TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Почнува традиционалниот илинденски марш

А1 - 27.07.2003

Комитите од Горно Лисиче денеска го започнаа својот илинденски коњички марш во чест на Илинден и 100 годишнината од македонската државност. На градскиот плоштад во Скопје во чест на маршот се одржа концерт со 100 играорци и исто толку тапанџии, гајдаџии и зурлаџии.

Илинден и оваа година со коњички марш

А1 - 26.07.2003

Коњаниците кои изминативе 5 години ја збогатуваат илинденската прослава на Мечкин Камен прославуваат четврт век од првиот илинденски коњички марш од Горно Лисиче до Крушево. За овој Илинден 100 коњаници ќе маршираат од 5 града во Македонија.

СДСМ ќе бара од ВМРО-ДПМНЕ да не бранува на Илинден

Утрински - 26.07.2003

Договори на владејачката партија и опозицијата СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ ќе се договорат да нема бранувања од страна на опозицијата на големиот македонски празник Илинден, дознаваме од партиски извори во владејачкиот блок. "Најверојатно ќе одржиме уште една средба со опозицијата пред годишните одмори", ...

Ова е година на македонскиот дух и опстојување

Утрински - 26.07.2003

Во НУБ „Св. Климент Охридски" отворена изложбата „Сто години Илинден - сто години државност" НЕВЕНА ПОПОВСКА Во Народната и универзитетска библиотека "Св Климент Охридски", завчера беше отворена изложба на изданија посветена на 100 годишнината од големиот Илинден и сто години македонска државност, ...

Отворена изложбата „100 години Илинден - 100 години државност“

А1 - 25.07.2003

Во Народната и универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“ вечерва свечено беше отворена изложбата посветена на стогодишнината од Илинденското востание, со наслов „Сто години Илинден - сто години државност“. Изложбата се темели на книжниот фонд што го содржи библиотеката, а кој е поврзан со ...

Илинденски коњички марш од Горно Лисиче до Крушево

Утрински - 25.07.2003

В недела По повод националниот празник 2 Август - Илинден, здружението на граѓани "Илинденски марш 78" во соработка со Одборот за одбележување на стогодишнината од македонската државност и Министерството за култура, по шести пат ќе организира Илинденски коњички марш од Горно Лисиче до Крушево.

Изложба во чест на илинденската епопеја

Утрински - 25.07.2003

Денеска во Матичната универзитетска библиотека во Битола Во организација на Матичната и универзитетска библиотека "Св Климент Охридски" од Битола, денеска ќе биде отворена тематска изложба "Во чест и слава на илинденската епопеја 1903-2003".

100 ГОДИНИ ИЛИНДЕН

Вест - 24.07.2003

Изложба во НУБ "Лимент Охридски" Народната и универзитетска библиотека "Климент Охридски" вечерва во 20 часот отвара изложба со наслов "100 години Илинден-100 години македонска државност". Од фондовите на НУБ ќе бидат презентирани голем број значајни изданија од областа на историографијата, ...

Голема изложба на книги од фондот на Библиотеката

Дневник - 24.07.2003

ВО НУБ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" Во Народната и универзитетска библиотека "Св. Климент Охридски", вечерва во 20 часот ќе биде отворена изложбата "Сто години Илинден - сто години државност", а ќе бидат претставени документи од фондот на Библиотеката.

Изложба на изданија по повод 100 години Илинден

Утрински - 24.07.2003

Денеска во НУБ "Св Климент Охридски" Во Народната и универзитетска библиотека "Св Климент Охридски", денеска со почеток во 20 часот, ќе биде отворена изложба посветена на 100 годишнината од големиот Илинден и сто години македонска државност, насловена како "Сто години Илинден-сто години државност".

Македонската историја како составен дел на европската

Утрински - 24.07.2003

На 30 јули ќе се промовира изложбата "100 години Илинден - столетие на државноста" Сунчица Уневска На 30 јули пред одржувањето на Свечената академија во Собранието на Македонија по повод одбележувањето на големиот јубилеј 100 години од Илинденското востание, ќе биде промовирана изложбата насловена ...

Ќе се промовира изложбата „100 изложби во 100 градови“

А1 - 23.07.2003

„100 изложби во 100 градови“ гласи мотото под кое се промовира изложбата „100 години Илинден, столетие на државност“. Изложбата е документарна приказна за Македонија од илинденското востание до влегувањето во Обединетите Нации.

Македонската државност низ фотографии, знамиња и книги

Утрински - 23.07.2003

Голема изложба во Музејот на Македонија по повод стогодишнината од Илинден "1903 - 2003 Илинден, Кресна, Асном, Самостојност" е насловот на најновата изложба на Музејот на Македонија, која по повод стогодишнината од македонската државност, ќе биде отворена на 29 овој месец.

Илинден мора да го одбележиме најдостојно

Дневник - 23.07.2003

АНКЕТА: ГРАЃАНИТЕ ЗА ПРОСЛАВАТА Граѓаните на Македонија не се задоволни од начинот на кој се прославува стогодишнината од Илинден, покажа вчерашната анкета на "Дневник". Анкетираните не се согласуваат со тоа што во сите официјални документи на јубилејот го нема Илинден, ами се одбележува само ...

Кој го зароби духот на Илинден?

Дневник - 22.07.2003

Коментар - Георги барбаровски Македонија се подготвува за големо славје. Состанчат одбори, секретаријати, комисии, министерства, се објавуваат книги посветени на личности и настани поврзани со нашата стогодишна историја, се организираат концерти, се режат цедиња со македонски филмови околу кои се ...

Илинден го нема ни на поканите за прослава на јубилејот!

Дневник - 22.07.2003

ТЕХНИЧКИ ПРОПУСТ ИЛИ ПОЛИТИЧКИ КОМПРОМИС? Претседателот на Собранието инсистирал текстот на поканите за прием да биде буквално преземен од "Службен весник" Никаде го нема зборот, името "Илинден" на поканите за прием по повод стогодишнината од македонската државност, кои деновиве ги испрати ...