TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Привремениот граничен премин Танушевци-Дебелде ќе се отвори

А1 - 12.07.2003

Привремениот граничен премин Танушевци-Дебелде ќе се отвори, а УНМИК со интензивна кампања за запознавање на жителите на косовските села ќе се обиде да ги спречи понатамошните блокади, изјави портпаролот на УНМИК Нораж Синг. Откако претходните денови беше објавено дека УНМИК и ОБСЕ ја суспендираат ...

Граничниот премин кај Танушевци заглави во ќор-сокакот Дебалде

Дневник - 12.07.2003

УНМИК НЕ ЗНАЕ КАКО ДА ГИ РАЗУБЕДИ АЛБАНЦИТЕ Отворањето на граничниот преминот не е суспендирано, но луѓето во Дебалде изгледа не ја разбираат вистинската поента, изјави портпаролот на УНМИК Македонските власти чекаат подобра клима во Танушевци, а УНМИК води интензивна кампања за подобро да ги ...

Танушевчани сами си се отсекоа од светот

Вест - 10.07.2003

ТАНУШЕВЦИ - ДЕБАЛДЕ, НЕСУДЕН ГРАНИЧЕН ПРЕМИН Локалното население и вчера го блокираше патот што води кон несудениот граничен премин, а ни власта ниту, пак, странските мисии имаат објаснување за тоа Дваесетина танушевчани, незадоволни од локацијата на привремениот граничен премин Танушевци - ...

Блокадите кај Танушевци не го поместија преминот на границата

Дневник - 10.07.2003

ПРОБЛЕМИ СО ГРАНИЧНИОТ ПРЕМИН КОН КОСОВО ОБСЕ и ЕУ го поддржуваат решението на Владата за местото каде што треба да биде отворен новиот премин на границата Меѓународната заедница го поддржува решението на Владата за отворање привремен граничен премин во реонот Танушевци-Дебалде за да им излезе во ...

Неизвесно отворањето на преминот Танушевци-Дебалде

А1 - 09.07.2003

Отворањето на привремениот премин Танушевци-Дебелде на границата на Македонија со Србија и Црна Гора во делот кон Косово, засега е неизвесно по вчерашниот протест на дел од локалното население кое не се согласува со неговата локација, изјавија извори во македонското МНР и во УНМИК.

Сега танушевчани бараат преместување на преминот

Вест - 09.07.2003

ПРИВРЕМЕНИОТ ГРАНИЧЕН ПРЕМИН ТАНУШЕВЦИ - ДЕБАЛДЕ ПОРАДИ БЛОКАДИ ОСТАНА НЕОТВОРЕН Селаните од Танушевци и околината, паркирајќи трактори и возила на патот се побунија дека новоотворениот привремен граничен премин им е предалеку оти се наоѓа на 11 километри од селото, и побараа да биде н Времениот ...

Жителите на Танушевци ја блокираа Владата да постави граничен премин

Дневник - 09.07.2003

ФИЈАСКО ВО АКЦИЈАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ВЛАСТИ Со владините претставници се договоривме дека е најдобро преминот да биде кај старата селска продавница, а тие самоволно го оддалечија 11 километри, тврдат селаните Педесетина селани од Танушевци вчера со трактори и со патнички возила го блокираа патот кон ...

Жителите на Танушевци го блокираа патот кон преминот

А1 - 08.07.2003

Жителите на Танушевци денеска го блокираа патот за влез во селото. Локалните жителите велат дека ќе продолжат со блокадата се додека граничниот премин не се доближи кон нивното село. 50-те жители на Танушевци беа упорни, дека нема да ги тргнат блокадите се додека македонската влада и УНМИК не го ...

УНМИК: „Луѓето не ги знаат деталите од договорот“

А1 - 08.07.2003

„Луѓето не ги знаеја деталите на договорот. Ние ќе ги запознаеме со погодносите што ќе ги имаат со новиот граничен премин“, изјави на портпаролот на УНМИК за А1. „Граничниот премин Дебалде-Танушевци требаше да биде отворен денска. УНМИК ги заврши сите безбедносни подготовки во областа.

Блокада на неотворениот граничен премин Дебалде

Вест - 08.07.2003

Селаните од Дебалде, Косово, биле незадоволни од местото каде што е лоциран граничниот премин Привремениот граничен премин Танушевци - Дебалде ќе биде отворен денеска во 11 часот и покрај вчерашните протести на локалното косовско население од Дебалде.

Новиот граничен премин ќе се минува со легитимации

Дневник - 08.07.2003

ОД ДЕНЕСКА КАЈ ТАНУШЕВЦИ Преминот Танушевци-Дебелде ќе важи само за неколку села од двете страни на границата Привремениот граничен премин Танушевци - Дебелде на границата меѓу Македонија и Србија и Црна Гора на делот кон Косово ќе биде отворен денеска претпладне.

Македонија денеска отвора привремен граничен премин кај Танушевци

Утрински - 08.07.2003

Владата ги исполни дадените ветувања на локалното население за либерализација на пограничниот сообраќај кон Косово Сашко Димевски Согласно со Меморандумот меѓу Македонија и Србија и Црна Гора, денеска се отвора нов граничен премин меѓу Македонија и Косово, кај селата Танушевци и Дебалде, а наскоро ...

Меѓници кон Косово

Дневник - 08.07.2003

Коментар - Христо Ивановски Отворањето два нови гранични премини кон Косово нема само симболично значење дека се смирува ситуацијата во регионот, туку тоа ќе има и големо практично значење пред се за локалното население. За нив двата премина ќе значат полесен и побезбеден премин на границата, а ќе ...

Утре се отвора граничниот премин Танушевци - Дебалде

А1 - 07.07.2003

Утре ќе биде отворен граничниот премин Танушевци - Дебалде. Тој е од времен карактер и ќе работи од април до ноември од изгрејсонце до зајдисонце, соопштија од македонското Министерство за надворешни работи. Наменет е само за локалните жители, односно оние родени во селата Танушевци, Брест и ...