TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Одговор во името на УЈП

Утрински - 26.05.2007

Иван Деспотовски, Скопје Повод за ова мое писмо е реакцијата на Управата за јавни приходи (УЈП) на тврдењата изнесени на конференцијата за печатот на СДСМ, во неделата, во врска со барањето на инспекторите од УЈП за увид во документацијата за платената членарина во партијата.

Првиот даночник во Унгарија

Вечер - 24.05.2007

Директорот на Управата за јавни приходи, Горан Трајковски, од вчера е во тридневна работна посета на унгарската даночна администрација. Како што велат од Кабинетот на Трајковски, тој за време на престојот во Унгарија ќе оствари средба со претседателот на унгарската даночна администрација Јанос ...

Играчите на берзата не ги знаат обврските

Време - 23.05.2007

УЈП БРОШУРА Граѓаните не се доволно упатени како, кога и дали да ја пријавуваат добивката од продажбата на акциите, заклучија од Управата за јавни приходи и затоа изработија брошури во кој се објаснуваат обврските кои играчите на берзата треба да ги исполнат спрема државата.

Играчите на Берзата ја затрупаа УЈП со даночни пријави

Утрински - 23.05.2007

По секоја остварена капитална добивка или загуба треба да се пополни даночна пријава МИРЧЕ ЈОВАНОВСКИ Берзанските играчи ја затрупаа Управата за јавни приходи со даночни пријави за остварена капитална добивка од продажба на акции.

Граѓаните масовно пријавуваат заработка на Берзата

Дневник - 23.05.2007

За четири месеци годинава, до Управата за јавни приходи биле поднесени 2.851 даночна пријава , а за цела година лани имало само 619 Граѓаните масовно пријавуваат капитална добивка од тргувањето со хартии од вредност на Македонската берза.

Глоба до 1.000 евра за непријавување капитална добивка

Вечер - 23.05.2007

До УЈП лани пристигнати само 619 пријави за оданочување на капитална добивка, а годинава биле регистрирани случаи кога еден даночен обврзник пријавувал за оданочување и по 200 пријави Службите на Управата за јавни приходи од почетокот на годината се пренатрупани со пријави од субјекти кои ...

УЈП може да ги контролира партиските членови

Вест - 22.05.2007

ДИРЕКЦИЈА ЗА ЗАШТИТА НА ЛИЧНИ ПОДАТОЦИ Дирекцијата за заштита на лични податоци нема да реагира на контролата на финансиското работење на политичките партии, бидејќи Управата за јавни приходи има законско право тоа да го прави.

УЈП проверува кој, како и колку пари потрошил за изборите

Време - 22.05.2007

ИНСТИТУЦИИ КОНЕЧНО ГИ ЛИСТААТ НАОДИТЕ НА ДРЖАВНИТЕ РЕВИЗОРИ Владимир Николовски Управата за јавни приходи од средината на март годинава почнала инспекциски надзор на финансиското работење на парламентарните политички партии ВМРО-народна партија, ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, НСДП, ДУИ, ДПА и ДОМ, соопштија од ...

Се контролираат седум партии, а не само СДСМ

Утрински - 22.05.2007

Инспектори на УЈП ги контролираат финансиите на седум парламентарни партии, а не само на СДСМ. Поточно, во контролите се опфатени и ВМРО-Народна, ВМРО-ДПМНЕ, НСДП, ДУИ, ДПА и ДОМ. Повод за надзорот кој почна на 16 март годинава е извештајот на Државниот завод за ревизија од 8 февруари 2007 година ...

Еднакви и поеднакви пред законот

Дневник - 22.05.2007

Управата за јавни приходи влезе во легитимна контрола на финансиското работење на СДСМ, која се заканува да заврши како акција за пребројување на членството на опозициската партија . Последните меѓусебни пресметки, зачинети со експертски толкувања, говорат дека се навлегува во исклучително ...

Партиската членарина не се оданочува

Дневник - 22.05.2007

Управата за јавни приходи со увидот во личните податоци ги прекршува Законот за политичките партии и Законот за личните податоци Бесмислено е Управата за јавни приходи да бара увид за партиска членарина по име и презиме, кога таа не е предмет на оданочување, тврдат даночни експерти.

Работењето на партиите се чешла повеќе од два месеца

Вечер - 22.05.2007

Инспекцискиот надзор на Управата за јавни приходи, врз финансиското работење на парламентарните политички партии, согласно со препораките во Извештајот на Државниот завод за ревизија започна на 16 март. Контролите на работењето на партиите на локалните избори во 2005 и на парламентарните минатата ...

Даночни инспектори на обука во Полициска академија

Вест - 21.05.2007

Дваесет и пет даночни инспектори ќе се обучуваат да ги препознаваат од кривичноправен аспект делата кои ги откриваат Елитна екипа даночни инспектори во јуни ќе се обучува во Полициската академија во Скопје. Инспекторите кои работат на утврдување и наплата на даночните приходи имаат проблеми во ...

УЈП го пребројува членството на СДСМ

Време - 21.05.2007

ОПОЗИЦИЈАТА ОБВИНУВА Управата за јавни приходи по директива на Власта почна инспекциски надзор на финансиското работење на СДСМ, изјави на вчерашната прес-конференција портпаролот Емилијан Станковиќ. Тој, истакна дека, иако во налогот за надворешна контрола кој им бил доставен, стои дека ...

Владата испрати инспектори на УЈП во СДСМ

Утрински - 21.05.2007

Наместо финансиското работење, се контролира членството, тврдат социјалдемократите Владата на Никола Груевски на непринципиелен и тенденциозен начин се обидува да ја заплаши и замолчи опозицијата, притоа користејќи ги државните институции, тврди опозициската СДСМ.

СДСМ: Владата притиска преку УЈП

Дневник - 21.05.2007

За да ја замолчи опозицијата, Управата за јавни приходи по директива на Владата ни го проверува финансиското работење, обвини портпаролот на СДСМ Емилијан Станковиќ. Тој рече дека инспекторот имал налог да го провери само данокот на добивка за периодот од јануари 2005 до декември 2006 година, но, ...

Власта ги обележува СДСМОВЦИТЕ

Вечер - 21.05.2007

Владата на Никола Груевски се обидува да ја заплаши и замолчи опозицијата преку нарачан инспекциски надзор на финансиското работење на СДСМ, реагираа вчера во најголемата опозициска партија. Портпаролот на СДСМ, Емилијан Станковиќ, посочи дека иако во инспекцискиот налог стоело дека увидот се ...