TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Од септември на бензинските пумпи ќе има еколошки почисти горива

Утрински - 25.07.2003

Македонија ќе се преориентира на безоловните бензини. Процесот ќе заврши до 2006 година ЗДЕНКА ПАВКОВИЌ Во септември треба да биде донесен новиот правилник за квалитетот на течните горива, по што на бензинските пумпи во земјава ќе се појават и новите видови деривати со помало количество олово, а со ...

Оловниот бензин по 2008 година нема да се продава

Дневник - 25.07.2003

МИНИСТЕРСТВО ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА Оловниот бензин до 2006 година постепено ќе се исфрла од употреба, а од 2008 година тој воопшто нема да се продава на бензинските пумпи. Тоа се предвидува во планот за отстранување на оловниот бензин што ќе го спроведува Министерството за животна средина и просторно ...

Нови видови бензини, посиромашни со олово од септември ќе се најдат на македонскиот пазар

Канал5 - 25.07.2003

Нови видови бензини, посиромашни со олово од септември ќе се најдат на македонскиот пазар. Оваа обврска произлегува од Паневропската стратегија каде Македонија не го ставила својот потпис, но се обврзала до 2008 година да се ослободи од оловните бенз Нови видови бензини, посиромашни со олово од ...

Од септември се укинува бензинот од 98 октани

Вест - 25.07.2003

МАКЕДОНИЈА НА ПАТОТ КОН ЕУ ПОЧНА СО ИСФРЛАЊЕ НА ОЛОВНИТЕ БЕНЗИНИ ОД УПОТРЕБА Проектот за исфрлање на оловниот бензин од употреба ќе го реализира Министерството за животна средина и просторно планирање во соработка со останатите надлежни владини институции и министерства, а со ....

Оловните бензини ќе бидат исфрлени од употреба

А1 - 24.07.2003

Основниот план за отстранување на оловните бензини од употреба во Република Македонија има за цел намалување и целосно исфрлање од употреба на горивата што содржат олово. Планот е во во согласност со ПАН-европската стратегија донесена во 1998 година.

Поскапеа бензините во Србија

Дневник - 22.07.2003

ОД ЗАВЧЕРА Бензинот "супер" во Србија од завчера поскапе на 53,4 динари за 1 литар, откако Министерство за рударство и енергетика ги зголеми цените на нафтените деривати за просечно 5 проценти, јави МИА. Цената на обичниот бензин сега изнесува 45,8 динари за 1 литар, а безоловниот бензин чини 49 ...