TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Вештаците по судска медицина ќе откријат чии тела криела гробницата кај Требош

А1 - 25.11.2001

Кој е закопан во јамата кај Требош, Зафиросвка денеска не кажа. Коски и делови од тела има но чии и колку допрва ќе се испитува во институтот за судска медицина. Извештаите од локацијата покауваат дека нема податоци колку лешови се пронајдени.

Мали се надежите кај Требош да се крие масовна гробница

А1 - 24.11.2001

Според последните информации уште утре ќе продолжат ископувањата на локацијата во тетовското село Требош, каде што се наоѓа наводната гробница на исчезнатите македонски цивили. Целата јама е отворена и останува да се прекопа уште мал дел.

Роднините на киднапираните бараат одложување на амнестијата

Вест - 24.11.2001

Семејствата на киднапираните тетовци кои тврдат дека имаат сознанија оти кај Требош не се закопани нивните најблиски што наводно им го рекле лица кои присуствуваат на ископувањето, не ја прифаќаат оваа конфузија околу ексхумацијата.

Пребарувањето кај Требош продолжува

Вест - 24.11.2001

КОНТРАДИКТОРНИТЕ ИЗЈАВИ ЈА СПОБУДАЛЕА ЈАВНОСТА На локацијата на наводната масовна гробница се откопани коски, но, не може со сигурност да се потврди дали се навистина човечки или пак животински, и затоа ќе се чека анализата што ја прави Институтот за судска На локацијата на наводната масовна ...

Гробницата кај Џепчиште некој претходно ја "обработил"

Дневник - 24.11.2001

СПОРЕД ИЗВОРИ НА "ДНЕВНИК" Можно е албанските терористи на таа локација да ги закопале своите загинати соборци, а потоа принудиле "очевидец" да сведочи дека таму се закопани некои од киднапираните македонски цивили Гробницата, за која се претпоставува дека ги крие телата на шест македонски цивили, ...

На повеќе од дванаесет киднапирани не им се знае судбината

Дневник - 24.11.2001

ФОРМИРАНА КОМИСИЈА ЗА КИДНАПИРАНИ ЛИЦА Повеќе од дванаесет лица се сметаат за киднапирани и не се знае каде се - изјави вчера Ларс Норберг, шведски амбасадор во Скопје и претседател на новоформираната комисија за киднапирани и исчезнати лица.

Поддршка за разјаснување на можните воени злосторства

А1 - 23.11.2001

„Европската Унија формира комисија за киднапираните Македонци“, соопшти шведскиот амбасадор во Македонија, Ларс Норберг, појаснувајќи дека покрај него во комисијата има плус двајца членови, еден Македонец и Албанец, заменикот на вишиот јавен обвинител Богомир Николовски и експертот за судска ...

Продолжува ископувањето на јамата кај Требош

А1 - 23.11.2001

Булдужерите продолжуваат да ја ископуваат јамата кај Требош. Работниците ја сеат земјата и во неа бараат можни докази дека тука е извршено масовно убиство на шестмина Македонци киднапирани од таканаречената ОНА. Злосторот според досегашните тврдења на некои официјални лица е извршен под команда на ...

Остатоци од тела сепак се пронајдени

Вест - 23.11.2001

КОНФУЗИЈА ОКОЛУ ЕКСХУМАЦИЈАТА КАЈ ТРЕБОШ Иако истражната судијка вели дека се уште ништо не е најдено, странски извори, повикувајќи се на изјави на луѓе кои присуствувале на ископувањето тврдат дека се поизвесно е постоењето на масовна гробница.

Роднините на киднапираните веќе никому не веруваат

Вест - 23.11.2001

Дел од роднините и семејствата на киднапираните 12 Македонци од Тетово сметаат дека крај Требош, каде што се врши ексхумацијата, нема тела на убиени, а контроверзните и противречни информации од МВР и од правосудните органи ги толкуваат како политика и игра што тие не ги разбираат.

Откопани човечки коски на четири метри длабочина

Дневник - 23.11.2001

ЕКСХУМАЦИЈА ВО ЏЕПЧИШТЕ Истражната судијка Александра Зафировска рече дека при откопувањето на длабочина од 4 метри биле најдени "одредени предмети", кои биле испратени на експертиза Тимот за ексхумација на телата од наводната масовна гробница кај тетовското село Џепчиште вчера ископал неколку ...

Ексхумацијата денеска на длабочина од четири метри

А1 - 22.11.2001

Булдужерите и денеска го прекопуваа земјиштето кај Требош. Се копа на длабочина од 4 метри, но и странично досега се пронајдени само коски од животни и предмети - ова го изјавија за А1 експертите кои у6ествуваат во ексхумавцијата не сакајќи да дадат повеќе детали.

МВР тврди дека е најдено тело, а истражниот судија вели оти засега нема ништо

Вест - 22.11.2001

ЗАПОЧНА КОПАЊЕТО ЗА ОТКРИВАЊЕ НА МАСОВНАТА ГРОБНИЦА КРАЈ ПАТОТ ТРЕБОШ - ЏЕПЧИШТЕ Откако претставник на МВР соопшти дека околу 14,30 се пронајдени остатоци од едно тело, а тоа го јавија и светските агенции, истражната судијка рече дека при вчерашните работи, коски и тела не се најдени "Предмети се ...

Откопани првите докази за масакрот?

Дневник - 22.11.2001

ПОЧНА ЕКСХУМАЦИЈАТА КАЈ ЏЕПЧИШТЕ Полицијата тврди дека се откопани делови од човеково тело, лични карти и предмети на масакрираните, но истражниот судија негира Делови од човеково тело, од кои може да се состави цела фигура, вчера биле најдени на околу два метра длабочина, при откопувањето на ...

Започна откопувањето на евентуалната масовна гробница

А1 - 21.11.2001

„Нема пронајдени човечки коски на денешното ископување на локацијата меѓу селата Требош и Џепчиште“, децидно изјави истражниот судија Александра Зафировска, која учествуваше на околу осумчасовната есхумацијата. На два метра длабочина била пронајдена само школка од автомобил и под неа не се ...

Албанците од Требош бараат повлекување на специјалците на МВР

Вест - 19.11.2001

Албанците од селото Требош, каде што минатата недела се случи подмолното убиство на тројцата македонски полицајци, се обратија во текот на викендот со апел до меѓународните фактори и политичките партии во земјата, пред се албанските, да издејствуваат безусловно ослободување и амнестирање на седумте ...