TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

40 години од смртта на Кенеди

А1 - 22.11.2003

Најголемата енигма во новата американска историја се уште без одговор кој навистина го уби Џон Фицџералд Кенеди - американската јавност најмалку верува во официјалната верзија дека Ли Освалд е човекот кој пукаше во Кенеди пред точно 40 години.

Теориите ја убија вистината

Дневник - 22.11.2003

мистериЈа Не ја доби ни утехата дека е убиен поради борбата за човекови права... Убиецот мораше да биде некој глупав мал комунист - рече Џеки Кенеди кога разбра дека левичарот Ли Харви Освалд е уапсен поради убиството нејзиниот сопруг, претседателот Џон Фицџералд Кенеди.

АТЕНТАТ ВО ЗОНАТА НА САМРАКОТ со многу непознатици

Утрински - 21.11.2003

Четири децении подоцна - нерешени дилемите околу убиството на Кенеди ДИМИТАР ЧУЛЕВ Атентатот врз Џон Фицџералд Кенеди, според начинот на кој е извршен, според грешките кои се сторени од страна на тајните служби кои имаа задача да го штитат, според белите петна во текот на истрагата, која дозволи да ...

Сјајот и трагедијата на семејството Кенедиеви

Утрински - 21.11.2003

Проколнати: Кенедиеви жртви на атентати и лични трагедии ДИМИТАР ЧУЛЕВ Во една пригода и веќе во својство на американски сенатор, во доцните педесетти, Џон Фицџералд Кенеди ќе изјави: "Исто како што јас влегов во политиката, бидејки Џое (најстариот брат Џозеф) умре, доколку нешто се случи утре, ...

Магијата на незавршениот живот - Џ.Ф.К.

Утрински - 21.11.2003

Четириесет години од атентатот на американскиот претседател Слободанка Јовановска Сторијата за претседателот Џон Кенеди денес, четири децении подоцна, се преживува како 11 септември на генерациите во шеесеттите. Тоа беше време кога Америка се стремеше кон најдоброто од себе, но еден крвав и ...

Џек Руби: Угостителот што го замолче атентаторот

Утрински - 21.11.2003

ОДМАЗДНИК Поглавјето за атентатот на претседателот Кенеди веројатно одамна ќе беше подведено под фајлот ад акта да не беше ?случајот Џек Руби".Неверојатно, но на очиглед на американската јавност, дотогаш анонимен угостител со досие на ситен прекршител го ликвидираше Ли Освалд.

Ли Освалд - Атентатор или колатерална жртва

Утрински - 21.11.2003

УБИЕЦ Ли Харви Освалд е официјалниот атентатор на Џон Фицџералд Кенеди во Далас на 22 ноември 1963 година и сите досегашани истраги (вклучувајќи книжевни, филмувани и приватни обиди) реално не можат да се оддалечат ни чекор понатаму од првичната аксиома дека комунистичкиот симпатизер оженет за ...