TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Пензионерите и социјалците ја спасуваат сиромаштијата во земјава

Утрински - 12.11.2005

Без социјалните трансфери, сиромаштијата во Македонија би била 35 отсто, смета Светска банка Доколку не примаат социјална помош, стапката на сиромаштија кај домаќинствата би изнесувала 46 проценти МАЈА ТОМИЌ Социјалните трансфери и пензиите имаат големо влијание врз стапката на сиромаштијата во ...

Сиромашниот и гладниот не се смеат

Дневник - 11.11.2005

писмо (Повод, "Насмевка, молам" 10 ноември) Деветти ноември беше ден кога многу малку граѓани во Република Македонија беа насмеани и среќни поради позитивното мислење од Брисел. Младата дама од владиниот сектор за евроинтеграции изгледа се среќава само со насмеани лица и притоа понесена од убавата ...

Еден сиромашен издржува петмина

Вест - 10.11.2005

ПОЛОВИНА МИЛИОН МАКЕДОНЦИ ВО НЕПОДНОСЛИВА СИРОМАШТИЈА Македонија итно мора да го зголеми годишниот економски развој над 5 отсто за да не потене во уште поголема сиромаштија. Сега скоро половина милион луѓе во земјава се апсолутно сиромашни и живеат со помалку од 100 денари дневно, а еден сиромашен ...

Македонија - земја со половина милион сиромашни граѓани

Време - 10.11.2005

СПОРЕД СТУДИЈАТА НА СВЕТСКА БАНКА И ЗАВОДОТ ЗА СТАТИСТИКА Владимир Николоски Повеќе од 445 илјади македонски граѓани или околу 22 отсто од вкупното население во Македонија не можеле да ги задоволат основните потреби за живот.

Сиромашен секој петти граѓанин на Македонија

Утрински - 10.11.2005

Додека во другите транзициски земји сиромаштијата се намалува, во Македонија расте Светска банка и препорачува на Владата да забрза со реформите МАЈА ТОМИЌ Сиромаштијата во Македонија е во пораст, се вели во извештајот на Светска банка, според кој секој петти граѓанин на нашата земја влегува во ...

Животот со 100 денари в џеб е измачување

Дневник - 10.11.2005

СВЕТСКАТА БАНКА ЈА ИЗМЕРИ МАКЕДОНСКАТА СИРОМАШТИЈА Со 100 денари в џеб не можам ни до продавница да отидам, а не да се прехранам. Животот во земјава стана измачување. Ние постарите ќе испоумреме по улиците, каде што државата не остави да вадиме парче леб. Тешко на младите, кои немаат никаква иднина.

Дури 22 отсто од населението се гладни

Вечер Прес - 10.11.2005

Невработеноста, ниските плати и несоодветното насочување на социјалните трансфери се основни причини за сиромаштијата во Македонија која во последниве 15 години е во пораст. Дваесет и два проценти од населението во земјава е апсолутно сиромашно и не може да ги задоволи ниту основните потреби.

Сиромашни се 30% од Македонците

А1 - 09.11.2005

Во мизерни услови, сиромашно, живеат дури 30% од населението или 600.000 лица во земјава. „Собираме книги, железо, одиме по канти. Не се интересираат, никој ништо не прави и така си останува сиромаштија во Македонија од која и страна да се завртиш.

Светска банка: Владата да вработува ако сака да се намали бројката од 22 отсто сиромашни во РМ

Канал5 - 09.11.2005

Дваесет и два проценти од населението во Македонија е апсолутно сиромашно и не може да ги задоволи основните потреби. Како параметри за пресметување на степенот на апсолутна сиромаштија се земаат исхраната, степенот на образование, здравствената заштита и условите за домување.

Македонија има 22 насто сиромашно население

Макфакс - 09.11.2005

Скопје Речиси една четртина од населенито во Македонија е сиромашно покажа извештајот за сиромаштијата во Македонија во периодот 2002-2003 година. Според извештајот 22 насто од населението во Македонија е сиромашно и не може да си ги задоволи ниту најосновните потреби Извештајот насловен како ...

Извештај за сиромаштијата во Македонија

Макфакс - 09.11.2005

Скопје Извештај за сиромаштијата во Македонија во периодот 2002-2003 година, втемелен на статистички податоци, денеска ќе биде презентиран во Скопје. Извештајот насловен како “Проценката на сиромаштијата во Македонија во 2002 -2003 година“, заеднички ќе го презентираат Државниот завод за статистика ...