TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Цветановски: „Наставата во училиштата и градинките ќе зависи од директорите“

А1 - 25.01.2004

„Притисоци има и тоа со писмени документи од страна на министерствата со земање на многу членови, кои немаат врска со остварување на правото на штрајк. Има и додатни состаноци со директорите на градинките“ изјави во интервјуто за А1 Дојчин Цветановски претседател на СОНК.

СОНК не се откажува од најавениот штрајк

А1 - 24.01.2004

Владините препораки, со кои се бара училиштата и градинките за време на штрајкот да обезбедат минимум услови за работа, синдикатот ги смета како притисок врз вработените да се откажат од штрајкот. „Било што и да прават нема да можат да не поколебаат, ќе се создаде само поголем социјален набој“, ...

Вратите на училиштата ќе бидат отворени, но настава нема да има

Утрински - 24.01.2004

В понеделник ќе започне генералниот штрајк во образованието. Владата и Синдикатот не постигнаа договор МАЈА ТОМИЌ ЖАКЛИНА ЃОРЃЕВИЌ В понеделник ќе почне генералниот штрајк на вработените во образованието, а тој ќе трае сў додека Владата не ги исполни барањата на вработените за примена на ...

Директорите ги притискаат наставаниците да не штрајкуваат

Вест - 24.01.2004

ОД ПОНЕДЕЛНИК ШТРАЈК НА 35 ИЛЈАДИ ВРАБОТЕНИ ВО ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУКАТА И КУЛТУРАТА И покрај притисоците, Синдикатот вчера уште еднаш соопшти дека градинките нема да ги згрижуваат децата, наставниците во училиштата нема да држат настава, а театрите ги откажаа претставите од своите реперт Над 35.000 ...

Учениците на продолжен распуст

Дневник - 24.01.2004

В ПОНЕДЕЛНИК ГЕНЕРАЛЕН ШТРАЈК ВО ОБРАЗОВАНИЕТО Наставниците ќе штрајкуваат до исполнувањето на нивните барања Учениците ќе имаат продолжен зимски распуст поради генералниот штрајк во образованието, кој ќе почне в понеделник. Вратите на градинките, основните и на средните училишта ќе бидат отворени, ...

Синдикатот негира дека образованието има обврска за минимум настава

А1 - 23.01.2004

Синдикатот смета дека за образованието не важи вчерашната препорака од министерството за образование, според која за време на штрајк во градинките и училиштата мора да се одвива барем минимум настава. „Овој член се однесува за вработените во МВР и МО и државните органи, а никако не се однесува за ...

МНТ влегува во штрајк

Вест - 23.01.2004

Од понеделник во Македонскиот народен театар нема да има претстави. Причината е штрајкот на кој му се приклучи и МНТ, а кој го го организра Синдикатот на образование, наука и култура. Во МНТ велат претстави ќе има тогаш кога ќе завршат преговорите што Синдикатот ги прави со Владата, но дека ...

Француските железничари стапија во штрајк

А1 - 21.01.2004

Синдикатот на француските железничари синоќа прогласи 36-часовен штрајк, што предизвика намалување на обемот на железничкиот сообраќај во Франција за 50%. Вработените во француската железница протестираат против одлуката на Влада нивните плати да се зголемат само за еден процент по едногодишна ...

Синдикатот го поддржа штрајкот во образованието

Утрински - 21.01.2004

одлука Сојузот на синдикатите на Македонија на вчерашната седница на Претседателството му даде поддршка на генералниот шрајк на вработените во образованието, што Синдикатот на образование го најави за 26 јануари. За таа цел, според изјавата на претседателот Ванчо Муратовски, ќе се формира кризно ...

Поддршка за штрајкот во образованието

Дневник - 21.01.2004

ССМ Сојузот на синдикатите на Македонија го поддржува генералниот штрајк на вработените во образованието, кој е најавен за в понеделник, изјави вчера претседателот на ССМ, Ванчо Муратовски. Според заклучокот на претседателството, Синдикатот на вработените во образованието, науката и културата ...

Муратовски спремал специјални единици за штрајк

Вест - 21.01.2004

ШТРАЈК ВО ЈАВНИОТ СЕКТОР Претседателот на Сојузот на синдикати на Македонија Ванчо Муратовски не сака да ја открие стратегијата и вклучувањето на единиците за засилување од другите гранкови синдикати, оти операцијата била воена В понеделник во генерален штрајк ќе стапат вработените во ...

ССМ само формално ќе го поддржи штрајкот на СОНК

А1 - 20.01.2004

Вработените од Синдикатот на образованието, науката, културата и спортот, и дефинитивно ќе излезат сами на штрајк во понеделник. Останатите грански синдикати од ССМ, ќе им дадат само подршка на нивните колеги од СОНК, бидејќи ниту еден од нив нема донесено официјална одлука за стапување во штрајк.

ССМ ГО ПОДДРЖУВА ШТРАЈКОТ НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ОБРАЗОВАНИЕТО

Канал5 - 20.01.2004

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) го поддржува генералниот штрајк на вработените во образованието што е најавен за в понеделник, изјави по денешната седница на претседателството на ССМ синдикалниот лидер Ванчо Муратовски, нагласувајќи дека бар Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) го ...

Штрајк на авионскиот сообраќај во Италија

А1 - 19.01.2004

Стотици авионски летови во Италија се одложени денеска поради осумчасовниот штрајк на авионскиот персонал, кој може да го парализира воздушниот сообраќај во Европа. Националната компанија „Алиталија“ информира дека ќе се одложат 364 летови, од кои 168 во Европа, 14 меѓуконтинентални и 182 локални.