TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Именувани шефови на пратеничките групи

Утрински - 11.10.2002

КООРДИНАТОРИ Работата на опозициската парламентарна група на ВМРО-ДПМНЕ, која брои 28 пратеници, ќе ја координира Марјан Ѓорчев, а негов заменик ќе биде Чедомир Кралевски. Координатор на ДУИ, која има 16 пратеници, ќе биде Агрон Буџаку, а ќе го заменуваат Азиз Положани и Теута Арифи, ...

За три неоправдани отсуства 5 отсто од пратеничката плата

Утрински - 11.10.2002

Комисијата за прашања на изборите и именувањата ќе воведе дисциплина КАТИЦА ЧАНГОВА Собраниската Комисија за прашања на изборите и именувањата најавува дисциплинирање на пратениците-професионалци. За три ненајавени и неоправдани отсуства од седница, народните избраници ќе добијат црвен картон и ќе ...

Најтешки ќе бидат расправите за децентрализација на власта

Утрински - 11.10.2002

Никола Поповски, претседател на Собранието на Македонија, за Рамковниот договор, преговорите, за приоритетите... КАТИЦА ЧАНГОВА По преземањето на функцијата претседател на парламентот почнавте сериозно со Вашите ангажмани. Имате ли некаков проект за поефективна и попродуктивна работа на новиот ...

Немаше слушалки, повикаа преведувач

Дневник - 11.10.2002

СЕДНИЦА НА СОБРАНИСКАТА КОМИСИЈА Новиот претседател на комисијата за именувања се обиде да укине веќе неважечка одлука за пратеничките тарифи за стискање копчиња Пратениците-Албанци на вчерашната, прва во овој мандат, седница на собраниската комисија за прашања на избори и именувања, реагираа кога ...

Новиот Парламент со шест пратенички групи

Дневник - 11.10.2002

Во Парламентот ќе дејствуваат шест пратенички групи, а се уште не се знае колку пратеници ќе настапуваат самостојно бидејќи рокот за изјаснување се одвиваше заклучно со вчерашниот ден. Трифун Костовски ќе настапува независно од партиите од коалицијата "За", информира секретарката на Собранието, ...

Нема екстра пари од стискање копчиња во Собранието

А1 - 10.10.2002

Новоизбраните парламентарци нема да земаат екстра пари од стискање копчиња, 100 за гласање на закони, 50 за амандмани, како што во претоходниот состав одлучи Комисијата за избори и именувања. Денеска оваа комисија во нов состав констатираше дека престанала да важи оваа одлука.

За притискање копче веќе нема 100 денари за парламентарците

Утрински - 10.10.2002

Во Собранието ќе функционираат шест пратенички групи - на СДСМ, ЛДП, ВМРО-ДПМНЕ, ЛП, ДУИ и ДПА КАТИЦА ЧАНГОВА Од денеска ќе престане да важи Одлуката на Комисијата за избори и именувања од поранешниот собраниски состав со која за притискање копче пратениците добиваа 100 денари за гласање за закон, ...

Апанажа можат да побараат 75 поранешни пратеници

Утрински - 09.10.2002

По истекување на четиригодишните мандати Ако сите побараат паричен надомест, тогаш во наредната година ќе примаат просечно по 25.000 денари месечно Во третиот собраниски состав 75 народни избраници, најмногу од партијата ВМРО-ДПМНЕ биле целосно на пратеничка плата.

Парламент со најмлад спикер, најмногу правници и жени

Утрински - 09.10.2002

Професионална, старосна и полова структура на новите народни избраници во македонското Собрание КАТИЦА ЧАНГОВА Штотуку конституираниот законодавен дом во многу нешта се разликува од поранешните парламентарни состави. Ако може да се даде некаква дефиниција за Собранието на Македонија, таа е дека ...

Бившите пратеници се нафрлија на апанажите

Дневник - 09.10.2002

НА 98 НАРОДНИ ИЗБРАНИЦИ ИМ ЗАВРШИЈА МАНДАТИТЕ Тие што за еден месец нема да најдат друга работа една година месечно ќе примаат по 23.000 денари Десетина од 75 поранешни пратеници со професионален ангажман, веќе се пријавиле за апанажа што законски им следува најмногу една година, ако во меѓувреме ...

ВМРО - ДПМНЕ ја одбива понудата за потпретседателско место во собранието

А1 - 08.10.2002

ВМРО - ДПМНЕ одбива да го прифати потпретседателското место во собранието. „Не сакаме ова место во парламентот да го делиме со партијата на Али Ахмети“, е ставот на најголемата опозициона партија, по јавната понуда на новиот собраниски спикер дека по едно потпретседателско место ќе им биде понудено ...

Експратениците не ги враќаат мобилките

Вест - 08.10.2002

НАРОДНИТЕ ИЗБРАНИЦИ ТЕШКО СЕ ОТКАЖУВААТ ОД СТЕКНАТИТЕ ПРИВИЛЕГИИ Пратениците на денот на конституирањето на новиот состав на Собранието имаат законска обврска да ги вратат службените мобилки, картичките за гласање и клучевите од мебелот што го користеа, но од нејасни при Старите пратеници на кои на ...

Висат мандатите на Чашуле и Оровчанец

Вест - 08.10.2002

Во Собранието на Македонија, по автоматизам, ќе се поведе постапка за одземање на мандатите на новоизбраните пратеници и актуелни министри во Владата во оставка на премиерот Љубчо Георгиевски: Слободан Чашуле и Ѓорѓи Оровчанец, ако во парламентот се претставуваат како пратеници на Нова демократија, ...

Спикерот Поповски најавува укинување на одлуката за стискање копчиња

Вест - 08.10.2002

Со скандалозната одлука, пратениците од претходниот состав за секое гласање добиваа плус 100 денари за закон или 50 за амандман Новиот претседател на Собранието Никола Поповски, вчера најави скорешно укинување на одлуката, донесена од собраниска комисија, за лесно заработување пари.

Пратеничките групи ќе се знаат до четврток

Утрински - 08.10.2002

Новите пратеници деновиве треба да се изјаснат на која пратеничка група ќе и припаѓаат Новите пратеници до четврток до претседателот на Собранието, Никола Поповски, треба да достават информација на која пратеничка група ќе и припаѓаат, додека ја извршуваат оваа функција.

Нема повеќе пари за стискање копче

Дневник - 08.10.2002

НОВИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА СОБРАНИЕТО НАЈАВУВА Ако продолжат Чашуле и Оровчанец да се изјаснуваат како припадници на Нова демократија, ќе покренам процедура да им се одземат пратеничките мандати, вели Поповски Одлуката со која минатиот пратенички состав воведе тарифи од 100, односно 50 денари за секое ...