TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Синодот поднесе тужби против српски владици

Утрински - 17.07.2004

Највисокиот орган на МПЦ започна црковно-канонски судски процес Испратени покани до десет архијереи на СПЦ Билјана Јовановска Синодот на Македонската православна црква ги подготвува писмата-покани што ќе им ги испрати на десетте архијереи на Српската црква кои учествуваа во "архијерејскиот суд на ...

МПЦ разочарана од власта

Утрински - 16.07.2004

РЕАКЦИЈА Синодот на Македонската православна црква на својата редовна седница што се одржа вчера, покрај другото, ја разгледа постигнатата согласност за спроведување на законот за децентрализација и организација на општините во Република Македонија.

Власта го игнорираше гласот божји

Дневник - 16.07.2004

МПЦ Светиот синод на Македонска православна црква вчера соопшти дека е разочаран од власта, која направила недемократски и штетен договор за македонскиот народ и за граѓаните на Скопје, Кичево и на Струга. "Власта го игнорираше гласот на народот, кој преку референдумите се изјасни за останувањето ...

МПЦ: „Властите го игнорираат гласот на народот“

А1 - 15.07.2004

Македонските државни власти се согласиле да прифатат недемократски и штетни договори за македонскиот народ и граѓаните што живеат во Скопје, Кичево и Струга, се вели во соопштението на Светиот синод на МПЦ, кој изразува жалење и разочараност од последната владина одлука за законот за ...

МПЦ прифаќа посредник под услов СПЦ да ги повлече спорните одлуки

Утрински - 14.07.2004

По најновите предлози за надминување на црковниот проблем со Македонија Идејата за посредништво на Руската црква за надминување на црковниот проблем меѓу Македонската и Српската православна црква е стара, но МПЦ отсекогаш ја прифаќала.

МПЦ и СПЦ ќе преговараат откако ќе ги израмнат расчинувањата

Дневник - 14.07.2004

УСЛОВЕНО РУСКОТО ПОСРЕДНИШТВО Црквите ќе бидат рамноправни откако МПЦ ќе заврши со судењето на српскиот владика Амфилохие, изјави владика на МПЦ Македонската православна црква ќе може да преговара со Српската со посредство на Руската православна црква само откако ќе ги "израмни" расчинувањата на ...

Русија посредник меѓу МПЦ и СПЦ

Дневник - 13.07.2004

и новиот претседателот на србиЈа на старите позиции МПЦ прифаќа да продолжат разговорите за надминување на спорот со СПЦ преку посредникот на Руската православна црква, митрополитот Кирил, но бара да се повлечат неканонските одлуки на СПЦ во однос на МПЦ, изјави вчера поглаварот на МПЦ, ...

МПЦ не контактирала со Рускиот митрополит Кирил

А1 - 12.07.2004

Рускиот митрополит Кирил е посредникот во решавањето на спорот меѓу МПЦ и СПЦ. Портпаролот на МПЦ владиката Тимотеј денеска се огради од ваквата информација која српскиот претседател Тадиќ вчера му ја соопшти на министерот Бучковски, како начин за решавање на единственото отворено прашање меѓу ...