TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Акционерите последни ќе добијат пари

Дневник - 20.10.2007

Вредноста на акцијата ќе биде пресметана според номинална цена, бидејќи тргувањето на берзата е запрено Граѓаните што поседуваат акции во Македонска банка се во паника по отворањето на постапката за ликвидација. Тргувањето со акциите на оваа банка на Македонската берза е запрено така што тие немаат ...

Македонска има пари да ги обесштети клиентите

Утрински - 20.10.2007

Ова е првата банка што оди во директна ликвидација по налог на НБРМ, без стечај Раководството поднесе тужба до Врховниот суд поради неоснованата одлука за ликвидација на солвентна банка: граѓаните во неизвесност, експозитуреите на Македонска банка затворени МАЈА ТОМИЌ Македонска банка е првата ...

Од понеделник ќе ги попишува штедните влогови на близу 180.000 луѓе во Македонска банка

Канал5 - 20.10.2007

По одлуката на гувернерот да ја ликвидира Македонска банка ликвидаторот од понеделник ќе ги попишува штедните влогови на близу 180.000 луѓе. Ќе утврдува на кому колку пари му се заглавени во банката. По одлуката на гувернерот да ја ликвидира Македонска банка ликвидаторот од понеделник ќе ги ...

Кредитите мора веднаш да се вратат

Дневник - 20.10.2007

За разлика од акционерите и од штедачите, кои мора да чекаат да заврши пописот на ликвидационата маса и назначувањето ликвидатор за да си ги повратат парите, должниците на Македонска банка имаат законска обврска веднаш во целост да ги вратат кредитите и другите долгови.

Што му требаше на Гошев !?

Вечер Прес - 20.10.2007

Гувернерот Петар Гошев и стави клуч на Македонска банка. Тоа го направи без око да му трепне, објавувајќи ја својата одлука лежерно и како да се работи за затворање на некоја сендвичарница. Јас сум еден од оние 180 илјади, т.н.

„Македонска“ поднесе тужба до Врховен суд

А1 - 19.10.2007

Само експресна продажба може да ја спаси „Македонска банка“ од пропаст. Зоран Трпески, поранешен директор на банката тврди, дека договор меѓу Гошев, Нини и нов купувач, кој е подготвен преку ноќ да ја купи, е единствената можна солуција да не згасне „Македонска банка“.

Македонска се роди и згасна во проблеми

Дневник - 19.10.2007

Се појави, живееше и заврши со проблеми. Тоа беше деловниот пат на Македонска банка, произлезена од некогашната Љубљанска. Првиот скандал во врска со оваа банка се појави кога нејзините директори станаа и најголеми акционери , операција што за тогашниот гувернер Љубе Трпески беше матна.

Премиерот се дистанцира од Македонска банка

Канал5 - 19.10.2007

Премиерот се дистанцира од случајот Македонска банка. Додека раководството на банката од Владата и од Собранието бара да се одложи постапката за ликвидација, Груевски упатува на независноста на гувернерот да одлучува за Македонска. Премиерот се дистанцира од случајот Македонска банка.

Вработените во Македонска банка на улица

Утрински - 19.10.2007

Штедачите нема да се обесштетат целосно. За Министерот затворањето е логична последица на активностите на НБРМ. Вработените, како и менаџментот, тврдат дека банката има здрав капитал за работење и најавуваат штрајк МАЈА ТОМИЌ АЛЕКСАНДАР ПЕШЕВ На сите штедачи и клиенти на Македонска банка ќе им се ...

Гошев не остави без парче леб

Време - 19.10.2007

РЕАКЦИЈА НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО МАКЕДОНСКА БАНКА Синдикатот на Македонска банка, реагира на решението за ликвидација донесено од страна Народната банка на Македонија и бара истото да биде повлечено, а гувернерот да распише тендер за избор на нов доминантен сопственик на акциите.

Со ликвидацијата ќе изгубат само вработените

Вест - 19.10.2007

СИНДИКАТ НА МАКЕДОНСКА БАНКА Со ликвидирањето на Македонска банка казнети се само вработените кои ќе останат на улица - реагираше вчера синдикатот на банката. "Дали мора да се уништи банката за да се реши проблемот што Народна банка го има со акционерот "јака 80".

Сите штедачи и фирми ќе ги добијат своите пари!

Вечер Прес - 19.10.2007

Народната банка вчера го достави предлогот за ликвидација на Македонска банка до Основниот суд Скопје 2, кој ја спроведува ликвидационата постапка. Судот треба да донесе решение за отворање ликвидациона постапка во рок од три работни дена, од денот на доставување на предлогот, изјави вчера за Вечер ...

Направивме банка до перфекција, а оди во ликвидација!

Вечер Прес - 19.10.2007

Кој подигнал плата или пензија до 15 октомври, до решението на гувернерот подигнал, кој не парите ќе ги добие од ликвидаторот. Пензионерите би требало да се обратат во Фондот за пензиско и да побараат нивните пензии од идниот месец да им пристигнуваат во друга банка или на домашна адреса Гувернерот ...

Вработените ќе штрајкуваат со глад

Вечер Прес - 19.10.2007

Синдикатот на вработените во банката не го прифаќа решението донесено од гувернерот и смета дека е неосновано, избрзано и тенденциозно со оглед на добрата финансиската состојба во која се наоѓа Банката Синдикатот на Македонска банка најави штрајк со глад ако гувернерот Петар Гошев не го поништи ...

Вработените бараат „Македонска“ да продолжи со работа

А1 - 18.10.2007

Српските менаџери си заминаа, вработените во „Македонска банка“ се во паника. Бараат гувернерот Гошев да ја смени одлуката и „Македонска“ да продолжи со работа, НБМ да ја продава, наместо да ја ликвидира. Се заканија со протести и штрајк со глад пред Централната банка.

Македонска банка има доволно пари да ги исплати штедачите

Утрински - 18.10.2007

Штедачите и клиентите не треба да стравуваат за своите пари, смирува раководството на банката Одлуката на НБМ за одземање на лиценцата ќе биде обжалена, но нема каде да се достави поради тоа што не е конституиран Управен суд МИРЧЕ ЈОВАНОВСКИ Македонска банка има доволно пари да ги исплати сите свои ...

Македонска банка оди во ликвидација

Време - 18.10.2007

СО ОДЛУКА НА НАРОДНАТА БАНКА Македонска банка оди во ликвидација, одлучи Народната банка. Гувернерот Петар Гошев соопшти дека Македонска банка повеќе нема дозвола за работа. Тој информира дека штедачите нема од што да стравуваат бидејќи во банката има доволно средства за исплата на сите штедни ...

Штедачите ќе ги добијат сите пари

Вест - 18.10.2007

МАКЕДОНСКА БАНКА ЌЕ СЕ ЛИКВИДИРА Македонска банка ќе се ликвидира, но штедачите ќе бидат целосно обесштетени. Во вторникот, гувернерот на Народната банка Петар Гошев донесе решение со кое се укинува дозволата за основање и работење на Македонска банка АД Скопје.

Вработените од Македонска со глад ќе протестираат пред Народната банка

Канал5 - 18.10.2007

Вработените од Македонска со глад ќе протестираат пред Народната банка, наредната недела. Гневни се на гувернерот Петар Гошев оти со решението за ликвидација на банката, 230 вработени сега остануваат на улица. Вработените од Македонска со глад ќе протестираат пред Народната банка, наредната недела.

Катанец за „Македонска банка“

Дневник - 18.10.2007

Има доволно пари да се обесштетат сите граѓани и правни лица, уверуваат во Народната банка на Македонија Штедните влогови на граѓаните и парите на доверителите во Македонска банка се безбедни и има доволно пари да се обесштетат сите, порачаа гувернерот на Народната банка Петар Гошев и вториот ...

Штедачите ќе бидат обесштетени од понеделник

Вечер Прес - 18.10.2007

Од банката уверуваат дека од понеделник ќе почне обесштетувањето на штедачите кои во Македонска имаат околу 26 милиони евра, а без работа ќе останат 230 вработени Македонска банка од вчера е под клуч, откако завчера доцна попладне гувернерот на Народната банка, Петар Гошев, донесе одлука за нејзина ...

НБМ и' ја одзеде дозволата на Македонска банка, следува ликвидација

Утрински - 17.10.2007

Има доволно пари за обесштетување на штедачите и на правните лица, тврдат од НБМ НБМ утврдила низа неправилности во трансакциите со акциите на доминантниот акционер во Македонска банка, "Јака 80" од Радовиш Мирче Јовановски Народна банка на Македонија вчера и' ја одзеде дозволата за основање и за ...

Затворени сите експозитури на Македонска банка

Канал5 - 17.10.2007

Затворени вратите на сите експозитури на Македонска банка. Откако вчера гувернерот ја одзема дозволата за работа, банката денеска е под клуч. Започнува ликвидационата постапка. Затворени вратите на сите експозитури на Македонска банка.

Македонска банка ја загуби дозволата за работа

Дневник - 17.10.2007

Гувернерот Петар Гошев вчера попладне и' ја одзеде дозволата за работа на Македонска банка . Како причина монетарните власти ги посочуваат последните трансакции, со кои капиталот на доминантниот сопственик на банката, српскиот бизнисмен Јовица Стефановиќ-Нини, заврши кај фирми со кои тој е поврзан.

Се ликвидира Македонска банка

Вечер Прес - 17.10.2007

Како централна банка сакавме да и ги дадеме сите шанси на Македонска да опстои, да се консолидира и да дојде во рацете на одговорен и инвестиционо потентен акционер. Затоа нивното барање за продолжување на рокот за корективните мерки го прифаќавме.