TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Само долговите се на позитивна листа!

Дневник - 14.02.2004

Уводник - Љубица Балабан Зошто сите да ги враќаме долговите што ги направиле некои неспособни директори кои, само според партиската припадност, седнале таму каде што не им било местото! Еднаш и во здравството мора да се повлече црта Додека пациентите чекаат пред лекарските ординации, здравствениот ...

Нема јунак за вистинскиот рез

Дневник - 14.02.2004

ИНТЕРВЈУ: ПРОФ. Д-Р НИКОЛА ПАНОВСКИ, ДИРЕКТОР НА ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ Лекот постои - наплата според капитација и во јавното и во приватното здравство, наплата според специјалистички услуги и буџетско финансирање на болниците со склучен договор.

Болно здравство

Дневник - 14.02.2004

мерселбиљали Состојбите во здравството ни се такви што зборот "хаос" е благ за да ја отсликува реалната состојба во овој многу важен домен. Изгледа во право се тие што мислат дека нашето здравство, пред да продолжи со лекувањето на луѓето, треба да почне со сопственото излекување.

Скапите тендери ја празнат здравствената каса

Вест - 12.02.2004

НА ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВО ПОВЕЌЕ МУ СЕ ИСПЛАЌА ДА КУПУВА ЛЕКОВИ ОД АПТЕКА Токму поради очигледните злоупотреби на добавувачите на лекови во земјава Фондот најавува дека во иднина ќе одреди максимална цена на лековите над која нема да се прифаќа ниту една понуда на препарати на Лековите во аптеките се ...

Болниците со загуба од 60 милиони евра, лек е ребалансот

Утрински - 12.02.2004

Фондот ја презентира официјална информација за состојбите во здравствените организации Ристе Недановски Болниците и другите здравствени организации во земјава се задушуваат во долгови и доколку не се најде лек не е исклучена целосна блокада на системот.

Во март локален тендер за лекови

Утрински - 12.02.2004

Најава од Фондот за здравство Во почетокот на идниот месец Фондот за здравство ќе распише локален тендер за лекови, со кој се очекува да ги симне цените на препаратите од ?бесплатната" палета, која во моментов здравствената каса ја плаќа и за 20 отсто поскапо од цените по кои тие лекарства се ...

Повторно ќе се чешла „случајот дијализери"

Утрински - 12.02.2004

Фондот констатира дека †Реплек" вршел визуелно заведување Работната група на Фондот за здравство утврдила дека ?Реплек", со фактурите вршел визуелно заведување, претставувајќи дека дијализерите "Е2 Х", "Ф 5", и "Ф5ХПС" се со површина од 1, 3 квадратни метри, иако тие имаат помала квадратура.

Болниците борчат 60 милиони евра

Дневник - 12.02.2004

ЗДРАВСТВОТО БОЛНО ЛЕГНАЛО Вкупно 77 здравствени институции во земјава, заедно со Клиничкиот центар, должат 3,5 милијарди денари, а некои од нив се блокирани поради големите долгови. Фондот за здравство не е надлежен да го плати долгот, а очекуваме дека тоа ќе биде сторено со ребалансот на буџетот, ...

Здравствените институции должат 60 милиони евра

А1 - 11.02.2004

Вкупниот долг на јавните здравствени установи во државата изнесува цели 60 милиони евра соопштија денеска во фондот за здравствено осигурување. Станува збор за 77 здравствени установи меѓу кои и клиничкиот центар. Најсомнителни се долговите кон инвеститорите кои се склучени од поодамна, а најголеми ...

За затворање на "случајот дијализери" треба дополнителна експертиза

Утрински - 11.02.2004

УО на Фондот за здравство "Менаџерскиот тим на Фондот за здравство ќе треба да одлучи дали ќе побара посебна експертиза со која ќе се утврди дали има злоупотреба, кој партиципирал во неа ако такво нешто имало, дали е направена финансиска штета на националната здравствена каса и евентуално колкава е ...

Спорните дијализери четири години шетале без контрола

Дневник - 11.02.2004

НЕКОЈ ЌЕ "ВИСИ" И ВО ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВО Никој во Фондот за здравство не ја контролирал испораката на дијализерите, со кои "Реплек", според комисијата што ја истражи аферата, ги оштетил осигурениците за 1 милион евра Ниту еден контролор од Фондот за здравство цели четири години не ја проверувал ...

"Реплек" ја оштетил здравствената каса за еден милион евра

Утрински - 10.02.2004

Експерти на Фондот за здравство официјално го потврдуваат "случајот дијализери" Ристе Недановски "Реплек" визуелно го заведувал Фондот за здравство со испорака и фактурирање на помали дијализери како поголеми, а со тоа и финансиски ја оштетил националната здравствена каса.

"Реплек" визуелно го заведувал Фондот за милион евра

Вест - 09.02.2004

РАЗОТКРИЕНА АФЕРАТА "НЕИСПРАВНИ ДИЈАЛИЗЕРИ" Комисијата на Фондот за здравство утврдила дека АД"Реплек" три години испорачувал несоодветни и нетендерирани дијализери по центрите за дијализа, со што ја оштетил здравствената каса за над милион евра.