TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Новковски: Универзитетот сака средновековен статус

Вест - 23.02.2001

МИНИСТЕРОТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ СМЕТА ДЕКА УНИВЕРЗИТЕТСКИТЕ ПРОФЕСОРИ НАПРАЗНО СЕ БУНТУВААТ Со измените на Законот за високо образование ќе се почитува автономијата на Универзитетот во секоја смисла, но не тој да биде држава во држава, како досега, смета министерот Новковски Владата смета дека не е ...

Зајакот секогаш лежи во чекмеџето

Дневник - 22.02.2001

Коментар-Соња Казиовска Кастрењето на платите на универзитетските професори ја обедини академската заедница. Професорите и највисоките тела на скопскиот Универзитет како никогаш досега сложно и гласно побараа да им останат старите плати.

Универзитетските професори му објавија војна на Новковски

Вест - 21.02.2001

УНИВЕРЗИТЕТОТ "СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ" НЕ ПРИФАЌА ОГРАНИЧУВАЊЕ НА ФИНАНСИСКАТА САМОСТОЈНОСТ Со предлогот на Новковски, средствата за Универзитетот да ги дели Министерството за образование, министерот добива командна позиција од која ја оневозможува уставно загарантираната автономност на оваа ...