TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

За три месеци треба да згаснат 60 диви радија и телевизии

Време - 12.11.2005

АПЕММ ЗА НОВИОТ ЗАКОН ЗА РАДИОДИФУЗИЈА Очекуваме во рок од три месеци да згаснат сите 60 нелегални радио и ТВ станици во Македонија, а ако институциите продолжат да ги толерираат дивите радиодифузери тоа ќе значи дека ќе го прекршуваат новиот закон за радиодифузија што треба да стапи во сила на ...

Рекламниот колач меѓу јавниот и приватниот сервис е избалансиран

Утрински - 12.11.2005

АПЕММ го поздрави донесувањето на Законот за радиодифузија реформи Претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите нагласува дека законот е важен чекор во завршувањето на реформите во медиумската легислатива МРТ мора да постои.

Новиот закон ќе ја развие радиодифузијата

Дневник - 12.11.2005

ПРИВАТНИТЕ РТВ-СТАНИЦИ ЗАДОВОЛНИ Избалансираноста во поделбата на рекламниот колач помеѓу јавниот и приватниот сектор и регулирањето на заштитата на авторските права се меѓу најпозитивните решенија што ги нуди новиот Закон за радиодифузна дејност, изјави Виктор Грозданов, извршен директор на ...

АПЕММ го поздрави Законот за радиодифузија

А1 - 11.11.2005

АПЕММ денеска го поздрави донесувањето на новиот Закон за радиодифузна дејнсот, што го усвои Собранието пред два дена. „Законот нуди квалитетни решенија и ги решава релациите меѓу државата и медиумите, јавниот и приватниот сервис, кабелските оператори и меѓу сите субјекти од радиодифиузијата“, рече ...

Собранискиот канал паѓа на товар на парламентот

Утрински - 11.11.2005

Со новиот Закон за радиодифузија, радиодифузната такса станува јавна давачка Радиодифузната такса во наредните шест месеци ќе се наплаќа со сметките за електрична енергија. Иако новиот Закон за радиодифузија, кој беше усвоен завчера, практично предвидуваше таксата да ја наплаќаат инкасатори, оваа ...

Пратениците не го исклучија Радио 2

Дневник - 11.11.2005

ВЛАДАТА ПОКАЖА СЛУХ Втората програма на Македонското радио - Радио 2 ќе опстане во етерот откако Владата го прифати амандманот на предлог-законот за радиодифузна дејност, кој завчера попладне го усвои Собранието. Амандманот го предложија група пратеници од опозицијата и од власта.

Донесен законот за радиодифузија

Време - 10.11.2005

СОБРАНИЕ Со мнозинство гласови, меѓу кои и мнозинство гласови на пратеници од малцинските заедници, Собранието вчера го изгласа Законот за радиодифузна дејност. Според Законот, радиодифузна дејност можат да вршат јавниот радиодифузен сервис со статус на јавно претпријатие и трговските радиодифузни ...

МРТВ без реклами во ударниот термин

Дневник - 10.11.2005

усвоен ЗАКОНот ЗА РАДИОДИФУЗИЈА Македонската радио-телевизија (МРТ) нема да смее да емитува реклами во ударниот термин на радио и на телевизиските програми. Ова се пропишува со владиниот амандман што вчера беше усвоен од Собранието кое го усвои новиот закон за радиодифузна дејност.

ТВ претплатата - во сметките за струја

Вечер Прес - 10.11.2005

Додека не профункционира новиот начин на собирање на радиодифузната такса (преку инкасатори), МРТВ и натаму ќе се финансира од Буџетот на државата. Ова амандманско решение на Комисијата за транспорт, врски и екологија иако не беше прифатено од страна на ресорниот министер, Џемали Мехази, сепак доби ...

Музички квоти за домашна продукција на радијата и на ТВ-станиците

Утрински - 09.11.2005

Предлог-законот за радиодифузија Комерцијалните радио и телевизиски станици се должни да обезбедат најмалку 30 отсто вокално-инструментална музика од домашна продукција. Македонската радиотелевизија, пак, како јавен сервис, треба да обезбеди најмалку 45 отсто вокално-инструментална музика на ...

Пратениците со слух за домашната музика

Дневник - 09.11.2005

ПРЕДЛОГ-ЗАКОН ЗА РАДИОДИФУЗИЈА Комерцијалните телевизиски и радиостаници се должни да емитуваат најмалку 30 отсто вокално-инструментална музика од домашна продукција. Овој процент за Македонската радио-телевизија, како јавен сервис, изнесува 45 отсто од вкупно емитуваната музика.

Собранието ќе расправа за предлог законот за радиодифузна дејност

Макфакс - 08.11.2005

Скопје Собранието на Република Македонија денеска ќе ја продолжи 111 седница, соопштено е од Собранието. На дневен ред на седницата ќе биде расправата за предлог законот за радиодифузна дејност. ...