TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ЛП: Со случајот Ферпешед ги бркаме инвеститорите

Форум - 14.06.2009

Уништувањето на Фершпед и спорот со австриски ЕВН и носат лош имиџ на Македонија и ги демотивира постојните и потенцијалните домашни и странските инвеститори, обвинија денеска од Либералната Парија.

Зградата е готова, нема струја

Сител - 14.06.2009

Триесет велешки семејства иако платиле за своите станови не можат да се вселат во оваа зграда чиј инвеститор е јавното претпријатие за станбен и деловен простор.

ЛП смета дека економската политика на Владата носи долгорочни штети за стопанството

Канал5 - 14.06.2009

Либералите оценуваат дека власта нема слух за потребите на производството, води предимензионирана јавна потрошувачка, ги демотивира инвеститорите.

Рати за долговите за струја над 6 илјади денари

Вест - 13.06.2009

ЕВН Македонија од 15 јуни до 31 август ќе врши наплата на долговите за струја над 6 илјади денари на рати. Заостанатиот долг од 6.000 до 20.000 денари може да се плати на две рати, а долгот над 20.000 денари ...

„ЕВН Македонија“ нуди плаќање на долговите на рати

Утрински - 13.06.2009

Со цел да се зацврстат партнерските односи со потрошувачите, „ЕВН Македонија“ повторно нуди можност за плаќање на заостанатиот долг за електрична енергија од редовните сметки, на рати, со камата или со можност ...

11 лица одбиени како сведоци во случајот ЕЛЕМ-ЕВН

А1 - 12.06.2009

11 лица, денес вработени во ЕЛЕМ и ЕВН, судот ги одбил како сведоци во спорот на државните електрани против австриската компанија.

ЕВН поднесе жалба за цената

Време - 12.06.2009

ЕВН Македонија поднесе жалба до второстепената Комисија за решавање жалби од областа на енергетиката против одлуката на Регулаторната комисија (РКЕ), со која на дистрибутивната компанија не и се признаа ...

ЕВН ја обжали одлуката за непоскапување на струјата

Вест - 12.06.2009

"ЕВН Македонија" поднесе жалба до второстепената комисија за решавање на жалби од областа на енергетиката против одлуката на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ), со која не ги призна трошоците од 117 ...

ЕВН ја обжали одлуката на РКЕ за цената на струјата

Утрински - 12.06.2009

ЕВН Македонија поднесе жалба до Второстепената комисија за решавање на жалби против одлуката на Регулаторната комисија за енергетика, со која на ЕВН не и' се признаа трошоци во висина од 117 милиони евра.

ЕВН ја обжали цената на струјата

Дневник - 12.06.2009

Поднесена е жалба до второстепена комисија на одлуката на РКЕ да не ги признае трошоците на ЕВН кои влегуваат во пресметките при формирање на цената на струјата „ЕВН Македонија“ ја обжали одлуката на ...

„ЕВН“ ја обжали одлуката на регулаторите

Н.Македонија - 12.06.2009

„ЕВН Македонија“ поднесе жалба до второстепената комисија за решавање на жалби од областа на енергетиката против одлуката на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ), со која не ги призна трошоците од 117 ...

ЕВН ја обжали одлуката на РКЕ за цената на струјата

Тотал - 12.06.2009

ЕВН Македонија поднесе жалба до Второстепената комисија за решавање на жалби од областа на енергетиката против одлуката на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ), со која не ги призна трошоците од 117 ...

Ќе се бара отчет од Владата зошто нема решение во спорот со ЕВН

Алфа - 12.06.2009

Врвот на европската енергетска заедница во нова офанзива за компромис помеѓу македонските Власти и ЕВН. Алфа дознава дека првите луѓе на заедницата во понеделник по вторпат за еден месец доаѓаат во Скопје во ...

ЕВН Македонија нуди можност долгот за струја да се плаќа на рати со камата

Кирилица - 12.06.2009

ЕВН Македонија на потрошувачите им нуди можност за плаќање на рати на заостанатиот долг за потрошена електрична енергија од редовните сметки со камата или можност за плаќање на долгот во целост со ослободување ...

ЕВН Македонија им овозможува на граѓаните плаќање на долговите за струја на рати

Нетпрес - 12.06.2009

Компанијата ЕВН Македонија денеска соопшти дека ќе им овозможи на граѓаните, кои имаат неплатени сметки за струја, долгот да го подмират на рати.

Бесими одбиен како сведок во спорот ЕЛЕМ - ЕВН

А1 - 11.06.2009

Министерот за економија Фатмир Бесими бил одбиен како сведок во судскиот процес на ЕВН со државните електрани. Оваа информација за А1 ја потврдија судски извори.

За општините струја на рати

Време - 11.06.2009

Сакаме да ги подобриме комуникацијата и соработката со ЕВН Македонија за општините и јавните претпријатија да можат долговите да ги плаќаат на што повеќе рати и да не бидат блокирани и исклучувани, истакна ...

Високите температури ги оставија без струја Водно и Козле

Вест - 11.06.2009

Скопските населби Водно и Козле вчера останаа без струја поради дефект на трафостаницата што ја предизвикаа жештините. Од ЕВН Македонија објаснија дека не станува збор за преоптоварување на високонапонската ...

ЗЕЛС и ЕВН ги чешлаа долговите

Дневник - 11.06.2009

на општините Заедницата на единиците на локалната самоуправа - ЗЕЛС и ЕВН вчера ги усогласуваа ставовите за долговите на општините и за потрошена електрична енергија, како и за нелегалното приклучување на ...

ЕВН поднесе жалба

Алсат-М - 11.06.2009

ЕВН – Македонија поднесе жалба до Второстепената комисија бидејќи Регулаторната комисија за енергетика не и признаала на компанијата трошоци во висина од 117 милиони евра.

ЕВН Македонија ја обжали одлуката на РКЕ за признавање на трошоците

Кирилица - 11.06.2009

ЕВН Македонија поднесе жалба до Второстепената комисија за решавање на жалби од областа на енергетиката против одлуката на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ), со која не ги призна трошоците од 117 ...

ЕВН Македонија ја обжали одлуката на Регулаторната комисија

Канал5 - 11.06.2009

ЕВН Македонија ја обжали одлуката на Регулаторната комисија за енергетика која го отфрли барањето на компанијата за зголемување на цената на струјата.

Обжалена одлуката на Регулаторна

Вечер - 11.06.2009

ЕВН Македонија поднесе жалба до второстепената Комисија за решавање на жалби од областа на енергетиката против одлуката на Регулаторната Комисија, со која на компанијата не и се признаа трошоци во висина од ...

ЕВН Македонија ја обжали одлуката на Регулаторната комисија за енергетика

Нетпрес - 11.06.2009

ЕВН Македонија поднесе жалба до второстепената Комисија за решавање на жалби од областа на енергетиката против одлуката на Регулаторната комисија, со која на ЕВН Македонија не и се признаа трошоци во висина од ...

ЕВН и Владата ризикуваат милиони

Време - 10.06.2009

По поднесувањето на тужбата од австриската Влада за Македонија во Меѓународниот суд за арбитража, двете влади не седнаа на заедничка маса да го решат проблемот спогодбено, без да се излегува на суд.

Бериша: Албанија - енергетска суперсила

Утрински - 10.06.2009

Почна реализацијата на најголемиот енергетски проект во Албанија - каскадата на реката Девол, што го реализираат два енергетски гиганта во Европа, ЕВН од Австрија и „Штаткрафт“ од Норвешка.

Општините ќе бараат рати за долгот за струја

Вечер - 10.06.2009

Општините кои имаат големи долгови кон ЕВН-ЕСМ ќе побараат компанијата да им овозможи плаќање на рати. За возврат, тие се обврзуваат дека ќе им достават список на сите нелегални приклучоци од нивна територија.

Албанија - енергетска супер сила

А1 - 09.06.2009

Почна реализацијата на најголемиот енергетски проект во Албанија, каскадата на реката Девол, кого го реализираат два енергетски гиганта во Европа, ЕВН од Австрија и Штаткрафт од Норвешка, јави дописникот на ...

ЕВН отвора Бела книга со факти за нерегуларности

А1 - 09.06.2009

Бела книга ќе обелодени австриски ЕВН за сите факти и аргументи поврзани со, како што велат, нерегуларниот судски случај поведен од државните електрани против ЕВН Македонија. Ова е Белата книга на ЕВН.

Пресудата за ЕВН на тапет во Судскиот совет

Време - 09.06.2009

Судскиот совет констатирал неправилности во водењето на судскиот спор меѓу ЕЛЕМ и ЕВН, но на последната седница членовите одбиле да расправаат за забелешките.

Грчев: Ако реагира за ЕВН, Судскиот совет ќе изигрува апелационен суд

Вест - 09.06.2009

Судскиот совет ја разгледал претставката поднесена од ЕВН за судската пресуда на Основен суд Скопје 2. Претседателот на Советот Васил Грчев, по вчерашната седница, потврди дека еден од членовите на Советот ...

Судскиот совет, засега, не се меша во случајот со ЕВН!

Утрински - 09.06.2009

Судскиот совет, засега, нема да се впушта во оцена на судската пресуда за ЕВН, бидејќи проценил дека во оваа фаза од постапката не треба да ја презема улогата на повисокиот суд.

ЕВН ќе гради три централи во Албанија

Вечер - 09.06.2009

Австриската групација ЕВН почна да инвестира и во Албанија. Завчера беше поставен камен-темелник на три големи хидроцентрали на реката Девол, кои ќе се градат заедно со норвешкиот партнер Штаткрафт, а за што ...

Судот тврди дека во спорот помеѓу ЕВН- ЕЛЕМ има неправилности

МК-Фондови - 09.06.2009

Македонија - Економија Надлежниот судија, член на Судскиот совет кој истражуваше дали постојат нерегуларности во судската пресуда за случајот ЕВН - ЕЛЕМ, утврдил дека има аномалии во постапката.

ЕВН ќе инвестира во Албанија

А1 - 08.06.2009

Камен темелник за изградба на три хидроцентрали во вкупна вредност од 950 милиони евра поставен е денеска на реката Девол, во Албанија.

Неправилности во спорот ЕЛЕМ - ЕВН?

А1 - 08.06.2009

Член на Судскиот совет констатирал неправилности во водењето на судскиот спор меѓу ЕЛЕМ и ЕВН. Но, претседателот на Советот тврди дека тие не биле суштински и не би можеле да влијаат на пресудата.

ЕВН: На граѓаните им треба струја, не судски спорови

Алсат-М - 08.06.2009

Највисокото раководство на ЕВН – Австрија се надева дека Владата на Македонија ќе најде заеднички јазик со компанијата и ќе се решат неколкуте судски спорови.

Албанија: ЕВН и Статкрафт почнаа со градење на браната на Девол

Алсат-М - 08.06.2009

Започна изградбата на најголемиот енергетски објект во Албанија, Деволската каскада, проект кој ќе се реализира од двата енергетски гиганти ЕВН од Австрија и Статкрафт од Норвешка.

ЕВН и „Штаткрафт“ ќе градат три хидроцентрали во Албанија

Дневник - 08.06.2009

Камен-темелник за изградба на три хидроцентрали во вкупна вредност од 950 милиони евра е поставен вчера на реката Девол, во Албанија.

Претставката на ЕВН ќе ја чека одлуката на Апелацискиот суд

Дневник - 08.06.2009

Врховниот суд и Судскиот совет ја разгледале претставката на ЕВН за наводни неправилности во судскиот спор со ЕЛЕМ, во кој скопскиот Основен суд 2 пресуди во полза на државната компанија за производство на ...

Судиите ја оценуваат работата на колегите

Сител - 08.06.2009

Судскиот совет почнал со оценување на работата на судиите од скопското апелациско подрачје. Оценети се судиите од скопската апелација, како и основните судови во Кратово и Крива Паланка.

ЕВН и Штаткрафт ќе инвестираат 950 млн. евра во Албанија

МРТ - 08.06.2009

Камен темелник за изградба на три хидроцентрали во вкупна вредност од 950 милиони евра поставен е денеска на реката Девол, во Албанија.

Утврдени аномалии во судскиот процес на ЕЛЕМ против ЕВН

Канал5 - 08.06.2009

Аномалии во работата на судијата што го водел судскиот процес за спорот меѓу ЕЛЕМ и ЕВН. Ова го утврдил судијата, член на судскиот совет задолжен да постапува по претставката на ЕВН за пресудата на Основен суд ...

Има неправилности во спорот ЕВН - ЕЛЕМ

Сител - 08.06.2009

Надлежниот судија, член на Судскиот совет кој истражуваше дали постојат нерегуларности во судската пресуда за случајот ЕВН - ЕЛЕМ, утврдил дека има аномалии во постапката.

Пресудата за ЕВН - ЕЛЕМ нема да ја разреши судијката

Вечер - 08.06.2009

- Нема да се преиспитува работата на судијката се додека не заврши жалбената постапка, односно додека Апелациониот суд не донесе одлука по поднесената жалба за пресудата на првостепениот суд - вели Грчев ...

ЕВН со три хидроцентрали во Албанија

Нетпрес - 08.06.2009

ЕВН ќе изгради три акумулативни хидроцентрали на реката Девол во Албанија, заедно со норвешкиот партнер Штаткрафт како заедничка инвестиција.

ЕВН и Штаткрафт ќе инвестираат 950 млн. евра во Албанија

Макфакс - 08.06.2009

Камен темелник за изградба на три хидроцентрали во вкупна вредност од 950 милиони евра поставен е денеска на реката Девол, во Албанија.