда: Премиерот Ковачевски на средби со Петков, Радев и Минчев

Слободен Печат - 25.01.2022

На вториот ден од официјалната посета на македонската владина делегација на Софија предвидена е пленарната меѓувладина седница со која ќе копретседаваат претседателите на владите на Северна Македонија и Бугарија, Димитар Ковачевски и Кирил Петков.

Заедничка владина седница на Северна Македонија и Бугарија во Софија

Алсат-М - 25.01.2022

Владите на Северна Македонија и Бугарија предводени од премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков денеска во резиденцијата „Бојана“ во Софија ќе одржат заедничка седница на која, меѓу другото, е предвидено и потпишување на неколку билатерални ...

Заедничка владина седница на Македонија и Бугарија во Софија

Сител - 25.01.2022

Владите на Северна Македонија и Бугарија предводени од премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков денеска во резиденцијата „Бојана“ во Софија ќе одржат заедничка седница на која, меѓу другото, е предвидено и потпишување на неколку билатерални ...

Заедничка владина седница на Северна Македонија и Бугарија во Софија

24 Вести - 25.01.2022

Владите на Северна Македонија и Бугарија предводени од премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков денеска во резиденцијата „Бојана“ во Софија ќе одржат заедничка седница на која, меѓу другото, е предвидено и потпишување на неколку билатерални ...

Ковачевски – Петков: нова динамика околу Коридорот 8, авионска линија Скопје-Софија, соработка во делот на ...

Глас на Америка - 25.01.2022

Споделете Ковачевски – Петков: нова динамика околу Коридорот 8, авионска линија Скопје-Софија, соработка во делот на образованието share Print „Ексел табели, рокови и остварувања“, тоа двајцата премиери Ковачевски и Петков го побараа од своите ...

ВО ЖИВО Обраќања на Ковачевски и Петков на меѓувладината седница

Фокус - 25.01.2022

Владите на Северна Македонија и Бугарија предводени од премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков денеска во резиденцијата „Бојана“ во Софија ќе одржат заедничка седница на која, меѓу другото, е предвидено и потпишување на неколку билатерални ...

Ковачевски: Меѓувладината седница е успех, ќе и покажеме на Европа дека на Балканот може да се соработува

Сител - 25.01.2022

Меѓувладината седница е успех, бидејќи само по една недела од нашата прва средба со бугарскиот премиер Кирил Петков договоривме поконкретно да работиме на теми кои ќе ја подобрат економијата, инфраструктурата, иновациите, образованието, културата, ...

Кирил и јас сакаме ексел табели, рокови, остварување, истакна Ковачевски

Фокус - 25.01.2022

Меѓувладината седница е успех, бидејќи само по една недела од нашата прва средба со бугарскиот премиер Кирил Петков договоривме поконкретно да работиме на теми кои ќе ја подобрат економијата, инфраструктурата, иновациите, образованието, културата, ...

Ковачевски: Со Кирил сакаме ексел табели, рокови и остварување

МКД - 25.01.2022

Кирил и јас важиме за луѓе кои сакаат „ексел” табели, сакаме рокови и остварување. Ќе бидеме тука и ќе учествуваме во работата на се она што ќе се прави и сакаме барем еднаш неделно работните групи да информираат за напредокот, порача премиерот ...

Заедничка владина седница на Македонија и Бугарија во Софија

Канал5 - 25.01.2022

Владите на Македонија и Бугарија предводени од премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков денеска во резиденцијата „Бојана" во Софија ќе одржат заедничка седница. На заедничката седница меѓу другото, е предвидено и потпишување на неколку ...

Ковачевски: Меѓувладината седница е успех

Канал5 - 25.01.2022

Меѓувладината седница е успех, ќе и покажеме на Европа дека на Балканот може да се соработува. Меѓувладината седница е успех, бидејќи само по една недела од нашата прва средба со бугарскиот премиер Кирил Петков договоривме поконкретно да работиме на ...

(видео) Ковачевски: Меѓувладината седница е успех, ќе и покажеме на Европа дека на Балканот може да се соработува

Телма - 25.01.2022

Меѓувладината седница е успех, бидејќи само по една недела од нашата прва средба со бугарскиот премиер Кирил Петков договоривме поконкретно да работиме на теми кои ќе ја подобрат економијата, инфраструктурата, иновациите, образованието, културата, ...

Ковачевски и Петков: Да оствариме напредок во пријателството наместо национализам и говор на омраза

24 Вести - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, придружуван од министрите кои се дел од делегацијата на Владата на Република Северна Македонија, утринава пристигнаа во резиденцијата „Бојана“, каде што ги пречека премиерот Кирил Петков и министрите во Владата на ...

Ковачевски – Петков: Напредок во пријателството наместо национализам и говор на омраза

Сител - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, придружуван од министрите кои се дел од делегацијата на Владата на Република Северна Македонија, утринава пристигнаа во резиденцијата „Бојана“, каде што ги пречека премиерот Кирил Петков и министрите во Владата на ...

(ВИДЕО) Ковачевски и Петков на заедничката седница на владите во Софија: Да оствариме напредок во пријателството ...

А1 On - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, придружуван од министрите кои се дел од делегацијата на Владата на Република Северна Македонија, утринава пристигнаа во резиденцијата „Бојана“, каде што ги пречека премиерот Кирил Петков и министрите во Владата на ...

(Видео) Ковачевски – Петков: Напредок во пријателството наместо национализам и говор на омраза

Макфакс - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, придружуван од министрите кои се дел од делегацијата на Владата на Република Северна Македонија, утринава пристигнаа во резиденцијата „Бојана“, каде што ги пречека премиерот Кирил Петков и министрите во Владата на ...

Средба во Софија и на копретседателите на Мешовитата македонско – бугарска комисија за историја

Слободен Печат - 25.01.2022

Во тек е работниот дел од заедничката седница на двете влади со тет-а-тет средба на премиерите Ковачевски и Петков и со средбата на министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија Бујар Османи и министерката за надворешни работи на ...

Тет-а-тет средба на Ковачевски и Петков

ТВ21 - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски и премиерот Кирил Петков имаа тет-а-тет средба во рамките на официјалната посета на владината делегација на Македонија на Бугарија. На средбата беше истакнато дека динамиката со која се реализира заедничката седница како ...

ФОТО+ВИДЕО | Ковачевски – Петков: Ги поставивме основите за брз напредок на меѓусебните односи

Слободен Печат - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски и премиерот Кирил Петков имаа тет-а-тет средба во рамките на официјалната посета на владината делегација на Северна Македонија на Република Бугарија . На средбата беше истакнато дека динамиката со која се реализира ...

Ковачевски - Петков: Ги поставивме основите за брз напредок на меѓусебните односи

Канал5 - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски и премиерот Кирил Петков имаа тет-а-тет средба во рамките на официјалната посета на владината делегација на Македонија на Република Бугарија. На средбата беше истакнато дека динамиката со која се реализира заедничката ...

(ВИДЕО) Ковачевски – Петков: Ги поставивме основите за брз напредок на меѓусебните односи

А1 On - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски и премиерот Кирил Петков имаа тет-а-тет средба во рамките на официјалната посета на владината делегација на Северна Македонија на Република Бугарија. Како што соопшти владината прес-служба, на средбата било истакнато ...

Ковачевски – Петков: Ги поставивме основите за брз напредок на меѓусебните односи

Алсат-М - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски и неговиот бугарски колега Кирил Петков имаа тет-а-тет средба во рамките на официјалната посета на владината делегација на Северна Македонија на Република Бугарија.

Ковачевски – Петков: Искреноста води кон заеднички прифатливи решенија

Фокус - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски и неговиот бугарски колега Кирил Петков имаа тет-а-тет средба во рамките на официјалната посета на владината делегација на Северна Македонија на Бугарија. Како што соопшти владината прес-служба, на средбата беше ...

Живо: Прес-конференција на премиерите Ковачевски и Петков

Канал5 - 25.01.2022

Прес-конференција на премиерите на Република Македонија и на Република Бугарија Димитар Ковачевски и Кирил Петков по меѓувладината седница во ...

Ковачевски: Солидарноста и взаемната поддршка е зајакнување на пријателството меѓу народите на Северна Македонија и ...

ТВ21 - 25.01.2022

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, на покана на премиерот на Бугарија Кирил Петков, на маргините на заедничката седница на двете влади, присуствуваше на манифестацијата на доделување на наградата „Достојни ...

Бугарите во Македонија можат да побараат да се вметнат во Уставот, но Уставот се отвора пред влез во ЕУ, порача ...

МКД - 25.01.2022

Постојат држави како што е Република Северна Македонија каде што индивидуалните права се остаруваат колективно, Бугарите во Македонија можат да побараат вклучување во Уставот. Но тоа може да се случи кога ќе се отвора Уставот пред влезот во ЕУ, ...

Ковачевски – Петков: Ќе се посветиме на работи кои беа заборавени последните години, брзо може да се постигне она што е ...

Слободен Печат - 25.01.2022

Добрососедството ќе биде на пиедестал и ќе се посветиме на работи кои беа заборавени последните години. Меморандумите што денеска беа потпишани имаат еден краен резултат, а тоа е економски развој на целиот регион, порачаа премиерите на Северна ...

Ковачевски и Петков најавија забрзана работа на историската комисија

Фокус - 25.01.2022

Добрососедството ќе биде на пиедестал и ќе се посветиме на работи кои беа заборавени последните години, порачаа премиерите на Северна Македонија и на Бугарија, Димитар Ковачевски и Кирил Петков, на заедничка прес-конференција во Софија.

Ковачевски: Бугарите во Македонија може да побараат да бидат дел од Уставот

Сител - 25.01.2022

Постојат држави како што е Република Северна Македонија каде што индивидуалните права се остаруваат колективно, рече премиерот Димитар Ковачевски на заедничката прес конференција во Софија со премиерот на Бугарија Кирил Петков.

Ковачевски – Петков: Ќе се посветиме на работи кои беа заборавени последните години

Канал5 - 25.01.2022

Добрососедството ќе биде на пиедестал и ќе се посветиме на работи кои беа заборавени последните години. Меморандумите што денеска беа потпишани имаат еден краен резултат, а тоа е економски развој на целиот регион, порачаа премиерите на Македонија и ...

„Бугарите во Македонија може да побараат влез во Уставот“

Фокус - 25.01.2022

Постојат држави како што е Република Северна Македонија каде што индивидуалните права се остаруваат колективно, рече премиерот Димитар Ковачевски на заедничката прес конференција во Софија со премиерот на Бугарија Кирил Петков, во однос на прашањето ...

Ковачевски: Седницата на двете Влади успешна и плодна, очекувам за шест месеци конкретни резултати

Сител - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски на својот Фејсбук профил со оценка дека денешната заедничка седница на владите на Северна Македонија и Бугарија во Софија е успешна и плодна и очекува веќе за шест месеци конкретни резултати од работните групи во сите ...

Ковачевски: Седницата на двете Влади успешна и плодна, очекувам веќе за шест месеци конкретни резултати во сите области

ТВ21 - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски на својот Фејсбук профил со оценка дека денешната заедничка седница на владите на Северна Македонија и Бугарија во Софија е успешна и плодна и очекува веќе за шест месеци конкретни резултати од работните групи во сите ...

(Видео) Ковачевски и Петков задоволни од меѓувладината седница и плановите на петте работни групи

Макфакс - 25.01.2022

Премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков на прес-конференцијата од крајот на заедничката седница на Владите на Северна Македонија и Бугарија го изразија задоволството од остварениот успех со формализирањето на петте работни групи во повеќе ...

Ковачевски: Јас и Кирил сме нови премиери и имаме силна желба да успееме во оваа наша амбиција

Слободен Печат - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски на својот Фејсбук профил со оценка дека денешната заедничка седница на владите на Северна Македонија и Бугарија во Софија е успешна и плодна и очекува веќе за шест месеци конкретни резултати од работните групи во сите ...

Ковачевски: Успешен критериум за политичките прашања е во догледен период да имаме прва меѓувладина конференција со ЕУ

Сител - 25.01.2022

За политичките прашања премиерите на Северна Македонија и Бугарија зборувале и на средбата во Скопје и денеска на состаноците во Софија, каде се одржа меѓувладината седница на двете држави.

Владите на Северна Македонија и Бугарија направија семејна фотографија

ТВ21 - 25.01.2022

Денеска заедничка седница одржаа Владите на Бугарија и Северна Македонија во резиденцијата „Бојана“ во Софија. Настанот е дел од дводневната посета на делегација, предводена од премиерот Димитар Ковачевски, која вчера допатува во Бугарија.

Ковачевски: Седницата на двете Влади успешна и плодна, очекувам веќе за шест месеци конкретни резултати во сите области

24 Вести - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски на својот Фејсбук профил со оценка дека денешната заедничка седница на владите на Северна Македонија и Бугарија во Софија е успешна и плодна и очекува веќе за шест месеци конкретни резултати од работните групи во сите ...

(ВИДЕО) Ковачевски – Петков: Имаме волја за брз напредок во меѓусебните односи

А1 On - 25.01.2022

Премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков на прес-конференцијата на крајот од заедничката седница на Владите на Северна Македонија и Бугарија го изразија задоволството од остварениот успех со формализирањето на петте работни групи во повеќе ...

Ковачевски - Петков: Имаме волја за брз напредок во меѓусебните односи

Канал5 - 25.01.2022

Петков ја издвои заложбата двете влади да покренат заедничка иницијатива Коридорот 8 да се врати меѓу приоритетите на ЕУ. Премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков на прес-конференцијата на крајот од заедничката седница на Владите на Македонија и ...

Ковачевски му ја додели наградата „Достојни Бугари“ на пожарникарот Галабов

А1 On - 25.01.2022

Македонскиот премиер Димитар Ковачевски, на покана на премиерот на Бугарија Кирил Петков, на маргините на заедничката седница на двете влади, присуствуваше на манифестацијата на доделување на наградата „Достојни Бугари“ која традиционално секоја ...

Ковачевски: Никогаш нема да ја заборавиме подадената рака на Бугарија во поплавите и големите шумски пожари во нашата ...

Слободен Печат - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски денеска во Софија му ја врачи наградата „Достојни Бугари” на пожарникарот Давид Галабов, како еден од добитниците на признанието, кој не го штедел сопствениот живот за да ги спаси животите на две мали бебиња од огнена ...

Ковачевски: Никогаш нема да го заборавиме сочувството и помошта која ни ја пружи Бугарија

Сител - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски денеска во Софија му ја врачи наградата „Достојни Бугари“ на пожарникарот Давид Галабов, како еден од добитниците на признанието, кој не го штедел сопствениот живот за да ги спаси животите на две мали бебиња од огнена ...

Ковачевски му врачи награда „Достојни Бугари“ на пожарникарот Давид Галабов

Макфакс - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски на покана на бугарскиот колега Кирил Петков, на маргините на заедничката седница на двете влади, присуствуваше на манифестацијата на доделување на наградата „Достојни Бугари“ која традиционално секоја година им се ...

Ковачевски: Никогаш нема да ја заборавиме подадената рака на Бугарија во поплавите и големите шумски пожари во нашата ...

Алсат-М - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски денеска во Софија му ја врачи наградата „Достојни Бугари“ на пожарникар Давид Галабов, како еден од добитниците на наградата, кој не го штедеше сопствениот живот за да ги спаси животите на две мали бебиња од пожар.

Ковачевски: Уставот ќе го отвори патот кон ЕУ

Алсат-М - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски на брифинг со новинарите по завршувањето на заедничката средба меѓу македонската и бугарската влада во Софија рече дека Уставот на земјата сепак ќе го отвори патот кон Европската унија.

Ковачевски и министрите втор ден во Софија, најавен нов конструктивен тон за решавање на спорот

ТВ21 - 25.01.2022

Заврши дводневната посета на Владата на Македонија во Софија. Одржана беше втората заедничка владина седница на која беа потпишани низа меморандуми кои во следниот период ќе треба да ја зголемат соработката меѓу државите, но и ќе го подобрат животот ...

Ковачевски и Петков најавија нов конструктивен тон во историската комисија и почести средби

Канал5 - 25.01.2022

Со одделни седници на работните групи меѓу Македонија и Бугарија и потпишување на неколку меморандуми за соработка меѓу кои и за железничкиот коридор 8 и за воведување на директна авиолинија, заврши меѓувладината седница на двете земји во Софија.

Ковачевски – Петков: Брзо може да се постигне она што е пропуштено

Сител - 25.01.2022

Добрососедството ќе биде на пиедестал и ќе се посветиме на работи кои беа заборавени последните години. Меморандумите што денеска беа потпишани имаат еден краен резултат, а тоа е економски развој на целиот регион, порачаа премиерите на Северна ...

Ковачевски по средбите со Петков: Брзањето може да значи и избрзување

МКД - 25.01.2022

Отворените прашања меѓу Македонија и Бугарија треба да се решаваат во целина и треба да се во одредена рамка поврзани со кревање на ветото и одржување на првата меѓувладина конференција, е ставот на македонската влада кој премиерот Димитар ...

Ковачевски: Решението меѓу Северна Македонија и Бугарија треба да биде базирано на европските вредности

ТВ21 - 25.01.2022

Отворените прашања треба да се решаваат во целина, што треба да претставува одредена рамка, која пак ќе биде поврзана со кревањето на ветото од бугарска страна и одржување на првата меѓувладина конференција на Северна Македонија со ЕУ, брифира ...

Ковачевски- Петков во Софија: Имаме волја за брз напредок во меѓусебните односи

Канал5 - 25.01.2022

Со одделни седници на работните групи меѓу Македонија и Бугарија и потпишување на неколку меморандуми за соработка меѓу кои и за железничкиот Коридор 8 и за воведување на директна авиолинија, заврши меѓувладината седница на двете земји во Софија.

„Бугарите во Македонија може да побараат да бидат дел од Уставот на РСМ“, рече Ковачевски

ТВ21 - 25.01.2022

„Постојат држави како што е Република Северна Македонија каде што индивидуалните права се остаруваат колективно“, рече премиерот Димитар Ковачевски на заедничката прес конференција во Софија со премиерот на Бугарија Кирил Петков.

Ковачевски и Петков сакаат резултати наместо јазик на омраза

Фокус - 25.01.2022

Ова е успех – рече македонскиот премиер Димитар Ковачевски денеска во Софија, додавајќи дека денешната заедничка владина седница доаѓа само една недела од неговата прва средба со бугарскиот премиер Кирил Петков во Скопје.

„Успех е ако до 2023 се отвори нов граничен премин, а до 1-ви март имаме комерцијални летови Скопје-Софија“, рече ...

ТВ21 - 25.01.2022

Димитар Ковачевски и Кирил Петков на заедничка прес конференција рекоа дека во Скопје и Софија се разговарало за политичките прашања меѓу двете земји, со акцент на темите кои ги опфаќаат ново-формираните работни групи.

Внесување на Бугарите во Уставот: Еве што вели Ковачевски

Алсат-М - 25.01.2022

Граѓани со посебна определба може да побараат да бидат впишани во Уставот, но тоа е процес којшто има повеќе чекори, рече во одговор на новинарско прашање македонскиот премиер, Димитар Ковачевски.

Ковачевски: Кирил и јас сакаме ексел табели со рокови и остварување – „Имам голема надеж, очекувам реални резултати“, ...

ТВ21 - 25.01.2022

Најважно за политиката е да се развива за доброто на двата народи. Нема ништо подобро од тоа да имаме отворена економија, поврзана инфраструктура, но внимателно да ги следиме и темите од историјата, човечките права и работите за европската ...

Почна меѓувладиното заседание, Петков и Ковачевски очекуваат напредок

Слободен Печат - 25.01.2022

Меѓувладината конференција во резиденцијата Бојана во бугарската престолнина се очекува да помине во конструктивна атмосфера како што најавија двајцата премиери Димитар Ковачевски и Кирил Петков.

Ковачевски - Петков: Ги поставивме основите за брз напредок на меѓусебните односи

Сител - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски и премиерот Кирил Петков имаа тет-а-тет средба во рамките на официјалната посета на владината делегација на Северна Македонија на Република Бугарија. На средбата беше истакнато дека динамиката со која се реализира ...

Ковачевски и Петков пред почетокот на седницата: Посакуваме успех и сакаме резултати

Алсат-М - 25.01.2022

Премиерите на С. Македонија и на Бугарија, Димитар Ковачевски и Кирил Петков пред почетокот на заедничката владина седница во Софија им посакаа успех на работните групи и посочија дека и двајцата сакаат резултати и остварување.

ВО ЖИВО | Прес-конференција на премиерите Ковачевски и Петков

Слободен Печат - 25.01.2022

Прес-конференција на премиерите на Република Северна Македонија и на Република Бугарија Димитар Ковачевски и Кирил Петков по меѓувладината седница во ...

Средба во Софија и на заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања

ТВ21 - 25.01.2022

Заедничка седница ќе одржат владите на Бугарија и Северна Македонија во резиденцијата „Бојана“ во Софија. Настанот е дел од дводневната посета на делегација, предводена од премиерот Димитар Ковачевски, која вчера допатува во Бугарија.

ВИДЕО | Меѓувладина седница на Северна Македонија и Бугарија

Слободен Печат - 25.01.2022

Во моментов се одржува меѓувладината седница на Северна Македонија и Бугарија на која воведни обраќања ќе имаат премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков . Ковачевски и Петков, пред почетокот на заедничката владина седница во Софија им посакаа ...

Оптимистички тонови и од македонскиот и од бугарскиот премиер по заедничката седница на двете влади

Телма - 25.01.2022

Добро завршена работа. Вака двајцата премиери на Македонија и на Бугарија, Димитар Ковачевски и Кирил Петков, денеска ја оценија работата на министрите во работните групи договорени пред една недела во Скопје за приближување и унапредување на ...

Ковачевски: На Европа ќе и се покаже дека Балканот може да биде пример за добра соработка

Алсат-М - 25.01.2022

Нов ентузијазам за изнаоѓање решенија во Мешовитата историска комисија, најавија двајцата премиери Димитар Ковачевски и Кирил Петков, по заедничката меѓувладина седница во Софија. Петков истакна дека ко-претседавачите Драги Ѓеоргиев и Ангел Димитров ...

Ковачевски - Петков: Имаме волја за брз напредок во меѓусебните односи

Сител - 25.01.2022

Премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков на прес-конференцијата на крајот од заедничката седница на Владите на Северна Македонија и Бугарија го изразија задоволството од остварениот успех со формализирањето на петте работни групи во повеќе ...

Во Софија заедничка седница на македонската и бугарската влада

Р.С.Европа - 25.01.2022

Владин тим предводен од премиерот Димитар Ковачевски престојува во официјална посета на Софија каде што денеска ќе се одржи заедничка седница на владите на Северна Македонија и на Бугарија.

Бугарско-македонска владина седница: Најава за резултати од новиот пристап

МКД - 25.01.2022

Со најави за резултати од новиот пристап во соработката денеска продолжува официјалната посета на македонската владина делегација предводена од премиерот Димитар Ковачевски на Софија со заедничка седница на двете влади на која се најавува ...

Ковачевски: Прва меѓувладина конференција со ЕУ во догледен период

Фактор - 25.01.2022

Македонскиот премиер Димитар Ковачевски по потпишувањето на меморандумите на работните групи во рамки на меѓувладината седница со членовите на бугарската влада рече дека се поставени и конкренти рокови во соработката, а еден од нив е во догледно ...

(ВИДЕО) Ковачевски и Петков копретседаваат со меѓувладината седница во Софија

Нова ТВ - 25.01.2022

За НоваТВ од Софија, Биљана Божиновска Премиерите на Северна Македонија и Бугарија, Димитар Ковачевски и Кирил Петков копретседаваат со пленарната меѓувладина седница која денеска се одржува во претседателската резиденција „Бојана“ во Софија.

За две недели, две средби на новите премиери – што ќе се договара во Софија?!

Вечер Прес - 25.01.2022

Во пресрет на денешната седица на двете влади, шефот на македонската дипломатија Бујар Османи, вчера во интервју за утринската програма на бугарската телевизија БТВ изјави дека не гледа пречки Бугарите да бидат вклучени во македонскиот Устав и смета ...

Заедничка владина седница на Македонија и Бугарија, за Ковачевски ова е доказ дека на Балканот може да се соработува

OhridNews - 25.01.2022

Меѓувладината седница е успех, бидејќи само по една недела од нашата прва средба со бугарскиот премиер Кирил Петков договоривме поконкретно да работиме на теми кои ќе ја подобрат економијата, инфраструктурата, иновациите, образованието, културата, ...

Заедничка владина седница на Северна Македонија и Бугарија во Софија

Бриф - 25.01.2022

Владите на Северна Македонија и Бугарија предводени од премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков денеска во резиденцијата „Бојана“ во Софија ќе одржат заедничка седница на која, меѓу другото, е предвидено и потпишување на неколку билатерални ...

Ковачевски: Меѓувладината седница е успех, ќе и покажеме на Европа дека на Балканот може да се соработува

Бриф - 25.01.2022

Меѓувладината седница е успех, бидејќи само по една недела од нашата прва средба со бугарскиот премиер Кирил Петков договоривме поконкретно да работиме на теми кои ќе ја подобрат економијата, инфраструктурата, иновациите, образованието, културата, ...

Ковачевски: Седницата на двете Влади успешна и плодна, очекувам веќе за шест месеци конкретни резултати во сите области

Вечер Прес - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски на својот Фејсбук профил со оценка дека денешната заедничка седница на владите на Северна Македонија и Бугарија во Софија е успешна и плодна и очекува веќе за шест месеци конкретни резултати од работните групи во сите ...

Ковачевски – Петков: Ги поставивме основите за брз напредок на меѓусебните односи

Бриф - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски и премиерот Кирил Петков имаа тет-а-тет средба во рамките на официјалната посета на владината делегација на Северна Македонија на Република Бугарија. На средбата беше истакнато дека динамиката со која се реализира ...

Ковачевски: Солидарноста и взаемната поддршка е зајакнување на пријателството меѓу народите на Северна Македонија и ...

Нова ТВ - 25.01.2022

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, на покана на премиерот на Бугарија Кирил Петков присуствуваше на манифестацијата на доделување на наградата „Достојни Бугари“.

ЌЕ ПОТПИШАТ БИЛАТЕРАЛНИ ДОКУМЕНТИ: Владите на Македонија и Бугарија заседаваат заедно

Фактор - 25.01.2022

Владите на Бугарија и на Република Македонија ќе одржат заедничка средба во резиденцијата Бојана во Софија. Настанот е дел од дводневната посета на македонска делегација, предводена од премиерот Димитар Ковачевски, која во понеделник допатува во ...

(Во живо) Прес-конференција на премиерите Ковачевски и Петков

Бриф - 25.01.2022

Прес-конференција на премиерите на Република Северна Македонија и на Република Бугарија Димитар Ковачевски и Кирил Петков по меѓувладината седница во ...

Ковачевски: Никогаш нема да ја заборавиме подадената рака на Бугарија во поплавите и големите шумски пожари во нашата ...

Бриф - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски денеска во Софија му ја врачи наградата „Достојни Бугари“ на пожарникарот Давид Галабов, како еден од добитниците на признанието, кој не го штедел сопствениот живот за да ги спаси животите на две мали бебиња од огнена ...

Ковачевски – Петков: Ги поставивме основите за брз напредок на меѓусебните односи

Вечер Прес - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски и неговиот бугарски колега Кирил Петков имаа тет-а-тет средба во рамките на официјалната посета на владината делегација на Северна Македонија на Република Бугарија.

Ковачевски: Кирил и јас сакаме ексел табели, рокови и остварување

Вечер Прес - 25.01.2022

Премиерите на С. Македонија и на Бугарија, Димитар Ковачевски и Кирил Петков пред почетокот на заедничката владина седница во Софија им посакаа успех на работните групи и посочија дека и двајцата сакаат резултати и остварување.

Ковачевски – Петков: Ги поставивме основите за брз напредок на меѓусебните односи

Во Центар - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски и неговиот бугарски колега Кирил Петков имаа тет-а-тет средба во рамките на официјалната посета на владината делегација на Северна Македонија на Република Бугарија.

Ковачевски – Петков: Ќе се псоветиме на работи кои беа заборавени последните години, брзо може да се постигне она што е ...

Во Центар - 25.01.2022

Добрососедството ќе биде на пиедестал и ќе се посветиме на работи кои беа заборавени последните години. Меморандумите што денеска беа потпишани имаат еден краен резултат, а тоа е економски развој на целиот регион, порачаа премиерите на Македонија и ...

Бугарите ќе станат државотворен народ: Ковачевски најави уставни измени

Курир - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски на брифинг со новинарите по завршувањето на заедничката средба меѓу македонската и бугарската влада во Софија рече дека Уставот на земјата сепак ќе го отвори патот кон Европската унија.

Ковачевски: Седницата на двете Влади успешна и плодна, очекувам веќе за шест месеци конкретни резултати во сите области

Во Центар - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски на својот Фејсбук профил со оценка дека денешната заедничка седница на владите на Македонија и Бугарија во Софија е успешна и плодна и очекува веќе за шест месеци конкретни резултати од работните групи во сите области.

Ковачевски: Решението треба да биде базирано на европските вредности

Вечер Прес - 25.01.2022

Отворените прашања треба да се решаваат во целина, што треба да претставува одредена рамка, која пак ќе биде поврзана со кревањето на ветото од бугарска страна и одржување на првата меѓувладина конференција на Македонија со ЕУ, брифира денеска ...

Ковачевски: Никогаш нема да ја заборавиме подадената рака на Бугарија во поплавите и големите шумски пожари во нашата ...

Во Центар - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски денеска во Софија му ја врачи наградата „Достојни Бугари“ на пожарникарот Давид Галабов, како еден од добитниците на признанието, кој не го штедел сопствениот живот за да ги спаси животите на две мали бебиња од огнена ...

КОВАЧЕВСКИ ЈА ПРОГЛАСИ ЗА УСПЕШНА МЕЃУВЛАДИНАТА СЕДНИЦА И на Балканот може да се соработува

+инфо - 25.01.2022

Премиерот напомена дека меѓудругото ќе се разговара и за теми од областа на образованието, нагласувајќи дека кога го поврзуваме образованието ги поврзуваме младите, ја зголемуваме нивната мобилност, размената на идеи, размената на знаење, што дава ...

Во ледената Софија почна да се топи бугарското вето за Македонија

Вечер Прес - 25.01.2022

Со одделни седници на работните групи меѓу Македонија и Бугарија и потпишување на неколку меморандуми за соработка меѓу кои и за железничкиот Коридор 8 и за воведување на директна авиолинија, заврши меѓувладината седница на двете земји во Софија.

Ковачевски: Меѓувладината седница е успех, ќе и покажеме на Европа дека на Балканот може да се соработува

Вечер Прес - 25.01.2022

Меѓувладината седница е успех, бидејќи само по една недела од нашата прва средба со бугарскиот премиер Кирил Петков договоривме поконкретно да работиме на теми кои ќе ја подобрат економијата, инфраструктурата, иновациите, образованието, културата, ...

ЛЕТОВИ КОН СОФИЈА ОД 1 МАРТ Ковачевски вели дека и други граѓани можат да побараат да бидат дел од нашиот Устав

+инфо - 25.01.2022

Критериум за успешност во инфраструктурата е доколку до 2023 година 13 километри од патот се направи до граничниот премин Клепало и тој се отвори, изјави Ковачевски. Д обрососедството ќе биде на пиедестал и ќе се посветиме на работи кои беа ...

Ковачевски и Петков на заедничката седница на владите во Софија: Да работиме на потенцијалите и предностите и да ...

Бриф - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, придружуван од министрите кои се дел од делегацијата на Владата на Република Северна Македонија, утринава пристигнаа во резиденцијата „Бојана“, каде што ги пречека премиерот Кирил Петков и министрите во Владата на ...

МЕЃУВЛАДИНА СЕДНИЦА ВО СОФИЈА Ќе се потпишат неколку билатерални договори

+инфо - 25.01.2022

Скопје и Софија, претходно ги формираа работните групи – економија, трговија и иновации, за инфраструктура, транспорт и поврзување, за европска интеграција и зелени политики и за култура, наука и образование.

Ковачевски – Петков: Ќе се псоветиме на работи кои беа заборавени последните години, брзо може да се постигне она што е ...

Бриф - 25.01.2022

Добрососедството ќе биде на пиедестал и ќе се посветиме на работи кои беа заборавени последните години. Меморандумите што денеска беа потпишани имаат еден краен резултат, а тоа е економски развој на целиот регион, порачаа премиерите на Северна ...

Ковачевски: Успешен критериум за политичките прашања е во догледен период да имаме прва меѓувладина конференција со ЕУ

Бриф - 25.01.2022

За политичките прашања премиерите на Северна Македонија и Бугарија зборувале и на средбата во Скопје и денеска на состаноците во Софија, каде се одржа меѓувладината седница на двете држави.

Ковачевски – Петков: Ќе се посветиме на работи кои беа заборавени последните години, брзо може да се постигне она што е ...

Вечер Прес - 25.01.2022

Д обрососедството ќе биде на пиедестал и ќе се посветиме на работи кои беа заборавени последните години. Меморандумите што денеска беа потпишани имаат еден краен резултат, а тоа е економски развој на целиот регион, порачаа премиерите на Северна ...

(Во живо) Прес-конференција на премиерите Ковачевски и Петков

Нова ТВ - 25.01.2022

Прес-конференција на премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков на која пред новинарите и јавноста ќе ги презентираат резултатите од меѓувладината ...

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Ковачевски се сретна со Петков, Радев, Борисов, потпишани се повеќе меморандуми

Фактор - 25.01.2022

КОВАЧЕВСКИ НА СРЕДБА СО ДРЖАВНО - ПОЛИТИЧКИОТ ВРВ ВО БУГАРИЈА Македонскиот премиер Димитар Ковачевски по потпишувањето на меморандумите на работните групи во рамки на меѓувладината седница со членовите на бугарската влада рече дека се поставени и ...

Ковачевски: Успешен критериум за политичките прашања е во догледен период да имаме прва меѓувладина конференција со ЕУ

Вечер Прес - 25.01.2022

За политичките прашања премиерите на Северна Македонија и Бугарија зборувале и на средбата во Скопје и денеска на состаноците во Софија, каде се одржа меѓувладината седница на двете држави.

Ковачевски – Петков: Имаме волја за брз напредок во меѓусебните односи

Бриф - 25.01.2022

Премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков на прес-конференцијата на крајот од заедничката седница на Владите на Северна Македонија и Бугарија го изразија задоволството од остварениот успех со формализирањето на петте работни групи во повеќе ...

Ковачевски – Петков: Имавме успешен работен ден, очекуваме реални резултати за многу кратко време

Нова ТВ - 25.01.2022

За НоваТВ од Софија, Биљана Божиновска „Критериум за успешност во инфраструктурата, на пример, е ако во 2023 година, биде завршен патот долг 13 километри до граничниот премин ‘Клепало’ со што ќе може да го пуштиме во употреба и овој граничен ...

(ФОТОГАЛЕРИЈА ОД БУГАРИЈА) Ковачевски и Петков на заедничка седница - еве кои се пораките

Фактор - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, придружуван од министрите кои се дел од делегацијата на Владата на Република Северна Македонија, утринава пристигнаа во резиденцијата „Бојана“, каде што ги пречека премиерот Кирил Петков и министрите во Владата на ...

Ковачевски: Седницата на двете Влади успешна и плодна, очекувам веќе за шест месеци конкретни резултати во сите области

Бриф - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски на својот Фејсбук профил со оценка дека денешната заедничка седница на владите на Северна Македонија и Бугарија во Софија е успешна и плодна и очекува веќе за шест месеци конкретни резултати од работните групи во сите ...

Драги Георгиев и Ангел Димитров во Софија заедно со Ковачевски и Петков

Фактор - 25.01.2022

Претседателите на заедничката македонско-бугарска комисија за историски и образовни прашања, Ангел Димитров и Драги Георгиев, денеска се заедно во Софија во рамките на меѓувладината седница на македонската и бугарската влада предводени од премиерите ...

Заедничка владина седница на Македонија и Бугарија во Софија

Нетпрес - 25.01.2022

Владите на Северна Македонија и Бугарија предводени од премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков денеска во резиденцијата „Бојана” во Софија ќе одржат заедничка седница на која, меѓу другото, е предвидено и потпишување на неколку билатерални ...

Ковачевски му врачи награда „Достојни Бугари“ на пожарникарот Давид Галабов

Н.Македонија - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, на покана на бугарскиот колега Кирил Петков, на маргините на заедничката седница на двете влади присуствуваше на манифестацијата на доделување на наградата „Достојни Бугари“, која традиционално секоја година им се ...

Ковачевски: Бугарите во Македонија може да побараат да бидат дел од Уставот

24Инфо - 25.01.2022

Постојат држави како што е Република Северна Македонија каде што индивидуалните права се остаруваат колективно“, рече премиерот Димитар Ковачевски на заедничката прес конференција во Софија со премиерот на Бугарија Кирил Петков.

Ковачевски: Меѓувладината седница е успех

Lider - 25.01.2022

Меѓувладината седница е успех, бидејќи само по една недела од нашата прва средба со бугарскиот премиер Кирил Петков договоривме поконкретно да работиме на теми кои ќе ја подобрат економијата, инфраструктурата, иновациите, образованието, културата, ...

Ковачевски: Бугарите во Македонија може да побараат да бидат дел од Уставот

Нетпрес - 25.01.2022

„Постојат држави како што е Република Северна Македонија каде што индивидуалните права се остаруваат колективно“, рече премиерот Димитар Ковачевски на заедничката прес конференција во Софија со премиерот на Бугарија Кирил Петков.

Ковачевски му врачи награда „Достојни Бугари“ на пожарникарот Давид Галабов

MTM - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, на покана на бугарскиот колега Кирил Петков, на маргините на заедничката седница на двете влади присуствуваше на манифестацијата на доделување на наградата „Достојни Бугари“, која традиционално секоја година им се ...

Ковачевски: Брзањето може да значи и избрзување со Софија

Независен - 25.01.2022

На брифинг со новинарите по средбите во Софија премиерот Димитар Ковачевски изјавил дека отворените прашања меѓу Македонија и Бугарија треба да се решаваат во целина и треба да се во одредена рамка поврзана со кревање на ветото и одржување на првата ...

Ковачевски – Петков: Ќе се посветиме на работи кои беа заборавени последните години

Press24 - 25.01.2022

Добрососедството ќе биде на пиедестал и ќе се посветиме на работи кои беа заборавени последните години. Меморандумите што денеска беа потпишани имаат еден краен резултат, а тоа е економски развој на целиот регион, порачаа премиерите на Северна ...

Ковачевски и Петков на заедничката седница на владите во Софија: Да работиме на потенцијалите и предностите

Република - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, придружуван од министрите кои се дел од делегацијата на Владата на Република Македонија, утринава пристигнаа во резиденцијата „Бојана“, каде што ги пречека премиерот Кирил Петков и министрите во Владата на Република ...

Прашањата од „4+1“ ќе одат во еден пакет, но секое од нив има своја динамика на решавање, вели Ковачевски

еМагазин - 25.01.2022

Отворените прашања треба да се решаваат во целина, што треба да претставува одредена рамка, која пак ќе биде поврзана со кревањето на ветото од бугарска страна и одржување на првата меѓувладина конференција на Северна Македонија со ЕУ, брифира ...

Ковачевски: Кирил и јас сакаме ексел табели, рокови и остварување

Press24 - 25.01.2022

Меѓувладината седница е успех, бидејќи само по една недела од нашата прва средба со бугарскиот премиер Кирил Петков договоривме поконкретно да работиме на теми кои ќе ја подобрат економијата, инфраструктурата, иновациите, образованието, културата, ...

Прес конференција на Ковачевски и Петков (ВИДЕО)

Независен - 25.01.2022

Во Софија запона прес конференцијата на премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков на која се потпишуваат постигнатите договори меѓу двете земји. Потоа ќе следат ...

Ковачевски по посетата на Софија: Отворените прашања треба да се решаваат во целина

Република - 25.01.2022

Отворените прашања треба да се решаваат во целина, што треба да претставува одредена рамка, која пак ќе биде поврзана со кревањето на ветото од бугарска страна и одржување на првата меѓувладина конференција на Македонија со ЕУ, брифира денеска ...

Ќе работиме низ потенцијалите и можностите, а не низ проблемите и пречките

Н.Македонија - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, придружуван од министрите кои се дел од владината делегација, утринава пристигнаа во резиденцијата „Бојана“, каде што ги пречека бугарскиот премиерот Кирил Петков и министрите во бугарската Влада, по што започна ...

Бугарите ќе станат државотворен народ: Ковачевски најави уставни измени

Lider - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски на брифинг со новинарите по завршувањето на заедничката средба меѓу македонската и бугарската влада во Софија рече дека Уставот на земјата сепак ќе го отвори патот кон Европската унија.

Ковачевски во Софија најави уставни измени

Нетпрес - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски на брифинг со новинарите по завршувањето на заедничката средба меѓу македонската и бугарската влада во вторникот во Софија рече дека Уставот на Македонија, сепак, ќе „го отвори патот“ кон Европската унија.

Ковачевски: Да и’ покажеме на Европа дека на Балканот може да се соработува

Нетпрес - 25.01.2022

Меѓувладината седница е успех, бидејќи само по една недела од нашата прва средба со бугарскиот премиер Кирил Петков договоривме поконкретно да работиме на теми кои ќе ја подобрат економијата, инфраструктурата, иновациите, образованието, културата, ...

Ковачевски: На Европа ќе ѝ се покаже дека Балканот може да биде пример за добра соработка

Нетпрес - 25.01.2022

Нов ентузијазам за изнаоѓање решенија во Мешовитата историска комисија, најавија двајцата премиери Димитар Ковачевски и Кирил Петков, по заедничката меѓувладина седница во Софија. Петков истакна дека ко-претседавачите Драги Ѓеоргиев и Ангел Димитров ...

Бугарите ќе станат државотворен народ: Ковачевски најави уставни измени

Република - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски на брифинг со новинарите по завршувањето на заедничката средба меѓу македонската и бугарската влада во Софија рече дека Уставот на земјата сепак ќе го отвори патот кон Европската унија.

Ковачевски – Петков: Напредок во пријателството наместо национализам и говор на омраза

Press24 - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, придружуван од министрите кои се дел од делегацијата на Владата на Република Северна Македонија, утринава пристигнаа во резиденцијата „Бојана“, каде што ги пречека премиерот Кирил Петков и министрите во Владата на ...

(ВИДЕО) Ковачевски и Петков на заедничката седница на владите во Софија: Да работиме на потенцијалите и предностите

Lider - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, придружуван од министрите кои се дел од делегацијата на Владата на Република Македонија, утринава пристигнаа во резиденцијата „Бојана“, каде што ги пречека премиерот Кирил Петков и министрите во Владата на Република ...

Петков: Не се плашиме од кризи, веруваме дека можеме да ги решиме

Press24 - 25.01.2022

За политичките прашања премиерите на Северна Македонија и Бугарија зборувале и на средбата во Скопје и денеска на состаноците во Софија, каде се одржа меѓувладината седница на двете држави.

Ковачевски: Успешен критериум за политичките прашања е во догледен период да имаме прва меѓувладина конференција со ЕУ

Скопје инфо - 25.01.2022

За политичките прашања премиерите на Северна Македонија и Бугарија зборувале и на средбата во Скопје и денеска на состаноците во Софија, каде се одржа меѓувладината седница на двете држави.

КОВАЧЕВСКИ ВО СОФИЈА: И Бугарите ќе можe да влезат во нашиот Устав, во кој освен македонскиот, впишани се и албанскиот ...

Денешен - 25.01.2022

За политичките прашања премиерите на Македонија и Бугарија зборувале и на средбата во Скопје и денеска на состаноците во Софија, каде се одржа меѓувладината седница на двете држави. Но, сепак денеска, како што изјави премиерот Димитар Ковачевски, ...

Директната авионска линија Скопје-Софија треба да биде пуштена до 1. март

Скопје инфо - 25.01.2022

По денешната муѓувладина седница помеѓу С.Македонија и Бугарија беа упатени прашања до македонскиот премиер Димитар Ковачевски кои би биле критериумите на трите основани групи. – За политички прашања со Петков разговаравме и во Скопје, но и тука во ...

Ковачевски и Петков на заедничката седница на владите во Софија: Да работиме на потенцијалите и предностите и да ...

Centar - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, придружуван од министрите кои се дел од делегацијата на Владата на Република Северна Македонија, утринава пристигнаа во резиденцијата „Бојана“, каде што ги пречека премиерот Кирил Петков и министрите во Владата на ...

(Видео) Ковачевски - Петков: Напредок во пријателството наместо национализам и говор на омраза

MTM - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, придружуван од министрите кои се дел од делегацијата на Владата на Република Северна Македонија, утринава пристигнаа во резиденцијата „Бојана“, каде што ги пречека премиерот Кирил Петков и министрите во Владата на ...

Ковачевски – Петков: Имаме волја за брз напредок во меѓусебните односи

24Инфо - 25.01.2022

Премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков на прес-конференцијата на крајот од заедничката седница на Владите на Северна Македонија и Бугарија го изразија задоволството од остварениот успех со формализирањето на петте работни групи во повеќе ...

Во Софија средба и на копрецедателите на заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни ...

Нетпрес - 25.01.2022

Заедничка седница ќе одржат владите на Бугарија и Северна Македонија во резиденцијата „Бојана“ во Софија. Настанот е дел од дводневната посета на делегација, предводена од премиерот Димитар Ковачевски, која вчера допатува во Бугарија.

Заедничка владина седница на Македонија и Бугарија во Софија Опсервер: Заедничка владина седница на Македонија и ...

24Инфо - 25.01.2022

– Владите на Македонија и Бугарија предводени од премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков денеска во резиденцијата „Бојана“ во Софија ќе одржат заедничка седница на која, меѓу другото, е предвидено и потпишување на неколку билатерални документи.

МАКЕДОНИЈА ВО ЕУ ПРЕКУ БУГАРИЈА: Петков и Ковачевски вчера се шетаа низ Софија, а денеска ќе одржат и заедничка седница ...

Денешен - 25.01.2022

Владите на Македонија и Бугарија предводени од премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков денеска во резиденцијата „Бојана“ во Софија ќе одржат заедничка седница на која, меѓу другото, е предвидено и потпишување на неколку билатерални документи.

Ковачевски – Петков: Ги поставивме основите за брз напредок на меѓусебните односи

Република - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски и премиерот Кирил Петков имаа тет-а-тет средба во рамките на официјалната посета на владината делегација на Македонија на Република Бугарија. На средбата беше истакнато дека динамиката со која се реализира заедничката ...

Ковачевски и Петков пред почетокот на седницата: Посакуваме успех и сакаме резултати

Нетпрес - 25.01.2022

Премиерите на С. Македонија и на Бугарија, Димитар Ковачевски и Кирил Петков пред почетокот на заедничката владина седница во Софија им посакаа успех на работните групи и посочија дека и двајцата сакаат резултати и остварување.

Успешен критериум за политичките прашања е во догледен период да имаме прва меѓувладина конференција со ЕУ, вели ...

еМагазин - 25.01.2022

За политичките прашања премиерите на Македонија и Бугарија зборувале и на средбата во Скопје и денеска на состаноците во Софија, каде се одржа меѓувладината седница на двете држави. Но, сепак денеска, како што изјави премиерот , повеќе се говорело ...

Имаме конкретни проекти и идеи што треба да се развиваат

Н.Македонија - 25.01.2022

Премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков на прес-конференцијата од крајот на заедничката седница на Владите на Македонија и Бугарија го изразија задоволството од остварениот успех со формализирањето на петте работни групи во повеќе области кои ...

(Видео) Ковачевски и Петков задоволни од меѓувладината седница и плановите на петте работни групи

MTM - 25.01.2022

Премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков на прес-конференцијата од крајот на заедничката седница на Владите на Северна Македонија и Бугарија го изразија задоволството од остварениот успех со формализирањето на петте работни групи во повеќе ...

КОВАЧЕВСКИ: Кирил и јас важиме за луѓе кои сакаат ексел табели и ќе и покажеме на Европа како може да се соработува и ...

Денешен - 25.01.2022

Меѓувладината седница е успех, бидејќи само по една недела од нашата прва средба со бугарскиот премиер Кирил Петков договоривме поконкретно да работиме на теми кои ќе ја подобрат економијата, инфраструктурата, иновациите, образованието, културата, ...

Заедничка владина седница на Македонија и Бугарија во Софија

Press24 - 25.01.2022

Владите на Северна Македонија и Бугарија предводени од премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков денеска во резиденцијата „Бојана“ во Софија ќе одржат заедничка седница на која, меѓу другото, е предвидено и потпишување на неколку билатерални ...

Заедничката владина седница меѓу Скопје и Софија

24Инфо - 25.01.2022

Најважно за политиката е да се развива за доброто на двата народи. Нема ништо подобро од тоа да имаме отворена економија, поврзана инфраструктура, но внимателно да ги следиме и темите од историјата, човечките права и работите за европската ...

Денеска продолжува меѓувладината седница помеѓу Македонија и Бугарија

Lider - 25.01.2022

Синоќа заврши првиот ден од официјалната посета на претседателот на Владата на Република Македонија Димитар Ковачевски и на владина делегација од Македонија на Бугарија. Работниот дел од официјалната посета започнува денеска со пленарната ...

Ковачевски-Петков: Да работиме на потенцијалите и предностите и да оствариме напредок во пријателството наместо ...

24Инфо - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, придружуван од министрите кои се дел од делегацијата на Владата на Република Северна Македонија, утринава пристигнаа во резиденцијата „Бојана”, каде што ги пречека премиерот Кирил Петков и министрите во Владата на ...

(Видео) Обраќања на Ковачевски и Петков на меѓувладината седница помеѓу Северна Македонија и Бугарија

Независен - 25.01.2022

Проследете ги воведните обраќања на пленарната меѓувладина седница со која ќе копретседаваат претседателите на владите на Северна Македонија и Бугарија, Димитар Ковачевски и Кирил Петков. Агендата предвидува тет-а-тет средба на премиерите Ковачевски ...

Ковачевски: Седницата на двете Влади успешна и плодна, очекувам веќе за шест месеци конкретни резултати во сите области

Lider - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски на својот Фејсбук профил со оценка дека денешната заедничка седница на владите на Северна Македонија и Бугарија во Софија е успешна и плодна и очекува веќе за шест месеци конкретни резултати од работните групи во сите ...

Ковачевски: Кирил и јас сакаме ексел табели, рокови и остварување

Република - 25.01.2022

Меѓувладината седница е успех, бидејќи само по една недела од нашата прва средба со бугарскиот премиер Кирил Петков договоривме поконкретно да работиме на теми кои ќе ја подобрат економијата, инфраструктурата, иновациите, образованието, културата, ...

(Во живо) Прес-конференција на премиерите Ковачевски и Петков

24Инфо - 25.01.2022

Прес-конференција на премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков на која пред новинарите и јавноста ќе ги презентираат резултатите од меѓувладината ...

Ковачевски: Солидарноста и взаемната поддршка е зајакнување на пријателството меѓу народите на Македонија и Бугарија

24Инфо - 25.01.2022

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, на покана на премиерот на Бугарија Кирил Петков, на маргините на заедничката седница на двете влади, присуствуваше на манифестацијата на доделување на наградата „Достојни ...

Ковачевски: Успешен критериум за политичките прашања е во догледен период да имаме прва меѓувладина конференција со ЕУ

Lider - 25.01.2022

За политичките прашања премиерите на Македонија и Бугарија зборувале и на средбата во Скопје и денеска на состаноците во Софија, каде се одржа меѓувладината седница на двете држави. Но, сепак денеска, како што изјави премиерот Димитар Ковачевски, ...

Ковачевски: Никогаш нема да го заборавиме сочувството и помошта која ни ја пружи Бугарија

Press24 - 25.01.2022

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, на покана на премиерот на Бугарија Кирил Петков, на маргините на заедничката седница на двете влади, присуствуваше на манифестацијата на доделување на наградата „Достојни ...

Ковачевски: Седницата на двете Влади успешна и плодна, очекувам веќе за шест месеци конкретни резултати во сите области

Република - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски на својот Фејсбук профил со оценка дека денешната заедничка седница на владите на Македонија и Бугарија во Софија е успешна и плодна и очекува веќе за шест месеци конкретни резултати од работните групи во сите области.

Ковачевски: Бугарите во Македонија може да побараат да бидат дел од Уставот на РСМ

Press24 - 25.01.2022

Постојат држави како што е Република Северна Македонија каде што индивидуалните права се остаруваат колективно, рече премиерот Димитар Ковачевски на заедничката прес конференција во Софија со премиерот на Бугарија Кирил Петков.

Ковачевски: Никогаш нема да ја заборавиме подадената рака на Бугарија во поплавите и големите шумски пожари во нашата ...

Скопје инфо - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски денеска во Софија му ја врачи наградата „Достојни Бугари“ на пожарникарот Давид Галабов, како еден од добитниците на признанието, кој не го штедел сопствениот живот за да ги спаси животите на две мали бебиња од огнена ...

Заедничка владина седница на Северна Македонија и Бугарија во Софија

Независен - 25.01.2022

Владите на Северна Македонија и Бугарија предводени од премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков денеска во резиденцијата „Бојана“ во Софија ќе одржат заедничка седница на која, меѓу другото, е предвидено и потпишување на неколку билатерални ...

Димитар Ковачевски: Меѓувладината седница е успех

Независен - 25.01.2022

Меѓувладината седница е успех, бидејќи само по една недела од нашата прва средба со бугарскиот премиер Кирил Петков договоривме поконкретно да работиме на теми кои ќе ја подобрат економијата, инфраструктурата, иновациите, образованието, културата, ...

(Видео) Ковачевски и Петков задоволни од меѓувладината седница и плановите на петте работни групи

Centar - 25.01.2022

Премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков на прес-конференцијата од крајот на заедничката седница на Владите на Северна Македонија и Бугарија го изразија задоволството од остварениот успех со формализирањето на петте работни групи во повеќе ...

Ковачевски му врачи награда „Достојни Бугари“ на пожарникарот Давид Галабов

Точка - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, на покана на бугарскиот колега Кирил Петков, на маргините на заедничката седница на двете влади присуствуваше на манифестацијата на доделување на наградата „Достојни Бугари“, која традиционално секоја година им се ...

Ковачевски: Меѓувладината седница е успех, ќе и покажеме на Европа дека на Балканот може да се соработува

365 - 25.01.2022

Софија, 25 јанаури 2022 (МИА) – Меѓувладината седница е успех, бидејќи само по една недела од нашата прва средба со бугарскиот премиер Кирил Петков договоривме поконкретно да работиме на теми кои ќе ја подобрат економијата, инфраструктурата, ...

(Видео) Ковачевски и Петков задоволни од меѓувладината седница и плановите на петте работни групи

Точка - 25.01.2022

Премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков на прес-конференцијата од крајот на заедничката седница на Владите на Северна Македонија и Бугарија го изразија задоволството од остварениот успех со формализирањето на петте работни групи во повеќе ...

(Видео) Ковачевски – Петков: Напредок во пријателството наместо национализам и говор на омраза

Точка - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, придружуван од министрите кои се дел од делегацијата на Владата на Република Северна Македонија, утринава пристигнаа во резиденцијата „Бојана“, каде што ги пречека премиерот Кирил Петков и министрите во Владата на ...

ВО ЖИВО: Заедничка прес конференција на Ковачевски и Петков

Zoom - 25.01.2022

Владина делегација е во дводневна посета на Софија, предводена од премиерот Димитар Ковачевски и уште неколку министри. Формирани се работни групи, во обид да се даде нова динамика во преговорите.

Ковачевски: Никогаш нема да ја заборавиме подадената рака на Бугарија во поплавите и големите шумски пожари во нашата ...

Frontline - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски денеска во Софија му ја врачи наградата „Достојни Бугари“ на пожарникарот Давид Галабов, како еден од добитниците на признанието, кој не го штедел сопствениот живот за да ги спаси животите на две мали бебиња од огнена ...

Ковачевски му ја врачи наградата „Достојни Бугари“ на пожарникарот Галабов кој бил дел од екипата за помош за пожарите ...

MakPress - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски денеска во Софија му ја врачи наградата „Достојни Бугари“ на пожарникарот Давид Галабов, како еден од добитниците на признанието, кој не го штедел сопствениот живот за да ги спаси животите на две мали бебиња од огнена ...

На заедничката седница во Софија, Ковачевски и Петков ги формализираа петте работни групи

Мета - 25.01.2022

Двајцата премиери Димитар Ковачевски и Кирил Петков на денешната заедничка владина седница на Северна Македонија и Бугарија ги формализираа петте работни групи што ќе работат во повеќе области, а веќе се дефинирани и конкретните теми на коишто тие ...

Поставени основите за работа и роковите за работните групи помеѓу Северна Македонија и Бугарија, скок од 24 места на ...

CivilMedia - 25.01.2022

Работните групи на Владите на Северна Македонија и Бугарија ги поставија основите за работа и ги утврдија роковите за исполнување на приоритетите Во насока на продлабочување на билатералната соработка меѓу Република Северна Македонија и Република ...

Ковачевски: Бугарите во Македонија може да побараат да бидат дел од Уставот

MakPress - 25.01.2022

За политичките прашања премиерите на Македонија и Бугарија зборувале и на средбата во Скопје и денеска на состаноците во Софија, каде се одржа меѓувладината седница на двете држави. Но, сепак денеска, како што изјави премиерот Димитар Ковачевски, ...

(ВИДЕО) Ковачевски – Петков: Ги поставивме основите за брз напредок на меѓусебните односи

Frontline - 25.01.2022

Премиерот Димитар Ковачевски и премиерот Кирил Петков имаа тет-а-тет средба во рамките на официјалната посета на владината делегација на Северна Македонија на Република Бугарија. На средбата беше истакнато дека динамиката со која се реализира ...

Ковачевски: Успешен критериум за политичките прашања е во догледен период да имаме прва меѓувладина конференција со ЕУ

Frontline - 25.01.2022

За политичките прашања премиерите на Северна Македонија и Бугарија зборувале и на средбата во Скопје и денеска на состаноците во Софија, каде се одржа меѓувладината седница на двете држави.

Ковачевски – Петков: Имаме волја за брз напредок во меѓусебните односи

Тера - 25.01.2022

Премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков на прес-конференцијата на крајот од заедничката седница на Владите на Северна Македонија и Бугарија го изразија задоволството од остварениот успех со формализирањето на петте работни групи во повеќе ...

Ковачевски: Меѓувладината седница е успех, ќе и покажеме на Европа дека на Балканот може да се соработува

Опсервер - 25.01.2022

– Меѓувладината седница е успех, бидејќи само по една недела од нашата прва средба со бугарскиот премиер Кирил Петков договоривме поконкретно да работиме на теми кои ќе ја подобрат економијата, инфраструктурата, иновациите, образованието, културата, ...