TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Правдата ќе ја бараме од врховните судии

Време - 26.06.2004

ЕВРОПСКИ УНИВЕРЗИТЕТ Факултетот за општествени науки ќе бара од Антикорупциската комисија да испита кои се членови на Одборот за акредитација, а потоа ќе ја бара правдата и до Врховниот суд - рече вчера Бојо Андрески, основач на Факултетот за општествени науки (ФОН).

Турканици на сите факултети

Дневник - 26.06.2004

УПИСИ НА УНИВЕРЗИТЕТИТЕ Најголема навалица на кандидати во вториот ден од уписите во прва година на факултетите на скопскиот универзитет вчера имаше на Филозофскиот факултет, каде што до 14 часот се пријавиле 900 средношколци.

"Не откачија поради името"

Дневник - 26.06.2004

ПРИВАТЕН ФАКУЛТЕТ РЕАГИРА Не добивме акредитација за универзитетот поради смешни забелешки на комисијата, на која и пречи што се нарекуваме Европски универзитет и што ќе ангажираме професори од државните универзитети. Можеби изгубивме битка, но не ја изгубивме војната, реагира Факултетот за ...

По двајца матуранти ќе се борат за еден индекс

Време - 26.06.2004

НА ФИЛОСОФСКИОТ И МЕДИЦИНСКИОТ ФАКУЛТЕТ <> За секој индекс на Философскиот факултет ќе се борат по двајца кандидати. На овој факултет се пријавија повеќе од 900 матуранти. На насоката за социјална работа и социјална политика од 5 матуранти, ќе се запише само еден, информира деканот Трајан Гоцевски.

На Правен и на Филозофски конкурираа по 900 кандидати

Утрински - 26.06.2004

Заврши првиот уписен рок на државните универзитети Притисокот на матурантите за конкурирање на факултетите од општествени и медицински науки продолжи и вчера речиси до крајот на работното време. Еден час пред истекот на рокот за прием на документите, според бројот на кандидатите, предничат Правниот ...

Во Битола останаа слободни места

Дневник - 26.06.2004

На Битолскиот универзитет, кој во идната учебна година планира да прими вкупно 2.623 студенти, се пријавиле 2.397 кандидати. На интердисциплинарните студии за јавна администрација, за 100 слободни места ќе се натпреваруваат 132 матуранти.

Студиите по медицина и фискултура засега дел од "Св. Кирил и Методиј"

Вест - 26.06.2004

ПРВ ЛЕГАЛЕН УПИС НА СТУДЕНТИ НА ТЕТОВСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ На вчерашниот прв ден од уписот аплицираа 600 кандидати, а по десетгодишно постоење на Универзитеот, се формира и Катедра за македонски јазик Во првиот уписен рок на новиот државен Тетовски универзитет, кој започна вчера, а ќе трае до 28 јуни, ...

Прекубројни на сите факултети на Битолскиот универзитет

Утрински - 26.06.2004

Уписи Битолскиот универзитет "Свети Климент Охридски", на кој запишувањето е без приемни испити, и годинава привлече голем број матуранти. За вкупно 2.623 места конкурираа 2.397 кандидати, но квотите за редовни студии се "пробиени" на сите седум факултети.

Нема сила што ќе не префрли во Скопје

Време - 26.06.2004

МЕДИЦИНАРИТЕ ОД ТЕТОВСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ ПОРАЧУВААТ Мери Јордановска Студентите на нелегалниот медицински факултет во Тетово се категорични дека по никоја цена нема да прифатат да го продолжат студирањето на скопскиот факултет во случај Владата да донесе такво решение.Тие тврдат дека ги имаат сите ...

Први легални уписи на Тетовскиот универзитет

А1 - 25.06.2004

На тетовскиот универзитет денеска за првпат „легално“ се запишуваат студенти. На 5-те факултети кои добија дозвола за работа, природно математичкиот, факултетот за хуманистички науки и уметности, институтот за јазици, центарот за политехнички студии, на правниот и економски факултет, има место за ...

Навалица на Економскиот факултет

Вест - 25.06.2004

ВЧЕРА И ДЕНЕС УПИСИ НА ДРЖАВНИТЕ УНИВЕРЗИТЕТИ Во мирување ќе бидат групите метеорологија и геофизика на Рударско-геолошкиот факултет во Штип, Катедрата за полски јазик и книжевности на Филолошкиот факултет, Катедрата за спорт на Факултетот за физичка Првиот ден од уписите најголем интерес вчера ...

Најмногу кандидати за филозофи, економисти и за правници

Дневник - 25.06.2004

ПРВ ДЕН ОД УПИСИТЕ НА СКОПСКИте факултети Има место за 4.579 бруцоши во државната квота и за 2.834 со кофинансирање Влезот во Правниот факултет вчера до пладне беше затворен, а кандидатите за упис во прва година мораа да чекаат надвор во колона за да влезат и да поднесат документи.

Ниту еден од приватните факултети не смее да запишува студенти

Време - 25.06.2004

ОДБОРОТ ЗА АКРЕДИТАЦИЈА ОДЛУЧИ Три приватни факултети и еден универзитет од октомври нема да запишуваат нови студенти, бидејќи вчера Одборот за акредитација ги одби нивните барања за добивање дозвола за работа. Проектите за формирање високообразовни институции на „Њујорк колеџ“, „Еуроколеџ“, ...

Навалица од матуранти на Економски, Правен и на Филозофски факултет

Утрински - 25.06.2004

Започна пријавувањето за запишување студенти на Скопскиот универзитет На трите образовни институции конкурираа по 700 кандидати а најпосакувана е групата за Социјална политика и социјални работи Илјадници матуранти од државава вчера буквално ги опседнаа атрактивните факултети на Универзитетот ...

Тајно запишуваат студенти и на дивиот медицински факултет

Време - 25.06.2004

НА ТРЕТИОТ ДРЖАВЕН УНИВЕРЗИТЕТ ВО ТЕТОВО Мери Јордановска „Сакам да се запишам на медицина. Запишувате ли нови студенти на медицинскиот факултет?“, праша матурантка по телефон вчера на третиот државен универзитет во Тетово. „Жалиме, тој факултет уште не е регистриран“, ни одговори гласот оттаму.

Прв уписен рок на државните универзитети

А1 - 24.06.2004

Матурантите денеска ја започнаа трката по индекс на Скопскиот и Битолскиот универзитет, каде има вкупно 10.700 слободни места. Во скопје по традиција, најголема гужва имаше на атрактивните факултети како Економскиот, Правниот и Медицина. На нив е можно да нема втор уписен рок, велат надлежните.

Индекс ќе има за секој втор матурант

Утрински - 24.06.2004

Денеска и утре пријавување за упис на Скопскиот и на Битолскиот универзитет Над 19.000 матуранти кои сакаат да го продолжат школувањето, денеска и утре може да конкурираат за прием на двата државни универзитета - Скопскиот и Битолскиот.

Матурантите во трка за индекс

Дневник - 24.06.2004

ОД ДЕНЕСКА На двата државни универзитета денеска ќе почне запишувањето во прва година. На скопскиот универзитет уписот ќе трае и утре, а на битолскиот до 6 јули. На факултетите на Универзитетот "Св. Кирил и Методиј" во Скопје има вкупно 7.970 слободни места.

Медицинскиот факултет во Тетово ќе биде комбинација меѓу скопскиот и тетовскиот

Време - 24.06.2004

РЕКТОРОТ НА ТЕТОВСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ ТВРДИ Мери Јордановска Тетовскиот и скопскиот универзитет ќе најдат компромис околу запишувањето нови студенти на Медицинскиот факултет во Тетово. - Правиме напори да најдеме најоптимално решение, па одиме кон тоа конкурсот за упис на студенти на Медицинскиот ...

За индекс ќе се тркаат повеќе од 10.000 матуранти

Време - 24.06.2004

УПИСИ Денеска почнуваат уписите на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ во Битола. Индекс ќе можат да земат 7.970 матуранти на скопскиот универзитет, од кои 4.579 ќе влезат во државната квота, 3.843 со кофинансирање и 548 вонредни студенти.

Тетовскиот универзитет објави конкурс за запишување на студенти

А1 - 23.06.2004

Иако Тетовскиот се уште ја нема добиено целосната акредитација за трет државен универзитет, сепак денеска објави конкурс за запишување на студенти во наредната учебна година. Во него годинава, за прв пат легално ќе се запишуваат студенти на 5-те факултети, природно-математичкиот, за хуманистички ...

На сите факултети има подготвителните настави за уписите

А1 - 21.06.2004

Матурантите интензивно се подготвуваат за претстојните приемни испити на скопскиот универзитет. Оние пак кој се сомневаат во своето знаење или пак сакаат да го потврдат тука се подготвителните настави. На скопскиот универзитет дел од факултетите веќе ги одржаа подготвителните часови, а дел од нив ...

Студентите мајстори за да избегнат партиципација и приемен испит

Време - 21.06.2004

УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРАВНИ ПРАЗНИНИ Мери Јордановска Голем број студенти што се запишале на факултет со партиципација, положиле неколку испити, а можеби и ја завршиле првата година, вторпат полагаат приемен испит во обид да ја избегнат партиципацијата, потврдуваат од повеќе факултети на скопскиот ...