TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Белгија се закани со визи за Македонците од септември

Дневник - 11.06.2011

Во Македонија постојат закони, но недоволно се спроведуваат, а македонските власти не работат доволно за да ги разубедат своите граѓани да ја напуштат земјата, оценува ЕУ Краткорочните мерки што ги ...

Враќањето на визите и натаму виси над Македонија

Утрински - 11.06.2011

Луксембург - Брисел не донесе одлука за суспендирање на слободниот визен режим за Македонија и за Србија со ЕУ, но прашањето ќе се отвори повторно за време на полското претседателство бидејќи бројот ...

Македонија не го сфаќа сериозно ризикот за враќање на визите

А1 - 10.06.2011

Видно незадоволен од минимизирањето на ризикот за повторно воведување на визниот режим за Македонија, државниот секретар за азил на Белгија, овојпат одлучи поенергично да ја пренесе лошата вест ...

Македонија - Безвизниот режим виси на конец

Време - 10.06.2011

Игор Чавески Србија и Македонија ризикуваат да ја загубат слободата да влегуваат во слободниот шенгенски простор без визи бидејќи нивните влади не го запираат протекот од лажни баратели на азил.

Нема враќање на визите за Македонија и Србија

Утрински - 10.06.2011

Во Луксембург Советот за внатрешни работи и правда на ЕУ не донесе одлука за суспендирање на слободниот визен режим за Македонија и Србија со Европската унија, јавува германското радио Дојче веле - ...

Во Белгија од почетокот на 2011-та азил побарале 452 македонски државјани

МРТ - 10.06.2011

Официјални бројки покажуваат дека во Белгија барања за азил во мај поднеле 91 македонски државјани. За споредба, претходниот месец, азил во Белгија побарале 100 македонски државјани.

Малмстром: Нема враќање на визите за Македонија

Вечер Прес - 10.06.2011

Во документот е наведено дека државата успешно се справува со злоупотеребите на визната либерализација, а 80 отсто од лажните баратели на азил се Роми Македонските граѓани не треба да стравуваат од ...

Безвизниот режим под лупата на ЕУ

А1 - 09.06.2011

Мешовитиот комитет на ЕУ денеска под лупа ќе го стави предлогот за измена на правилата за безвизниот со земјите од западен Балкан.

Сесилија Малмстром: Нема враќање на визите!

Канал5 - 09.06.2011

Визите во Македонија нема да се вратат, Европската Комисија пресече. По неколку часа разговори во Луксембург мешовитиот комитет на Европската Унија ги прифати мерките на Комисијата.

Засега нема враќање на визите за Македонија и Србија

Deutsche Welle - 09.06.2011

Министерскиот Совет на ЕУ за внатрешни работи и правда во Луксембург расправаше за извештајот на Европската комисија за контролниот механизам за визна либерализација на Западен Балкан.

Нема враќање на визите за Македонија и Србија

Дневник - 09.06.2011

Во Луксембург Советот за внатрешни работи и правда на ЕУ не донесе одлука за суспендирање на слободниот визен режим за Македонија и Србија со Европската унија, јавува германското радио Дојче веле - ...

Во моментов нема опасност за визниот режим

Алсат-М - 09.06.2011

Во моментов не постои ризик за враќање на визниот режим за Македонија и за Србија - одлука на советот на министрите за внатрешни работи на Европската Унија.

Зголемен бројот на лажни азиланти во Швајцарија

Дневник - 09.06.2011

Во мај годинава во Швајцарија биле поднесени 2.254 барања за азил, што е за 51 отсто повеќе од април, кога нивниот број изнесувал 1.495.

Безвизниот режим под лупа

Deutsche Welle - 09.06.2011

Мешовитиот комитет на ЕУ, заедно си Норвешка, Исланд, Лихтенштајн и Швајцарија, денеска (09.06) под лупа ќе го стави предлогот за измена на правилата за слободен визен режим со земјите од Западниот ...

Расте бројот на наши азиланти во Швајцарија

Утрински - 09.06.2011

Берн - Во мај годинава во Швајцарија биле поднесени 2.254 барања за азил, што е за 51 отсто повеќе од април кога нивниот број изнесувал 1.495.

Зголемен бројот на македонски азиланти во Швајцарија

Вест - 09.06.2011

За речиси 50 проценти е зголемен бројот на баратели на азил од Македонија во Швајцарија. Швајцарското биро за миграција соопшти дека Македонија втор месец по ред се нашла на третото место на листата ...

Македонија - Владата не го запре азилантскиот бран

Време - 09.06.2011

Игор Чавески Бројот на македонски државјани што во мај побарале азил во Швајцарија двојно се зголемил во однос на април, соопшти вчера швајцарското биро за миграција.

Напредок во борбата против злоупотреба на визниот режим

Deutsche Welle - 09.06.2011

Билансот на извештаите изработени во рамки на следењето на визната либерализација, според извори на ДВ, е позитивен во делот на сигурноста на документите и борбата против корупцијата, но проблем е ...

ЕУ не го суспендираше безвизниот режим за Македонија и Србија

Форум - 09.06.2011

Министерскиот Совет на ЕУ за внатрешни работи и правда во Луксембург не донесе одлука за суспензија на безвизниот режим за Македонија и Србија „Ние не предвидовме суспензија на (безвизниот режим).

Намален бројот на македонски азиланти во Белгија

Курир - 09.06.2011

Бројките покажуваат дека барањето на азил во Белгија во мај поднеле 91 македонски државјанин. За споредба, претходниот месец, азил во Белгија побарале 100 македонски државјани.

Годинава во Белгија азил побарале 452 македонски граѓани

Р.С.Европа - 09.06.2011

Во Белгија барања за азил во мај годинава поднеле 91 македонски државјани, во април 100 македонски државјани. Според бројот на азилантите во Белгија, , Македонија се најде на седмото место во мај, ...

Засега нема враќање на визите за Македонија и Србија

Inpress - 09.06.2011

Скопје, 9. јуни 2011 (ИНПРЕС) Министерскиот Совет на ЕУ за внатрешни работи и правда во Луксембург расправаше за извештајот на Европската комисија за контролниот механизам за визна либерализација на ...

Безвизниот режим пред Комитетот на ЕУ

Форум - 09.06.2011

Мешовитиот комитет на ЕУ, заедно со Норвешка, Исланд, Лихтенштајн и Швајцарија, денеска под лупа ќе го стави предлогот за измена на правилата за слободен визен режим со земјите од Западниот Балкан, ...

ЕУ-останува безвизниот режим за Западен Балкан

Р.С.Европа - 09.06.2011

Министрите за внатрешни работи и правда на Земјите членки на ЕУ, денеска во Луксембург не разговараа за било какво привремено укинување на визниот режим за земјите од Западен Балкан.

Безвизниот режим пред Комитетот на ЕУ

Алфа - 09.06.2011

Мешовитиот комитет на ЕУ, заедно со Норвешка, Исланд, Лихтенштајн и Швајцарија, денеска под лупа ќе го стави предлогот за измена на правилата за слободен визен режим со земјите од Западниот Балкан, ...

Брисел денеска го испитува визниот режим

+инфо - 09.06.2011

Мешовитиот комитет на ЕУ денеска под лупа ќе го стави предлогот за измена на правилата за безвизниот со земјите од западен Балкан .

Нема укинување на визите

+инфо - 09.06.2011

По долгочасовна расправа Советот за внатрешни работи и правда на Европската Унија, одлучи да не ја укине визната либерализација.

Безвизниот режим пред Комитетот на ЕУ

Кајгана - 09.06.2011

Мешовитиот комитет на ЕУ, заедно со Норвешка, Исланд, Лихтенштајн и Швајцарија, денеска под лупа ќе го стави предлогот за измена на правилата за слободен визен режим со земјите од Западниот Балкан, ...

Повторно визи за Македонија?

Кирилица - 09.06.2011

Македонија и нашиот северен сосед Србија ризикуваат да ја загубат слободата да влегуваат во слободниот шенгенски простор без визи, бидејќи нивните влади не го запираат протокот од лажни баратели на ...

Повторно визи?

Р.С.Европа - 09.06.2011

ЕУ разгледува можност за укинување на безвизниот режим во случај на продолжување на азилантските бранови во земјите на ЕУ.

Македонија и Србија може да ја изгубат безвизната слобода

Р.С.Европа - 09.06.2011

Македонија и Србија се соочуваат со ризикот да го изгубат безвизниот режим, затоа што нивните влади не успеаа да го запрат екзодусот на лажните азиланти, предупреди денеска Белгија.

Нема враќање на визите за Македонија и Србија

МРТ - 09.06.2011

Во Луксембург Советот за внатрешни работи и правда на ЕУ не донесе одлука за суспендирање на слободниот визен режим за Македонија и Србија со Европската унија, јавува германското радио Дојче веле - ...

Србија и Македонија ризикуваат да го загубат безвизниот режим

Сител - 09.06.2011

Србија и Македонија ризикуваат да ја загубат слободата да влегуваат во слободниот шенгенски простор без визи, бидејќи нивните влади не го запираат протокот од лажни баратели на азил, предупреди ...

Безвизниот режим пред Комитетот на ЕУ

Точка - 09.06.2011

Мешовитиот комитет на ЕУ, заедно со Норвешка, Исланд, Лихтенштајн и Швајцарија, денеска под лупа ќе го стави предлогот за измена на правилата за слободен визен режим со земјите од Западниот Балкан, ...

ЕУ денес ќе решава за злоупотребата на визниот режим

Sky - 09.06.2011

Безвизниот режим за Србите и Македонците за шенген зоната на ЕУ беше доведен во прашање откако Белгија и Шведска изразија нова загриженост околу можно негово злоупотребување.

Во мај зголемен бројот на македонски баратели на азил во Швајцарија

Дневник - 08.06.2011

Во мај годинава во Швајцарија биле поднесени 2.254 барања за азил, што е за 51 отсто повеќе од април кога нивниот број изнесувал 1495.

Во мај зголемен бројот на македонски баратели на азил во Швајцарија

Алсат-М - 08.06.2011

Во мај годинава во Швајцарија биле поднесени 2.254 барања за азил, што е за 51 отсто повеќе од април кога нивниот број изнесувал 1495.

Швајцарија тврди дека бројот на „азиланти“ од Македонија се зголемува, МНР-негира

Алфа - 08.06.2011

Македонија останува меѓу трите земји со најмногу барања за азил во членките од Шенген зоната. Според соопштението на швајцарското биро за миграција, бројот на баратели на азил од Македонија, во мај ...

Зголемен бројот на македонски баратели на азил во Швајцарија

Курир - 08.06.2011

Во мај годинава во Швајцарија биле поднесени 2.254 барања за азил, што е за 51 отсто повеќе од април кога нивниот број изнесувал 1495.

Во мај зголемен бројот на македонски баратели на азил во Швајцарија

Сител - 08.06.2011

Во мај годинава во Швајцарија биле поднесени 2.254 барања за азил, што е за 51 отсто повеќе од април кога нивниот број изнесувал 1495.

Двојно зголемен бројот на барањата за азил на Македонците

Inpress - 08.06.2011

Цирих , 8. јуни 2011 (ИНПРЕС) Во мај годинава во Швајцарија биле поднесени 2.254 барања за азил, што е за 51 отсто повеќе од април кога нивниот број изнесувал 1495.

Бројот на македонски азиланти во Швајцарија во мај пораснал

+инфо - 08.06.2011

Педесет и седум барања за азил од Македонија повеќе отколку во април биле регистрирани во мај во Швајцарија. Додека во април имало 127 барања, претходниот месец нивната бројка пораснала на 184.

Во мај зголемен бројот на баратели на азил во Швајцарија

Вечер Прес - 08.06.2011

Владата ги презема сите мерки за санкции на азилантите и организаторите, за да ги сочува кренати рампите кон Европа за македонските државјани И покрај апелите од Европа и македонските власти, ...