TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Ќе се искоренува работењето на црно

Дневник - 14.09.2007

Анализите на Сојузот на синдикатите покажале дека во земјава има 150.000 непријавени работници, од кои 60 отсто се жени „Стоп за непријавената работа“ е мотото на кампањата која од вчера ја почна Владата со цел искоренување на сивата економија која, според неофицијалните бројки, опфаќа минимум ...

Непријавени работат меѓу 60.000 и 150.000 лица

Утрински - 14.09.2007

Според министерот Љупчо Мешков, станува збор за 60.000-80.000 непријавени, а, според ССМ, на црно работат 150.000 лица АЛЕКСАНДАР ПЕШЕВ Меѓу 60.000 и 150.000 лица во земјава работат непријавено, без плаќање на давачките кон државата и без можност еден ден да го остварат правото на пензија.

Со семинари ќе се намалува работата на црно!

Вечер Прес - 14.09.2007

Владата, синдикатите и работодавачите вчера здружено најавија жестока борба против работата на црно. Власта вети дека преку активните мерки што на подолгорочен рок ќе овозможат вработување на лицата кои работат на црно и чиј број се претпоставува дека изнесува од 60 до 80 илјади од вкупно ...

Меѓу 60 и 150 илјади Македонци работат на црно

А1 - 13.09.2007

Меѓу 60 и 150 илјади работници во Македонија работат на црно, предупреди денеска Синдикатот. Во Македонија почнува кампањата „Стоп за непријавената работа“. Владата најавува мерки за борба против сивата економија. Сојузот на синдикатите оцени дека состојбата на пазарот на трудот е загрижувачка.

Поради ниските плати и работата на црно младите се почесто бараат работа во странство

Канал5 - 13.09.2007

Работно место за виза. Младите се повеќе ги користат работните места за полесно да добијат влез во некоја од европските земји. Се вработуваат, а потоа аплицираат во амбасадите, оти визите полесно ги добиваат вработени луѓе. Работодавачите тврдат дека домашните компании се помалку имаат капацитет да ...