TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Конески се превртува во гробот

Утрински - 23.02.2012

Ерол Ризаов „Јазикот е наша единствена татковина“, е повеќеслојната мисла на големиот национален мислител Блаже Конески кој најдобро ја разбираше суштината на македонското битие.

Фаустовски пакт за јазикот

Н.Македонија - 23.02.2012

Мајчиниот јазик што толку гласно и решително го браниме на надворешен план, всушност, е најзагрозен дома. Како огледало на општата култура и орудие на националната култура, македонскиот јазик денеска ...

Одбележан Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

Утрински - 22.02.2012

Претседателот Ѓорге Иванов ја посочи Македонија како позитивен пример за изучување на јазиците на заедниците Меѓународниот Ден на мајчиниот јазик - 21 Февруари воспоставен од страна на УНЕСКО со цел ...

И кога мислиш на латиница, пишувај на кирилица

Н.Македонија - 22.02.2012

Кирилицата си е во сосема солидна употреба кај нас, сметаат јазичарите. Сепак, истражувањата даваат загрижувачки резултати – латиницата обилно се користи во медиумите, рекламирањето и во ...

УМС на ВМРО-ДПМНЕ организира штанд со печатени материјали за зачувување на македонскиот јазик

24 Вести - 21.02.2012

Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик денеска организира посебен штанд на кој нивни активисти делат печатени материјали на граѓаните кои содржат ...

СДСМ го обвинува ВМРО-ДПМНЕ за односот кон македонскиот јазик

24 Вести - 21.02.2012

Потпретседателот на СДСМ Гордан Георгиев денеска на прес-конференција го обвини ВМРО-ДПМНЕ за лицемерно однесување кон македонскиот јазик.

Државата не се грижи доволно за македонскиот јазик и писмото

Телма - 21.02.2012

Странските зборови им го заземаат местото на македонските. Се уфрлаат во секојдневниот говор, доминираат во официјалниот, а неизбежни се во пишувањето.

Светот го слави Денот на мајчиниот јазик

Дневник - 21.02.2012

Земјите членки на Организацијата на ОН за образование, наука и култура (УНЕСКО) денеска го одбележуваат 21 февруари, Меѓународниот ден на мајчиниот јазик .

Ден на мајчиниот јазик

Канал5 - 21.02.2012

Членките на УНЕСКО денеска го одбележуваат меѓународниот ден на мајчиниот јазик - 21 февруари, со цел промовирање на јазичната култура и разновидност, како и повеќејазичност.

Иванов - Македонија е пример за изучување на јазиците на заедниците

Утрински - 21.02.2012

Денешниот Светски ден на мајчиниот јазик нека биде повик и мотив секој да си го негува својот мајчин јазик и да не биде попречуван во тоа, изјави претседателот Ѓорге Иванов, по посетата на ...

Иванов: Секој да си го негува својот мајчин јазик без попречување

Дневник - 21.02.2012

По повод Денот на мајчинот јазик, претседателот Ѓорге Иванов од Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ порача секој да има право без пречки да го користи својот мајчин јазик.

УМС на ВМРО-ДПМНЕ: Треба да сме горди на мајчиниот јазик

Курир - 21.02.2012

Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ го одбележува 21 февруари Меѓународниот ден на мајчиниот јазик. Во продолжение следува интегрален текст од прес-конференцијата на потпретседателот на УМС на ...

Иванов: Македонија е позитивен пример за изучување на јазиците на заедниците

Сител - 21.02.2012

Македонија е позитивен пример за изучување на јазиците на заедниците но, за жал, во соседните земји тоа не е случај. Затоа, денешниот Светски ден на мајчиниот јазик нека биде повик и мотив секој да ...

УНЕСКО го одбележува меѓународниот Ден на мајчиниот јазик

Сител - 21.02.2012

Членките на Организацијата на ОН за образование, наука и култура (УНЕСКО) го одбележуваат денеска меѓународниот Ден на мајчиниот јазик - 21 февруари, со цел промовирање на јазичната култура и ...

Георгиев: ВМРО-ДПМНЕ го урива јазикот и идентитетот

Press24 - 21.02.2012

ВМРО-ДПМНЕ продолжува со своето лицемерно однесување кон македонскиот јазик и идентитет, обвини денес пратеникот од СДСМ Гордан Георгиев.

Македонија- позитивен пример за изучување на јазиците на заедниците

Курир - 21.02.2012

Македонија е позитивен пример за изучување на јазиците на заедниците, но за жал, во соседните земји тоа не е случај. Затоа, денешниот Светски ден на мајчиниот јазик нека биде повик и мотив секој да ...

СДСМ И ВМРО-ДПМНЕ се скараа и околу македонскиот јазик

Сител - 21.02.2012

Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик денеска организира посебен штанд на кој нивни активисти делат печатени материјали на граѓаните кои содржат ...

Кисела Вода го одбележа Светскиот ден на мајчиниот јазик

Курир - 21.02.2012

Општина Кисела Вода и годинава во соработка со сите осум основни училишта свечено го одбележа 21-ви февруари - Светскиот ден на мајчиниот јазик.

Денес е меѓународен Ден на мајчиниот јазик

Курир - 21.02.2012

Членките на Организацијата на ОН за образование, наука и култура (УНЕСКО) го одбележуваат денеска меѓународниот Ден на мајчиниот јазик - 21 февруари, со цел промовирање на јазичната култура и ...

Претседателот Иванов на Филолошки факултет по повод Светскиот ден на мајчиниот јазик

Press24 - 21.02.2012

Претседателот Ѓорге Иванов денеска ќе го посети Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик.

ВМРО-ДПМНЕ - Запазувањето на македонскиот јазик преставува трајна вредност и наша заложба

Inpress - 21.02.2012

Скопје, 21. февруари 2012 (ИНПРЕС) Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ го одбележува 21 февруари Меѓународниот ден на мајчиниот јазик.

Младата популација се повеќе користи странски зборови во мајчиниот јазик

Inpress - 21.02.2012

Охрид, 21. февруари 2012 (ИНПРЕС) Најмоќното оружје за одбрана од различни аспирации на секој народ е јазикот. Македонскиот јазик е на мало јазично говорно подрачје, а неговото вреднување и негување ...

УНЕСКО го одбележува меѓународниот Ден на мајчиниот јазик

Факултети - 21.02.2012

Членките на Организацијата на ОН за образование, наука и култура (УНЕСКО) го одбележуваат денеска меѓународниот Ден на мајчиниот јазик - 21 февруари, со цел промовирање на јазичната култура и ...

СДСМ - За јубилеите на македонскиот јазик нема пари и нема државно одбележување

Inpress - 21.02.2012

Скопје, 21. февруари 2012 (ИНПРЕС) ВМРО-ДПМНЕ продолжува со своето лицемерно однесување кон македонскиот јазик и идентитет.

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ уште еднаш го потврди своето лицемерие кон македонскиот јазик

+инфо - 21.02.2012

ВМРО-ДПМНЕ продолжува со своето лицемерно однесување кон македонскиот јазик и идентитет, обвинија денеска социјалдемократите.

Претседателот Иванов на Филолошки факултет по повод Светскиот ден на мајчиниот јазик

Сител - 21.02.2012

Претседателот Ѓорге Иванов денеска ќе го посети Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик.

Иванов на Филолошки факултет по повод Светскиот ден на мајчиниот јазик

МРТ - 21.02.2012

Tweet Претседателот Ѓорге Иванов денеска ќе го посети Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик.

Георгиев: ВМРО-ДПМНЕ го урива јазикот и идентитетот

Курир - 21.02.2012

ВМРО-ДПМНЕ продолжува со своето лицемерно однесување кон македонскиот јазик и идентитет, обвини денес пратеникот од СДСМ Гордан Георгиев. Интегрален текст од прес конференцијата на Гордан Георгиев.

Иванов: Македонија е позитивен пример за изучување на јазиците

МРТ - 21.02.2012

Tweet Јазикот е духовна татковина и почитта кон него е почит кон традицијата и предците што го зачувале и осовременувале.

Македонскиот јазик има милениумска традиција

Сител - 21.02.2012

Македонскиот јазик има милениумска традиција, дијалектите се тие кои први ја дале писменоста на православието. Тоа е факт кој постојано треба да се повторува за да стигне до политичарите и тие тоа да ...

УМС на ВМРО-ДПМНЕ: Да се подигне свеста за почитување на македонскиот јазик

МРТ - 21.02.2012

Tweet Да се подигне свеста за почитување на македонскиот јазик, бидејќи тоа е јазикот на нашите предци, и јазикот на идните поколенија, нашиот код, порака од унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ до ...

УНЕСКО го одбележува меѓународниот Ден на мајчиниот јазик

МРТ - 21.02.2012

Tweet Членките на Организацијата на ОН за образование, наука и култура (УНЕСКО) го одбележуваат денеска меѓународниот Ден на мајчиниот јазик - 21 февруари, со цел промовирање на јазичната култура и ...

УНЕСКО го одбележува меѓународниот Ден на мајчиниот јазик

+инфо - 21.02.2012

Членките на Организацијата на ОН за образование, наука и култура (УНЕСКО) го одбележуваат денеска меѓународниот Ден на мајчиниот јазик - 21 февруари, со цел промовирање на јазичната култура и ...

Иванов на Филолошки факултет по повод Светскиот ден на мајчиниот јазик

Inpress - 21.02.2012

Скопје, 21. февруари 2012 (ИНПРЕС) Претседателот Ѓорге Иванов денеска ќе го посети Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик.

Денеска е Меѓународен ден на мајчиниот јазик

Inpress - 21.02.2012

Њујорк, 21. февруари 2012 (ИНПРЕС) Членките на Организацијата на ОН за образование, наука и култура (УНЕСКО) го одбележуваат денеска меѓународниот Ден на мајчиниот јазик - 21.

Денес е Светски ден на мајчиниот јазик

Кирилица - 21.02.2012

УНЕСКО го прогласи 21 февруари за Светски ден на мајчиниот јазик, на 30-тата сесија на Генералната конференција во 1999 година.

ВМРО-ДМПНЕ не се откажува од лицемерното однесување кон Македонскиот народ и идентитет

Sky - 21.02.2012

ВМРО-ДПМНЕ продолжува со своето лицемерно однесување кон македонскиот јазик и идентитет. Денес повторно бевме сведоци на нивните празни изјави и маркетиншки кампањи во исто време кога власта свесно ...

21 февруари меѓународен Ден на мајчиниот јазик

Sky - 21.02.2012

Денеска- 21 февруари од страна на членките на Организацијата на ОН за образование, наука и култура (УНЕСКО) се одбележува меѓународниот Ден на мајчиниот јазик.

Општина Кисела Вода го одбележа Светскиот ден на мајчиниот јазик

Sky - 21.02.2012

Општина Кисела Вода и годинава во соработка со сите осум основни училишта свечено го одбележа 21-ви февруари - Светскиот ден на мајчиниот јазик.

Никој нема право да ни забрани да го користиме нашиот мајчин јазик

Вечер Прес - 21.02.2012

При посетата на факултетот шефот на државата рече дека Македонија е пример за држава каде што непречено се изучуваат и јазиците на заедниците, што не е случај во соседните земји - Секој да си го ...

За да се разбереме со ЕУ ќе ни требаат 250 преведувачи

Н.Македонија - 21.02.2012

Повеќејазичноста е темелна вредност на Европската Унија. Оттука, и толкувањето и преведувањето се дејности што високо се вреднуваат.

Кисела Вода избира најдобри литературни творби за Светскиот ден на мајчиниот јазик

+инфо - 20.02.2012

Општина Кисела Вода во соработка со сите осум основни училишта ќе го одбележи 21 февруари – Светскиот ден на мајчиниот јазик, со свеченна манифестација во основното училиште “Кирил Пејчиновиќ”.

Кисела Вода ќе го одбележи Светскиот ден на мајчиниот јазик

Курир - 20.02.2012

Општина Кисела Вода во соработка со сите осум основни училишта свечено ќе го одбележи 21-ви февруари– Светскиот ден на мајчиниот јазик со пригодна манифестација во основното училиште „Кирил ...

Општина Кисела Вода ќе го одбележи Светскиот ден на мајчиниот јазик

МРТ - 20.02.2012

Tweet Општина Кисела Вода во соработка со сите осум основни училишта свечено ќе го одбележи 21-ви февруари – Светскиот ден на мајчиниот јазик со пригодна манифестација во основното училиште “Кирил ...

Светски ден на мајчиниот јазик

Вечер Прес - 20.02.2012

Општина Кисела Вода во соработка со сите осум основни училишта свечено ќе го одбележи 21 февруари, Светскиот ден на мајчиниот јазик со пригодна манифестација во основното училиште Кирил Пејчиновиќќ.

Општина Кисела Вода ќе го одбележи Светскиот ден на мајчиниот јазик

Sky - 20.02.2012

Општина Кисела Вода во соработка со сите осум основни училишта свечено ќе го одбележи 21-ви февруари – Светскиот ден на мајчиниот јазик со пригодна манифестација во основното училиште “Кирил ...