TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Војна технологија на Еуро 2008

Капитал - 20.09.2007

Војна технологија на Еуро 2008 Информатичката технолгија за пратење на подвижни цели развиена за војни потреби ќе се користи за Европското фудбалско првенство во 2008 година за пратење на учинокот на секој играч. Пионер во нејзината употреба е Арсен Венгер, тренерот на Арсенал, кој важи за еден од ...

ОБЛАНДА

Капитал - 20.09.2007

Што правите бре? ОБЛАНДА Убаво е што на онаа “гнасна” улица “Јужен Булевар” ќе никне модерен хотел од ланецот на Резидор хотелс груп. Сосема е легитимно “Орка”, или некој друг домашен бизнисмен, конечно да ги извади парите од под перница и да ги инвестира во ...

Стопанска банка најдобра банка во Македонија

Капитал - 20.09.2007

Според Euromoney Стопанска банка најдобра банка во Македонија Реномираниот британски магазин за меѓународни финансии, пазари и институсии Euromoney ја прогласи “Стопанска банка” АД Скопје за најдобра банка во Македонија.

Рокфелер и “македонцките” работи

Капитал - 20.09.2007

Како се тргува на Македонската берза? Рокфелер и “македонцките” работи Странските фондови на Берзата инвестираат претходно потковани со сите потребни информации и детални анализи за компаниите чии што акции ги купуваат.

Непослушните акционери можат да останат без акции

Капитал - 20.09.2007

Гувернерот Гошев ги “чешла” големите акционери во банките Непослушните акционери можат да останат без акции Многумина сметаат дека на гувернерот му се дадени преголеми права и ингеренции со новиот Закон за банки. Тоа можеби е и точно.

“Комуна” најавува амбициозен план

Капитал - 20.09.2007

“Комуна” најавува амбициозен план Цената на акцијата за само една скокна 430% за една година Комуна, најстарата скопска фабрика за производство на хартиена амбалажа, во изминативе осум месеци годинава остварила профит од 180.000 евра.

Таблоидите изумираат

Капитал - 20.09.2007

Дали е близу крајот на најчитаните весници на островот? Таблоидите изумираат Во Британија исчезнува работничката класа заради што таблоидите во изминатите две децении загубија милиони читатели Историски гледано, табоидите беа нови за широките народни маси.

Moody’s го намали рејтингот на Агрокор

Капитал - 20.09.2007

По агресивното ширење во Македонија и регионот Moody’s го намали рејтингот на Агрокор Главната причина за намалувањето на рејтингот на компанијата е “ограниченото задоволство” од ликвидноста на Агрокор и недостаток на маневарски простор што произлегува од емитираните обврзници, ...

Хеџ фондовите ќе ги “вртат” парите на мистериозните македонски богаташи

Капитал - 20.09.2007

Приватните фондови ново засолниште за крупниот капитал Хеџ фондовите ќе ги “вртат” парите на мистериозните македонски богаташи Трите приватни фондови CEE Invest, Fisher Omega и Fisher Alpha ќе станат ново засолниште на капиталот на македонските богаташи.

Мобилни телефони за лица со оштетен вид и слух

Капитал - 20.09.2007

“Капитал” на Меѓународниот саем во Солун Мобилни телефони за лица со оштетен вид и слух Новиот телефон, лицата со оштетен вид можат да го користат како водич при движењето. Телефонот има специјално изработен софтвер со мапи за движење.

Ефектите од најавените мерки на Владата

Капитал - 20.09.2007

Ефектите од најавените мерки на Владата Користејќи го новиот модел “ЦЕА Макро”, анализата на ефектите на владините мерки, која специјално за “Капитал” ја изработи ЦЕА (Центарот за економски анализи) ги даде следниве резултати: Снижувањето на стапките на персоналниот данок на ...

КОЈ И ЗОШТО ЛЕТОВО ГИ ПАЛЕШЕ ДРЖАВНИТЕ ШУМИ!?

Капитал - 20.09.2007

АНАЛИЗА: ПОЖАРИ ВО МАКЕДОНИЈА КОЈ И ЗОШТО ЛЕТОВО ГИ ПАЛЕШЕ ДРЖАВНИТЕ ШУМИ!? Бранко Скендерски, Потпретседател на Управниот одбор на Јавното претпријатие Македонски шуми сведочи за Капитал: “Одговорно тврдам дека Јавното претпријатие Македонски шуми е најголема пералница на пари во Македонија ...

Кој е кој во борбата за контрола врз Млекара Битола?

Капитал - 20.09.2007

Фондот Салфорд ја води битката за контролниот пакет!? Кој е кој во борбата за контрола врз Млекара Битола? “Капитал” ексклузивно открива дека зад самонаречениот “Британски инвестициски фонд” кој во јавноста обелодени дека купува акции на Битолската млекарница, всушност стои ...

Претстои уденување!

Капитал - 20.09.2007

Претстои уденување! Ако ова навидум “затоплување” меѓу претседателот Бранко Црвенковски и премиерот Никола Груевски, се прави во контекст на претстојниот извештај на ЕУ за Македонија (за две недели), тогаш целата ситуација е многу наивна.

Од бездомник до брокер милионер

Капитал - 20.09.2007

Приказни од Wall Street Како се остварува американскиот сон? Од бездомник до брокер милионер “Страста е се. Треба да си фанатик до крај во тоа што го работиш”, вели Гарднер. Тој објаснува дека имал среќа да го открие тоа што навистина сака да го работи.

ЕВН со најголеми досега инвестиции во дистрибутивната мрежа

Капитал - 20.09.2007

ЕВН со најголеми досега инвестиции во дистрибутивната мрежа Инвестициите се дел од обврските договрени при преземањето на електродистрибутивната компанија, дел од ЕСМ од страна на австриската ЕВН во април минатата година Со изградба на 171 трансформатори, изградени 3 нови 110 кВ трафостаници, ...

ТРАНЗИЦИЈА Е БОЛЕСТ ОПАСНА ПО ЖИВОТ

Капитал - 20.09.2007

Транзиција како причина за самоубиства (1) ТРАНЗИЦИЈА Е БОЛЕСТ ОПАСНА ПО ЖИВОТ Поради стагнација во стопанскиот развој и лоша транзиција повеќе од дваесет и пет илјади луѓе во Македонија, Албанија, Србија и Црна Гора извршиле самоубиство.

Компаниите не се информирани за можните извори на финансирање од ЕУ

Капитал - 20.09.2007

Бено Штерн, словенечки експерт за ЕУ фондови и менаџирање европски проекти Компаниите не се информирани за можните извори на финансирање од ЕУ Словенечкиот консултант Бено Штерн веќе девет години работи на европски проекти. Негова специјалност е како да се дојде до неповратни финансиски средства од ...

КОЈ КЕ ГРАДИ ЗАД РАМСТОР?

Капитал - 20.09.2007

Интриги во бизнисот КОЈ КЕ ГРАДИ ЗАД РАМСТОР? Во екслузивниот одговор што “Капитал” го доби директно од седиштето на Резидор во Брисел се потврдува дека хотелот во Скопје сепак ќе го гради македонска компанија HLM MAC DOEL која само припаѓа на Heritax London & Hanover Limited.