TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

МАНУ избираше зад затворени врати

Дневник - 12.05.2006

Освен штуро известување во кое се соопштени имињата на новите академици, МАНУ беше затворено за информации за текот на Собранието и за бројот на гласови со кои ги добиле новите академици Освен штуро известување во кое се соопштени имињата на новите академици, МАНУ беше затворено за информации за ...

Радован Павловски и Ристо Аврамовски станаа академици

Дневник - 12.05.2006

За академско место во трка беа петнаесетмина, но на целта стигнаа само петмина Писателот Радован Павловски и композиторот Ристо Аврамовски се новите уметници што обезбедија фотелја во Одделението за уметност на Македонската академија на науките и уметностите.

Избрани пет нови академици

Утрински - 12.05.2006

На маратонското Изборно собрание во Македонската академија на науките и уметностите Следниот избор во МАНУ ќе биде по три години Билјана Јовановска Од вчера по полноќ Македонската академија на науките го зголеми бројот на академиците на 43.

Јавно навиваат, тајно не ги гласаат

Вест - 12.05.2006

ВО МАНУ ПО ПОЛНОЌ СЕ ИЗБРАА ПЕТМИНА НОВИ АКАДЕМИЦИ Македонија доби уште петмина нови академици: проф. д-р Владо Камбовски, деканот на Штуловиот универзитет проф. д-р Алајдин Абази, проф. д-р Глигор Јовановски, композиторот Ристо Аврамовски и поетот Радован Павловски.

Статусот значи потврда, а не социјална категорија

Време - 12.05.2006

ИЗБРАНИ НОВИТЕ Весна Дамчевска Владо Камбовски, Алајдин Абази, Глигор Јовановски, Ристо Аврамовски и Радован Павловски се новите редовни членови на Македонската академија на науките и уметностите, избрани по завчерашната долга и исцрпна расправа на изборно собрание на МАНУ.

МАНУ промовираше 5-мина нови членови

А1 - 11.05.2006

Професорот по право, Владо Камбовски, ректорот на Штуловиот универзитет, Алајдин Абази, Глигор Јовановски, композиторот Ристо Аврамовски и поетот Радован Павловски се новите членови на Ману. Академиците не одрекуваат дека имало големи притисоци и лобирања и не се сосема задоволни од резултатите.

Избрани новите академици

А1 - 11.05.2006

Во 1 часот по полноќ избрани новите академици. Професорите Владо Камбовски, Ајладин Абази и Глигор Јованов, како и Радован Павловски и Ристо Аврамовски влегоа во редовниот состав. За почесен член на МАНУ е избран академик Борис Патон.

Триесетина кандидати, а само пет места

Време - 11.05.2006

ДОЛГО ИЗБОРНО СОБРАНИЕ Во исцрпна расправа мина вчерашното изборно собрание на МАНУ, на кое постојните членови ги разгледуваа предложените биографии на 27-те кандидати за нови членови на најугледната институција во земјава од областа на науката и уметностите.

Изборот на новите академици неизвесен до последен миг

Утрински - 11.05.2006

Во МАНУ вчера започна Изборното собрание На кандидатската листа 27 души Билјана Јовановска Без малку во полн состав - 37 од вкупно 38 академици вчера присуствуваа на Изборното собрание на Македонската академија на науките и уметностите на кое се избираа нови членови.

Расправа за избор на нови академици во МАНУ

А1 - 10.05.2006

Во Македонската академија на науките и уметностите трае расправата за избор на новите академици. Зад затворени врати изборот на потенцијалните академици ќе се врши од вкупно 28-те предложени кандидати во редовен и 16-те надвор од работниот состав на Академијата.

Денес академиците тајно ќе бираат нови академици

Вест - 10.05.2006

ИЗБОРНО СОБРАНИЕ НА МАНУ Во петте одделенија на МАНУ покрај редовните ќе се бираат и членови вон работниот состав, а најмногу кандидати има во математичко - техничкото одделение и во одделението за уметност Денес од 11 часот академиците зад затворени врати во Македонската академија на науките и ...

Академиците избираат нови членови

Утрински - 10.05.2006

МАНУ Предложени се 27 кандидати, а бројот на идните академици не е лимитиран По три години, како што налага Статутот на МАНУ, највисоката научна институција денес ќе избира нови академици. На листата за избор на редовни членови на МАНУ се наоѓаат имињата на 27 кандидати, од кои 20 се предложени од ...

МАНУ под предизборни притисоци за новите академици

А1 - 09.05.2006

И МАНУ не издржа. Притисоци, лобирања, непотизам, пред конечната одлука за новите академици. А1 дознава дека пред утрешниот избор, членовите на МАНУ со денови и месеци биле спречувани дури да си ги вршат и задолженијата од притисоците врз нив.