TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Сидата му ја зеде фамилијата, државата - станот

Дневник - 11.11.2005

ИСПОВЕД НА ХИВ-ПОЗИТИВНИОТ СТОЈАН КОНЕВ ОД ПРИЛЕП Стојан Конев од Прилеп, единствениот ХИВ-позитивен во земјава, кој јавно проговори за сидата поради која го изгуби семејството, вели дека ќе остане и без станот во кој живее, ако не му плати 10.000 евра на ЈП за стопанисување станбен и деловен ...

Во Македонија девет болни од сида

Дневник - 10.11.2005

РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ХИВ/СИДА ВО СКОПЈЕ Што би направиле новинарите кога дневно би паѓале по 20 џамбо-џети? А толку луѓе секој ден се инфицираат со ХИВ-вирусот во светот. Се треба да направиме за да се спаси и еден човек и затоа никогаш не е доста од информирање за опасната болест, изјави ...

Конкурс за постер на акцијата ХИВ/сида

Време - 09.11.2005

ХЕРА Младите луѓе на возраст од 15 до 20 години може да се вклучат во акцијата на Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување (ХЕРА) и да пријават идеја за постер што ќе го одбележи Светскиот ден за борба против ХИВ/сида.

Нужна е поголема превенција

Време - 09.11.2005

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ХИВ/ СИДА Македонија и земјите од Западен Балкан се земји со низок број инфицирани од ХИВ/СИДА, но тоа не значи дека проблемот треба да се игнорира, напротив, мора навремено да се дејствува, особено во областа на превенцијата.

Во земјава досега се регистрирани 76 лица со сида, од кои девет годинава

Утрински - 09.11.2005

Прва регионална конференција за ХИВ/ сида за земјите од Западен Балкан "Досега во Македонија се регистрирани 76 лица со ХИВ/сида. Во текот на годинава се регистрирани девет нови случаи, но за сите нив е карактеристично тоа што не се само носители, туку веќе се и заболени од сида.

ХИВ-позитивна сум, но го израснав синот

Дневник - 09.11.2005

ИСПОВЕД ВО СКОПЈЕ НА АКТИВИСТКА ОД АВСТРАЛИЈА Кога дознав дека сум ХИВ-позитивна, морав да се соочам со опасната болест, а бев мајка на двегодишно синче. Ми велеа дека нема да доживеам да наполни 10 години. Јас си реков: Ако ми остануваат уште 10 години од животот, зошто да не направам нешто ...

Вирусот ви ја распрскува самопочитта

Вечер Прес - 09.11.2005

"Голем предизвик е да се проговори за тоа дека сте ХИВ позитивни или болни од СИДА. Но, сепак, по тоа од вас се тргнува еден огромен товар и вие сте подготвени да продолжите со животот. Моментот кога ми соопштија дека сум носител на вирусот беше најголема пресвртница во мојот живот.

Во Македонија има заболени од СИДА, но се дискриминираат

А1 - 08.11.2005

Сузан Пакстон од Австралија веќе 16 години е носител на ХИВ вирусот. Првото сознание дека е заболена било крах во нејзиниот живот, но и предизвик да направи нешто за луѓето заболени од оваа болест, вели таа. „Во тој момент, работата што ја работев веќе ми изгледаше ирелевантна.

Отворен конкурс за постер против СИДА

Вест - 08.11.2005

Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување ХЕРА, и оваа година организира конкурс за избор на најдобар постер за одбележување на Светскиот ден за борба против сидата. Право на учество имаат сите малди луѓе од 15 до 20 години, и од нив се бара да предложат идеја, или слоган со илустрација, ...

Регионална средба за заштита од ХИВ СИДА

Канал5 - 08.11.2005

Сузан Пакстон со вирусот на ХИВ живее повеќе од шеснаесет години. Кога дознала од што боледува вели тоа бил најтешкиот момент во нејзиниот живот. Сузан Пакстон со вирусот на ХИВ живее повеќе од шеснаесет години. Кога дознала од што боледува вели тоа бил најтешкиот момент во нејзиниот живот.

Епидемија на СИДА и се заканува на Индонезија

Макфакс - 08.11.2005

Џакарта Индонезија е на работ на епидемија од СИДА и треба итно да реагира за нејзиното спречување, предупреди директорот на организацијата на Обединетите нации за борба против СИДА Питер Пејт. Освен поради големиот број наркомани, состојбата е алармантна и поради зголемувањето на бројот на ...

Франција загрижена поради зголемениот број заразени со ХИВ вирусот

Макфакс - 07.11.2005

Париз Франција е загрижена поради зголемениот број на заразени од сида, изјави Ксавие Бертран, министер за здравство на Франција. Според него, во 2004 година кај 7.000 луѓе во Франција било откриено присуството на вирусот на сидата, а 1.500 од нив заболеле.