TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Со девет гласа „за“ усвоен и четвртиот амандман кој го штити македонскиот идентитет

Фокус - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево со девет гласа „за“, пет „против“ и ниту еден „воздржан“ го поддржа четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Преспа меѓу Македонија и Грција.

И четвртиот нацрт-амандман помина во Комисијата за уставни прашања

МКД - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево со девет гласа „за“, пет „против“ и ниту еден „воздржан“ го поддржа четвртиот амандман на Уставот, со што Комисијата ја заврши расправата по четирите предложени нацрт-амандмани.

Комисијата за уставни прашања го поддржа четвртиот амандман на Уставот

24 Вести - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево со девет гласа „за“, пет „против“ и ниту еден „воздржан“ го поддржа четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Преспа меѓу Македонија и Грција.

Комисијата за уставни прашања ќе го разгледува четвртиот амандман на Уствот

Сител - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања, со која претседава претседателот за Собранието Талат Џафери, денеска ќе ја почне расправата за четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Препа меѓу Македонија ...

Комисијата за уставни прашања ќе го разгледува четвртиот амандман на Уствот

Канал5 - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања, со која претседава претседателот за Собранието Талат Џафери, денеска ќе ја почне расправата за четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Препа.

Четвртиот уставен амандман на дневен ред на Комисијата за уставни прашања

МКД - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања, со која претседава претседателот за Собранието Талат Џафери, денеска ќе ја почне расправата за четвртиот амандман на Уставот согласно Договорот од Преспа меѓу Македонија и Грција.

Усвоен последниот уставен амандман со кој се гарантира заштита на македонскиот идентитет

Сакам да кажам - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања со 9 гласови „за“ и пет „против“ го утврди и четвртиот и последен нацрт-амандман (36) на Уставот, за уставните измени во врска со Догвоорт за името со Грција.

Ѓорчев до власта: Патос избришавте со македонските црвени линии

МКД - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања расправа за четвртиот и последен нацрт-амандман, односно за амандманот 36 со кој се предлага да се замени членот 49 од Уставот, во согласност со Договорот од Препа меѓу Македонија и Грција.

Јас сум Македонец и тоа чувство не може никој да ми го земе, рече Заев на комисиската расправа за последниот амандман

Фокус - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања ја почна расправата за четвртиот и последен нацрт-амандман, односно за амандманот 36 со кој се предлага да се замени членот 49 од Уставот, што произлегува од потребата за имплементација на Договорот од Препа ...

Комисијата за уставни прашања го поддржа четвртиот амандман на Уставот

Сител - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања попладнево со девет гласа „за“, пет „против“ и ниту еден „воздржан“ го поддржа четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Преспа меѓу Македонија и Грција.

Усвоен и четвртиот нацрт-амандман за Уставот

Алсат-М - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево со девет гласа „за“, пет „против“ и ниту еден „воздржан“ го поддржа четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Преспа меѓу Македонија и Грција.

Четвртиот амандман пред уставната Комисија

Канал5 - 11.11.2018

Во Собранието продолжи уставната Комисија на чиј дневен ред е четвртиот амандман на Уставот. Деталите од расправата ги има Ивана ...

Комисијата за уставни прашања го разгледува четвртиот амандман на уставот

Сител - 11.11.2018

Да се вметен изречно зборот „идентитет“, покрај заштитата на културното и историското наследство за да се добие силна гаранција дека тој е заштитен со овие уставни измени, како и да се постигне вистински национален конзензус во примената на овие ...

Четвртиот амандман пред Уставната комисија

24 Вести - 11.11.2018

Во Собранието расправа во Уставната комисија на чиј дневен ред е четвртиот амандман на Уставот. Премиерот Заев кој ја отвори расправата рече дека државата ги штити правата и интересите на државјаните на Македонија кои живеат во дијаспората.

Собраниската Комисија за уставни прашања расправа за четвртиот амандман на Уставот

Нова ТВ - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања ја почна расправата за четвртиот и последен нацрт-амандман, односно за амандманот 36 со кој се предлага да се замени членот 49 од Уставот, што произлегува од потребата за имплементација на Договорот од Препа ...

Усвоен и четвртиот амандман кој гарантира заштита на македонскиот идентитет

Канал5 - 11.11.2018

Уставната комисија го поддржа и последниот амандман. Власта тврди дека се цементира македонскиот идентитет, опозицијата вели- Грција никогаш нема да не признае. Со девет гласа „за“ и пет „против“ Комисијата за уставни прашања даде зелено свтело и за ...

Усвоен и последниот амандман за промена на Уставот – на 1 декември ќе се најдат пред пратениците

Телма - 11.11.2018

Со девет гласа „за“ и пет „против“ Комисијата за устљавни прашања го усвои и последниот предлог амандаман за промена на Уставот. Амандманот се однесува на член 49 од Уставот за грижа за македонскиот народ во соседните држави, кој преформулира во ...

Комисијата за уставни прашања го усвои четвртиот амандман на Уставот

Р.С.Европа - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево со девет гласа „за“, пет „против“ и ниту еден „воздржан“ го поддржа четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Преспа меѓу Македонија и Грција.

Денеска расправа за четвртиот амандман на Уствот

Либертас - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања, со која претседава претседателот за Собранието Талат Џафери, денеска ќе ја почне расправата за четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Преспа меѓу ...

Комисијата за уставни прашања ќе го разгледува четвртиот амандман на Уставот

А1 On - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања, со која претседава претседателот за Собранието Талат Џафери, денеска ќе ја почне расправата за четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Препа меѓу Македонија ...

Заев: Со новата формулација на членот 49 се даваат гаранции за заштита на идентитетот

Либертас - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања ја почна расправата за четвртиот и последен нацрт-амандман, односно за амандманот 36 со кој се предлага да се замени членот 49 од Уставот, што произлегува од потребата за имплементација на Договорот од Препа ...

Зелено светло во Комисијата за уставни прашања за нацрт-амандманите на Уставот

А1 On - 11.11.2018

Комисијата за уставни прашања даде зелено светло за 4-те нацрт амандмани на Уставот, преддложени од Владата, кои произлегоа од потребата за имплементација на Договорот од Препа меѓу Македонија и Грција.

Расправа во Собранието за четвртиот уставен амандман

Р.С.Европа - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања ја почна расправата за четвртиот и последен нацрт-амандман, односно за амандманот 36 со кој се предлага да се замени членот 49 од Уставот, што произлегува од потребата за имплементација на Договорот од Препа ...

Собраниската Комисија за уставни прашања расправа за четвртиот амандман на Уставот

А1 On - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања ја почна расправата за четвртиот и последен нацрт-амандман, односно за амандманот 36 со кој се предлага да се замени членот 49 од Уставот, што произлегува од потребата за имплементација на Договорот од Препа ...

Комисијата за уставни прашања го поддржа четвртиот амандман на Уставот

Независен - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево со девет гласа „за“, пет „против“ и ниту еден „воздржан“ го поддржа четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Преспа меѓу Македонија и Грција.

Комисијата за уставни прашања го поддржа четвртиот амандман на Уставот

Н.Македонија - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево со девет гласа „за“, пет „против“ и ниту еден „воздржан“ го поддржа четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Преспа меѓу Македонија и Грција.

Комисијата за уставни прашања го поддржа четвртиот амандман на Уставот

Вечер Прес - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево со девет гласа „за”, пет „против” и ниту еден „воздржан” го поддржа четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Преспа меѓу Македонија и Грција.

Комисијата за уставни прашања ќе го разгледува четвртиот амандман на Уствот

Алфа - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања, со која претседава претседателот за Собранието Талат Џафери, денеска ќе ја почне расправата за четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Препа меѓу Македонија ...

Усвоен и четвртиот амандман на Уставот кој гарантира заштита на македонскиот идентитет

Press24 - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево со девет гласа „за“, пет „против“ и ниту еден „воздржан“ го поддржа четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Преспа меѓу Македонија и Грција.

Четвртиот амандман за уставните измени пред пратениците

Курир - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања, со која претседава претседателот за Собранието Талат Џафери, денеска ќе ја почне расправата за четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Препа меѓу Македонија ...

Денеска расправа за четвртиот амандман на Уствот

+инфо - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања, со која претседава претседателот за Собранието Талат Џафери, денеска ќе ја почне расправата за четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Препа меѓу Македонија ...

Собраниската Комисија за уставни прашања расправа за четвртиот амандман на Уставот

Независен - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања ја почна расправата за четвртиот и последен нацрт-амандман, односно за амандманот 36 со кој се предлага да се замени членот 49 од Уставот, што произлегува од потребата за имплементација на Договорот од Препа ...

Собраниската Комисија за уставни прашања расправа за четвртиот амандман на Уставот

Вечер Прес - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања ја почна расправата за четвртиот и последен нацрт-амандман, односно за амандманот 36 со кој се предлага да се замени членот 49 од Уставот, што произлегува од потребата за имплементација на Договорот од Препа ...

И последниот амандман доби „зелено светло“ од Комисијата за уставни прашања

Макфакс - 11.11.2018

Со девет гласа „за“, пет „против“ и без воздржани, собраниската Комисија за уставни прашања попладнево го усвои последниот нацрт-амандман, со што заврши расправата во Комисијата за четирите нацрт-амандмани.

Рушити: Уставот не дели на газди и кираџии

+инфо - 11.11.2018

Сурија Рушити од Алијансата на Албанците во расправата за нацрт аманданите во Собранието обвини дека Уставот ги дели граѓаните во земјава на граѓани од прва и втора категорија, односно на сопственици и кираџии.

Собраниската Комисија за уставни прашања расправа за четвртиот амандман на Уставот

Н.Македонија - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања ја почна расправата за четвртиот и последен нацрт-амандман, односно за амандманот 36 со кој се предлага да се замени членот 49 од Уставот, што произлегува од потребата за имплементација на Договорот од Преспа ...

Заев тврди дека идентитетот е заштитен, за Ѓорчев договорот со Грција е асиметричен

Макфакс - 11.11.2018

Во Собранието денеска продолжи расправата на Комисијата за уставни прашања на чиј дневен ред е последниот, односно четвртиот предлог-амандман што произлезе од потребата за имплементација на договорот за името меѓу Скопје и Атина.

Груевски и денеска не дојде во Собранието

+инфо - 11.11.2018

Комисијата за Уставни прашања расправа за амандманот 36 од Уставот на РМ, односно четвртиот и последен амандман за измени на Преамбулата. Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, како што јави ТВ 21 , денеска не дојде на седницата, а премиерот Заев ...

Со девет гласа „за“ усвоен и четвртиот амандман кој го штити македонскиот идентитет

iPortal - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево со девет гласа „за“, пет „против“ и ниту еден „воздржан“ го поддржа четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Преспа меѓу Македонија и Грција.

Комисијата за уставни прашања ќе го разгледува четвртиот амандман

ТВ21 - 11.11.2018

Со нацрт-четвртиот амандман се предлага покрај потврдување на македонскиот идентитет, да стои дека Републиката ги штити правата и интересите на своите државјани кои живеат или престојуваат во странство и ги унапредува нивните врски со татковината.

Комисијата за уставни прашања ќе го разгледува четвртиот амандман на Уствот

Бриф - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања, со која претседава претседателот за Собранието Талат Џафери, денеска ќе ја почне расправата за четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Препа меѓу Македонија ...

Почнува расправата за четвртиот амандман на Уставот

Стандард - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања, со која претседава претседателот за Собранието Талат Џафери, денеска ќе ја почне расправата за четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Препа меѓу Македонија ...

Комисијата за уставни прашања ќе го разгледува четвртиот амандман на Уствот

Слободен Печат - 11.11.2018

Нацрт амандманите се утврдуваат со просто мнозинство или 61 глас по што треба да се организира јавна расправа чие времетраење го утврдува Парламентот. Собраниската Комисија за уставни прашања, со која претседава претседателот за Собранието Талат ...

Комисијата за уставни прашања го поддржа четвртиот амандман на Уставот

Локално - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево со девет гласа „за“, пет „против“ и ниту еден „воздржан“ го поддржа четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Преспа меѓу Македонија и Грција.

Собраниската Комисија за уставни прашања расправа за четвртиот амандман на Уставот

Република - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања ја почна расправата за четвртиот и последен нацрт-амандман, односно за амандманот 36 со кој се предлага да се замени членот 49 од Уставот, што произлегува од потребата за имплементација на Договорот од Препа ...

Собраниската Комисија за уставни прашања: Идентитетот на македонскиот народ е заштитен

Локално - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања ја почна расправата за четвртиот и последен нацрт-амандман, односно за амандманот 36 со кој се предлага да се замени членот 49 од Уставот, што произлегува од потребата за имплементација на Договорот од Препа ...

Заев: Со новата формулација на членот 49 се даваат гаранции за заштита на идентитетот

Слободен Печат - 11.11.2018

Во реплика премиерот Заев му одговори дека Уставот потенцира дека државата води грижа за сите граѓани и го почитува идентитетот на сите свои граѓани дома и во странство Собраниската Комисија за уставни прашања ја почна расправата за четвртиот и ...

Комисијата за уставни прашања го поддржа четвртиот амандман на Уставот

ТВ21 - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања попладнево со девет гласа „за“, пет „против“ и ниту еден „воздржан“ го поддржа четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Преспа меѓу Македонија и Грција.

Четвртиот амандман пред Уставната комисија

Нетпрес - 11.11.2018

Премиерот Заев кој ја отвори расправата рече дека државата ги штити правата и интересите на државјаните на Македонија кои живеат во дијаспората. Според него ова не ја прецизира етничката припадност туку измената на овој член предвидува грижа за ...

Започна дебатата за последниот амандман, Груевски отсутен, Заев доцнеше

ТВ21 - 11.11.2018

Во Комисијата за Уставни прашања започна расправата за амандманот 36 од Уставот на РМ, односно четвртиот и последен амандман за измени на Преамбулата. Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски денеска не дојде на седницата а премиерот Заев кој ...

Дебатата за последниот амандман, „Кој ќе се грижи за Албанците во странство!?“

ТВ21 - 11.11.2018

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски денеска не дојде на седницата, а премиерот Зоран Заев доцнеше 40-тина минути. Членовите на комисијата го чекаа него, бидејќи според деловникот тој мораше да го образложи предлог амандманот со оглед на тоа ...

Комисијата за уставни прашања го поддржа четвртиот амандман на Уставот

24Инфо - 11.11.2018

Комисијата за уставни прашања го поддржа четвртиот амандман на Уставот Собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево со девет гласа „за“, пет „против“ и ниту еден „воздржан“ го поддржа четвртиот амандман на Уставот што произлезе од ...

СОБРАНИСКА КОМИСИЈА: Денеска четвртиот амандман од Уставот за Северна Македонија

Денешен - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања, со која претседава собранискиот спикер Талат Џафери, денеска ќе ја почне расправата за четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Преспа меѓу Македонија и ...

Комисијата за уставни прашања ќе го разгледува четвртиот амандман

4NEWS - 11.11.2018

Со нацрт-четвртиот амандман се предлага покрај потврдување на македонскиот идентитет, да стои дека Републиката ги штити правата и интересите на своите државјани кои живеат или престојуваат во странство и ги унапредува нивните врски со татковината.

И последниот амандман доби „зелно светло“ од Комисијата за уставни прашања

Centar - 11.11.2018

Со девет гласа „за“, пет „против“ и без воздржани, собраниската Комисија за уставни прашања попладнево го усвои последниот нацрт-амандман, со што заврши расправата во Комисијата за четирите нацрт-амандмани.

Денес на седница на Комисијата за уставни прашања четвртиот амандман на Уставот

Пулс24 - 11.11.2018

Откако претходните неколку дена во Собранието, на комисиската расправа поминаа трите нацрт-амандмани кои Владата пред околу една седмица ги достави до Собранието денес продолжува расправата на чиј дневен ред е четвртиот предлог-амандман, кој се ...

Поенти од досегашната расправа за четвртиот амандман на Уставот

MTM - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања ја почна расправата за четвртиот и последен нацрт-амандман, односно за амандманот 36 со кој се предлага да се замени членот 49 од Уставот, што произлегува од потребата за имплементација на Договорот од Препа ...

Четвртиот амандман на Уставот денеска на седница на Комисијата за уставни прашања

Centar - 11.11.2018

Во Собранието денеска продолжува расправата на Комисијата за уставни прашања на чии дневен ред е последниот, односно четвртиот предлог-амандман што произлезе од потребата за имплементација на договорот за името меѓу Скопје и Атина.

Комисијата за уставни прашања го поддржа четвртиот амандман на Уставот

4NEWS - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања попладнево со девет гласа „за“, пет „против“ и ниту еден „воздржан“ го поддржа четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Преспа меѓу Македонија и Грција.

Четвртиот амандман на Уставот денеска на седница на Комисијата за уставни прашања

24Инфо - 11.11.2018

Во Собранието денеска продолжува расправата на Комисијата за уставни прашања на чии дневен ред е последниот, односно четвртиот предлог-амандман што произлезе од потребата за имплементација на договорот за името меѓу Скопје и Атина.

Собраниската Комисија за уставни прашања расправа за четвртиот амандман на Уставот

24Инфо - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања ја почна расправата за четвртиот и последен нацрт-амандман, односно за амандманот 36 со кој се предлага да се замени членот 49 од Уставот, што произлегува од потребата за имплементација на Договорот од Препа ...

Започна дебатата за последниот амандман, Груевски отсутен, Заев доцнеше

4NEWS - 11.11.2018

Во Комисијата за Уставни прашања започна расправата за амандманот 36 од Уставот на РМ, односно четвртиот и последен амандман за измени на Преамбулата. Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски денеска не дојде на седницата а премиерот Заев кој ...

Дебатата за последниот амандман, „Кој ќе се грижи за Албанците во странство!?“

4NEWS - 11.11.2018

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски денеска не дојде на седницата, а премиерот Зоран Заев доцнеше 40-тина минути. Членовите на комисијата го чекаа него, бидејќи според деловникот тој мораше да го образложи предлог амандманот со оглед на тоа ...

Комисиската расправа по нацрт-амандманите за промена на Уставот заврши, усвоен и четвртиот

еМагазин - 11.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево со девет гласа „за“, пет „против“ и ниту еден „воздржан“ го поддржа четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Преспа меѓу Македонија и Грција.

Помина на комисија и последниот амандман за промена на Уставот

Фактор - 11.11.2018

Усвоен e и последниот амандман за промена на Уставот. Комисијата за уставни прашања попладнево со девет гласа „за“ и пет „против“ го усвои и последниот предлог амандаман за промена на Уставот.

Собраниската Комисијата за уставни прашања го поддржа третиот амандман, за четвртиот ќе се расправа утре

Сител - 10.11.2018

Со 10 гласови за и два против, собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево го поддржа амандманот 35 со кој се предлага додавање нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и политичка независнот ...

Усвоен и третиот амандман за гаранција на суверенитетот на соседите

Нова ТВ - 10.11.2018

Со 10 гласови „за“ и два „против“, собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево го усвои амандманот 35 со кој се предлага додавање нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и политичка ...

Во Комисијата за уставни прашања на дневен ред третиот нацрт-амандман

МКД - 10.11.2018

На денешното продолжение од собраниската Комисија за уставни прашања на дневен ред е третиот нацрт-амандман за измени на Уставот. Со овој амандман се отвора членот од Уставот кој кој гарантира дека територијата на Македонија е неделива и неотуѓива и ...

Третиот нацрт-амандман денеска пред Комисијата за уставни прашања

Алсат-М - 10.11.2018

Третиот нацрт-амандман денеска ќе биде разгледан на седница на собраниската Комисија за уставни прашања. Со него се отвора членот 3 од Уставот кој гарантира дека територијата на Македонија е неделива и неотуѓива и оти границата може да се менува ...

Груевски не дојде ни на расправата за уставните амандмани

МКД - 10.11.2018

Никола Груевски денеска не се појави во Собраниската Комисија за уставни прашања на расправата за третиот нацрт-амандман. Обврските како пратеник и учество во расправата за уставните измени беше една од причините кои ги наведе Груевски во барањето ...

Третиот нацрт-амандман пред Комисијата за уставни прашања

Канал5 - 10.11.2018

Пред уставната Комисија денеска е третиот Нацрт амандман, кој се однесува на членот три од Уставот. Со него се предлага додавање на нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегрите и политичката независност на ...

Седница на Комисијата за уставни прашања

24 Вести - 10.11.2018

Викендашки, продолжи комисиската расправа за нацрт уставните амандмани. Денеска беше расправа за третиот амндман со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и политичката независност на соседните ...

Усвоен третиот нацрт-амандман за измена на Уставот

Алсат-М - 10.11.2018

Собраниската комисија за уставни прашања со мнозинство гласови го усвои текстот на третиот нацрт-амандман кој ја обврзува Македонија да го почитува суверенитетот, територијалниот интегритет и политичката независност на соседните држави.

Идентитетот не се менува, тој останува македонски

Окно - 10.11.2018

Претседателот на Владата Зоран Заев на стартот на дебатата за уставните амандмани во Комисијата за уставни прашања (07.11.2018), одговарајќи на забелешките на пратениците од ВМРО-ДПМНЕ го искажа и следниот став кој го сметаме за вистинит: ...

Собраниската Комисија за уставни прашања го поддржа третиот амандман, за четвртиот ќе се расправа утре

А1 On - 10.11.2018

Со 10 гласови за и два против, собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево го поддржа амандманот 35 со кој се предлага додавање нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и политичка независнот ...

Собраниската Комисијата за уставни прашања го поддржа третиот амандман, за четвртиот ќе се расправа утре

Курир - 10.11.2018

Со 10 гласови за и два против, собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево го поддржа амандманот 35 со кој се предлага додавање нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и политичка независнот ...

Поддржан амандманот со кој и се гарантира територијален интегритет на Грција

Независен - 10.11.2018

Со 10 гласови за и два против, собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево го поддржа амандманот 35 со кој се предлага додавање нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и политичка независнот ...

Собраниската Комисијата за уставни прашања го поддржа третиот амандман, за четвртиот ќе се расправа утре

Н.Македонија - 10.11.2018

Со 10 гласови за и два против, собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево го поддржа амандманот 35 со кој се предлага додавање нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и политичка независнот ...

Собраниската Комисијата за уставни прашања го поддржа третиот амандман, за четвртиот ќе се расправа утре

Вечер Прес - 10.11.2018

Со 10 гласови за и два против, собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево го поддржа амандманот 35 со кој се предлага додавање нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и политичка независнот ...

Нацрт-амандманот за почитување на суверенитетот на соседите денеска пред Комисијата за уставни прашања

Макфакс - 10.11.2018

Третиот нацрт-амандман денеска ќе биде разгледан на седница на собраниската Комисија за уставни прашања. Со третиот амандман се отвора членот 3 од Уставот кој гарантира дека територијата на Македонија е неделива и неотуѓива и дека границата може да ...

И „Нова Македонија“ во преамбулата

Н.Македонија - 10.11.2018

Намерно или случајно вниманието на јавноста деновиве се пренасочи од полето на политиката на теренот на економијата, со најавените новини и реформи во оваа област. Многумина би рекле со право, бидејќи долго време економијата беше запоставувана и ...

Собрание – седници на две собраниски комисии

Алфа - 10.11.2018

Во Собранието на Република Македонија ќе заседаваат Комисијата за уставни прашања и Комисијата за транспорт, врски и екологија. Пред Комисијата за уставни прашања се нацрт-амандманите 33, 34 и 35 на Уставот на РМ, додека Комисијата за транспорт ќе ...

Усвоен и третиот предлог-амандман на денешната расправа на Комисијата за уставни прашања

Макфакс - 10.11.2018

Доцна попладнево во Собранието на Република Македонија на комиската расправа на Комисијата за уставни прашања беше усвоен и третиот предлог-амандман на Уставот со кој Македонија се обврзува да го почитува суверенитетот, територијалниот интегритет и ...

Поддржан и третиот уставен амандман на Комисија, за четвртиот ќе се расправа утре

Локално - 10.11.2018

Со 10 гласови за и два против, собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево го поддржа амандманот 35 со кој се предлага додавање нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и политичка независнот ...

Собраниската Комисијата за уставни прашања го поддржа третиот амандман

Стандард - 10.11.2018

Со 10 гласови „за“ и два „против“, собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево го поддржа амандманот 35 со кој се предлага додавање нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и политичка ...

Третиот нацрт амандман пред Комисијата за уставни прашања

ТВ21 - 10.11.2018

Третиот нацрт-амандман денеска ќе биде разгледан на седница на собраниската Комисија за уставни прашања. Со нацрт-амандманот практично се предлага додавање нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и ...

Комисијата за уставни прашања даде зелено светло и за третиот амандман, за четвртиот ќе се расправа утре

Слободен Печат - 10.11.2018

Со 10 гласови за и два против, собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево го поддржа амандманот 35 со кој се предлага додавање нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и политичка независнот ...

Усвоен амандманот со кој ѝ се гарантира суверенитетот на Грција

Република - 10.11.2018

Доцна попладнево во Собранието на Република Македонија на комиската расправа на Комисијата за уставни прашања беше усвоен и третиот предлог-амандман на Уставот со кој Македонија се обврзува да го почитува суверенитетот, територијалниот интегритет и ...

Продолжува седницата на собраниската Комисија за уставни прашања

Стандард - 10.11.2018

На денешното продолжение на седницата на собраниската Комисија за уставни прашања на дневен ред е Третиот нацрт-амандман, што се однесува на членот три од Уставот на Република Македонија. Со него се предлага додавање нов став со кој се декларира ...

ФОТО: Груевски го нема ниту во Собранието на Комисијата за уставни прашања

ТВ21 - 10.11.2018

Никола Груевски не се појави во Собранието на расправата за третиот амандман во Комисијата за уставни прашања. Екс лидерот на ВМРО-ДПМНЕ е член на оваа Комисија, а токму поради обврските како пратеник и учеството во расправата за уставните измени ...

Собраниската Комисијата за уставни прашања го поддржа третиот амандман, за четвртиот ќе се расправа утре

MTM - 10.11.2018

Со 10 гласови за и два против, собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево го поддржа амандманот 35 со кој се предлага додавање нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и политичка независнот ...

Комисијата за уставни прашања го поддржа третиот амандман, за четвртиот ќе се расправа утре

24Инфо - 10.11.2018

Со 10 гласови за и два против, собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево го поддржа амандманот 35 со кој се предлага додавање нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и политичка независнот ...

ЛАСОСКА ВО СОБРАНИЕ: Амандманите се телефонски договорени, а ние како да сме регион на Грција – играме претстава за ...

Денешен - 10.11.2018

Со 10 гласови за и два против, собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево го поддржа амандманот 35 со кој се предлага додавање нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и политичка независнот ...

Нацрт-амандманот за почитување на суверенитетот на соседите денеска пред Комисијата за уставни прашања

Centar - 10.11.2018

Третиот нацрт-амандман денеска ќе биде разгледан на седница на собраниската Комисија за уставни прашања. Со третиот амандман се отвора членот 3 од Уставот кој гарантира дека територијата на Македонија е неделива и неотуѓива и дека границата може да ...

Третиот нацрт-амандман денес пред Комисијата за уставни прашања

Пулс24 - 10.11.2018

На седница на собраниската Комисија за уставни прашања денес ќе биде разгледан третиот нацрт-амандман за почитување на суверенитетот на соседите. Со овој амандман се отвора членот 3 од Уставот кој гарантира дека територијата на Македонија е неделива ...

Усвоен амандманот 35 од уставните измени

Centar - 10.11.2018

Со 10 гласа „за“ и 2 гласа „против“, Комитетот за уставни прашања во македонското Собрание го усвои амандманот 35 за изменување на Уставот. Овој предлог-амандман ја обврзува Македонија да го почитува суверенитетот, територијалниот интегритет и ...

Усвоен амандманот 35 од уставните измени

Фактор - 10.11.2018

Со 10 гласа „за“ и 2 гласа „против“, Комитетот за уставни прашања во македонското Собрание го усвои амандманот 35 за изменување на Уставот. Овој предлог-амандман ја обврзува Македонија да го почитува суверенитетот, територијалниот интегритет и ...

На Комисијата за уставни измени Ѓорчев читаше бројки за излезност на референдумот, Џафери го искара

еМагазин - 10.11.2018

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Влатко Ѓорчев кој последен се обрати пред Комисијата за уставни измени, на која се расправаше за третиот нацрт-амандман за промена на Уставот, неколку пати беше предупреден од претседателот на Комисијата, Талат Џафери дека ...

Продолжува расправата за вториот нацрт-амандман на Уставот

Канал5 - 09.11.2018

Комисијата за уставни прашања ја продолжи расправата за нацрт уставните амандмани, во рамки на втората фаза од постапката за менување на Уставот на Република Македонија. Таа вчера го усвои Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот со десет гласови ...

Продолжува расправата за вториот нацрт-амандман на Уставот

Сител - 09.11.2018

Комисијата за уставни прашања ја продолжи расправата за нацрт уставните амандмани, во рамки на втората фаза од постапката за менување на Уставот на Република Македонија. Таа вчера го усвои Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот со десет гласови ...

Бугарскиот културен клуб Скопје бара да не се исклучуваат македонските Бугари од македонскиот народ

МКД - 09.11.2018

Во преамбулата на Уставот треба да се внесат и идеите на БМОРК (ТМОРО, ВМОРО), за политичка автономија на нашите простори ветена на Берлинскииот конгрес во 1878 година, со идеалите на Крушевската Република, со целите на ВМРО – кое по 1919 година се ...

Усвоен и вториот амандман на Уставот- Рамковниот договор дел од преамбулата

Сител - 09.11.2018

Мнозинството членови на Комисијата за уставни прашања одлучи Рамковниот договор да биде дел од преамбулата, а одлуките на АСНОМ да се заменат со прогласот. ВМРО-ДПМНЕ реагираше на содржината на амандманот со образложение дека, со ова се бришат ...

И вториот нацрт-амандман помина на Комисијата за уставни прашања

Канал5 - 09.11.2018

Со девет гласа „за" и седум „против" попладнево помина и вториот нацрт амандман за уставни измени во собраниската Комисија за уставни прашања. Со вториот нацрт амандман за измена на Уставот во Преамбулата на највисокиот правен акт одлуките на АСНОМ ...

Втор ден расправа за вториот амандман за преамбулата на Уставот

Канал5 - 09.11.2018

Во собраниската Комисија за уставни прашања продолжи расправата за вториот амандман, кој се однесува на преамбулата во Уставот. Расправата ја следи Мирјана Мирчевска Јовановиќ. Дали се исцрпи листата на говорници или расправата ќе продолжи и трет ...

Одобрен предлог-текстот на амандманот за промена на Преамбулата на Уставот

Алсат-М - 09.11.2018

Со девет гласови ЗА и седум ПРОТИВ, собраниската Комисија за уставни прашања го одобри предлог-текстот на амандманот за промена на Преамбулата на Уставот. Со него, одлуките на АСНОМ да се заменуваат со прогласот од АСНОМ за да се избегне делот каде ...

Усвоен и вториот амандман на Уставот

Телма - 09.11.2018

Комисијата за уставни прашања го усвои текстот на вториот нацрт амандман според кој во премабулата на Уставот одлуките на АСНОМ се заменуваат со прогласот. Составен дел од Преамбулата станува и Охридскиот рамковен договор.

Продолжува комисиската расправа за уставните амандмани

24 Вести - 09.11.2018

Преамбулата во Уставот и измените кои се однесуваат во делот на АСНОМ, но и вметнувањето на Охридскиот рамковен договор во овој дел од Уставот и денеска пред пратениците во собраниската Комисија за уставни прашања.

И вториот нацрт-амандман помина на Комисијата за уставни прашања

Р.С.Европа - 09.11.2018

Со девет гласа „за“ и седум „против“ попладнево помина и вториот нацрт амандман за уставни измени во собраниската Комисија за уставни прашања. Со вториот нацрт амандман за измена на Уставот во Преамбулата на највисокиот правен акт одлуките на АСНОМ ...

Продолжува расправата за вториот нацрт-амандман на Уставот

Р.С.Европа - 09.11.2018

Комисијата за уставни прашања денеска ја продолжува расправата по вториот нацрт-амандман со кој во Преамбулата на Уставот одлуките на АСНОМ се заменуваат со Прогласот од АСНОМ и се додава Охридскиот рамковен договор.

Продолжува расправата за вториот нацрт-амандман на Уставот

Курир - 09.11.2018

Комисијата за уставни прашања ја продолжи расправата за нацрт уставните амандмани, во рамки на втората фаза од постапката за менување на Уставот на Република Македонија. Таа вчера го усвои Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот со десет гласови ...

Продолжува расправата за вториот нацрт-амандман на Уставот

Н.Македонија - 09.11.2018

Комисијата за уставни прашања ја продолжи расправата за нацрт уставните амандмани, во рамки на втората фаза од постапката за менување на Уставот на Република Македонија. Таа вчера го усвои Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот со десет гласови ...

Продолжува расправата за вториот нацрт-амандман на Уставот - вчера се прифати „Република Северна Македонија"

Press24 - 09.11.2018

Комисијата за уставни прашања ја продолжи расправата за нацрт уставните амандмани, во рамки на втората фаза од постапката за менување на Уставот на Република Македонија. Таа вчера го усвои Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот со десет гласови ...

Нацрт-амандманот за Преамбулата помина на собраниската комисија

Алфа - 09.11.2018

Со девет гласа „за“ и седум „против“ во Комисијата за уставни прашања помина и вториот нацрт амандман кој се однесува на измените во Преамбулата. Со измените одлуките на АСНОМ ќе се заменат со Прогласот од АСНОМ и ќе се додаде Охридскиот рамковен ...

И вториот нацрт-амандман помина на Комисијата за уставни прашања

Н.Македонија - 09.11.2018

Со девет гласа „за“ и седум „против“ попладнево помина и вториот нацрт амандман за уставни измени во собраниската Комисија за уставни прашања. Со вториот нацрт амандман за измена на Уставот во Преамбулата на највисокиот правен акт одлуките на АСНОМ ...

Усвоен и вториот амандман на Уставот- Рамковниот договор ќе биде дел од преамбулата

Press24 - 09.11.2018

Мнозинството членови на Комисијата за уставни прашања одлучи Рамковниот договор да биде дел од преамбулата, а одлуките на АСНОМ да се заменат со прогласот. ВМРО-ДПМНЕ реагираше на содржината на амандманот со образложение дека, со ова се бришат ...

Бугарскиот културен клуб Скопје предлага нови уставни амандмани

Макфакс - 09.11.2018

Бугарскиот културен клуб Скопје до претседателот на Собранието, Талат Џафери, испрати предлог амандмани за уставни промени во врска со Договорот од Преспа. Во продолжение интегрално го пренесуваме барањето: Веќе 29 години Република Македонија не ...

Усвоен и вториот амандман на Уставот- Рамковниот договор дел од преамбулата

Курир - 09.11.2018

Мнозинството членови на Комисијата за уставни прашања одлучи Рамковниот договор да биде дел од преамбулата, а одлуките на АСНОМ да се заменат со прогласот. ВМРО-ДПМНЕ реагираше на содржината на амандманот со образложение дека, со ова се бришат ...

Продолжува расправата за вториот нацрт-амандман на Уставот

Нетпрес - 09.11.2018

Комисијата за уставни прашања ја продолжи расправата за нацрт уставните амандмани, во рамки на втората фаза од постапката за менување на Уставот на Република Македонија. Таа вчера го усвои Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот со десет гласови ...

Продолжува расправата за вториот нацрт-амандман на Уставот

Република - 09.11.2018

Комисијата за уставни прашања ја продолжи расправата за нацрт уставните амандмани, во рамки на втората фаза од постапката за менување на Уставот на Република Македонија. Таа вчера го усвои Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот со десет гласови ...

Продолжува расправата за вториот нацрт-амандман на Уставот

Слободен Печат - 09.11.2018

Комисијата за уставни прашања ја продолжи расправата за нацрт уставните амандмани, во рамки на втората фаза од постапката за менување на Уставот на Република Македонија. Таа вчера го усвои Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот со десет гласови ...

Продолжува расправата за вториот нацрт-амандман на Уставот

Локално - 09.11.2018

Комисијата за уставни прашања ја продолжи расправата за нацрт уставните амандмани, во рамки на втората фаза од постапката за менување на Уставот на Република Македонија. Таа вчера го усвои Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот со десет гласови ...

Рамковниот договор дел од преамбулата на Уставот

Нетпрес - 09.11.2018

Мнозинството членови на Комисијата за уставни прашања одлучи Рамковниот договор да биде дел од преамбулата, а одлуките на АСНОМ да се заменат со прогласот. ВМРО-ДПМНЕ реагираше на содржината на амандманот со образложение дека, со ова се бришат ...

Два од четири амандмани беа изгласани од Комисијата за уставни прашања

ТВ21 - 09.11.2018

Во Собранието на Република Македонија денеска беа изгласани два од вкупно четири амандмани за уставни измени, кои беа предложени од страна на Владата на Република Македонија. По гласањето на пратениците со 9 гласа за и 7 против на амандманот кој ...

Одобрен предлог-текстот на амандманот за промена на Преамбулата на Уставот

Република - 09.11.2018

Со девет гласови ЗА и седум ПРОТИВ, собраниската Комисија за уставни прашања го одобри предлог-текстот на амандманот за промена на Преамбулата на Уставот. Со него, одлуките на АСНОМ да се заменуваат со прогласот од АСНОМ за да се избегне делот каде ...

Изгласани два од четирите амандмани за уставни промени

CivilMedia - 09.11.2018

Комисијата за уставни прашања го изгласа и вториот од четирите амандмани за уставни промени предложени од Владата. По гласањето на пратениците со 9 гласа за и 7 против на амандманот кој предвидува измена на преамбулата, председателот Талат Џафери ...

Помина и амандманот за преамбулата, според опозицијата се губи суверенитетот на државата

ТВ21 - 09.11.2018

И на третиот ден од дебатата за уставни измени, власта и опозицијата продолжија со преписките. Денеска се дебатираше за вториот амандман со кој се предвидуваат измени во Преамбулата на Уставот на Македонија.

Вториот нацрт-амандман помина на Комисијата за уставни прашања

Слободен Печат - 09.11.2018

Власта останува на ставот дека предлогот е добар и прифатлив, со него не се урива историскиот континиуум на државата, напротив тој се задржува и со него се апсолвираат сите девет одлуки од АСНОМ.

Денес продолжува расправата за вториот нацрт-амандман на Уставот

Пулс24 - 09.11.2018

Комисијата за уставни прашања вчера го усвои Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот со десет гласови „за“ и пет против, со кој се предлага замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија секаде во Уставот освен во член 36 ...

Помина и нацрт амандманот за измена на Уставот во Преамбулата

Фактор - 09.11.2018

Помина попладнево и вториот нацрт амандман за уставни измени во собраниската Комисија за уставни прашања. Имаше девет гласа „за“ и седум „против“. Со вториот нацрт амандман за измена на Уставот во Преамбулата на највисокиот правен акт одлуките на ...

На собраниската Комисијата помина и нацрт амандманот за Преамбулата и АСНОМ

еМагазин - 09.11.2018

Со девет гласа „за“ и седум „против“ попладнево помина и вториот нацрт амандман за уставни измени во собраниската Комисија за уставни прашања. Со вториот нацрт амандман за измена на Уставот во Преамбулата на највисокиот правен акт одлуките на АСНОМ ...

Расправата почна: Власта „за“ опозицијата против уставните амандмани

Нова ТВ - 08.11.2018

Со почетокот на седницата на Комисијата за уставни прашања на која се расправа за нацрт уставните амандмани стартуваше втората фаза од постапката за менување на Уставот на Република Македонија.

Продолжи комисиската расправа за нацрт-амандманите на Уставот

Сител - 08.11.2018

Почна седницата на собраниската Комисија за уставни прашања на која се разгледуваат нацрт-амандманите за промена на Уставот согласно Договорот од Преспа. Комисијата втор ден расправа за нацрт-амандманот 33 и се очекува денеска да заврши расправата ...

Комисијата го усвои првиот амандман за „Република Северна Македонија“

Нова ТВ - 08.11.2018

Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот денеска помина на собраниската Комисија за уставни прашања со десет гласови „за“ и пет против. Со овој нацрт-амандман се предлага замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија ...

Заев: Подготовен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија

МКД - 08.11.2018

Историскиот контекст е целосно сочуван, а правото на самоопределување е признаено од Грција. Подготвен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија. Длабоко сум убеден дека осигуруваме иднина за генерациите кои доаѓаат, им порача ...

Комисијата даде поддршка за првиот нацрт-амандман за „Република Северна Македонија“

24 Вести - 08.11.2018

Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот денеска помина на собраниската Комисија за уставни прашања со десет гласови „за“ и пет против. Со овој нацрт-амандман се предлага замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија ...

Комисијата даде зелено светло за „Република Северна Македонија“

Фокус - 08.11.2018

Со десет гласови „за” и пет против Комисијата за уставни прашања на денешната расправа го изгласа првиот нацрт-амандман за промена на Уставот. Со овој амандман се прави замена на зборот „Република Македонија“ со зборовите „Република Северна ...

Продолжи комисиската расправа за нацрт-амандманите на Уставот

Канал5 - 08.11.2018

Почна седницата на собраниската Комисија за уставни прашања на која се разгледуваат нацрт-амандманите за промена на Уставот согласно Договорот од Преспа. Комисијата втор ден расправа за нацрт-амандманот 33 и се очекува денеска да заврши расправата ...

Првиот амандман помина во Комисијата за уставни прашања со 10 гласови „за“ и 5 „против“

МКД - 08.11.2018

Со 10 гласови „за“ и 5 „против“ членовите на собраниската Комисија за уставни прашања го изгласаа првиот нацрт-уставен амандман, амандманот 33 кој гласи: Во Уставот зборовите „Република Македонија“ се заменуваат со зборовите „Република Северна ...

Расправата по вториот Нацрт-амандман за уставни измени продолжува утре

Канал5 - 08.11.2018

Комисијата за уставни прашања попладнево расправаше по вториот нацрт-амандман со кој во Преамбулата на Уставот одлуките на АСНОМ се заменуваат со Прогласот од АСНОМ и се додава Охридскиот рамковен договор.

Комисиска расправа: Првиот амандман прифатен, се дебатира за вториот

Нова ТВ - 08.11.2018

Историскиот контекст е целосно сочуван, а правото на самоопределување е признаено од Грција. Подготвен сум да ја платам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија. Длабоко сум убеден дека ќе осигураме иднина за генерациите кои доаѓаат, им ...

Расправата по вториот Нацрт-амандман за уставни измени продолжува утре

Сител - 08.11.2018

Комисијата за уставни прашања попладнево расправаше по вториот нацрт-амандман со кој во Преамбулата на Уставот одлуките на АСНОМ се заменуваат со Прогласот од АСНОМ и се додава Охридскиот рамковен договор.

Комисијата даде поддршка за првиот нацрт-амандман за „Република Северна Македонија“

Сител - 08.11.2018

Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот денеска помина на собраниската Комисија за уставни прашања со десет гласови „за“ и пет против. Со овој нацрт-амандман се предлага замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија ...

Усвоен нацрт-амандманот 33; Македонија се заменува со „Северна Македонија“

Алсат-М - 08.11.2018

Со 10 гласови – „за“, 5 – „против“ и без воздржани, Комисијата за уставни прашања го усвои текстот на нацрт амандманот 33. Со него се предлага замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија, секаде во Уставот освен во член 36 ...

Комисијата даде поддршка за „Република Северна Македонија“

Телма - 08.11.2018

Втор ден расправа за првиот нацрт-амандман од уставните измени. Комисијата за уставни прашања го поддржа првиот нацрт амандман на Уставот, за кој 10 члена гласаа „за“, пет беа против. Овој амандман, се однесува за замена на зборот „Република ...

Вториот нацрт-амандман од попладнево пред пратениците

Канал5 - 08.11.2018

Со десет гласа „за“ и пет „против“, првиот нацрт-амандман за промена на уставот денеска помина на собраниската комисија за уставни прашања. На вториот ден од дебатата опозицијата повторно обвини дека целиот процес за промена на името е ...

Се очекува да заврши расправата од втората фаза за за уставните амандмани

Телма - 08.11.2018

Се очекува денеска да заврши расправата од втората фаза за за нацрт уставните амандмани за измане на Уставот и да се прифати текстот на 33-от амандман. Продолжението на седницата е закажано за денеска. Вчера се расправаше за првиот нацрт амандман.

Вториот нацрт-амандман за промена на Уставот од попладнево пред пратениците

Канал5 - 08.11.2018

Со десет гласа „за“ и пет против, првиот Нацрт-амандман за промена на Уставот помина на собраниската Комисија за уставни прашања. На вториот ден од седницата, која заврши пред речиси еден час, опозицијата повторно обвини дека целиот процес за ...

Комисијата даде поддршка за првиот нацрт-амандман за „Република Северна Македонија"

Канал5 - 08.11.2018

Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот денеска помина на собраниската Комисија за уставни прашања со десет гласови „за" и пет против. Со овој нацрт-амандман се предлага замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија ...

Зошто и како преживеа терминот Македонија во Членот 36 од Уставот

Канал5 - 08.11.2018

Членот 36 од Уставот го преставува историското наследство ова е одговорот на премиерот Зоран Заев за реакциите на грчките владини претставници за новите амандмани со договорот од Преспа во кои: Во амандманот 33 зборовите „Република Македонија“ се ...

„Северна“ доби пас – опозицијата со свои предлози за преамбулата

24 Вести - 08.11.2018

Република Северна Македонија доби зелено светло од Комисијата за уставни прашања со десет гласа ЗА и пет гласа ПРОТИВ. Со ова амандманот за додавање на придавката „Северна“ пред името Македонија, се сели во законодавно правната комисија.

Република Северна Македонија помина уште еден собраниски филтер

Телма - 08.11.2018

„Република Северна Македонија“ доби виза од Комисијата за уставни прашања. За мнозинството е прифатливо, досегашното име, „Република Македонија“ да се замени со новото сегде во уставот, освен во членот 36 што има историски контекст.

Заев: “Не гарантираме ништо за албанскиот јазик во Уставот“

Алсат-М - 08.11.2018

Парламентарната Комисија за уставни прашања го усвои текстот на нацрт- амандманот кој предвидува промена на името од Република Македонија во Република Северна Македонија. Со мнозинство гласови, нацртот беше испратен во понатамошна парламентарна ...

Заев: Подготовен сум да ја сносам политичката цена, вреди за Македонија!

Фокус - 08.11.2018

Историскиот контекст е целосно сочуван, а правото на самоопределување е признаено од Грција. Подготвен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија. Длабоко сум убеден дека осигуруваме иднина за генерациите кои доаѓаат, им порача ...

Почна втората фаза за менување на Уставот, власта и опозицијата со спротивставени ставови

Кајгана - 08.11.2018

Скопје, 8 ноември 2018 (МИА) – Со почетокот на седницата на Комисијата за уставни прашања на која се расправа за нацрт уставните амандмани стартуваше втората фаза од постапката за менување на Уставот на Република Македонија.

Заев- Подготовен сум да ја сносам политичката цена

Р.С.Европа - 08.11.2018

Историскиот контекст е сочуван, а правото на самоопределување е признаено од Грција. Подготвен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија, рече премиерот Зоран Заев на денешната дебата за нацрт-амандманите на Уставот во ...

Расправата за вториот нацрт-амандман на Уставот продолжува утре

Р.С.Европа - 08.11.2018

Комисијата за уставни прашања попладнево расправаше по вториот нацрт-амандман со кој во Преамбулата на Уставот одлуките на АСНОМ се заменуваат со Прогласот од АСНОМ и се додава Охридскиот рамковен договор.

Заев: Подготовен сум да ја сносам политичката цена

Кајгана - 08.11.2018

Скопје, 8 ноември 2018 (МИА) – Историскиот контекст е целосно сочуван, а правото на самоопределување е признаено од Грција. Подготвен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија.

Почна втората фаза за менување на Уставот, власта и опозицијата со спротивставени ставови

А1 On - 08.11.2018

Со почетокот на седницата на Комисијата за уставни прашања на која се расправа за нацрт уставните амандмани стартуваше втората фаза од постапката за менување на Уставот на Република Македонија.

Заев: Подготовен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија

А1 On - 08.11.2018

Историскиот контекст е целосно сочуван, а правото на самоопределување е признаено од Грција. Подготвен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија. Длабоко сум убеден дека осигуруваме иднина за генерациите кои доаѓаат, им порача ...

Комисијата го изгласа првиот нацрт-амандман за „Република Северна Македонија“

Р.С.Европа - 08.11.2018

Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот денеска помина на собраниската Комисија за уставни прашања со десет гласови „за“ и пет против. Со овој нацрт-амандман се предлага замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија ...

Усвоен амандманот за менување на името Република Македонија

А1 On - 08.11.2018

Со 10 гласа „за“ и 5 „против“, Комисијата за уставни прашања го усвои текстот на 33-от нацрт амандман. По ова, Талат Џафери отвори расправа за следниот, односно 34. нацрт амандман кој се однесува на преамбулата за АСНОМ и внесувањето на Охридскиот ...

(ВИДЕО) Мицевски: Посебен амандман за заштита ако Грција не го ратификува Договорот

А1 On - 08.11.2018

Координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Мицевски предложи посебен амандман за заштита ако не помине Договорот во Грција. Тој рече дека иако Владата најавила дека тоа ќе биде содржано во уставниот закон, сепак треба да се вметне и ...

(ВИДЕО) Жерновски: Ако Грција не ја ратификува Спогодбата, уставните амандмани нема да важат

А1 On - 08.11.2018

Ние преку договоорот сакаме да ја внесеме државата во ЕУ, а вашиот концепт е непознат, рече заменик министерот за надворешни работи, Андреј Жерновски. Тој ја повика опозицијата да учествува во процесот, потенцирајќи дека нема да навлегува во замката ...

Почна комисиската расправа за уставните амандмани

Н.Македонија - 08.11.2018

Почетокот на втората фаза од процесот на уставните измени, кои треба да се спроведат во согласност со спогодбата од Мала Преспа, и расправата за нацрт-амандманите беа првично одложени поради барањето на пратеничката група од ВМРО-ДПМНЕ да биде ...

Заев: Подготовен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија

Вечер Прес - 08.11.2018

Историскиот контекст е целосно сочуван, а правото на самоопределување е признаено од Грција. Подготвен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија. Длабоко сум убеден дека осигуруваме иднина за генерациите кои доаѓаат, им порача ...

Комисијата даде поддршка за првиот нацрт-амандман за „Република Северна Македонија“

Курир - 08.11.2018

Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот денеска помина на собраниската Комисија за уставни прашања со десет гласови „за“ и пет против. Со овој нацрт-амандман се предлага замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија ...

Продолжува расправата за уставните амандмани, власта и опозицијата со спротивставени ставови

+инфо - 08.11.2018

Со почетокот на седницата на Комисијата за уставни прашања на која се расправа за нацрт уставните амандмани стартуваше втората фаза од постапката за менување на Уставот на Република Македонија.

Заев: Подготовен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија

Press24 - 08.11.2018

Историскиот контекст е целосно сочуван, а правото на самоопределување е признаено од Грција. Подготвен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија. Длабоко сум убеден дека осигуруваме иднина за генерациите кои доаѓаат, им порача ...

Северна Македонија доби виза

Вечер Прес - 08.11.2018

Собранието да прифати замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија секаде во Уставот освен во член 36 каде има историски аспект, се предлага со првиот нацрт-амандман за уставни измени, кој вчера доби поддршка од членовите на ...

Продолжи комисиската расправа за нацрт-амандманите на Уставот

Press24 - 08.11.2018

Почна седницата на собраниската Комисија за уставни прашања на која се разгледуваат нацрт-амандманите за промена на Уставот согласно Договорот од Преспа. Комисијата втор ден расправа за нацрт-амандманот 33 и се очекува денеска да заврши расправата ...

Продолжи комисиската расправа за нацрт-амандманите на Уставот

Курир - 08.11.2018

Почна седницата на собраниската Комисија за уставни прашања на која се разгледуваат нацрт-амандманите за промена на Уставот согласно Договорот од Преспа. Комисијата втор ден расправа за нацрт-амандманот 33 и се очекува денеска да заврши расправата ...

Мицевски: Ја укинуваме Република Македонија, Северна Македонија е нова творевина

Press24 - 08.11.2018

Во Собранието денеска продолжи седницата на Комисијата за уставни прашања каде тече дискусијата за предложените амандмани. Пратеникот Никола Мицевски од ВМРО-ДПМНЕ на почетокот на седницата изрази жалење што продолжува праксата во Собрание во исто ...

Комисијата даде поддршка за „Република Северна Македонија“

Press24 - 08.11.2018

Комисијата за уставни прашања втор ден дебатира за првиот нацрт-амандман од уставните измени. На седницата денеска Комисијата за уставни прашања го поддржа првиот нацрт амандман на Уставот. 10 члена гласаа „за“, пет беа против.

Заев: Подготвен сум да ја сносам политичката цена, тоа е вредно за Македонија

Независен - 08.11.2018

Историскиот контекст е целосно сочуван, а правото на самоопределување е признаено од Грција. Подготвен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија. Длабоко сум убеден дека осигуруваме иднина за генерациите кои доаѓаат, им порача ...

Комисијата го усвои амандманот за менување на името Република Македонија

Макфакс - 08.11.2018

Со 10 гласа „за“ и 5 „против“, Комисијата за уставни прашања го усвои текстот на 33-от нацрт амандман. По ова, претседателот на Комисијата, Талат Џафери, отвори расправа за следниот, односно 34.

Првиот амандман со 10 гласа „за“ помина на Комисијата за уставни прашања

+инфо - 08.11.2018

Заврши расправата за првиот од предложените амандмани за промена на Уставотот. Членовите на Комисијата за уставни прашања со 10 гласа „за“ и 5 „против“ го изгласаа амандманот 33. Овој амандман гласи: Во Уставот зборовите „Република Македонија“ се ...

Мицевски предлага посебен амандман за заштита ако не помине Договорот во Грција

Макфакс - 08.11.2018

Координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Мицевски предложи посебен амандман за заштита ако не помине Договорот во Грција. Тој рече дека иако Владата најавила дека тоа ќе биде содржано во уставниот закон, сепак треба да се вметне и ...

Жерновски до опозицијата: Ние сме за влез во ЕУ преку договорот, вашиот концепт е непознат

Макфакс - 08.11.2018

Ние преку договоорот сакаме да ја внесеме државата во ЕУ, а вашиот концепт е непознат, рече заменик министерот за надворешни работи, Андреј Жерновски. Тој ја повика опозицијата да учествува во процесот, потенцирајќи дека нема да навлегува во замката ...

Мицевски: Ја укинуваме Република Македонија, Северна е нова творевина

+инфо - 08.11.2018

Во Собранието денеска продолжи втората фаза од уставните измени во која на седница на Комисијата за уставни прашање тече дискусијата за предложените амандмани. На почетокот на седницата Никола Мицевски од ВМРО-ДПМНЕ изрази жалење што продолжува ...

Коѕијас: измените во чл. 49 од Македонскиот Устав се косат со Преспанскиот Договор

Алфа - 08.11.2018

Коѕијас бара официјална Атина да посвети внимание на амандманот кој го дополнува членот 49 од Уставот на Македонија. Екс министерот за надворешни работи на Грција и потписник на Преспанскиот договор смета дека дискутабилно е тоа што во дополнувањето ...

Расправата по вториот Нацрт-амандман за уставни измени продолжува утре

Вечер Прес - 08.11.2018

Комисијата за уставни прашања попладнево расправаше по вториот нацрт-амандман со кој во Преамбулата на Уставот одлуките на АСНОМ се заменуваат со Прогласот од АСНОМ и се додава Охридскиот рамковен договор.

Заев: Подготовен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија

Република - 08.11.2018

Историскиот контекст е целосно сочуван, а правото на самоопределување е признаено од Грција. Подготвен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија. Длабоко сум убеден дека осигуруваме иднина за генерациите кои доаѓаат, им порача ...

Продолжува расправата за уставните амандмани

Нетпрес - 03.12.2018

Откако викендов законодавниот дом ги утврди со 67 гласа „ЗА“, 4 воздржани и 23 против нацрт амандманите на Уставот денеска во Парламентот продолжува собраниската седница. Собранието на Република Македонија денеска во 11:00 часот ќе ја продолжи 64.

Заев: Подготовен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија

Локално - 08.11.2018

Историскиот контекст е целосно сочуван, а правото на самоопределување е признаено од Грција. Подготвен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија. Длабоко сум убеден дека осигуруваме иднина за генерациите кои доаѓаат, им порача ...

Заев: Подготовен сум да ја сносам политичката цена, вреди за Македонија!

iPortal - 08.11.2018

Историскиот контекст е целосно сочуван, а правото на самоопределување е признаено од Грција. Подготвен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија. Длабоко сум убеден дека осигуруваме иднина за генерациите кои доаѓаат, им порача ...

Заев подготвен да ја сноси политичката цена за доброто на Македонија

Стандард - 08.11.2018

Премиерот Зоран Заев пред пратениците на денешната дебата по нацрт-амандманите на Уставот на Република Македонија сподели дека е подготвен да ја сноси политичката цена, но тоа дека е вредно за Македонија.

Почна втората фаза за менување на Уставот, власта и опозицијата со спротивставени ставови

Слободен Печат - 08.11.2018

Со почетокот на седницата на Комисијата за уставни прашања на која се расправа за нацрт уставните амандмани стартуваше втората фаза од постапката за менување на Уставот на Република Македонија.

Заев: Подготовен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија

Бриф - 08.11.2018

Историскиот контекст е целосно сочуван, а правото на самоопределување е признаено од Грција. Подготвен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија. Длабоко сум убеден дека осигуруваме иднина за генерациите кои доаѓаат, им порача ...

Првиот нацрт-амандман за „Република Северна Македонија“ помина на Уставната комисија

Република - 08.11.2018

Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот денеска помина на собраниската Комисија за уставни прашања со десет гласови „за” и пет против. Со овој нацрт-амандман се предлага замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија ...

Продолжува расправата за уставните амандмани

CivilMedia - 03.12.2018

Собранието на Република Македонија денеска во 11:00 часот ќе ја продолжи 64. седница со расправа по нацрт-амандман, а по неговото изгласување ќе започне и дебата за нацрт-амандман и последниот предвиден со уставните измени, согласно Договорот од ...

Комисијата даде зелено светло за „Република Северна Македонија“

iPortal - 08.11.2018

Со десет гласови „за” и пет против Комисијата за уставни прашања на денешната расправа го изгласа првиот нацрт-амандман за промена на Уставот. Со овој амандман се прави замена на зборот „Република Македонија“ со зборовите „Република Северна ...

Првиот амандман помина на Комисијата за уставни прашања со 10 гласа „за“

Локално - 08.11.2018

Заврши расправата за првиот од предложените амандмани за промена на Уставот. Членовите на Комисијата за уставни прашања со 10 гласа „за“ и 5 „против“ го изгласаа амандманот 33. Овој амандман гласи: Во Уставот зборовите „Република Македонија“ се ...

Усвоен амандманот за замената на зборот „Република Македонија“ во „Република Северна Македонија“

ТВ21 - 08.11.2018

Комисијата за уставни прашања со 10 гласа „за“ и пет „против“ го усвои текстот на 33-тиот нацрт амандман. Овој амандман се однесува на замената на зборот „Република Македонија“ со „Република Северна Македонија“ секаде во Уставот освен во членот 36 ...

Комисијата даде поддршка за првиот нацрт-амандман за „Република Северна Македонија”

Слободен Печат - 08.11.2018

Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот денеска помина на собраниската Комисија за уставни прашања со десет гласови „за” и пет против. Со овој нацрт-амандман се предлага замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија ...

Комисијата го усвои амандманот за менување на името Република Македонија

Нетпрес - 08.11.2018

Со 10 гласа „за“ и 5 „против“, Комисијата за уставни прашања го усвои текстот на 33. нацрт-амандман. По ова, претседателот на Комисијата, Талат Џафери, отвори расправа за следниот, односно 34.

Првиот амандман помина на Комисијата за уставни прашања со 10 гласа „за“

Мета - 08.11.2018

Заврши расправата за првиот од предложените амандмани за промена на Уставот. Членовите на Комисијата за уставни прашања со 10 гласа „за“ и 5 „против“ го изгласаа амандманот 33. Овој амандман гласи: Во Уставот зборовите „Република Македонија“ се ...

Мицевски: Ја укинуваме Република Македонија, Северна е нова творевина

Република - 08.11.2018

Власта не сака транспарентно да расправа за нацрт-амандманите, обвини пратеникот Никола Мицевски од собраниската говорница, на седница посветена на втората фаза од уставните измени во која Комисијата за уставни прашања дискутира за предложените ...

Расправата по вториот Нацрт-амандман за уставни измени продолжува утре

Локално - 08.11.2018

Комисијата за уставни прашања попладнево расправаше по вториот нацрт-амандман со кој во Преамбулата на Уставот одлуките на АСНОМ се заменуваат со Прогласот од АСНОМ и се додава Охридскиот рамковен договор.

Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот помина на собраниската Комисија

Стандард - 08.11.2018

Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот денеска помина на собраниската Комисија за уставни прашања со десет гласови „за“ и пет против. Со овој нацрт-амандман се предлага замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија ...

ВМРО бара освен Охридскиот договор, во измените на преамбулата да се опфати и „Воен Устав“

ТВ21 - 08.11.2018

За време на дебатата за нацрт амандманот 34, во Комисијата за уставни прашања, пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски, рече дека работиме овие уставни измени да бидат што помалку штетни.

Продолжи комисиската расправа за нацрт-амандманите на Уставот

Локално - 08.11.2018

Почна седницата на собраниската Комисија за уставни прашања на која се разгледуваат нацрт-амандманите за промена на Уставот согласно Договорот од Преспа. Комисијата втор ден расправа за нацрт-амандманот 33 и се очекува денеска да заврши расправата ...

„Сeверна Македонија“ помина во уставната Комисија, Димовски: Измените да опфатат уште три правни документи

ТВ21 - 08.11.2018

Со 10 гласа за, 5 против и ниту еден воздржан, Комисијата за уставни прашања го усвои предлогот зборот Република Македонија да се смени со Република Северна Македонија секаде во Уставот, освен во член 36 каде има историски аспект.

Почна втората фаза за менување на Уставот, власта и опозицијата со спротивставени ставови

24Инфо - 08.11.2018

Почна втората фаза за менување на Уставот, власта и опозицијата со спротивставени ставови Со почетокот на седницата на Комисијата за уставни прашања на која се расправа за нацрт уставните амандмани стартуваше втората фаза од постапката за менување ...

Заев: Подготовен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија

24Инфо - 08.11.2018

Заев: Подготовен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија Историскиот контекст е целосно сочуван, а правото на самоопределување е признаено од Грција. Подготвен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија.

Почна втората фаза за менување на Уставот, власта и опозицијата со спротивставени ставови

Денешен - 08.11.2018

Со почетокот на седницата на Комисијата за уставни прашања на која се расправа за нацрт уставните амандмани стартуваше втората фаза од постапката за менување на Уставот на Република Македонија.

Усвоен во комисија амандманот за името “Република Северна Македонија”

Пулс24 - 08.11.2018

Комисијата за уставни прашања со 10 гласа „за“ и 5 „против“, го усвои текстот на 33. нацрт-амандман. По ова, претседателот на Комисијата, Талат Џафери, отвори расправа за следниот, односно 34.

Расправата по вториот Нацрт-амандман за уставни измени продолжува утре

MTM - 08.11.2018

Комисијата за уставни прашања попладнево расправаше по вториот нацрт-амандман со кој во Преамбулата на Уставот одлуките на АСНОМ се заменуваат со Прогласот од АСНОМ и се додава Охридскиот рамковен договор.

Нацрт-амандманот за промена на името на Македонија во Северна Македонија помина на собраниската Комисија

еМагазин - 08.11.2018

Првиот нацрт-амандман за промена на Уставот денеска помина на собраниската Комисија за уставни прашања со десет гласови „за“ и пет против. Со овој нацрт-амандман се предлага замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија ...

„Република Северна Македонија“ доби зелено светло од Комисијата

Фактор - 08.11.2018

Комисијата за уставни прашања го усвои текстот на нацрт амандманот 33 со кој се предлага замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија, секаде во Уставот освен во член 36 каде има историски аспект.

Амандманите за уставни измени образложени во Собрание

Фактор - 08.11.2018

Уставните измени поради промена на името на државата во Северна Македонија на сила ќе стапат дури кога Собранието на Грција ќе го ратификува договорот од Преспа и протоколот за прием на Македонија во НАТО.

Заев: АСНОМ не се брише од Преамбулата, напротив ќе биде спомнат двапати

Телма - 07.11.2018

АСНОМ не се брише од Преамбулата на Уставот на Република Македонија. Тој ќе се содржи двапати. Во Преамбулата ќе се додадат и зборовите Охридски рамковен договор со што ќе се потврди историското значење за нашата држава, истакна премиерот Зоран Заев ...

Заев: АСНОМ не се брише од Преамбулата, напротив ќе биде спомнат двапати

Сител - 07.11.2018

АСНОМ не се брише од Преамбулата на Уставот на Република Македонија. Тој ќе се содржи двапати. Во Преамбулата ќе се додадат и зборовите Охридски рамковен договор со што ќе се потврди историското значење за нашата држава, истакна премиерот Зоран Заев ...

Комисијата за уставни прашања ја започна седницата со пауза од еден час

Телма - 07.11.2018

Само што почна седницата на Комисијата за уставни прашања дадена е пауза од еден час. Паузата ја побара ВМРО-ДПМНЕ како реакција што нема директен пренос на Собранискиот канал. На дневен ред е текстот на нацрт амандманите а присутни се речиси сите ...

Уставната комисија на пауза, ВМРО-ДПМНЕ бара директен пренос од седницата

Телма - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ја почна седницата на која треба да се расправа за четирите нацрт-амандмани на Уставот согласно Договорот од Преспа, но веднаш на почетокот беше дадена пауза од еден час, на барање на координаторот на ...

Нацрт-амандманите денеска на Уставна комисија во Собранието

МКД - 07.11.2018

Во собраниската Комисија за уставни прашања денеска треба да започне расправата за четирите нацрт-амандмани на Уставот согласно Договорот од Преспа, која, според деловникот треба да трае 12 дена.

Почнува втората фаза од постапката за менување на Уставот

24 Вести - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ќе ја започне расправата за четирите нацрт-амандманите на Уставот согласно Договорот од Преспа, која треба да трае 12 дена. Пленарната седница претседателот на Собранието Талат Џафери, кој истовремено ...

Димовски предлага уставните измени да имаат рок на траење

Фокус - 07.11.2018

Пратеникот Илија Димовски од ВМРО-ДПМНЕ во текот на своето обраќање на денешната комисиска расправа за нацрт-амандманите рече дека тој нема да ги поддржи промените ниту во оваа, ниту во третата фаза, бидејќи како што рече, ова Собрание нема ...

Уставната комисија на пауза, ВМРО-ДПМНЕ бара директен пренос од седницата

Сител - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ја почна седницата на која треба да се расправа за четирите нацрт-амандмани на Уставот согласно Договорот од Преспа, но веднаш на почетокот беше дадена пауза од еден час, на барање на координаторот на ...

Заев: АСНОМ не се брише од Преамбулата, напротив ќе биде спомнат двапати

Канал5 - 07.11.2018

АСНОМ не се брише од Преамбулата на Уставот на Република Македонија. Тој ќе се содржи двапати. Во Преамбулата ќе се додадат и зборовите Охридски рамковен договор со што ќе се потврди историското значење за нашата држава, истакна премиерот Зоран Заев ...

Груевски дојде на Комисијата за уставни прашања

Нова ТВ - 07.11.2018

Никола Груевски дојде на Комисијата за уставни прашања каде почнува дебата за нацрт амандманите. На Комисијата присуствува и премиерот Заев кој ќе ги образложи нацрт амандманите што ги предложи Владата.

Седницата на Комисијата за уставни прашања за нацрт-уставните амандмани продолжува утре

Сител - 07.11.2018

Заврши денешната расправа за нацрт-амандманите на Уставот во собраниската Комисија за уставни прашања, а продолжението е закажано за утре во 11 часот. Во попладневниот дел од расправата, Алијансата за Албанците и движењето „Беса“ ги повторија ...

Димовски: Да се дополнат нацрт-амандманите со кои ќе се одреди и нивниот рок на примена

Сител - 07.11.2018

На дебатата на Комисијата за уставни прашања за нацрт-амандманите на Уставот, пратениците од опозизиската ВМРО-ДПМНЕ упатија забелешка дека овој пакет Уставни измени се носи без консензус.

Заев до Вељаноски: Не е државотворно, ниту одговорно да се тврди дека ќе бидеме Северно Македонци

МКД - 07.11.2018

На дебатата на Комисијата за уставни прашања за нацрт-амандманите на Уставот, пратениците од опозизиската ВМРО-ДПМНЕ упатија забелешка дека овој пакет Уставни измени се носи без консензус.

Беса и Алијанса побараа официјализирање на албанскиот јазик

Нова ТВ - 07.11.2018

Сега е време да се решат отворените прашања за Албанците и да не се ставаат под тепих, рече Фадил Зендели од Беса на дебатата за нацрт уставните амандмани. Беса има конкретно барање да се официјализира албанскиот јазик.

Почнува втората фаза од постапката за менување на Уставот

Канал5 - 07.11.2018

Собраниската комисија за уставни прашања ја почна седницата на која треба да се расправа за четирите нацрт-амандмани на Уставот согласно договорот од Преспа, но веднаш на почетокот беше дадена пауза.

Груевски се појави на Комисијата за уставните амандмани

Фокус - 07.11.2018

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, денеска се појави на Комисијата за уставни прашања на која ќе започне расправата за уставните амандмани. Груевски претходно беше на судење за предметот „Титаник“, поради што не присуствуваше на Комисијата ...

Заев: Додавката „Северна“ е цената за влез на Македонија во ЕУ и НАТО

Канал5 - 07.11.2018

Почна собраниската расправа за уставните амандмани. Прв се разгледува амандманот со кој треба да се внесе географската одредница Северна пред името Македонија.. Расправата во Комсијата за уставни прашања ја следи Ивана ...

Нацрт амандманите на собраниска расправа

24 Вести - 07.11.2018

Собраниската комисија за уставни прашања ја почна расправата за четирите нацрт-амандмани на уставот, што ќе трае најмногу 12 дена. Премиерот Зоран Заев ги претстави амандманите и порача дека тие се цената што Македонија треба да ја плати за ...

Николовски: Ништо не зборувам на памет, а ако сме патриоти, да не ја одолговлекуваме постапката

Фокус - 07.11.2018

Пратеникот Илија Николовски, генерал во пензија, на денешната расправа за уставните амандмани, порача дека пратениците немаат време за губење и очекува дека во најскоро време ќе се заврши целиот процес околу уставните измени.

Вељаноски кон Заев: Ако наеднаш го јадеш слонот, ќе пукнеш!

Фокус - 07.11.2018

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Трајко Вељаноски, му посочи на премиерот Зоран Заев, за како што рече, опасностите кои доаѓаат по уставните измени. „Се расправало многупати за Уставот, се воделе дебати.

Заев: Додавката „северна“ е цената за влез на Македонија во ЕУ и НАТО

Нова ТВ - 07.11.2018

Уставните измени ќе влезат на сила кога Грција ќе ја ратификува спогодбата во грчкиот Парламент и ќе го ратификува протоколот за членство во НАТО, кажа премиерот Зоран Заев на стартот на дебатата за нацрт уставните амандмани на Комисијата за уставни ...

Заев: Политичките формулации на АСНОМ можат да се протолкуваат како аспирации кон териториите на нашите соседи

Фокус - 07.11.2018

Во преамбулата не се брише АСНОМ, се додава Охридскиот рамковен договор, а АСНОМ ќе се споменува два пати, рече премиерот Зоран Заев, во своето обраќање денеска на Комисијата за уставни прашања каде започна расправата за уставните амандмани.

Димовски: Да се дополнат нацрт-амандманите со кои ќе се одреди и нивниот рок на примена

Нова ТВ - 07.11.2018

На дебатата на Комисијата за уставни прашања за нацрт-амандманите на Уставот, пратениците од опозизиската ВМРО-ДПМНЕ упатија забелешка дека овој пакет Уставни измени се носи без консензус.

АСНОМ не се брише од Преамбулата, со Договорот индентитетот е загарантиран, рече Заев на собраниската расправа за ...

Сакам да кажам - 07.11.2018

Нема ништо спорно во иницијативата за измени на Уставот согласно Договорот од Преспа за решавање на спорот за името со Грција, рече премиерот Зоран Заев во образложението на предложените 4 нацрт амандмани пред собраниската Комисија за уставни ...

Заев :Со нацрт амандманите се внесува обврска за заштита и се гарантира македонскиот идентитет

Канал5 - 07.11.2018

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев денеска се обрати пред членовите на Уставната Комисија на Собранието на Република Македонија пред почетокот на амандманската расправа за измени на Уставот.

ВО ЖИВО: Започнува комисиската расправата за четирите нацрт-амандманите на Уставот согласно Договорот од Преспа

Либертас - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ја започнува расправата за четирите нацрт-амандманите на Уставот согласно Договорот од Преспа, која треба да трае 12 дена. Пленарната седница претседателот на Собранието Талат Џафери, кој истовремено ...

Почнува втората фаза од постапката за менување на Уставот

Правдико - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ќе ја започне расправата за четирите нацрт-амандманите на Уставот согласно Договорот од Преспа, која треба да трае 12 дена. Пленарната седница претседателот на Собранието Талат Џафери, кој истовремено ...

Почнува втората фаза од постапката за менување на Уставот

Р.С.Европа - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ќе ја започне расправата за четирите нацрт-амандманите на Уставот согласно Договорот од Преспа, која треба да трае 12 дена. Пленарната седница претседателот на Собранието Талат Џафери, кој истовремено ...

Почнува втората фаза од постапката за менување на Уставот

Кајгана - 07.11.2018

Скопје, 7 ноември 2018 (МИА) – Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ќе ја започне расправата за четирите нацрт-амандманите на Уставот согласно Договорот од Преспа, која треба да трае 12 дена.

Почнува втората фаза од постапката за менување на Уставот

А1 On - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ќе ја започне расправата за четирите нацрт-амандманите на Уставот согласно Договорот од Преспа, која треба да трае 12 дена. Пленарната седница претседателот на Собранието Талат Џафери, кој истовремено ...

Заев: АСНОМ не се брише од Преамбулата, напротив ќе биде спомнат двапати

Кајгана - 07.11.2018

Скопје, 7 ноемри 2018 (МИА) – Во преамбулата на Уставот на Република Македонија согласно предложените нацрт амандмани АСНОМ нема да се брише, туку ќе биде двапати споменат. Ова го истакна премиерот Зоран Заев образложувајќи ги нацрт уставните ...

Димовски: Да се дополнат нацрт-амандманите со кои ќе се одреди и нивниот рок на примена

Либертас - 07.11.2018

На дебатата на Комисијата за уставни прашања за нацрт-амандманите на Уставот, пратениците од опозизиската ВМРО-ДПМНЕ упатија забелешка дека овој пакет Уставни измени се носи без консензус.

Вељаноски до Заев: Сега сте посмирени од минатиот пат, ви требаа 80 патеници, а сега 61

А1 On - 07.11.2018

Во мое време 2 пати се менуваше Уставот со консензус меѓу власт и опозоција, а не како сега набрзина. Ви честитам што излеговте на чело на таа мала група и не се криевте, тоа е доблест и решивте да го менувате Уставот, да се самоукине Републила ...

Нацрт-амандманите на Уставот пред Комисијата за уставни прашања

Академик - 07.11.2018

Нацрт-амандманите на Уставот на РМ се на денешниот дневен ред на Комисијата за уставни прашања. Пленарната седница за нацрт-амандманите е закажана за 1 декември. Владата на РМ минатата недела го објави текстот на нацрт-амандманите на Уставот на ...

Уставните амандмани во сложена собраниска процедура

Р.С.Европа - 07.11.2018

Откако на 19 октомври беше изгласана потребата од промена на Уставот, уставните измени повторно влегуваат во собраниска процедура. Сега преку седницата на Комисијата за уставни прашања почнува втората фаза од процесот.

Анегдоти на комисиската дебата за уставните измени

Р.С.Европа - 07.11.2018

Во Комисијата за уставни прашања започна втората фаза на процесот за уставни измени. Премиерот Зоран Заев образлагаше и одговараше на забелешките на пратеници на ВМРО ДПМНЕ Со директен дуел меѓу премиерот Зоран Заев и поранешниот претседател на ...

Заев тврди: АСНОМ не се брише, химната не се менува

Вечер Прес - 07.11.2018

Седницата на Комисија за уставни прашања може да трае 12 дена, за секој амандман по три дена расправа. Пленарната седница за уставните измени претседателот на Собранието Талат Џафери, кој истовремено е и претседател на Комисијата, ја закажа за 1 ...

Заев: АСНОМ не се брише, името ќе биде Република Северна Македонија

+инфо - 07.11.2018

Нацрт амандманите беа достапни за целата јавност, тие ја заслужуваат поддршката од сите пратеници. Во нив нема ништо што е спротивно на меѓународното право, рече премиерот Зоран Заев кој во детали ги образложи предложените амандмани.

Заев: АСНОМ не се брише од Преамбулата, напротив ќе биде спомнат двапати

Н.Македонија - 07.11.2018

АСНОМ не се брише од Преамбулата на Уставот на Република Македонија. Тој ќе се содржи двапати. Во Преамбулата ќе се додадат и зборовите Охридски рамковен договор со што ќе се потврди историското значење за нашата држава, истакна премиерот Зоран Заев ...

Уставната комисија на пауза, ВМРО-ДПМНЕ бара директен пренос од седницата

Алфа - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ја почна седницата на која треба да се расправа за четирите нацрт-амандмани на Уставот согласно Договорот од Преспа, но веднаш на почетокот беше дадена пауза од еден час, на барање на координаторот на ...

Почнува втората фаза од постапката за менување на Уставот

Н.Македонија - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ќе ја започне расправата за четирите нацрт-амандманите на Уставот согласно Договорот од Преспа, која треба да трае 12 дена. Пленарната седница претседателот на Собранието Талат Џафери, кој истовремено ...

12 дена ќе се расправа за четирите нацрт-амандмани

+инфо - 07.11.2018

Премиерот Зоран Заев во петокот на прес-конференцијата во Владата соопшти дека четирите амандмани се едноставни, немаат ништо спорно и се во согласност со меѓународните стандарди и заслужуваат поддршка од сите пратеници во име на интеграцијата во ЕУ ...

Заев: АСНОМ не се брише од Преамбулата, напротив ќе биде спомнат двапати

Press24 - 07.11.2018

АСНОМ не се брише од Преамбулата на Уставот на Република Македонија. Тој ќе се содржи двапати. Во Преамбулата ќе се додадат и зборовите Охридски рамковен договор со што ќе се потврди историското значење за нашата држава, истакна премиерот Зоран Заев ...

Мицевски: Со еден амандман бришат сè што е македонско

Независен - 07.11.2018

ВМРО-ДПМНЕ ќе учествува во комисиската расправа за нацрт-амандманите за уставните измени што започнува денеска. Од опозицијата сметаат дека на тој начин ќе добијат уште една шанса да ги разобличат предлозите на власта со кои, како што велат, се ...

Заев: Сите конструктивни забелешки кои се во рамки на Преспанскиот договор се добредојдени

Н.Македонија - 07.11.2018

Заврши денешната расправа за нацрт-амандманите на Уставот во собраниската Комисија за уставни прашања, а продолжението е закажано за утре во 11 часот. Во попладневниот дел од расправата, Алијансата за Албанците и движењето „Беса“ ги повторија ...

Седницата на Комисијата за уставни прашања за нацрт-уставните амандмани продолжува утре

Независен - 07.11.2018

Заврши денешната расправа за нацрт-амандманите на Уставот во собраниската Комисија за уставни прашања, а продолжението е закажано за утре во 11 часот. Во попладневниот дел од расправата, Алијансата за Албанците и движењето „Беса“ ги повторија ...

Заев: АСНОМ не се брише од Преамбулата, напротив ќе биде спомнат двапати

Независен - 07.11.2018

АСНОМ не се брише од Преамбулата на Уставот на Република Македонија. Тој ќе се содржи двапати. Во Преамбулата ќе се додадат и зборовите Охридски рамковен договор со што ќе се потврди историското значење за нашата држава, истакна премиерот Зоран Заев ...

Почнува втората фаза од постапката за менување на Уставот

Курир - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ќе ја започне расправата за четирите нацрт-амандманите на Уставот согласно Договорот од Преспа, која треба да трае 12 дена. Пленарната седница претседателот на Собранието Талат Џафери, кој истовремено ...

Седницата на Комисијата за уставни прашања за нацрт-уставните амандмани продолжува утре

Press24 - 07.11.2018

Заврши денешната расправа за нацрт-амандманите на Уставот во собраниската Комисија за уставни прашања, а продолжението е закажано за утре во 11 часот. Во попладневниот дел од расправата, Алијансата за Албанците и движењето „Беса“ ги повторија ...

Груевски се појави на Комисијата за уставните амандмани

Press24 - 07.11.2018

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, се појави на Комисијата за уставни прашања на која ќе започне расправата за уставните прашања. На денешната седница на Комисијата за мандатно имунитетни прашања беше донесена одлука да му се предложи на ...

Димовски бара дополнување на нацрт-амандманите

Н.Македонија - 07.11.2018

На дебатата на Комисијата за уставни прашања за нацрт-амандманите на Уставот, пратениците од опозизиската ВМРО-ДПМНЕ упатија забелешка дека овој пакет Уставни измени се носи без консензус.

Заев: Со нацрт амандманите се гарантира македонскиот идентитет

Press24 - 07.11.2018

Обраќањето на премиерот Заев ви го пренесуваме во целост: Почитуван Претседател на Уставната Комисија во Собранието на Република Македонија, Почитувани пратеници, Како што сте веќе информирани, Владата на Република Македонија, го утврди текстот на ...

Жестока дебата на Комисијата за уставни прашања - Димовски бара да се дополнат нацрт-амандманите

Press24 - 07.11.2018

Велјаноски истакна дека со измените се предвидува менување на името дури 52 пати и дека тоа е правно и технички неприфатливо. – Ако треба да се менува името во Уставот на педесет места направете го тоа како што треба со 50 амандмани, рече Велјаноски.

Постапката за менување на Уставот влегува во втората фаза

Тера - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ќе ја почне расправата за четирите нацрт-амандмани на Уставот, што ќе трае во следните 12 дена. Со утврдувањето на нацрт-амандманите почнува втората фаза од постапката за уставни измени.

Постапката за менување на Уставот влегува во втората фаза

Макфакс - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ќе ја започне расправата за четирите нацрт-амандмани на Уставот, што ќе трае во следните 12 дена. Пленарната седница претседателот на Собранието Талат Џафери ја закажа за 1 декември.

Вељаноски до Заев: Посмирени сте од минатиот пат, ви требаа 80 патеници, а сега 61

Макфакс - 07.11.2018

„Во мое време 2 пати се менуваше Уставот со консензус меѓу власт и опозиција, а не како сега набрзина. Ви честитам што излеговте на чело на таа мала група и не се криевте, тоа е доблест и решивте да го менувате Уставот, да се самоукине Република ...

Стојаноска: Владата на Република Македонија нема обезбедено ниту една гаранција во случај јужниот сосед да не си ги ...

Курир - 07.11.2018

-Од сегашниот премиер имавме гаранција дека амандманите нема да стапат на сила ако спогодбата од Преспа не биде ратификувана и не влезе на сила и кај нашиот јужен сосед. Меѓу четирите предложени нацрт амандмани нема ниту еден кој ова ни го ...

Велјановски до Заев: Не правете некои потези кои се со краток ефект, а имаат трајни последици врз Македонија

Курир - 07.11.2018

На чело на таа мала владина група не се затскривте зад едно колективно тело и цврсто решивте да го промените Уставот без оглед на сите последици кои ќе има Република Македонија, му се обрати Трајко Велјановски, пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата ...

Почнува втората фаза од постапката за менување на Уставот

Република - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ќе ја започне расправата за четирите нацрт-амандманите на Уставот согласно Договорот од Преспа, која треба да трае 12 дена. Пленарната седница претседателот на Собранието Талат Џафери, кој истовремено ...

Комисиската расправа за нацрт-амандманите на Уставот почнува денеска

Мета - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ќе ја започне расправата за четирите нацрт-амандмани на Уставот што ги достави Владата согласно Договорот од Преспа, со што започнува втората фаза од постапката за уставни измени.

Почнува втората фаза од постапката за менување на Уставот

Радар - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ќе ја започне расправата за четирите нацрт-амандманите на Уставот согласно Договорот од Преспа, која треба да трае 12 дена. Пленарната седница претседателот на Собранието Талат Џафери, кој истовремено ...

Почнува втората фаза од постапката за менување на Уставот

CivilMedia - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ќе ја започне расправата за четирите нацрт-амандманите на Уставот согласно Договорот од Преспа, која треба да трае 12 дена. Пленарната седница претседателот на Собранието Талат Џафери, кој истовремено ...

Почнува втората фаза од постапката за менување на Уставот

Слободен Печат - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ќе ја започне расправата за четирите нацрт-амандманите на Уставот согласно Договорот од Преспа, која треба да трае 12 дена. Пленарната седница претседателот на Собранието Талат Џафери, кој истовремено ...

Почнува втората фаза од постапката за менување на Уставот

Нетпрес - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ќе ја започне расправата за четирите нацрт-амандманите на Уставот согласно Договорот од Преспа, која треба да трае 12 дена. Пленарната седница претседателот на Собранието Талат Џафери, кој истовремено ...

Димовски: Да се дополнат нацрт-амандманите со кои ќе се одреди и нивниот рок на примена

Стандард - 07.11.2018

На дебатата на Комисијата за уставни прашања за нацрт-амандманите на Уставот, пратениците од опозизиската ВМРО-ДПМНЕ упатија забелешка дека овој пакет Уставни измени се носи без консензус.

Заев: Со нацрт амандманите се внесува обврска за заштита и се гарантира македонскиот идентитет

iPortal - 07.11.2018

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев денеска се обрати пред членовите на Уставната Комисија на Собранието на Република Македонија пред почетокот на амандманската расправа за измени на Уставот.

Седницата на Комисијата за уставни прашања за нацрт-уставните амандмани продолжува утре

Слободен Печат - 07.11.2018

Во попладневниот дел од расправата, Алијансата за Албанците и движењето „Беса“ ги повторија нивните барања за албанскиот јазик да се изедначи со македонскиот јазик и да стане службен на целата територија, односно во делот од Уставот каде стои ...

(ВИДЕО) Премиерот Заев пред Уставната Комисија во Собранието: Со нацрт амандманите се внесува обврска за заштита и се ...

Бриф - 07.11.2018

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев денеска се обрати пред членовите на Уставната Комисија на Собранието на Република Македонија пред почетокот на амандманската расправа за измени на Уставот.

Заев: Додавката „северна“ е цената за влез на Македонија во ЕУ и НАТО

iPortal - 07.11.2018

Уставните измени ќе влезат на сила кога Грција ќе ја ратификува спогодбата во грчкиот Парламент и ќе го ратификува протоколот за членство во НАТО, кажа премиерот Зоран Заев на стартот на дебатата за нацрт уставните амандмани на Комисијата за уставни ...

Велјановски до Заев: Не правите некои потези кои се со краток ефект, а имаат трајни последици врз Македонија

Република - 07.11.2018

На чело на таа мала владина група не се затскривте зад едно колективно тело и цврсто решивте да го промените Уставот без оглед на сите последици кои ќе има Република Македонија, му се обрати Трајко Велјановски, пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата ...

Беса и Алијанса побараа официјализирање на албанскиот јазик

Република - 07.11.2018

Сега е време да се решат отворените прашања за Албанците и да не се ставаат под тепих, рече Фадил Зендели од Беса на дебатата за нацрт уставните амандмани. Беса има конкретно барање да се официјализира албанскиот јазик.

Заев: АСНОМ ќе биде спомнат двапати во Преамбулата

Стандард - 07.11.2018

Премиерот Зоран Заев во образложението на нацрт-амандманите на Уставот на денешната седница на Комисијата за уставни прашања соопшти дека АСНОМ не се брише од Преамбулата на Уставот на Република Македонија, туку тој ќе се содржи двапати.

Почнува втората фаза од постапката за менување на Уставот

Локално - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ќе ја започне расправата за четирите нацрт-амандманите на Уставот согласно Договорот од Преспа, која треба да трае 12 дена. Пленарната седница претседателот на Собранието Талат Џафери, кој истовремено ...

Заев: Додавката „северна“ е цената за влез на Македонија во ЕУ и НАТО

Република - 07.11.2018

Уставните измени ќе влезат на сила кога Грција ќе ја ратификува спогодбата во грчкиот Парламент и ќе го ратификува протоколот за членство во НАТО, кажа премиерот Зоран Заев на стартот на дебатата за нацрт-уставните амандмани на Комисијата за уставни ...

Велјановски до Заев: Не правите некои потези кои се со краток ефект, а имаат трајни последици врз Македонија

Нетпрес - 07.11.2018

На чело на таа мала владина група не се затскривте зад едно колективно тело и цврсто решивте да го промените Уставот без оглед на сите последици кои ќе има Република Македонија, му се обрати Трајко Велјановски, пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата ...

Груевски се појави на Комисијата за уставните амандмани

iPortal - 07.11.2018

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, денеска се појави на Комисијата за уставни прашања на која ќе започне расправата за уставните амандмани. Груевски претходно беше на судење за предметот „Титаник“, поради што не присуствуваше на Комисијата ...

Заев: Со нацрт амандманите се внесува обврска за заштита и се гарантира македонскиот идентитет

ТВ21 - 07.11.2018

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев денеска се обрати пред членовите на Уставната Комисија на Собранието на Република Македонија пред почетокот на амандманската расправа за измени на Уставот.

Дебатата за амандманите прекината пред да почне

Слободен Печат - 07.11.2018

Во присуство на голем број пратеници меѓу кои и Никола Груевски, претседателот на Алијансата на албанците Зијадин Села речиси сите од ВМРО-ДПМНЕ како и осумте кои дадоа поддршка во правата фаза од носење на уставните амандмани почна расправата за 4 ...

Вељановски за процесот за промена на името: Го јадете слонот парче по парче за да не пукнете

Слободен Печат - 07.11.2018

Го јадете слонот парче по парче за да не пукнете, вака според пратеникот Трајко Вељановски владата го води процесот на промена на името. Тој рече дека промена на името треба да се направи во сите 51 члена во Уставот каде се споменува името на ...

Власта и опозицијата ќе ги вркстат копјата за уставните измени

Слободен Печат - 07.11.2018

Атмосферата на собраниската дебата за уставните измени ќе ја зачинат и протестите пред Собранието што се најавени од партијата „Единствена Македонија“. На денешната седница на Комисијата за уставни прашања власта и опозицијата ќе ја почнат дебатата ...

Заев: АСНОМ не се брише од Преамбулата, напротив ќе биде спомнат двапати

Локално - 07.11.2018

Во преамбулата на Уставот на Република Македонија согласно предложените нацрт амандмани АСНОМ нема да се брише, туку ќе биде двапати споменат. Ова го истакна премиерот Зоран Заев образложувајќи ги нацрт уставните амандмани кои произлегоа од ...

Седницата на Комисијата за уставни прашања за нацрт-уставните амандмани продолжува утре

Локално - 07.11.2018

Заврши денешната расправа за нацрт-амандманите на Уставот во собраниската Комисија за уставни прашања, а продолжението е закажано за утре во 11 часот. Во попладневниот дел од расправата, Алијансата за Албанците и движењето „Беса“ ги повторија ...

Заев: АСНОМ во преамбулата на Уставот ќе биде спомнат двапати

еМагазин - 07.11.2018

АСНОМ не се брише од Преамбулата на Уставот, тој ќе се содржи двапати. Во Преамбулата ќе се додадат и зборовите Охридски рамковен договор со што ќе се потврди историското значење за нашата држава.

Заев: АСНОМ не се брише од Преамбулата, напротив ќе биде спомнат двапати

MTM - 07.11.2018

АСНОМ не се брише од Преамбулата на Уставот на Република Македонија. Тој ќе се содржи двапати. Во Преамбулата ќе се додадат и зборовите Охридски рамковен договор со што ќе се потврди историското значење за нашата држава, истакна премиерот Зоран Заев ...

Постапката за менување на Уставот денес влегува во втората фаза

Пулс24 - 07.11.2018

Денес Собраниската комисија за уставни прашања ќе ја почне расправата за четирите нацрт-амандмани на Уставот, која ќе трае во следните 12 дена. Пленарната седница претседателот на Собранието, Талат Џафери, ја закажа за 1 декември.

Почнува втората фаза од постапката за менување на Уставот

еМагазин - 07.11.2018

Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ќе ја започне расправата за четирите нацрт-амандманите на Уставот согласно Договорот од Преспа, која треба да трае 12 дена. Пленарната седница претседателот на Собранието Талат Џафери, кој истовремено ...

ВМРО-ДПМНЕ подготви стратегија: Ќе удри со референдумот и Охридскиот рамковен договор

Фактор - 07.11.2018

И покрај силното противење, ВМРО-ДПМНЕ ќе земе учество на комисиската седница во Собранието за нацрт-амандманите за уставни измени што започнува денеска. Тоа го потврди новиот координатор на најголемата опозициска партија Никола Мицевски кој вели ...

Димовски: Да се дополнат нацрт-амандманите со кои ќе се одреди и нивниот рок на примена

MTM - 07.11.2018

На дебатата на Комисијата за уставни прашања за нацрт-амандманите на Уставот, пратениците од опозизиската ВМРО-ДПМНЕ упатија забелешка дека овој пакет Уставни измени се носи без консензус.

Заев: АСНОМ не се брише од Преамбулата, напротив ќе биде спомнат двапати

24Инфо - 07.11.2018

Во преамбулата на Уставот на Република Македонија, согласно предложените нацрт амандмани АСНОМ нема да се брише, туку ќе биде двапати споменат. Ова го истакна премиерот Зоран Заев образложувајќи ги нацрт уставните амандмани кои произлегоа од ...

Велјаноски до Заев: Сега сте посмирени од минатиот пат, ви требаа 80 патеници а сега 61

24Инфо - 07.11.2018

Во мое време 2 пати се менуваше Уставот со консензус меѓу власт и опозоција, а не како сега набрзина. Ви честитам што излеговте на чело на таа мала група и не се криевте, тоа е доблест и решивте да го менувате Уставот, да се самоукине Републила ...

Седницата на Комисијата за уставни прашања за нацрт-уставните амандмани продолжува утре

MTM - 07.11.2018

Заврши денешната расправа за нацрт-амандманите на Уставот во собраниската Комисија за уставни прашања, а продолжението е закажано за утре во 11 часот. Во попладневниот дел од расправата, Алијансата за Албанците и движењето „Беса" ги повторија ...

Вељаноски до Заев: Слонот не се јаде цел, туку парче по парче

Фактор - 07.11.2018

Пратеникот Трајко Вељаноски денеска во Собранието на премиерот Зоран Заев му рече дека има поговорка која вели дека слонот не се јаде цел туку парче по парче, а тие тоа според него го прават со Уставот.

Заев тврди дека АСНОМ не се брише од Преамбулата на Уставот

Фактор - 07.11.2018

Образложувајќи ги четирите нацрт-амандмани што ги предложи Владата, премиерот Заев пред малку од Собраниската говорница кажа дека АСНОМ не се брише од Преамбулата на Уставот на Република Македонија.

Почнува втората фаза од постапката за менување на Уставот

24Инфо - 07.11.2018

Почнува втората фаза од постапката за менување на Уставот Собраниската Комисија за уставни прашања денеска ќе ја започне расправата за четирите нацрт-амандманите на Уставот согласно Договорот од Преспа, која треба да трае 12 дена.

Вељановски брилијантен: “Ако наеднаш го јадеш слонот, ќе пукнеш!” (ВИДЕО)

Маркукуле - 07.11.2018

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Трајко Вељаноски, му посочи на премиерот Зоран Заев, за како што рече, опасностите кои доаѓаат по уставните измени – oбјави “Фокус” . „Се расправало многупати за Уставот, се воделе дебати.

Мицевски: Пратениците ќе дебатираат за уставните амандмани

Канал5 - 06.11.2018

Опозициската ВМРО-ДПМНЕ ќе учествува во собраниската дебата за уставните измени. По вчерашната координација на пратеничката група во партиското седиште, опозициските пратеници ќе настапат со жестоко разобличување на сите уставни амандмани и за сето ...

Комисиски расправи за нацрт-амандманите

Телма - 06.11.2018

Во Собранието утре ќе почнат и комисиските расправи за нацрт-амнадманите за измени на Уставот, и за предлогот за одземање на мандатот на пратеникот Никола Груевски, кој според судско решение, најдоцна задутре, треба да се јави за издржување ...

Рамковниот договор ќе ги прекине соништата за федерализација?

Телма - 06.11.2018

Со вметнувањето на Рамковниот договор во Преамбулата на Уставот ќе прекинат соништата за федерализација на државата. Неговите принципи можат да бидат од големо значење за внатрешната стабилност на државата.

ВМРО-ДПМНЕ ќе дебатира, но нема да поднесува предлози на амандманите за измени на уставот

Сител - 06.11.2018

ВМРО-ДПМНЕ активно ќе учествува во дебата за уставните амандамни. Новиот партиски координатор во Собранието најавува жестока дебата Мицевски вели дека ВМРО-ДПМНЕ само ќе дебатира и нема да поднесува амандамни во оваа фаза. Во власта се мирни.

Може ли пратениците да ги видоизменат амандманите

Н.Македонија - 06.11.2018

НАЦРТ-АМАНДМАНИТЕ НА УСТАВОТ ВЛЕГУВААТ ВО СОБРАНИСКА ПРОЦЕДУРА Утре, на 7 ноември, треба да почне расправата за амандманите за промени во Уставот, во согласност со спогодбата од Мала Преспа во собраниската комисија за уставни прашања, а ...

Стоилковиќ предлага амандмани: Гарантирани пратенички места за заедниците од преамбулата, регистрација на ПОА…

Република - 06.11.2018

Бидејќи Рамковниот договор станува дел од преамбулата на Уставот, се отвора можност соодветната и правична застапеност да се примени и кај Собранието, каде што преку соодветен амандман припадниците на националните заедници наброени во преамбулата на ...

Уставната комисија за два дена ќе расправа за амандманите

Канал5 - 05.11.2018

Владините амандмани за промена на Уставот в среда ќе се најдат пред пратениците на Комисијата за уставни прашања, а в четврток и во законодавно –прваната комисија. Претресот ќе се одвива паралелно и во двете собраниски комисии, каде расправата може ...

ВМРО-ДПМНЕ се координира пред комисиската расправа за уставните амандмани

Фокус - 05.11.2018

Претседателот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ денеска попладне на состанок со пратениците од нивната пратеничка група и Коалицијата „За подобра Македонија“ треба да ја утврдат конечната позиција како ќе делуваат утре и во среда кога се закажани седниците ...

ВМРО-ДПМНЕ се координира пред комисиската расправа за уставните амандмани

Сител - 05.11.2018

Претседателот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ денеска попладне на состанок со пратениците од нивната пратеничка група и Коалицијата „За подобра Македонија“ треба да ја утврдат конечната позиција како ќе делуваат утре и во среда кога се закажани седниците ...

Во среда уставните амандмани на комисиска расправа, опозицијата гради стратегија

Сител - 05.11.2018

Собранието подготвува терен за формирање на телото за национално помирување. Спикерот Џафери вели дека на секојдневни координации, пратениците го договараат составот и надлежностите, но не открива кога овој орган ќе стартува со работа.

И Стоилковиќ има амандмани, гарантирани пратенички места за заедниците од преамбулата и регистрација на ПОА

МКД - 05.11.2018

Бидејќи Рамковниот договор станува дел од преамбулата на Уставот, се отвора можност соодветната и правична застапеност да се примени и кај Собранието, каде што преку соодветен амандман припадниците на националните заедници наброени во преамбулата на ...

Шкариќ: Вметнувањето на Рамковниот договор во Преамбулата е политичка одлука и договор

Телма - 05.11.2018

„Промената на преамбулата на прв поглед изгледа ситна, но е многу значајна. Владата сака да го одбегне манифестот на АСНОМ кој е проблематичен за Грција. Сегашните предлагачи на уставните измени сакаат одлуките на АСНОМ да ги заменат со проглас, ...

Мицкоски: Очекувам жестока дебата за уставните измени, процесот е долг

Press24 - 05.11.2018

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски изјави дека партијата утре на средба со пратениците од нивната пратеничка група и Коалицијата за подобра Македонија ќе заземе конечна позиција како ќе делуваат од среда кога е закажана седницата на ...

Преамбула

Н.Македонија - 05.11.2018

Премиерот отсекогаш имал проблеми со елементарното знаење (а особено со античката митологија, која љуби да ја користи метафорички), а за научните факти или ораторството и да не зборуваме. Но дури и ќорава кокошка некогаш ќе погоди зрно, па така и ...

Собранието со полна пареа околу уставните измени

Н.Македонија - 05.11.2018

Во следните шеесетина дена во Собранието ќе трае процесот за измена на Уставот со четирите амандмани, кои Владата минатата недела ги достави до Собранието. Според најавите, седницата за нацрт-амандманите за промена на Уставот во согласност со ...

Како Рамковниот влезе во Уставот?

Независен - 05.11.2018

Владата ги одби предлозите на двете опозициски партии од албанскиот блок – Беса и Алијансата за Албанците за дополнителни амандмани на Уставот со етнички предзнак и без директна поврзаност со преспанскиот договор, со образложение дека не треба да се ...

ВМРО-ДПМНЕ се координира пред комисиската расправа за уставните амандмани

Независен - 05.11.2018

Претседателот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ денеска попладне на состанок со пратениците од нивната пратеничка група и Коалицијата „За подобра Македонија“ треба да ја утврдат конечната позиција како ќе делуваат утре и во среда кога се закажани седниците ...

ВМРО-ДПМНЕ се координира пред комисиската расправа за уставните амандмани

Вечер Прес - 05.11.2018

Претседателот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ денеска попладне на состанок со пратениците од нивната пратеничка група и Коалицијата „За подобра Македонија” треба да ја утврдат конечната позиција како ќе делуваат утре и во среда кога се закажани седниците ...

Во среда уставните амандмани на комисиска расправа

Press24 - 05.11.2018

Расправата за нацрт-амандманите во Собранието ќе стратува во среда, објави Сител . Опизициската партија најавува жестока дебата. Како ќе дејствува во Собранието следните денови, пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ вечерва ќе се координира и со ...

Шкариќ: Македонија може да добие на стабилност со Рамковниот во Преамбулата

+инфо - 05.11.2018

Битен е зборот Македонија. Штом зборот Македонија опстојува, тогаш идентитетот е загарантиран. Не гледам ништо спорно во менувањето на имињата на државните институции, вели за Телма професорот по уставно право.

ВМРО-ДПМНЕ се координира пред комисиската расправа за уставните амандмани

Локално - 05.11.2018

Претседателот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ денеска попладне на состанок со пратениците од нивната пратеничка група и Коалицијата „За подобра Македонија“ треба да ја утврдат конечната позиција како ќе делуваат утре и во среда кога се закажани седниците ...

ВМРО-ДПМНЕ се координира пред комисиската расправа за уставните амандмани

Слободен Печат - 05.11.2018

Мицкоски вчера во интервју за Сител, најавувајќи ја координацијата, кажа дека ќе водат жестока дебата по поднесените нацрт-амандмани за уставните измени на комисиската, а потоа и на пленарната седница.

И Србите во Македонија со свои амандмани: Гарантирани пратенички места за заедниците од преамбулата

365 - 05.11.2018

„Бидејќи Рамковниот договор станува дел од преамбулата на Уставот, се отвора можност соодветната и правична застапеност да се примени и кај Собранието, каде што преку соодветен амандман припадниците на националните заедници наброени во преамбулата ...

Шкариќ: Македонија може да добие на стабилност со Рамковниот во Преамбулата

Слободен Печат - 05.11.2018

Шкариќ вели дека треба да се уреди со одлука дека амандманите стапуваат на сила веднаш кога Грција ќе го ратификува Договорот и протоколот. Промената на Преамбулата на прв поглед изгледа ситна, но е многу значајна.

Мицкоски: Очекувам жестока дебата за уставните измени, процесот е долг

МК News - 05.11.2018

Мицкоски изјави дека партијата утре на средба со пратениците од нивната пратеничка група и Коалицијата за подобра Македонија ќе заземе конечна позиција како ќе делуваат од среда кога е закажана седницата на Комисијата за уставни прашања.

Мицкоски на координација со пратеничката група за уставните амандмани

Денешен - 05.11.2018

Претседателот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ денеска попладне на состанок со пратениците од нивната пратеничка група и Коалицијата „За подобра Македонија“ треба да ја утврдат конечната позиција како ќе делуваат утре и во среда кога се закажани седниците ...

ВМРО-ДПМНЕ се координира пред комисиската расправа за уставните амандмани

24Инфо - 05.11.2018

ВМРО-ДПМНЕ се координира пред комисиската расправа за уставните амандмани Претседателот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ денеска попладне на состанок со пратениците од нивната пратеничка група и Коалицијата „За подобра Македонија” треба да ја утврдат ...