TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Дебели казни за дивоградителите во Шпанското село

Вест - 22.11.2003

СЛУЧАЈ: ХАЦИЕНДИ НА ВОДНО Сопствениците на хациендите во Шпанското село ќе платат прекршочна пријава за градење на диво од 10 до 50 илјади денари, ќе ги сносат трошоците за уривањето кои не се помалку од 50 илјади денари, ќе платат за...

Продолжи делењето на решенија за уривање на дивоградбите

А1 - 21.11.2003

Градските инспектори и денеска продолжија со делењето на решенија за уривање на куќите дивоградби во тнр. Шпанско село во заштитената зона на Водно. Почетокот на акцијата за уривање, главниот градежен инспектор Зоран Трошански, ја најавува по доделување на сите решенија на кои сопствениците на овие ...

Подрачната единица планира да легализира нови дивоградби во Охрид

Утрински - 21.11.2003

Охриѓани бараат конкретна акција за да се спречи урбаната мафија Симон Илиевски ОХРИД - Специјалната комисија за испитување на состојбите со легализирањето на дивоизградените објекти во Охрид констатирала многу неправилности во работењето на Подрачната единица на Министерството за транспорт и врски.

Шпанското село нема никакви шанси за легализација

Вест - 21.11.2003

СЛУЧАЈ: ДИВИ ХАЦИЕНДИ НА ВОДНО Градоначалникот на Општина Карпош, Андреј Петров е подготвен финасиски да ја поддржи акцијата на градежната инспекција за уривање на дивоградбите во Шпанското село. Градежната инспекција изготви решенија Шпанското село на Водно нема никаква можност за легализација.

10 нови дивоградби на Водно

А1 - 20.11.2003

Државниот инспекторат за урбанизам денеска откри уште 10-тина нови дивоградби, кои се наоѓаат во заштитената зона на Водно, а кои спаѓаат во општина Центар. За наредните денови урбанистите најавуваат чешлање на теренот на Водно, кои спаѓа во општините Кисела Вода и Припор.

Дивото Шпанско село ја оштети државата за 1,5 милиони евра

Вест - 20.11.2003

УРБАНА МАФИЈА Кога ваква населба би никнала во реон каде што градењето е дозволено, сопствениците за да добијат градежни дозволи треба да платат по 100 евра за квадратен метар градба, а во Шпанското село речиси и да нема објек Луксузните дивоградби од Шпанското село на Водно ја оштетиле државата за ...

ВОДНО РАЗОРАНО ОД ЛУКСУЗНИ ДИВОГРАДБИ

Канал5 - 20.11.2003

Луксузните дивоградби на моќници од бизнис и од политичките кругови, прекуноќ го сменија личниот опис на парк шумата Водно, белите дробови на Скопје. Дивите хациенди изникнале последнава година, пред носот на државните институции.

Се гради во забранетата зона на Водно

А1 - 19.11.2003

Во забранетата зона за градба, во парк-шумата Водно над населбата Козле, на големо се градат луксузни куќи без дозвола за градба. Овие куќи се наоѓаат во заштитената зона на Водно, во која според генералниот урбанистички план не е дозволено да се гради.

Шпанско село на Водно

Вест - 19.11.2003

УРБАН ХАОС - УШТЕ ЕДНА ЕЛИТНА ДИВА НАСЕЛБА Над Козле и Жданец, во заштитениот дел од парк-шумата Водно никнува нова населба од диво изградени луксузни куќи, не помали од 500 квадрати, со огромни дворови, слични на хациендите од латинскоамериканските с Во заштитениот дел од парк-шумата Водно, над ...

Подрачната единица преку ноќ ги легализирала дивоградбите во Охрид

Утрински - 19.11.2003

Охридскиот случај со дивоизградените објекти наскоро ќе добие разврска БИЛЈАНА АНГЕЛОВСКА Во случајот со дибоградбите во Охрид се вмешани неколку луѓе, за што веќе се собираат докази. Според она што неофицијално може да се дознае, на Специјалната комисија и се предадени докази со кои се потврдува ...